Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/1992 z dne 28. 7. 1992
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/1992 z dne 28. 7. 1992

Kazalo

1886. Odredba o obveznem atestiranju naprav za informacijsko tehnologijo in pisarniške in telekomunikacijske opreme ter pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji, ki so pooblaščeni za atestiranje teh izdelkov, stran 2402.

Na podlagi 80. člena zakona o standardizaciji (Uradni list SFRJ, št. 37/88 in 23/91) v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS. št. 1/91-I) izdaja direktor Urada Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje
ODREDBO
o obveznem atestiranju naprav za informacijsko tehnologijo in pisarniške in telekomunikacijske opreme ter o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji, ki so pooblaščeni za atestiranje teh izdelkov
1. člen
Ta odredba določa postopek obveznega atestiranja naprav za informacijsko tehnologijo in električne pisarniške in telekomunikacijske opreme (v nadaljevanju: naprave) po zahtevah standarda JUS IEC 950 in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji, pooblaščeni za atestiranje teh izdelkov.
2. člen
Atestiranje naprav iz 1. člena je obvezno za vse tipe teh izdelkov.
3. člen
Pri obveznem atestiranju naprav iz 1. člena se preskuša ustreznost zahtevam za varnost, ki so navedene od točke 1.6 do vključno točke 5.4 v standardu:
JUS IEC 950 – Varnost naprav za informacijsko tehnologijo in električne pisarniške in telekomunikacijske opreme – Splošne zahteve, metode in pogoji za preskušanje.
4. člen
Karakteristike po 3. členu tega pravilnika se preskušajo po metodah, ki jih določajo:
1. JUS IEC 950 – Varnost naprav za informacijsko tehnologijo in električne, pisarniške in telekomunikacijske opreme – Splošne zahteve, metode in pogoji za preskušanje
2. Standardi, na katere se sklicuje ta standard.
5. člen
Preskusni vzorec naprave za obvezno atestiranje odvzame laboratorij, ki je pooblaščen za obvezno atestiranje. Poleg odvzetega vzorca mora vložnik zahteve za obvezno atestiranje dostavi tu pooblaščenemu laboratoriju ves dopolnilni pribor in material, ki je potreben pri delovanju in uporabi, kakor tudi potrebne sestavne dele in material za izvedbo samega preskusa.
Pri prevzemu naprave se napravi zapisnik, ki vsebuje firmo oziroma ime proizvajalca, podatke o uvozniku, ime in oznako izdelka, število vzorcev, oznake na vzorcih, kraj in datum odvzema vzorca. Zapisnik podpišeta predstavnik vložnika zahteve in laboratorija, ki je pooblaščen za atestiranje.
Poleg zahteve za obvezno atestiranje mora vložnik dostaviti še:
– električno in montažno shemo:
– opis izdelka in tehnično navodilo;
– potrdila ali ateste o ustreznosti preskušenih sestavnih delov ali materialov z zahtevami ustreznih standardov.
6. člen
Poročilo o tipskem preskusu naprave iz 1. člena v sistemu obveznega atestiranja vsebuje rezultate preskusa oziroma meritev karakteristik po 4. členu te odredbe in oceno teh rezultatov, iz katerih mora biti nedvoumno razvidna ustreznost oziroma neustreznost standardu JUS IEC 950.
7. člen
Za naprave iz 1. člena te odredbe, pri katerih se na osnovi preskusa ugotovi, da izpolnjujejo zahteve, izda pooblaščeni laboratorij atest o ustreznosti, kateremu priloži poročilo o preskusu. Poročilo o preskusu izdela pooblaščeni laboratorij v dveh izvodih, od katerih enega dobi vložnik zahteve, drugi se arhivira v pooblaščenem laboratoriju. Atest izda pooblaščeni laboratorij v treh izvodih, od katerega enega dobi vložnik zahteve, drugi se arhivira v USM, tretji pa v pooblaščenem laboratoriju, ki je atest izdal.
Rok veljavnosti atesta je pet (5) let.
Vsaka sprememba v konstrukciji, materialu ali proizvodnem postopku, ki vpliva na skladnost naprave z atestiranim tipom, se mora registrirati pri pooblaščenem laboratoriju, ki je opravil postopek atestiranja. V takem primeru se ponovno izvede postopek atestiranja.
8. člen
Na napravi iz 1. člena te odredbe, za katero je bil izdan atest o ustreznosti, mora biti na vidnem mestu označen atestni znak, katerega obliko in način uporabe določi Urad Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje.
9. člen
Za atestiranje izdelka iz 1. člena te odredbe se lahko pooblasti laboratorij:
a) ki ima preskusne in merilno opremo, potrebno za izvajanje tipskih preskusov po zahtevah standarda JUS IEC 950;
b) ki zaposluje delavce z naslednjo izobrazbo in izkušnjami:
1. delavca, ki vodi preskušanje – diplomirani elektroinženir z najmanj 5. leti delovnih izkušenj na preskušanju električnih in elektronskih aparatov;
2. strokovne sodelavce: diplomirani elektroinženir z najmanj 3 leti delovnih izkušenj na področju preskušanja električnih in elektronskih aparatov in najmanj 2 elektrotehnika z najmanj 3 leti delovnih izkušenj na področju preskušanja električnih in elektronskih aparatov.
10. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem list Republike Slovenije.
Št. 1894/92
Ljubljana, dne 13. julija 1992.
Direktor
Urada RS za standardizacijo
in meroslovje
Peter Palma, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti