Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1991 z dne 5. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1991 z dne 5. 10. 1991

Kazalo

595. Odlok o tržnem in sejemskem redu v občini Šentjur pri Celju, stran 553.

Na podlagi 35. člena zakona o blagovnem prometu (Uradni list SRS, št. 21/77 in 29/86), III., IV. in VII. poglavja pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati poslovni prostori, v katerih se opravljajo blagovni promet in storitve v blagovnem prometu (Uradni list RS, št. 23/90), na podlagi 6. člena odloka o pristojnostih, delu ter volitvah v zbore Skupščine občine Šentjur pri Celju (Uradni list SRS, št. 1/90 in RS, št. 29/90) je Skupščina občine Šentjur pri Celju na skupni seji zborov dne 18. septembra 1991 sprejela
ODLOK
o tržnem in sejemskem redu v občini Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Tržni in sejemski red ureja promet s kmetijskimi pridelki, vsemi vrstami klavnih in plemenskih živali (v nadaljevanju: živina) in ostalimi proizvodi na trgu, tržnih mestih in sejmišču, pravice in dolžnosti upravljalca, tržni čas, prodajni prostor, prodajo blaga, kontrolo prodaje in kvalitete ter vzdrževanje reda in čistoče.
2. člen
Promet s kmetijskimi pridelki, živino in drugimi proizvodi je na trgu, tržnih mestih in sejmišču prost, opravlja pa se po določilih tega tržnega in sejemskega reda in zakona o blagovnem prometu ter drugih predpisih, izdanih na podlagi tega zakona.
3. člen
Upravljalec trga in tržnih mest je določen s sklepom Izvršnega sveta Skupščine občine Šentjur pri Celju.
II. PRAVICE IN DOLŽNOSTI UPRAVLJALCA TRGA, TRŽNIH MEST IN SEJMIŠČA
4. člen
Upravljalec ima naslednje pravice in dolžnosti:
– organizira in vodi poslovanje na prodajnih mestih ter razporeja in oddaja prodajne površine;
– sklepa pogodbe o uporabi tržnega prostora in pobira pristojbine, upravljalec sejmišča določa in zaračunava uporabo sejmiščnega prostora po glavi živali;
– skrbi za prenovo in širitev prodajnih prostorov skladno s potrebami;
– ureja, po potrebi razširja in redno vzdržuje delovne naprave in pripomočke, ki jih ima v upravljanju;
– skrbi za red in čistočo na prodajnih prostorih;
– upošteva veterinarsko-sanitarni red.
III. TRŽNI ČAS
5. člen
Trg posluje vse delovne dni v tednu. Tržni čas:
– v poletni sezoni med 6. in 22. uro
– v zimski sezoni med 7. in 17. uro.
Sejmišče obratuje v skladu s sklepom izvršnega sveta.
IV. PRODAJNI PROSTOR
6. člen
Promet s kmetijskimi pridelki, živino in drugimi proizvodi se opravlja na trgu, tržnih mestih in sejmišču.
Sejmiščni prostor je pri Veterinarski postaji Šentjur, prav tako tržno mesto, ostala tržna mesta pa na prostorih v mestu, ki jih določi Sekretariat za varstvo okolja in urejanje prostora.
7. člen
Prodajni prostor na sejmišču za živino je posebej ograjen.
Prodajni prostori na trgu so kioski, prodajni boksi in stojnice z nadstreškom, na tržnih mestih pa se opravlja prodaja s prodajnih klopi.
Prodaja s tal ni dovoljena, prav tako ni dovoljeno blago za prodajo zlagati neposredno na tla.
8. člen
Prodajna mesta zasebnih prodajalcev morajo biti vidno označena s prodajalčevim polnim imenom in naslovom, prodajna mesta podjetij pa s firmo podjetja in sedežem.
9. člen
Prodajna mesta morajo biti čista. Prodajne klopi morajo biti prekrite tudi s primernimi PVC pregrinjali.
10. člen
Razstavljeno blago mora biti vidno označeno s ceno. Prodajna mesta morajo biti opremljena z merili, ki so predpisana za merjenje določene vrste blaga.
11. člen
Male žive živali se smejo prodajati samo na za to določenih prodajnih mestih, ločeno od živil ter v primernih kletkah ali košarah. Na teh prodajnih mestih mora biti krma in voda za živali.
12. člen
Zdravilna zelišča, gozdni sadeži in užitne gobe se smejo prodajati na posebej določenih prodajnih mestih, ločeno od drugih živil. Gobe morajo biti označene z domačim nazivom, zdravilna zelišča pa poleg tega tudi z botaničnim nazivom.
13. člen
Za uporabo tržnih in sejmiščnih površin, namenjenih za stalni ali občasni promet blaga in živine je dolžan upravljalec skleniti z lastnikom površin ustrezne najemne pogodbe.
V. PRODAJA BLAGA
14. člen
Posamezne vrste blaga in živine je dovoljeno razstaviti in prodajati samo na določenem prodajnem prostoru: Na tržnih mestih lahko prodajajo:
– kmetijske proizvodne organizacije svoje pridelke in pridelke kooperantov in druge prehrambene artikle v okviru registriranega predmeta poslovanja;
– trgovska podjetja in nosilci samostojne trgovske dejavnosti kmetijske pridelke in druge prehrambene artikle v okviru registriranega predmeta poslovanja;
– zasebni pridelovalci kmetijskih pridelkov lastne pridelke sami ali z družinskimi člani, oziroma pri njih zaposleni delavci;
– nabiralci cvetja, zdravilnih zelišč, gozdnih sadežev in gob, pridelovalci sadik, vrtnih zelenjadnic, okrasnih in ostalih rastlin;
– delovni ljudje, ki s samostojnim osebnim delom in lastnimi sredstvi opravljajo dejavnost domače obrti.
15. člen
Na sejmišču lahko prodajajo živino kmetijska in druga podjetja v okviru registriranega prometa poslovanja in zasebni kmetje.
16. člen
Zasebni pridelovalci kmetijskih pridelkov, rejci živine, obrtniki in izdelovalci domače in umetne obrti morajo za prodajo blaga imeti dokazilo o lastni proizvodnji.
17. člen
Na trgu, tržnih mestih in sejmišču je dovoljeno prodajati samo blago, ki izpolnjuje vse kakovostne, sanitarne in veterinarske pogoje, ki jih določajo ustrezni predpisi.
18. člen
Na trgu in tržnih mestih je prepovedano prodajati:
– alkoholne pijače,
– nepasterizirano in nepakirano mleko,
– sveže meso in mesne izdelke.
VI. KONTROLA PRODAJE IN KVALITETE
19. člen
Na trgu, tržnih mestih in sejmišču kontrolirajo, prodajo in kvaliteto blaga in živine pristojni inšpektorji SO Šentjur: tržni, veterinarski in sanitarni.
20. člen
Upravljalec je dolžan o kršitvah tržnega reda obveščati postajo milice in pristojne inšpektorje.
VII. VZDRŽEVANJE REDA IN ČISTOČE
21. člen
Prodajalci so dolžni na svojih prodajnih prostorih vzdrževati red in čistočo, na sejmišču pa upoštevati tudi določila veterinarsko-sanitarnega reda.
Skrbeti morajo tudi za osebno higieno in izgled tako, da so oblečeni v čiste halje ali predpasnike.
Po preteku tržnega časa ali ko je blago prodano, so prodajalci dolžni zapustiti prodajni prostor ter odstraniti embalažo in odpadke.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
22. člen
Z denarno kaznijo do 2.500 din se kaznuje takoj na kraju samem za prekršek posameznik, če:
– ravna v nasprotju z 8. do 12. členom odloka
– ravna v nasprotju s 16., 17., 18. in 21. členom tega odloka
Z denarno kaznijo do 2.500 din se kaznuje takoj na kraju samem osebo, ki opravlja samostojno dejavnost (obrtnik in kmetijski proizvajalec) če:
– ravna v nasprotju z določili členov 8., 9., 10., 11. in 12. tega odloka
– ravna v nasprotju s 16., 17., 18. in 21. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 5.000 din se kaznuje za prekršek iz 8. do 12. člena in 16., 17., 18. in 21. člena tega odloka pravna oseba ter z najmanj 1.000 din odgovorna oseba pravne osebe.
23. člen
Denarne kazni za prekršek iz prvega in drugega odstavka 22. člena tega odloka izterjajo takoj na kraju, kjer je bil prekršek storjen, pristojni inšpektorji.
IX. KONČNE DOLOČBE
24. člen
Za izvajanje tržnega in sejemskega reda na prodajnih mestih skrbi upravljalec. Pristojni inšpekcijski organi nadzorujejo poslovanje in promet blaga ter živine na prodajnih mestih v smislu določil tega tržnega in sejemskega reda in po posebnih predpisih.
25. člen
Tržni in sejemski red mora upravljalec takoj po uveljavitvi izobesiti na vidna mesta na tržnih mestih in sejmišču tako, da se lahko z njim seznanijo vsi porabniki in obiskovalci prodajnih mest.
26. člen
Odlok o tržnem in sejemskem redu začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/91-1
Šentjur, dne 18. septembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine
Šentjur pri Celju
Jurij Malovrh, prom. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti