Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1991 z dne 5. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1991 z dne 5. 10. 1991

Kazalo

579. Odlok o uvedbi prispevka za kritje stroškov pri vzdrževanju skupnih objektov in naprav na melioracijskih območjih občine Ljubljana Moste-Polje, stran 539.

Na podlagi 114. člena zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 17/86 in Uradni list RS, 9/90, 5/91) in 6. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov občinske skupščine Ljubljana Moste-Polje (Uradni list RS, št. 10/90) je občinska skupščina na seji družbenopolitičnega zbora, zbora krajevnih skupnosti in zbora združenega dela dne 25. septembra 1991 sprejela
ODLOK
o uvedbi prispevka za kritje stroškov pri vzdrževanju skupnih objektov in naprav na melioracijskih območjih občine Ljubljana Moste-Polje
1. člen
Na podlagi tega odloka lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč na melioracijskih območjih, opredeljenih z odloki o uvedbi melioracijskih postopkov, plačajo prispevek za kritje stroškov za vzdrževalna dela na skupnih objektih in napravah (v nadaljnjem besedilu: prispevek) na melioracijskih območjih.
2. člen
Višino prispevka in čas trajanja plačevanja prispevka določi občinska skupščina z odlokom na predlog izvršnega sveta občinske skupščine in sicer za posamezno melioracijsko območje v pavšalnem znesku na ha kmetijskega zemljišča.
Osnova za določitev višine prispevka je usklajen program in predračun stroškov vzdrževalnih del za posamezno melioracijsko območje, ki ga na predlog investitorja melioracije sprejme izvršni svet občinske skupščine najpozneje do 31. oktobra za prihodnje leto.
3. člen
Prispevek za tekoče leto odmeri občinska uprava za družbene prihodke v odločbi za odmero davka od kmetijske dejavnosti.
Podatke za odmero prispevka (seznam zavezancev, površino zemljišča, znesek prispevka), ki jih pripravi investitor melioracije do 15. oktobra, mora občinski sekretariat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po opravljenem postopku dostaviti občinski upravi za družbene prihodke najkasneje do 15. februarja za tekoče leto.
Za pobiranje in izterjavo prispevkov veljajo predpisi o pobiranju in izterjavi davkov.
Sredstva prispevka odvaja uprava za družbene prihodke na poseben račun občine Ljubljana Moste-Polje.
4. člen
Družbeno pravne osebe, ki upravljajo s kmetijskimi zemljišči na melioracijskem območju, sklenejo pogodbo o vzdrževanju skupnih objektov in naprav in zagotavljanju sredstev za to vzdrževanje z Izvršnim svetom občinske skupščine Ljubljana Moste-Polje.
5. člen
Vzdrževalna dela na melioracijskih območjih se izvajajo po programu, ki ga na predlog investitorja melioracije sprejme Izvršni svet občinske skupščine Ljubljana Moste-Polje.
Program vzdrževalnih del obsega:
– skupne objekte in naprave, ki jih je treba vzdrževati s sredstvi, zbranimi na podlagi tega odloka;
– vzdrževalna dela, ki jih je treba opraviti na objektih in napravah iz prejšnje alinee;
– finančno ovrednotenje potrebnih vzdrževalnih del;
– površino kmetijskih zemljišč na posameznem melioracijskem območju ter stroške vzdrževalnih del na en ha kmetijskega zemljišča na melioracijskem območju.
Za skupne objekte in naprave se po tem odloku štejejo melioracijski jarki, cevna drenaža ter drugi objekti in naprave, ki so bili narejeni zaradi melioracij in služijo za potrebe kmetijske proizvodnje.
Za vzdrževalna dela, ki jih je treba opraviti, se štejejo najmanj:
a) pri vzdrževanju melioracijskih jarkov:
– preprečitev prekomernega zaraščanja;
– vzdrževanje brežin jarkov in preprečitev njihovega drsenja, odstranitev naplavine na dnu jarka in morebitnih odpadkov;
– zavarovanje melioracijskih objektov in naprav, če se meliorirana zemljišča uporabljajo za pašo živine za ograjo, ki mora biti najmanj 0,5 m oddaljena od jarka;
– sprotno čiščenje cestnih propustov na melioracijskem sistemu.
b) pri vzdrževanju cevne drenaže:
– redno čiščenje izlivk travne zarasti in zemlje;
– izpiranje in čiščenje mulja iz cevne drenaže;
– izvajanje drugih vzdrževalnih del, ki so potrebna za normalno delovanje cevne drenaže.
c) pri vzdrževanju cest in cestnih objektov;
– redno vzdrževanje in gramoziranje utrjenih poti;
– redno vzdrževanje poljskih poti s košnjo in zasipavanje jam;
– košnja bankin;
– vzdrževanje mostov in cestnih propustov;
– čiščenje zarasti.
č) pri vzdrževanju drugih objektov in naprav;
– zasipavanje depresij na melioriranih površinah z izkopanim materialom iz jarkov.
Vzdrževalna dela se začno po izdanem uporabnem dovoljenju oziroma po opravljenem tehničnem prevzemu melioracij,
6. člen
Izvajalci so dolžni izvajati vsa v odloku navedena vzdrževalna dela tako, da pri tem povzročijo čim manjšo škodo na posevkih.
Ker ob melioracijskih jarkih ni urejenih poti za neposredno vzdrževanje slednjih, so izvajalci dolžni čas in način vzdrževanja prilagoditi pogojem kmetijske proizvodnje.
Tehnični nadzor nad izvajanjem vzdrževalnih del zagotavlja investitor melioracije.
7. člen
Skladno s programom vzdrževalnih del in medsebojno pogodbo zagotavlja izvršni svet občinske skupščine investitorju finančna sredstva za izvedbo vzdrževalnih del
Po opravljenih vzdrževalnih delih je investitor melioracije dolžan predložiti poročilo o opravljenih delih in finančni obračun, ki ga sprejme Izvršni svet občinske skupščine Ljubljana Moste-Polje.
8. člen
Izvajanje določb tega odloka nadzorujeta pristojna kmetijska in vodnogospodarska inšpekcija.
9. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-1/91-01
Ljubljana, dne 26. septembra 1991.
Predsednik
občinske skupščine Ljubljana
Moste-Polje
Janez Jančar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti