Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1991 z dne 5. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1991 z dne 5. 10. 1991

Kazalo

592. Odlok o zagotavljanju sredstev za kritje stroškov pri vzdrževalnih delih na melioracijskih sistemih občine Slovenska Bistrica, stran 550.

Na podlagi 114. člena zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 17/86), 12. člena ustavnega zakona za izvedbo ustavnih amandmajev IX do LXXXIX k ustavi SR Slovenije (Uradni list SRS, št. 32/89) in 27. člena statuta občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 9/91), je Skupščina občine Slovenska Bistrica dne 16. 9. 1991 na 11. skupni seji sprejela
ODLOK
o zagotavljanju sredstev za kritje stroškov pri vzdrževalnih delih na melioracijskih sistemih občine Slovenska Bistrica
1. člen
Na podlagi tega odloka zagotavljajo lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč sredstva za kritje stroškov pri vzdrževanju skupnih objektov in naprav na območjih, za katere so bili sprejeti ustrezni odloki, v katerih je predvidena uvedba prispevka za vzdrževanje melioracijskega sistema.
2. člen
Sekretariat za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Skupščine občine Slovenska Bistrica imenuje odbor za vzdrževanje skupnih objektov in naprav na melioracijskih območjih, v katerem je po eden predstavnik lastnikov oziroma uporabnikov kmetijskih zemljišč iz vsakega melioracijskega območja ter predstavnik Sekretariata za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo.
Na osnovi usklajenega programa vzdrževalnih del za posamezno melioracijsko območje in predračunske vrednosti del odbor najkasneje do 30. novembra predlaga izvršnemu svetu skupščine občine višino prispevka zavezancem plačila za naslednje leto.
3. člen
Sredstva po tem odloku zagotavljajo lastniki oziroma uporabniki v odvisnosti od površine kmetijskih zemljišč, ki jo imajo v lasti oziroma v uporabi na melioracijskem območju.
Za uporabnike zemljišč – družbeno pravne osebe, ki upravljajo z melioriranimi zemljišči, se po tem odloku ne zagotavljajo sredstva za vzdrževanje skupnih objektov in naprav na melioracijskih območjih občine Slovenska Bistrica.
4. člen
Skupščina občine Slovenska Bistrica pooblašča izvršni svet, da v skladu z določili 2. in 3. člena tega odloka z vsakoletno odredbo določi višino prispevka za zagotavljanje sredstev za kritje stroškov pri vzdrževanju skupnih objektov in naprav na posameznih melioracijskih območjih občine.
5. člen
Podatke za odmero prispevka (seznam zavezancev, površino zemljišča in višino prispevka na hektar) dostavi Sekretariat za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo najkasneje do 15. januarja v tekočem letu Upravi za družbene prihodke občine Slovenska Bistrica.
Prispevek po prvem odstavku tega člena odmerja in pobira Uprava za družbene prihodke na podlagi določil, ki veljajo za odmero in pobiranje ter izterjavo davkov občanov.
Tako zbrana sredstva Uprava za družbene prihodke nakaže na proračun občine Slovenska Bistrica.
6. člen
Program vzdrževalnih del obsega zlasti:
– skupne objekte in naprave, ki jih je potrebno vzdrževati s sredstvi, zbranimi na podlagi tega odloka;
– vzdrževalna dela, ki jih je potrebno opraviti na objektih in napravah iz prejšnje alinee;
– finančno ovrednotenje potrebnih vzdrževalnih del;
– površino kmetijskih zemljišč na posameznem melioracijskem območju ter stroške vzdrževalnih del na hektar na melioracijskem območju.
Za skupne objekte in naprave se po tem odloku štejejo: melioracijski jarki, cevna drenaža ter drugi objekti in naprave, ki so bili narejeni zaradi melioracij.
Objekti in naprave, ki služijo kot skupne družbenim in zasebnim zemljiščem, se razdelijo med uporabnike sorazmerno glede na delež uporabe.
Za vzdrževalna dela, ki jih je potrebno opraviti, se štejejo predvsem:
a) pri vzdrževanju melioracijskih jarkov:
– preprečitev prekomernega zaraščanja,
– vzdrževanje brežine jarkov in preprečitev drsenja brežin,
– odstranitev nanosa na dnu jarkov in morebitnih odpadkov,
– zavarovanje melioracijskih jarkov in naprav, če se meliorirana zemljišča uporabljajo za pašo živine, z ograjo, ki mora biti najmanj 0,5 m oddaljena od jarka,
– sprotno čiščenje cestnih propustov na melioracijskem sistemu;
b) pri vzdrževanju cevne drenaže:
– redno čiščenje travne zarasti in zemlje v izlivkah,
– izpiranje in čiščenje mulja iz cevne drenaže,
– izvajanje drugih vzdrževalnih del, ki so potrebna za normalno delovanje cevne drenaže;
c) pri vzdrževanju cest in cestnih objektov:
– redno vzdrževanje in gramoziranje utrjenih cest,
– redno vzdrževanje poljskih poti s košnjo in zasipavanjem,
– košnja bankin,
– vzdrževanje mostov in cestnih propustov,
– čiščenje zarasti;
č) pri vzdrževanju drugih objektov in naprav:
– zasipavanje depresij na melioriranih kmetijskih površinah z izkopanim materialom – naplavinami iz melioracijskih jarkov.
Za izvedbo vzdrževalnih del sklene izvršni svet pogodbo z najugodnejšim ponudnikom, ki ga določi na osnovi razpisa, praviloma za obdobje enega leta.
7. člen
Izvajalci so dolžni izvajati vsa dela tako, da pri tem povzročajo čim manjšo škodo na posevkih oziroma pridelkih.
Kjer ob melioracijskih jarkih niso urejene poti za neposredno vzdrževanje, so izvajalci dolžni dela prilagoditi pogojem kmetijske predelave.
Morebitno povzročeno škodo na posevkih in pridelkih, nastalo zaradi izvajanja vzdrževalnih del, lahko oškodovanci uveljavijo pri Sekretariatu za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo občine Slovenska Bistrica.
Sredstva za odškodnine so sestavni del predračuna vzdrževalnih del.
8. člen
Tehnični nadzor nad opravljanjem vzdrževalnih del izvaja Sekretariat za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo občine Slovenska Bistrica.
Izvajanje določb tega odloka nadzorujeta pristojna kmetijska in vodnogospodarska inšpekcija.
9. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o zagotavljanju sredstev za kritje stroškov pri vzdrževanju skupnih objektov in naprav na melioracijskih območjih občine Slovenska Bistrica (Uradni list SRS, št. 38/86).
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1/1-012-32/91
Slovenska Bistrica, dne 16. septembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenska Bistrica
Ivan Pučnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti