Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/1991 z dne 16. 8. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/1991 z dne 16. 8. 1991

Kazalo

423. Odlok o komunalnih taksah v občini Brežice, stran 365.

Na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 12/69, 7/70, 7/72, Uradni list RS, št. 18/91). 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83. 42/85, 21/86, 47/87. Uradni list RS, št. 5/90, 10/91), 13. člena odloka o določitvi pristojnosti, sestave zborov in o volitvah v zbore Skupščine občine Brežice (Uradni list SRS, št. 2/90) je Skupščina občine Brežice na 12. skupni seji vseh zborov dne 5. 8. 1991 sprejela
ODLOK
o komunalnih taksah v občini Brežice
1. člen
S tem odlokom se predpisujejo komunalne takse na območju občine Brežice.
2. člen
V občini Brežice se plačujejo komunalne takse za naslednje predmete in storitve:
1. za uporabo javnega pločnika, pred poslovnimi prostori ter za opravljanje gostinsko-turistične dejavnosti;
2. za uporabo trgov in drugih javnih površin, razen pločnikov, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev za gospodarske namene;
3. za reklamne napise, objave in oglase na panojih, tablah ipd., ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni za na javnih mestih:
– za reklamne svetlobne napise,
– za vitrine, v katerih se blago predstavlja zunaj poslovnega prostora oziroma se predstavlja dejavnost;
4. za uporabo javnega prostora za začasne namene;
5. za uporabo vsakega glasbenega avtomata v javnih lokalih;
6. za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih.
Višine komunalnih taks za posamezne taksne predmete in storitve ter taksne oprostitve so v obliki točkovnega sistema določene v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Vrednost točke iz prejšnjega odstavka tega člena določa s sklepom Izvršni svet Skupščine občine. Brežice (v nadaljevanju besedila: izvršni svet).
Z dnevom uveljavitve tega odloka znaša vrednost točke 1 dinar. Izvršni svet Skupščine občine Brežice usklajuje vrednost točke, določene v prejšnjem stavku z gibanjem rasti cen na drobno, ki ga objavi Zavod za statistiko RS.
Poleg oprostitev iz taksne tarife tega odloka lahko izvršni svet, v primerih širšega družbenega interesa, oprosti posamezne taksne zavezance plačila komunalne takse.
3. člen
Taksni zavezanci so podjetja, organizacije oziroma skupnosti, delovni ljudje, ki samostojno opravljajo dejavnost z osebnim delom oziroma z osebnim delom in sredstvi v lasti občanov, ki uporabljajo predmete in storitve za katere se plačujejo komunalne takse.
4. člen
Taksna obveznost v primerih, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil sekretariat za urejanje prostora in varstvo okolja (v nadaljevanju besedila: pristojni občinski sekretariat) o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe.
Zavezanec je dolžan pristojnemu občinskemu sekretariatu prijaviti nastanek taksne obveznosti v 15 dneh od njenega nastanka, če ni v taksni tarifi drugače določeno.
5. člen
V primerih, ko je taksa določena v enkratnem ali dnevnem znesku, je taksni zavezanec dolžan pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta o tem obvestiti pristojni občinski sekretariat.
6. člen
Prijava mora vsebovati podatke o zavezancu ter vsa dejstva in okoliščine, ki so pomembne za določitev višine komunalne takse.
Odločbo o taksni obveznosti (v nadaljevanju besedila: odločba) izda pristojni občinski sekretariat.
7. člen
Komunalne takse se plačujejo v gotovini. Taksna obveznost zapade v plačilo v 30 dneh od dne vročitve odločbe stranki.
8. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravlja v skladu z veljavnimi predpisi.
Pravica do izterjave komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačane takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila plačana.
9. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna občine Brežice.
10. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja za fizične osebe Uprava za družbene prihodke, za pravne osebe pa Služba družbenega knjigovodstva na podlagi podatkov, ki jih posreduje pristojni občinski sekretariat dvakrat letno.
11. člen
Z denarno kaznijo od 250 do 5.000 din se kaznuje za prekršek posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, če ravna v nasprotju z določili člena 4. in 5. tega zakona.
Z denarno kaznijo od 1.000 do 30.000 din se kaznuje za prekršek pravna oseba in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju z določili člena 4. in 5. tega odloka.
12. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o komunalnih taksah v občini Brežice (Uradni list SRS, št. 41/89).
13. člen
Ta odlok začne veljati na dan objave v Uradnem listu RS.
Št. 417-1/91-I
Brežice, dne 5. avgusta 1991.
Predsednik
Skupščine občine Brežice
Teodor Oršanič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti