Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2008 z dne 14. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2008 z dne 14. 10. 2008

Kazalo

4145. Pravilnik o certificiranju pridelka hmelja in prometu s hmeljem, stran 13137.

Na podlagi tretjega odstavka 64., drugega odstavka 90., prvega odstavka 91. in prvega odstavka 92. ter za izvajanje 149. in 150. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o certificiranju pridelka hmelja in prometu s hmeljem
I. POGLAVJE
VSEBINA IN POMEN IZRAZOV
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa certificiranje pridelka hmelja (v nadaljnjem besedilu: certificiranje) pridelanega znotraj pridelovalnega območja Republika Slovenija, kontrolni postopek za hmelj, ki ga ni potrebno certificirati (v nadaljnjem besedilu: kontrolni postopek), priznavanje centrov za certificiranje pridelka hmelja (v nadaljnjem besedilu: centri), prostore za skladiščenje certificiranega hmelja v storžkih in hmeljnih proizvodov, vzpostavitev in vodenje evidence centrov za certificiranje hmelja (v nadaljnjem besedilu: evidenca centrov), vzpostavitev in vodenje evidence pridelka hmelja (v nadaljnjem besedilu: evidenca pridelka), pogoje in postopek za določitev pooblaščene organizacije za certificiranje pridelka hmelja (v nadaljnjem besedilu: pooblaščena organizacija) ter promet s hmeljem, za izvajanje:
– Uredbe Komisije (EGS) št. 3076/78 z dne 21. decembra 1978 o uvažanju hmelja iz držav nečlanic (UL L št. 367 z dne 28. 12. 1978, str. 17), zadnjič spremenjene z Uredbo Komisije (EGS) št. 2918/93 z dne 22. oktobra 1993 o spremembi Uredbe (EGS) št. 3076/78 o uvažanju hmelja iz držav nečlanic (UL L št. 264 z dne 23. 10. 1993, str. 37), (v nadaljnjem besedilu: Uredba 3076/78/EGS),
– Uredbe Komisije (ES) št. 1850/2006 z dne 14. decembra 2006 o določitvi podrobnih pravil za certificiranje hmelja in hmeljnih proizvodov (UL L št. 355 z dne 15. 12. 2006, str. 72; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1850/06/ES),
– Uredbe Sveta (ES) št. 1234/2007 z dne 22. oktobra 2007 o vzpostavitvi skupne ureditve kmetijskih trgov in o posebnih določbah za nekatere kmetijske proizvode (»Uredba o enotni SUT«) (UL L št. 299 z dne 16. 11. 2007, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1234/07/ES).
2. člen
(pomen izrazov)
(1) V tem pravilniku uporabljeni izrazi imajo naslednji pomen:
1. »hmelj« je posušeno socvetje, imenovano storžek, ki zraste na gojeni ženski hmeljni rastlini (Humulus lupulus L. – Cannabinaceae). Storžek je zeleno rumene barve, jajčaste oblike in ima pecelj;
2. »lupulin« je grenak, rumen prah na krovnih listih hmeljnih storžkov, ki vsebuje grenčične in aromatične snovi;
3. »alfa-kisline« so derivati 1,3,5-trihidroksi benzena oziroma njegove tautomerne oblike cikloheksan-1,3,5-triona, ki imajo na četrti in šesti C atom vezane prenilne skupine;
4. »zaprt delovni proces« je priprava ali predelava hmelja, izvedena pod nadzorom izvajalke ali izvajalca certificiranja (v nadaljnjem besedilu: izvajalec) na način, da se hmelj v storžkih oziroma hmeljni proizvodi med procesom ne morejo dodati oziroma odvzeti. Prav tako se ne sme dodati kakršenkoli dodatek;
5. »priprava hmelja« je postopek zaključnega sušenja in zaključnega pakiranja hmelja, izveden v zaprtem delovnem procesu v centru;
6. »predelava hmelja« je postopek proizvodnje hmeljnih proizvodov, izveden v zaprtem delovnem procesu v centru;
7. »hmelj v storžkih« je nepripravljen ali pripravljen hmelj;
8. »nepripravljen hmelj« je hmelj, ki je prvič sušen in prvič pakiran v embalaži pridelovalca in je pripravljen za prvo prodajo;
9. »pripravljen hmelj« je hmelj, ki je zaključno sušen in zaključno pakiran;
10. »hmeljni proizvodi« so hmelj v prahu, briketi z oznako 90, hmelj v prahu z višjo vsebnostjo lupulina, briketi z oznako 45, koncentriran hmeljni proizvod, hmeljni ekstrakt, mešani hmeljni proizvod in izomeriziran hmeljni proizvod;
11. »hmelj v prahu« je hmeljni proizvod, ki nastane z mletjem hmelja in ohrani vse naravne sestavine hmelja;
12. »briketi z oznako 90« je hmelj v prahu, stisnjen v 6–10 mm dolge in 6–7 mm široke brikete;
13. »hmelj v prahu z višjo vsebnostjo lupulina« je hmeljni proizvod, ki nastane z mletjem hmelja, ki so mu predhodno mehansko odstranjeni listi, peclji, lističi storžka in vretenca;
14. »briketi z oznako 45« je hmelj v prahu z višjo vsebnostjo lupulina, stisnjen v brikete;
15. »koncentriran hmeljni proizvod« je hmeljni proizvod, pridobljen iz zmletega hmelja, ki obdrži vse naravne snovi, s pomočjo topil;
16. »hmeljni ekstrakt« je koncentriran hmeljni proizvod, pridobljen iz hmelja ali hmelja v prahu s pomočjo topil;
17. »mešani hmeljni proizvod« je mešanica hmelja oziroma dveh ali več hmeljnih proizvodov, in sicer hmelja v prahu oziroma hmelja v prahu z višjo vsebnostjo lupulina oziroma hmeljnega ekstrakta;
18. »izomeriziran hmeljni proizvod« je hmeljni proizvod, v katerem so alfa kisline skoraj v celoti izomerizirane;
19. »osemenjen hmelj« je hmelj, ki je v prometu in vsebuje več kot 2% semen hmelja po teži hmelja;
20. »neosemenjen hmelj« je hmelj, ki je v prometu in vsebuje največ 2% semen hmelja po teži hmelja;
21. »promet s hmeljem« je vsaka sprememba lastništva hmelja v storžkih ali hmeljnih proizvodov od vključno prve prodaje hmelja dalje;
22. »prva prodaja hmelja« je prodaja, ko pridelovalec hmelja (v nadaljnjem besedilu: pridelovalec) proda hmelj, ki ga je pridelal, ali ga proda organizacija proizvajalcev hmelja (v nadaljnjem besedilu: organizacija proizvajalcev), katere član je;
23. »proizvajalčeva vreča« je embalaža pridelovalca, v katero se shrani največ 75 kg nepripravljenega hmelja;
24. »tovorek« je enota pakiranja certificiranega hmelja, pripravljenega za prodajo oziroma pripravo oziroma predelavo. V primeru certificiranega nepripravljenega hmelja je tovorek proizvajalčeva vreča;
25. »plombiranje« je postopek zapiranja tovorkov v pošiljki pod nadzorom izvajalca, na način da tovorka ni mogoče odpreti, ne da bi se plombe poškodovale;
26. »naročnik certificiranja« je pravna ali fizična oseba, ki vloži vlogo za certificiranje. Naročnik certificiranja (v nadaljnjem besedilu: naročnik) je lahko pridelovalec ali center.
(2) Vsi izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen kot izrazi, uporabljeni v predpisu, ki ureja evidenco pridelovalcev, in predpisu, ki ureja register kmetijskih gospodarstev (v nadaljnjem besedilu: RKG).
II. POGLAVJE
CERTIFICIRANJE HMELJA, PRIDELANEGA V PRIDELOVALNEM OBMOČJU »REPUBLIKA SLOVENIJA«
3. člen
(pošiljka hmelja)
(1) Pošiljka hmelja (v nadaljnjem besedilu: pošiljka) so tovorki hmelja v storžkih ali hmeljnih proizvodov enakih lastnosti, ki jih pridela en pridelovalec, katere pridelovalec ali center, ki ima v evidenci centrov prijavljeno dejavnost priprava oziroma predelava hmelja, predloži v certificiranje ob istem času in zanje vloži vlogo za certificiranje.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko pošiljko pripravljenega hmelja, razen pripravljenega hmelja, ki se prvič certificira, ali pošiljko hmeljnega proizvoda, za katero je vlogo za certificiranje vložil center, ki ima v evidenci centrov prijavljeno dejavnost priprava oziroma predelava hmelja, sestavlja hmelj več kot enega pridelovalca.
4. člen
(certificiranje)
(1) Certificiranje je postopek, v katerem pooblaščena organizacija s certifikatom potrdi pridelovalno območje hmelja in kakovost hmelja v storžkih ali hmeljnih proizvodov, če ugotovi, da so izpolnjene zahteve iz tega pravilnika.
(2) Certificira se nepripravljen hmelj pred prvo prodajo hmelja.
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se lahko prvič certificira tudi pripravljen hmelj, če celoten postopek priprave hmelja od svežih, nesušenih storžkov hmelja oziroma od necertificiranega, nepripravljenega hmelja poteka v zaprtem delovnem procesu v centru, ki ima v evidenci centrov prijavljeno dejavnost priprava hmelja.
(4) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko postopek priprave hmelja od svežih nesušenih storžkov hmelja oziroma od necertificiranega, nepripravljenega hmelja poteka v zaprtem delovnem procesu pri pridelovalcu, če so izpolnjeni pogoji iz sedmega odstavka tega člena.
(5) V eni pošiljki certificiranega, nepripravljenega ali v eni pošiljki certificiranega, pripravljenega hmelja je lahko le hmelj, pridelan na istem pridelovalnem območju, iste sorte in istega leta, v katerem je bil hmelj pridelan in obran (v nadaljnjem besedilu: letnik hmelja).
(6) Posamezna opravila v postopku certificiranja iz 8. člena tega pravilnika, in sicer vložitev pisne deklaracije pridelovalca, ki je hkrati tudi vloga za certificiranje (v nadaljnjem besedilu: deklaracija), tehtanje pošiljke, odvzem vzorcev ter plombiranje in označevanje pošiljke, se lahko izvajajo pri pridelovalcu, če:
– ima pridelovalec v skladu s 34. členom tega pravilnika ustrezen prostor za skladiščenje hmelja;
– imajo prostori, kjer se opravljajo posamezna opravila v postopku certificiranja, ustrezno osvetlitev, ki omogoča delo kot pri dnevni svetlobi;
– ima pridelovalec ali center ali pooblaščena organizacija atestirano prenosno tehtnico;
– se certificiranje opravlja v skladu s tem pravilnikom.
(7) V primeru certificiranja pripravljenega hmelja iz tretjega in četrtega odstavka tega člena mora vsako pošiljko prvotnega nepripravljenega hmelja spremljati deklaracija iz 9. člena tega pravilnika. Certifikata se ne izda, dokler hmelj ni pripravljen. Center mora pooblaščeno organizacijo obvestiti o datumu in uri opravljanja posameznih opravil v postopku certificiranja pri pridelovalcu najmanj sedem dni pred izvedbo opravil.
(8) V postopku do izdaje certifikata pooblaščena organizacija ugotavlja kakovost hmelja v storžkih v pošiljki (v nadaljnjem besedilu: ugotavljanje kakovosti), potrjuje prijavo pridelka hmelja v pošiljki in v skladu s 33. členom tega pravilnika izvaja dodatno kontrolo tehtanja pošiljke, odvzema vzorcev, plombiranja in označevanja pošiljke.
5. člen
(pooblaščena organizacija)
(1) Certificiranje izvaja pooblaščena organizacija na podlagi javnega pooblastila, o katerem ministrica ali minister, pristojen za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: minister), odloči na podlagi vloge z odločbo v postopku iz VII. poglavja tega pravilnika.
(2) Pooblaščena organizacija v okviru certificiranja določa tudi letne reprezentativne vzorce po posameznih sortah in na podlagi le-teh pripravi oceno letnika hmelja.
6. člen
(izvajalec certificiranja)
(1) Za namene nadzora in opravljanje posameznih opravil v postopku certificiranja, ponovnega certificiranja, priprave, predelave, prepakiranja pošiljk in kontrolnega postopka, določenih v tem pravilniku, na predlog posameznega centra pooblaščena organizacija imenuje izvajalca. Center predlaga izvajalce, ki imajo najmanj srednješolsko izobrazbo ali pet let delovnih izkušenj pri nadzoru certificiranja in pri pooblaščeni organizaciji opravljeno izobraževanje in izpit za izvajalce certificiranja.
(2) Center ne more opravljati posameznih opravil v postopku certificiranja, ponovnega certificiranja vključno s pripravo, predelavo in prepakiranji pošiljk ter kontrolnega postopka, če nima s pogodbo urejenega delovnega razmerja z izvajalcem.
(3) Izvajalec ne sme opravljati posameznih opravil v postopku certificiranja za hmelj, ki ga je pridelalo kmetijsko gospodarstvo, na katerem je vpisan kot nosilec ali član kmetijskega gospodarstva v skladu s predpisom, ki ureja RKG. Prav tako ne sme opravljati posameznih opravil v postopku certificiranja za hmelj, ki so ga pridelali člani njegove družine po predpisih, ki urejajo zakonsko zvezo in družinska razmerja.
7. člen
(rok za certificiranje)
(1) Za certificiranje morajo pridelovalci sveže, nesušene storžke hmelja ali nepripravljen hmelj v proizvajalčevih vrečah predložiti v certificiranje najpozneje do 31. marca leta, ki sledi letu pridelave hmelja.
(2) Pošiljka mora biti dostavljena v center oziroma, v primeru certificiranja pri pridelovalcu, predložena v certificiranje istočasno.
8. člen
(postopek certificiranja)
(1) Postopek certificiranja vključuje naslednja opravila, ki morajo biti opravljena v naslednjem vrstnem redu:
– vložitev deklaracije;
– preveritev, če so hmeljišča vpisana v RKG;
– plombiranje in označevanje pošiljke;
– tehtanje pošiljke;
– potrditev pridelka hmelja (v nadaljnjem besedilu: pridelek);
– odvzem vzorcev;
– ugotavljanje kakovosti hmelja, vključno s sortno čistostjo, in izdaja poročila o preskusu s strani preskusnega laboratorija iz 16. člena tega pravilnika;
– izdaja certifikata.
(2) Posamezna opravila v postopku certificiranja iz prejšnjega odstavka so lahko združena.
9. člen
(deklaracija)
(1) Deklaracija je izjava pridelovalca o resničnosti podatkov za hmelj, ki ga je predložil v certificiranje, in hkrati vloga za pričetek postopka certificiranja. Deklaracijo v centru oziroma pri izvajalcu vloži pridelovalec.
(2) Deklaracija mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
– identifikacijsko številko deklaracije;
– identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva (v nadaljnjem besedilu: KMG-MID), ki mu pripadajo enote hmeljišč v obdelavi, pridelek katerih sestavlja pošiljko na presečni datum 1. avgust v letu pridelave hmelja (v nadaljnjem besedilu: presečni datum);
– identifikacijsko oznako zemljišč v uporabi kmetijskega gospodarstva (v nadaljnjem besedilu: GERK-PID), ki jim pripadajo enote hmeljišč v obdelavi, pridelek katerih sestavlja pošiljko na presečni datum;
– enote hmeljišč v obdelavi, pridelek katerih sestavlja pošiljko na presečni datum;
– o nosilcu kmetijskega gospodarstva: osebno ime fizične osebe ali firmo z navedbo pravne organizacijske oblike, naslov fizične osebe ali sedež pravne osebe;
– ime sorte hmelja ali sinonima sorte hmelja iz sortne liste ali če je sorta v postopku vpisa v sortno listo, predlog imena sorte ali začasno žlahtniteljsko oznako (v nadaljnjem besedilu: sorta hmelja);
– letnik hmelja;
– število tovorkov necertificiranega hmelja v pošiljki, ki jo je pridelovalec predložil v certificiranje;
– navedbo, ali je pošiljka, ki jo je pridelovalec predložil v certificiranje, njegova zadnja pošiljka te sorte tega letnika;
– kraj, datum in podpis pridelovalca, s katerim le-ta potrjuje resničnost navedenih podatkov;
– kraj, datum in podpis naročnika, s katerim le-ta potrjuje izdajo elektronskega certifikata;
– kraj, datum in podpis izvajalca, s katerim le-ta potrjuje število tovorkov necertificiranega hmelja v pošiljki, ki jo je pridelovalec predložil v certificiranje.
(3) Identifikacijska številka deklaracije je enaka identifikacijski številki pošiljke iz 10. člena tega pravilnika.
(4) Deklaracija je sestavljena iz originala in kopije. Original prejme pridelovalec, kopijo obdrži center, elektronsko obliko deklaracije dobi pooblaščena organizacija.
(5) Obliko deklaracije določi pooblaščena organizacija.
(6) Izvajalec za posamezen center deklaracije dvigne pri pooblaščeni organizaciji. Stroške nabave deklaracij nosi center.
(7) Deklaracija spremlja pošiljko v celotnem postopku certificiranja.
10. člen
(identifikacijska številka pošiljke)
(1) Vsaka pošiljka dobi svojo identifikacijsko številko, ki je hkrati številka certifikata iz 18. člena tega pravilnika ter spremlja pošiljko v vseh opravilih in na dokumentaciji v postopku certificiranja.
(2) Identifikacijska številka pošiljke je sestavljena iz identifikacijske številke centra, oznake SI, ki potrjuje, da je pridelek certificiran v Republiki Sloveniji, zadnjih dveh številk letnika hmelja in identifikacijske številke prvega tovorka v pošiljki.
(3) Identifikacijska številka centra je številka, ki jo v skladu z Uredbo 1850/2006 določi pooblaščena organizacija in se vodi v evidenci centrov in evidenci pridelka.
(4) Identifikacijska številka tovorka je zaporedna šest mestna številka, ki jo za posamezen letnik hmelja določi pooblaščena organizacija.
11. člen
(plombiranje in označevanje pošiljke)
(1) Vsak tovorek mora biti plombiran in označen. Označi se plombiran tovorek.
(2) Izvajalec zaplombira in označi tovorek.
(3) Plomba vsebuje naslednje podatke:
– oznako pridelovalnega območja hmelja: »Republika Slovenija«;
– ime ali kratico imena pooblaščene organizacije;
– identifikacijsko številko tovorka iz prejšnjega člena v numerični obliki in v obliki črtne kode.
(4) Izvajalec za posamezen center za vsak letnik hmelja pred začetkom certificiranja pri pooblaščeni organizaciji dvigne plombe. Naslednji delovni dan po roku za certificiranje iz 7. člena tega pravilnika mora center vse plombe, ki za posamezen letnik hmelja v postopku certificiranja niso bile uporabljene, vrniti pooblaščeni organizaciji, ki jih uniči. Stroške izdelave plomb nosi center.
(5) Poleg oznak, ki jih vsebuje plomba, mora biti vsak tovorek v pošiljki označen tudi z naslednjimi podatki, ki so hkrati lahko navedeni na plombi:
– opis proizvoda (nepripravljen ali pripravljen hmelj ali v primeru iz 19. člena tega pravilnika hmeljni proizvod z navedbo vrste proizvoda);
– sorta hmelja;
– identifikacijska številka centra;
– oznaka »SI«, ki potrjuje, da je hmelj certificiran v Republiki Sloveniji;
– letnik hmelja.
(6) Obliko in material plombe določi pooblaščena organizacija v skladu z Uredbo 1850/06/ES.
(7) Za označevanje se uporabljajo identifikacijske številke centrov iz evidence centrov in evidence pridelka.
12. člen
(tehtanje pošiljke)
(1) Izvajalec stehta tovorek.
(2) Za tehtanje se uporablja atestirana elektronska tehtnica, povezana z računalnikom, razen če ni v tem pravilniku drugače določeno.
(3) Po tehtanju pošiljke se za vsako pošiljko izda tehtni list, ki je elektronski izpis tehtanja pošiljke in vsebuje najmanj naslednje podatke:
– KMG-MID, ki mu pripadajo enote hmeljišč v obdelavi, pridelek katerih sestavlja pošiljko na presečni datum;
– GERK-PID, ki jim pripadajo enote hmeljišč v obdelavi, pridelek katerih sestavlja pošiljko na presečni datum;
– enote hmeljišč v obdelavi, pridelek katerih sestavlja pošiljko na presečni datum;
– o nosilcu kmetijskega gospodarstva: osebno ime fizične osebe ali firma z navedbo pravne organizacijske oblike, naslov fizične osebe ali sedež pravne osebe;
– identifikacijsko številko centra;
– firmo ali ime in priimek ter sedež ali naslov s hišno številko centra;
– identifikacijsko številko pošiljke;
– identifikacijsko številko deklaracije;
– način pakiranja;
– opis proizvoda (nepripravljen ali pripravljen hmelj ali v primeru iz 19. člena tega pravilnika hmeljni proizvod z navedbo vrste proizvoda);
– sorto hmelja;
– letnik hmelja;
– skupno število tovorkov;
– identifikacijske številke tovorkov v pošiljki;
– bruto težo in taro po posameznih tovorkih v pošiljki (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno);
– skupno bruto težo in taro v pošiljki (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno);
– prostor za skladiščenje, v katerem se certificiran hmelj v storžkih nahaja do prve prodaje hmelja;
– navedbo, ali je pošiljka, ki jo je pridelovalec predložil v certificiranje, njegova zadnja pošiljka te sorte tega letnika;
– kraj, datum in podpis pridelovalca;
– kraj, datum in podpis izvajalec.
(4) Seznam možnih načinov pakiranja in njihove šifre določi pooblaščena organizacija.
(5) Tehtni list je sestavljen iz originala in kopije. Original prejme pridelovalec, kopijo obdrži center, elektronsko obliko tehtnega lista dobi pooblaščena organizacija.
(6) Elektronski izpis tehtanja pošiljke lahko nadomesti ročno izpolnjen izpis, če poteka certificiranje pri pridelovalcu. V tem primeru izpis izpolni izvajalec. Center mora zagotoviti, da se podatki iz ročno izpolnjenega izpisa isti dan prenesejo v elektronsko obliko.
13. člen
(potrditev pridelka)
(1) Pooblaščena organizacija potrdi pridelek za posamezno pošiljko, če:
– ima pridelovalec v registru kmetijskih gospodarstev na presečni datum vpisana hmeljišča;
– ima na teh hmeljiščih na presečni datum vpisane sadike sorte hmelja, ki sestavlja pošiljko, ki se certificira, in
– število sadik in površina, ki pripada tej sorti na presečni datum, ustreza količini hmelja, ki jo je pridelovalec predložil v certificiranje.
(2) Če pooblaščena organizacija ugotovi, da pridelovalec ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega odstavka, pridelovalca pozove, da pisno pojasni neizpolnjevanje pogojev.
(3) Če pooblaščena organizacija ugotovi, da so razlogi za odstopanje iz prejšnjega odstavka utemeljeni, potrdi prijavo pridelka. Če pooblaščena organizacija ugotovi, da razlogi niso utemeljeni, prijave pridelka ne potrdi in vloži prijavo na Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano (v nadaljnjem besedilu: inšpektorat).
(4) Pooblaščena organizacija najpozneje deset dni po zaključku certificiranja posameznega letnika hmelja na podlagi podatkov o certificiranju hmelja tega letnika, ki se vodijo v evidenci centrov in evidenci pridelka, pripravi podatke o povprečnih hektarskih pridelkih po sortah in posameznih pridelovalcih ter povprečnih hektarskih pridelkih sort hmelja tega letnika. Če povprečni hektarski pridelek sorte hmelja posameznega pridelovalca odstopa za več kot ± 25 odstotkov od povprečnega hektarskega pridelka te sorte hmelja za letnik, ki se je certificiral, pooblaščena organizacija pridelovalca pozove, da pisno pojasni odstopanje. Če pooblaščena organizacija ugotovi, da razlogi niso utemeljeni, vloži prijavo na inšpektoratu.
14. člen
(minimalne kakovostne zahteve)
(1) Hmelj v storžkih ne sme biti mešanica različnih sort hmelja in hmelja različnih letnikov.
(2) Hmelj v storžkih mora biti suh, brez primesi in brez semena. Primesi so listi in deli trte ter hmeljni odpad.
(3) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko hmelj v storžkih vsebuje najvišje vrednosti vlage in primesi, ki so določene v Prilogi 1 Uredbe 1850/06/ES.
(4) Ne glede na določbo drugega odstavka tega člena lahko neosemenjen hmelj v storžkih vsebuje najvišjo vrednost semena, ki je določena v Prilogi 1 Uredbe 1850/06/ES. Če je vrednost višja od vrednosti, določene v Prilogi 1 Uredbe 1850/06/ES, se hmelj označi kot osemenjen hmelj.
15. člen
(preskusne metode)
(1) Vsebnost vlage in primesi v hmelju se določa z metodami, ki so določene v Prilogi 2 Uredbe 1850/06/ES.
(2) Vsebnost semena v hmelju se določa z metodo, ki je določena v Prilogi 2 Uredbe 1850/06/ES oziroma z ustrezno komercialno metodo Analytica EBC, 1998, 7.3.
(3) Preskusni laboratorij iz 16. člena tega pravilnika pooblaščeni organizaciji pisno sporoči katero metodo uporablja za določanje vlage v hmelju, primesi in semena.
(4) Strošek določanja minimalnih kakovostnih zahtev nosi naročnik.
16. člen
(uradni laboratorij)
Za ugotavljanje minimalnih kakovostnih zahtev minister v skladu s predpisom, ki določa tehnične in organizacijske pogoje, ki jih morajo izpolnjevati uradni laboratoriji za ugotavljanje skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil, določi preskusni laboratorij (v nadaljnjem besedilu: laboratorij) za opravljanje preskusov iz prejšnjega člena.
17. člen
(odvzem vzorcev in priprava reprezentativnih vzorcev)
(1) Izvajalec v skladu z metodo za odvzem vzorcev in pripravo reprezentativnih vzorcev, opisano v Uredbi 1850/06/ES, iz pošiljke odvzame vzorce hmelja za pripravo naslednjih reprezentativnih vzorcev:
– vzorec za določitev kakovostnih parametrov iz 14. člena tega pravilnika: vlaga, listi in deli trte, hmeljni odpad, seme (v nadaljnjem besedilu: vzorec za preskus) in
– kontrolni vzorec.
(2) Izvajalec mora ob odvzemu sestaviti zapisnik v treh izvodih, v katerem so navedeni najmanj naslednji podatki:
– identifikacijska številka pošiljke;
– identifikacijske številke tovorkov, iz katerih so bili odvzeti vzorci za pripravo reprezentativnih vzorcev;
– prostor za skladiščenje, v katerem se certificiran hmelj v storžkih nahaja do prve prodaje hmelja;
– kraj, datum in podpis izvajalca, ki je odvzel vzorce in pripravil reprezentativna vzorca.
(3) Izvajalec odvzete vzorce zmeša v skladu z Uredbo 1850/06/ES, da dobi reprezentativen vzorec. Tako dobljeni reprezentativen vzorec razdeli v skladu s prvim odstavkom tega člena, na dva dela. Vzorec za preskus izvajalec skupaj z zapisnikom iz prejšnjega odstavka, nepredušno zavari v plastično vrečko. Kontrolni vzorec skupaj z zapisnikom shrani v vodotesno in nepredušno posodo iz kovine ali stekla ali plastike, ki jo označi s podatki iz prejšnjega odstavka. En izvod zapisnika obdrži pooblaščena organizacija.
(4) Center mora vzorec za preskus najkasneje naslednji delovni dan dostaviti v laboratorij iz prejšnjega člena.
(5) Laboratorij iz prejšnjega člena po opravljenih preskusnih metodah iz 15. člena tega pravilnika za vsako pošiljko izda poročilo o preskusu (v nadaljnjem besedilu: poročilo), iz katerega morajo biti razvidne vrednosti vlage, primesi in semena iz 14. člena tega pravilnika. Poročilo vsebuje tudi najmanj naslednje podatke:
– vrednosti za parametre iz 14. člena tega pravilnika;
– identifikacijsko številko pošiljke;
– identifikacijsko številko centra;
– način pakiranja;
– opis proizvoda (nepripravljen ali pripravljen hmelj);
– sorto hmelja;
– letnik hmelja;
– skupno število tovorkov;
– identifikacijske številke tovorkov v pošiljki iz katerih so bili odvzeti vzorci hmelja;
– skupno bruto težo in taro v pošiljki (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno);
– prostor za skladiščenje, v katerem se certificiran hmelj v storžkih nahaja do prve prodaje hmelja.
(6) Poročilo se izda v štirih izvodih. En izvod obdrži laboratorij, po en izvod dobijo pooblaščena organizacija, center in naročnik.
(7) Center hrani kontrolni vzorec eno leto, v prostoru iz devete alinee prvega odstavka 32. člena tega pravilnika, tako, da se njegova vsebina ne spreminja in ima samo izvajalec in pooblaščena organizacija dostop do le-tega.
18. člen
(certifikat)
(1) Certifikat vsebuje najmanj naslednje podatke:
– identifikacijsko številko centra;
– opis proizvoda (nepripravljen ali pripravljen hmelj ali v primeru iz 19. člena tega pravilnika hmeljni proizvod z navedbo vrste proizvoda);
– osemenjenost hmelja (neosemenjen hmelj ali osemenjen hmelj);
– identifikacijsko številko pošiljke;
– število tovorkov v pošiljki;
– identifikacijsko številko posameznega tovorka;
– bruto težo posameznega tovorka v pošiljki;
– skupno bruto težo pošiljke;
– oznako pridelovalnega območja hmelja: »Republika Slovenija«;
– letnik hmelja;
– sorto hmelja;
– navedbo: »Certificiran pridelek – Uredba (ES) št. 1850/2006«;
– uraden znak, žig in podpis pooblaščene organizacije.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so podatki iz šeste in sedme alinee prejšnjega odstavka lahko priloga k certifikatu. Priloga mora biti s strani pooblaščene organizacije potrjena z žigom in podpisom.
(3) Obliko certifikata določi pooblaščena organizacija.
(4) Certifikat se izda v treh izvodih. En izvod obdrži pooblaščena organizacija, po enega dobita center in naročnik.
(5) Ne glede na določbo prejšnje točke se v primeru, da se pošiljka hmelja istega naročnika vključi v postopek ponovnega certificiranja, ki bo potekalo na istem centru kot prvo certificiranje in da certificirana pošiljka hmelja ni zapustila centra, certifikat prvega certificiranja izda v treh izvodih. En izvod elektronskega certifikata pripada naročniku, če naročnik na deklaraciji podpiše, da se strinja z elektronsko obliko certifikata. Drug izvod elektronskega certifikata pripada centru. Certifikat v pisni obliki pa hrani pooblaščena organizacija.
1. Priprava hmelja, predelava hmelja, prepakiranje pošiljke
19. člen
(priprava hmelja, predelava hmelja, prepakiranje pošiljke)
Če se certificirani hmelj v storžkih oziroma hmeljni proizvodi pripravijo oziroma predelajo oziroma prepakirajo, jih je treba ponovno certificirati (v nadaljnjem besedilu: ponovno certificiranje).
20. člen
(ponovno certificiranje)
(1) Pri ponovnem certificiranju se smiselno uporabljajo določbe, ki veljajo za certificiranje po tem pravilniku, razen če ni s tem pravilnikom drugače določeno.
(2) Če hmelj v storžkih ali hmeljni proizvodi izpolnjujejo vse zahteve iz tega pravilnika in če je priprava ali predelava hmelja izvedena v skladu z 21. in 22. členom tega pravilnika oziroma če je hmelj v storžkih ali hmeljni proizvod prepakiran v skladu s 23. členom tega pravilnika, se za pošiljko hmelja v storžkih ali hmeljnega proizvoda na podlagi vloge za ponovno certificiranje izvede ponovno certificiranje in izda nov certifikat, prvotni pa se razveljavi. Certifikat naročnika ponovnega certificiranja se razveljavi tako, da se ga z rdečim pisalom prečrta po obeh diagonalah in s tiskanimi črkami dopiše: »RAZVELJAVLJENO« in »CANCELLED« ali »ANNULLIERT« ali »ANNULÉ«.
(3) Ponovno certificiranje vključuje:
– vložitev vloge za ponovno certificiranje;
– razveljavitev starega certifikata naročnika ponovnega certificiranja;
– plombiranje in označevanje pošiljke;
– tehtanje pošiljke;
– izdajo certifikata.
(4) Vloga za ponovno certificiranje mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
– številko vloge za ponovno certificiranje;
– identifikacijsko številko centra;
– firmo ali ime in priimek ter sedež ali naslov s hišno številko centra;
– identifikacijsko številko pošiljk, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje oziroma v primeru hmelja, uvoženega iz držav nečlanic Evropske unije, identifikacijsko številko spričevala o enakovrednosti ali kontrolnega spričevala;
– število tovorkov po posameznih pošiljkah, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje;
– način pakiranja po posameznih pošiljkah, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje;
– opis proizvoda po posameznih pošiljkah, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje (nepripravljen ali pripravljen hmelj ali v primeru iz prejšnjega člena hmeljni proizvod z navedbo vrste proizvoda);
– sorto hmelja;
– letnik hmelja;
– skupno število tovorkov po posameznih pošiljkah;
– skupno bruto težo oziroma neto težo po posamezni pošiljki (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno);
– kraj, datum in podpis naročnika;
– kraj, datum in podpis izvajalca.
(5) Certifikat naročnika ponovnega certificiranja je priloga vloge za ponovno certificiranje.
(6) Številka vloge za ponovno certificiranje je enaka številki pošiljke v postopku ponovnega certificiranja.
(7) Vloga za ponovno certificiranje je sestavljena iz originala in kopije.
(8) Obliko vloge za ponovno certificiranje določi pooblaščena organizacija.
(9) Izvajalec za posamezen center dvigne obrazce vlog za ponovno certificiranje pri pooblaščeni organizaciji. Stroške nabave obrazcev vlog za ponovno certificiranje nosi center.
(10) V centru vlogo za ponovno certificiranje vloži izvajalec. Po en izvod vloge za ponovno certificiranje dobita naročnik ponovnega certificiranja in center, elektronski izvod vloge za ponovno certificiranje dobi pooblaščena organizacija.
(11) Vloga za ponovno certificiranje spremlja pošiljko v celotnem postopku ponovnega certificiranja.
(12) Vsa že izdana dokumentacija v posameznih opravilih certificiranja ali ponovnega certificiranja, v papirni in elektronski obliki, je del vsakega ponovnega certificiranja.
(13) Tehtni list, izdan v postopku ponovnega certificiranja, poleg podatkov iz 12. člena tega pravilnika vsebuje tudi naslednje podatke:
– številko vloge za ponovno certificiranje;
– identifikacijske številke pošiljk, ki vstopajo v pripravo ali predelavo hmelja ali prepakiranje pošiljke oziroma v primeru hmelja, uvoženega iz držav nečlanic Evropske unije, identifikacijske številke spričevala o enakovrednosti ali kontrolnega spričevala;
– število tovorkov po posameznih pošiljkah, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje;
– bruto oziroma neto težo posameznih pošiljk, ki vstopajo v pripravo ali predelavo hmelja ali prepakiranje pošiljke (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno);
– skupno bruto oziroma neto težo pošiljk, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno);
– območja, kjer je bil hmelj uporabljen v pripravi ali predelavi hmelja ali hmelj iz prepakirane pošiljke pridelan in je to razvidno iz certifikata države pridelovalke, po posameznih pošiljkah, ki vstopajo v pripravo ali predelavo ali prepakiranje (v nadaljnjem besedilu: pridelovalna območja hmelja);
– delež posamezne sorte hmelja glede na težo certificiranega hmelja v storžkih, uporabljenega v pripravi ali predelavi hmelja oziroma uporabljenega za pripravo ali predelavo tovorkov, ki vstopajo v predelavo hmelja (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno), (v nadaljnjem besedilu: delež posamezne sorte hmelja);
– kraj, datum in podpis naročnika;
– kraj, datum in podpis izvajalca.
(14) Tehtni list je sestavljen iz originala in kopije. Original dobi naročnik ponovnega certificiranja, kopijo dobi center, elektronski izvod tehtnega lista dobi pooblaščena organizacija.
(15) Certifikat, izdan v postopku ponovnega certificiranja, poleg podatkov iz 18. člena tega pravilnika vsebuje tudi naslednje podatke:
– datum priprave ali predelave hmelja oziroma prepakiranja pošiljke;
– identifikacijsko številko, firme ali ime in priimek ter sedež ali naslov s hišno številko centra v katerem je bil hmelj pripravljen ali predelan oziroma prepakiran;
– navedba pridelovalnih območij hmelja.
21. člen
(priprava in predelava hmelja)
(1) V pripravi oziroma predelavi hmelja se lahko uporablja hmelj v storžkih oziroma hmeljni proizvodi, certificirani v Republiki Sloveniji, hmelj v storžkih oziroma hmeljni proizvodi, pridelani in certificirani v Evropski uniji, ter hmelj, uvožen v skladu z Uredbo Komisije (EGS) št. 3076/78.
(2) V pripravi hmelja se lahko uporablja le certificiran nepripravljen hmelj, iste sorte in istega letnika, razen če ni s tem pravilnikom drugače določeno.
(3) V predelavi hmelja se lahko uporablja certificiran hmelj v storžkih oziroma certificirani hmeljni proizvodi različnih sort hmelja istega letnika.
22. člen
(zaprt delovni proces)
(1) Zaprt delovni proces izvajalec prične z odpiranjem plombiranega tovorka, ki vsebuje hmelj v storžkih ali hmeljni proizvod, namenjen pripravi ali predelavi hmelja, in konča s plombiranjem in označevanjem tovorka.
(2) Pred pripravo ali predelavo hmelja mora center zagotoviti popolno izpraznjenost sistema za pripravo ali predelavo hmelja.
(3) Fizična povezava med sistemom za proizvodnjo hmelja v prahu in sistemom za proizvodnjo hmelja v prahu z višjo vsebnostjo lupulina med delovanjem enega ali drugega ni dovoljena.
(4) Ne glede na določbo 2. člena tega pravilnika se v zaprtem delovnem procesu proizvodnje hmeljnega ekstrakta lahko dodaja spojine iz Priloge 4 Uredbe 1850/06/ES, ki so dovoljene v standardizaciji hmeljnih ekstraktov.
(5) Če je treba zaprt delovni proces proizvodnje hmeljnega ekstrakta s CO2 zaradi tehničnih razlogov prekiniti, izvajalec, ki to delo opravlja po pooblastilu pooblaščene organizacije ob prekinitvi zaplombira embalažo, ki vsebuje vmesni proizvod. Plombe lahko ponovno odstrani le izvajalec.
(6) Vsebnost alfa-kislin v hmeljnih proizvodih v skladu z drugim odstavkom 117. člena Uredbe 1234/07/ES ne sme biti nižja od vsebnosti alfa-kislin v hmelju v storžkih, iz katerega so bili pripravljeni.
23. člen
(prepakiranje pošiljke)
(1) Prepakiranje pošiljke opravi izvajalec.
(2) Ne glede na določbo tretjega odstavka 20. člena tega pravilnika, če prepakiranje vključuje le spremembo pakiranja, brez priprave oziroma predelave hmelja, ponovno certificiranje vključuje le:
– plombiranje in označevanje novega pakiranja;
– spremembe iz prejšnje alineje na prvotnem certifikatu.
2. Hranjenje dokumentacije, cenik certificiranja in ponovnega certificiranja ter posredovanje podatkov
24. člen
(hranjenje dokumentacije)
(1) Vsa opravila v postopku certificiranja in ponovnega certificiranja pooblaščena organizacija, centri in laboratorij vodijo v papirni in elektronski obliki. Pooblaščena organizacija v elektronski obliki vodi zbirno evidenco o certificiranju in ponovnem certificiranju. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) ima vpogled v zbirno evidenco o certificiranju in ponovnem certificiranju.
(2) Elektronske zapise in dokumentacijo, izdano v posameznih opravilih v postopku certificiranja in ponovnega certificiranja, hranijo pooblaščena organizacija in centri 5 let.
(3) Laboratorij hrani poročilo in njegov elektronski zapis 5 let.
25. člen
(cenik certificiranja in ponovnega certificiranja)
(1) Ceno certificiranja in ponovnega certificiranja določi minister z pogodbo.
(2) Stroške certificiranja oziroma ponovnega certificiranja hmelja v celoti plača naročnik pooblaščeni organizaciji.
26. člen
(posredovanje podatkov)
Pooblaščena organizacija Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (v nadaljnjem besedilu: IHPS) za namen vodenja evidence pridelka iz 38. člena tega pravilnika najkasneje v 24 urah po izdaji certifikata za posamezno pošiljko posreduje elektronske zapise:
– podatkov iz deklaracij iz 9. člena tega pravilnika,
– tehtne liste iz 12. člena tega pravilnika,
– poročila iz 17. člena tega pravilnika,
– certifikate iz 18. člena tega pravilnika,
– vloge za ponovno certificiranje iz 20. člena tega pravilnika,
– tehtne liste in certifikate iz 20. člena tega pravilnika.
III. POGLAVJE
Kontrolni postopek
27. člen
(izjeme)
Ne glede na določbo drugega odstavka 40. člena tega pravilnika ni treba certificirati oziroma ponovno certificirati:
– hmelja, ki ga pridela pridelovalec, ki opravlja dejavnost pivovarstva in ki ta hmelj kot hmelj v storžkih ali hmeljni proizvod uporabi v lastni proizvodnji piva;
– hmeljnih proizvodov, ki jih centri, v skladu s pogodbo, sklenjeno med njimi in pivovarjem, proizvedejo za pivovarja, pod pogojem, da pivovar tako proizvedene hmeljne proizvode uporabi v lastni proizvodnji piva;
– hmelja in hmeljnih proizvodov v majhni embalaži, namenjeni prodaji fizičnim osebam za osebno uporabo;
– proizvodov iz izomeriziranih hmeljnih proizvodov.
28. člen
(kontrolni postopek)
(1) Hmelj v storžkih ali hmeljne proizvode iz prve alineje prejšnjega člena je treba potrditi v kontrolnem postopku, ki vključuje:
– vložitev izjave o dejanskem pridelku hmelja po posameznih sortah, ki je hkrati vloga za kontrolni postopek (v nadaljnjem besedilu: izjava o pridelku hmelja);
– preveritev, če so hmeljišča vpisana v RKG;
– označevanje;
– izdajo potrdila o kontrolnem postopku (v nadaljnjem besedilu: potrdilo), iz katerega morajo biti razvidni naslednji podatki: številka potrdila, številka pogodbe med centrom in pivovarjem o pripravi ali predelavi hmelja, firma, sedež in matična številka pivovarne, identifikacijska številka, firma ali ime in priimek ter sedež ali naslov s hišno številko centra v katerem je bil hmelj pripravljen ali predelan, opis proizvoda, bruto oziroma neto teža predelanega proizvoda (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno).
(2) Izjavo o pridelku iz prejšnjega odstavka vloži pridelovalec, ko hmelj pripelje v center, v katerem bo potekala priprava ali predelava hmelja.
(3) Pridelovalec mora izjavo o pridelku vložiti pri centru najkasneje do 15. novembra leta pridelave hmelja.
(4) Center mora izjavo o pridelku najkasneje naslednji delovni dan, po pošti, osebno ali v elektronski obliki, posredovati pooblaščeni organizaciji.
(5) Pooblaščena organizacija izda potrdilo v treh izvodih, od katerih enega obdrži pooblaščena organizacija, po enega prejmeta pridelovalec in center.
(6) Embalaža, v kateri je pakiran hmelj v storžkih ali hmeljni proizvodi, mora biti označena s številko potrdila. Embalaža, v kateri je pakiran hmelj v storžkih ali hmeljni proizvodi in potrdilo, morata biti označena tudi z navedbo: »Mešanica hmelja za lastno uporabo, označevanje ni potrebno«.
(7) Če se hmelj pripravi ali predela v pivovarni sami, pridelovalec izjavo o pridelku vloži pri pooblaščeni organizaciji, označevanje in izdaja potrdila nista potrebna.
(8) Hmeljne proizvode iz druge alineje prejšnjega člena je treba potrditi v kontrolnem postopku, ki vključuje:
– vložitev vloge za kontrolni postopek;
– označevanje;
– izdajo potrdila o kontrolnem postopku, iz katerega morajo biti razvidni naslednji podatki:
a) številka potrdila,
b) številka pogodbe med centrom in pivovarjem o predelavi hmelja,
c) firma, sedež in matična številka pivovarne,
d) identifikacijska številka centra, firma ter sedež ali naslov s hišno številko centra, v katerem je bil hmelj predelan,
e) opis proizvoda;
f) identifikacijske številke certifikatov, ki spremljajo hmelj ali hmeljne proizvode uvožene v skladu s 40. členom tega pravilnika in ki so bili uporabljeni v proizvodnji hmeljnega proizvoda, bruto in neto teža predelanega proizvoda (v kilogramih, na eno decimalno mesto natančno).
(9) Center mora vlogo za kontrolni postopek iz prejšnjega odstavka najkasneje naslednji delovni dan, po pošti, osebno ali v elektronski obliki, posredovati pooblaščeni organizaciji.
(10) Pooblaščena organizacija izda potrdilo v treh izvodih, od katerih enega obdrži pooblaščena organizacija, po enega prejmeta pivovar in center.
(11) Embalaža, v kateri so pakirani hmeljni proizvodi, mora biti označena s številko potrdila. Embalaža, v kateri so pakirani hmeljni proizvodi, mora biti označena tudi z navedbo: »Mešanica hmelja za lastno uporabo, označevanje ni potrebno«.
(12) Teža enote pakiranja za hmelj v storžkih ali hmeljne proizvode iz tretje alineje prejšnjega člena ne sme preseči teže, določene v tretjem odstavku 20. člena Uredbe 1850/06/ES.
(13) Enota pakiranja iz prejšnjega odstavka mora biti označena z opisom proizvoda ter bruto in neto težo proizvoda.
(14) Vsebino in obliko vloge za kontrolni postopek ter vsebino in obliko potrdila določi pooblaščena organizacija.
29. člen
(hranjenje dokumentacije)
(1) Vsa opravila v kontrolnem postopku centri vodijo v papirni in elektronski obliki. Pooblaščena organizacija v papirni in elektronski obliki vodi zbirno evidenco o kontrolnem postopku. Ministrstvo ima vpogled v zbirno evidenco o kontrolnem postopku.
(2) Vso dokumentacijo izdano v kontrolnem postopku hranijo centri in pooblaščena organizacija 5 let.
(3) Pooblaščena organizacija IHPS-ju za namen vodenja evidence pridelka iz 38. člena tega pravilnika najkasneje v 24 urah posreduje elektronski zapis podatkov iz dokumentacije, izdane v kontrolnem postopku.
IV. POGLAVJE
CENTRI IN PROSTORI ZA SKLADIŠČENJE CERTIFICIRANEGA HMELJA V STORŽKIH IN HMELJNIH PROIZVODOV
1. Centri
30. člen
(center)
Center je samostojni podjetnik ali pravna oseba, ki upravlja s prostori, opremo in kadri za certificiranje in je v evidenco centrov in evidenco pridelka vpisana kot center. Center lahko opravlja tudi dejavnost priprave oziroma predelave hmelja, če izpolnjuje pogoje, določene v tem pravilniku, in ima v evidenci centrov vpisano dejavnost priprave oziroma predelave hmelja.
31. člen
(priznavanje centrov)
(1) Prosilec za priznanje centra (v nadaljnjem besedilu: prosilec) pošlje vlogo za priznanje centra (v nadaljnjem besedilu: vloga za priznanje) na pooblaščeno organizacijo. Tričlanska komisija (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki jo imenuje pooblaščena organizacija, v roku petnajst dni od prejema vloge za priznanje opravi pregled prostorov in opreme prosilca. Pooblaščena organizacija prizna center, če prosilec izpolnjuje s tem pravilnikom določene pogoje za priznanje. Komisija o pregledu prostorov in opreme prosilca sestavi zapisnik v treh izvodih, ki ga podpišejo člani komisije in prosilec. Po en izvod obdržita pooblaščena organizacija in prosilec. En izvod pooblaščena organizacija posreduje na inšpektorat.
(2) Vsebino in obliko vloge za priznanje določi pooblaščena organizacija, ki v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, vodi evidenco centrov. Vloga za priznanje mora vsebovati vsaj naslednje podatke:
– firmo ali ime in priimek ter sedež ali naslov s hišno številko centra, ki deluje kot center;
– matično številko poslovnega subjekta;
– KMG-MID, če je center hkrati tudi pridelovalec;
– opremljenost centra (sušilnica, obiralni stroj, briketirnica, naprava za ekstrakcijo, prostor za skladiščenje, hladilnica, atestirana elektronska tehtnica povezana z računalnikom, atestirana prenosna tehtnica in drugo), vključno s kapaciteto opreme;
– dejavnost centra (pridelava hmelja, priprava hmelja, predelava hmelja, trgovina s hmeljem, pivovar) in
– osebno ime izvajalcev iz 6. člena tega pravilnika.
(3) Center je dolžan pooblaščeni organizaciji najkasneje v petnajstih dneh po nastali spremembi sporočiti vse spremembe podatkov iz prejšnjega odstavka.
(4) Pooblaščena organizacija za center, ki izpolnjuje s tem pravilnikom določene pogoje za priznanje, podatke iz vloge in zapisnika o priznanju ali podatke iz prejšnje točke najkasneje v 24. urah posreduje IHPS, ki v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, vodi evidenco centrov za certificiranje. Po vpisu v evidenco centrov IHPS centru dodeli identifikacijsko številko in jo posreduje pooblaščeni organizaciji, ki prosilcu izda potrdilo o priznanju centra (v nadaljnjem besedilu: potrdilo o priznanju).
(5) Stroške pregleda prostorov in opreme prosilca nosi prosilec.
32. člen
(rok za oddajo vloge in skrajni rok za priznanje)
(1) Skrajni rok za oddajo vloge za priznanje centra je 1. junij tistega leta, v katerem želi prosilec začeti z opravljanjem dejavnosti certificiranja.
(2) Skrajni rok za izdajo potrdila o priznanju je 25. julij tistega leta, v katerem želi prosilec začeti z opravljanjem dejavnosti certificiranja.
33. člen
(pogoji za priznanje)
(1) Center izpolnjuje pogoje za priznanje, če:
– v skladu s prvim odstavkom 6. člena tega pravilnika pooblaščeni organizaciji predlaga primernega izvajalca;
– ima v skladu s 35. členom tega pravilnika ustrezen prostor za skladiščenje hmelja;
– imajo prostori za certificiranje ustrezno osvetlitev, ki omogoča delo kot pri dnevni svetlobi;
– ima atestirano elektronsko tehtnico, povezano z računalnikom, na katerem se bodo elektronsko vodila opravila v postopku certificiranja in ponovnega certificiranja;
– ima dostop do interneta na računalniku iz prejšnje alineje, ki se nahaja v prostorih za certificiranje;
– ima ustrezno zmogljiv računalnik in ustrezno programsko opremo za elektronsko vodenje opravil v postopku certificiranja in ponovnega certificiranja ter vodenje elektronskih evidenc iz 24. člena tega pravilnika;
– ima čitalce črtnih kod;
– ima ustrezno uporabniško dovoljenje;
– ima ustrezno dovoljenje za opravljanje dejavnosti;
– želi opravljati dejavnost priprava oziroma predelava hmelja in izpolnjuje pogoje iz 22. člena tega pravilnika;
– ima poseben ločen, zatemnjen, hladen prostor za shranjevanje kontrolnih vzorcev. Velikost prostora mora ustrezati količini vzorcev certificiranega hmelja v storžkih;
– izpolnjuje pogoje iz 22. člena Uredbe 1850/06/ES.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka center, ki izvaja certificiranje izključno v skladu s četrtim in sedmim odstavkom 4. člena tega pravilnika, izpolnjuje pogoje za priznanje, če:
– v skladu s prvim odstavkom 6. člena tega pravilnika pooblaščena organizaciji predlaga primernega izvajalca;
– ima atestirano elektronsko tehtnico, povezano z računalnikom, na katerem se bodo elektronsko vodila opravila v postopku certificiranja in ponovnega certificiranja;
– ima dostop do interneta na računalniku iz prejšnje alineje;
– ima ustrezno zmogljiv računalnik in ustrezno programsko opremo za elektronsko vodenje opravil v postopku certificiranja ter vodenje elektronskih evidenc iz 24. člena tega pravilnika;
– ima čitalce črtnih kod;
– ima ustrezno dovoljenje za opravljanje dejavnosti;
– ima poseben ločen, zatemnjen, hladen prostor za shranjevanje kontrolnih vzorcev. Velikost prostora mora ustrezati količini vzorcev certificiranega hmelja v storžkih;
– izpolnjuje pogoje iz 22. člena Uredbe 1850/06/ES.
2. Prostori za skladiščenje
34. člen
(prostori za skladiščenje)
Prostori za skladiščenje so samo za hmelj namenjeni ločeni, zaprti prostori, ki morajo:
– biti po velikosti usklajeni s količino hmelja v storžkih in hmeljnih proizvodov, ki se skladiščijo;
– biti iz trdnega materiala;
– imeti morajo lesena tla ali tla iz drugih materialov, ki onemogočajo prekomerno vlažnost;
– imeti urejeno zračenje, ki onemogoča dostop prekomerne vlage iz okolja;
– biti brez oken ali z okni, ki ne prepuščajo neposredne sončne svetlobe;
– zagotavljati stalno vlažnost zraka, ki ne sme presegati 70% relativne zračne vlage.
V. POGLAVJE
EVIDENCA CENTROV IN EVIDENCA PRIDELKA
35. člen
(vzpostavitev evidence centrov)
(1) Evidenco centrov vzpostavi ministrstvo in vodi IHPS na podlagi odobrenih vlog za priznanje, zapisnikov o pregledu prostorov in opreme in potrdil o priznanju iz 30. člena tega pravilnika ter potrdil o preklicu priznanja iz 34. člena tega pravilnika.
(2) Ob vpisu v evidenco centrov dodeli IHPS centru identifikacijsko številko, ki jo najkasneje v 24 urah sporoči pooblaščeni organizaciji.
(3) Evidenco se vodi na enoten način, v papirni in računalniški obliki.
36. člen
(vsebina evidence centrov)
(1) V evidenci centrov se za posamezen center vodijo podatki v skladu s 149. členom Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08).
(2) Glede opremljenosti centra se vodijo podatki o sušilnici, obiralnem stroju, briketirnici, napravi za ekstrakcijo, prostoru za skladiščenje, hladilnici, atestirani elektronski tehtnici povezani z računalnikom, atestirani prenosni tehtnici in drugo, vključno s kapaciteto opreme.
(3) Glede dejavnosti centra se vodijo podatki o pridelavi hmelja, pripravi hmelja, predelavi hmelja, trgovini s hmeljem in pivovarju.
37. člen
(vzpostavitev evidence pridelka)
(1) Evidenco pridelka vzpostavi ministrstvo in vodi IHPS na podlagi deklaracij iz 9. člena tega pravilnika, tehtnih listov iz 12. člena tega pravilnika, poročil o preskusu iz 17. člena tega pravilnika, certifikatov iz 18. člena tega pravilnika, vlog za ponovno certificiranje, tehtnih listov in certifikatov iz 20. člena tega pravilnika.
(2) Evidenco se vodi na enoten način, v papirni in elektronski obliki.
38. člen
(vsebina evidence pridelka)
V evidenci pridelka se vodijo podatki v skladu s 150. členom Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08).
VI. POGLAVJE
PROMET S HMELJEM
39. člen
(promet s hmeljem)
(1) Hmelj je lahko v prometu v storžkih ali kot hmeljni proizvod.
(2) Hmelj, pridelan na pridelovalnem območju Republike Slovenije, je lahko v prometu le, če je certificiran v skladu s tem pravilnikom. Hmelj, pridelan izven pridelovalnega območja Republike Slovenije, je lahko v prometu na območju Republike Slovenije le, če je v skladu z Uredbo 3076/78/EGS, Uredbo 1234/07/ES in Uredbo 1850/06/ES.
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je lahko v prometu tudi hmelj, pridelan v Republiki Sloveniji, ki ga pooblaščena organizacija ni certificirala, ker ni dosegel ustrezne minimalne kakovosti. Za ta hmelj pooblaščena organizacija na izrecno željo kupca hmelja lahko izda pisno potrdilo, da je bil hmelj pridelan v Republiki Sloveniji, vendar ne izpolnjuje minimalnih kakovostnih zahtev.
(4) Mešanje hmelja, certificiranega v skladu s tem pravilnikom, v skladu z Uredbo 1234/07/ES in Uredbo 1850/06/ES, s hmeljem, ki ni certificiran, in mešanje hmelja, uvoženega v skladu z Uredbo 3076/78/EGS, s hmeljem, ki ni certificiran, ni dovoljeno.
40. člen
(skladiščenje certificiranega hmelja v storžkih)
Do prve prodaje hmelja se certificirani hmelj v storžkih lahko skladišči le v prostorih za skladiščenje hmelja, ki ustrezajo zahtevam iz 35. člena tega pravilnika.
41. člen
(delitev pošiljke certificiranega hmelja)
V primeru prodaje dela pošiljke certificiranega hmelja mora hmelj v prometu spremljati dokumentacija iz 8. in 15. člena Uredbe 1850/06/ES in kopija certifikata za to pošiljko.
VII. POGLAVJE
TEHNIČNI IN ORGANIZACIJSKI POGOJI TER POSTOPEK ZA DOLOČITEV POOBLAŠČENE ORGANIZACIJE
42. člen
(tehnični in organizacijski pogoji ter postopek za določitev pooblaščene organizacije)
(1) Pooblaščena organizacija mora najpozneje do 1. junija tistega leta, v katerem želi začeti opravljati dejavnost pooblaščene organizacije, vložiti vlogo na ministrstvo in dokazila o izpolnjevanju pogojev, da:
– je javni zavod, ki opravlja dejavnosti s področja kmetijstva;
– opravlja raziskovalno in strokovno delo na področju hmeljarstva;
– pripravlja oceno letnika vsaj zadnja štiri leta na podlagi reprezentativnih vzorcev;
– ima za namene certificiranja zaposleno osebo z najmanj univerzitetno izobrazbo kmetijske smeri, ki ima vsaj deset let izkušenj s certificiranjem v skladu z zakonodajo Evropske unije;
– ima ustrezno opremo za izdelavo plomb iz 11. člena tega pravilnika;
– ima ustrezno opremo za hranjenje dokumentacije iz 24. in 28. člena tega pravilnika;
– razpolaga s kadri za letno izobraževanje s preizkusom znanja in potrjevanje izvajalcev certificiranja iz 6. člena tega pravilnika in ima najmanj pet let izkušenj z izvajanjem teh nalog.
(2) Vloga iz prejšnjega odstavka obsega:
– »Priročnik o izvajanju Pravilnika o certificiranju pridelka hmelja in prometu s hmeljem, Uredbe 1234/07/ES, Uredbe 1850/06/ES in Uredbe 3076/78/EGS«, v katerem pooblaščena organizacija iz prejšnjega odstavka podrobno predstavi postopkovnike in listine za izvajanje certificiranja, ponovnega certificiranja in kontrolnega postopka, postopkovnike, listine in pogoje za imenovanje izvajalcev, postopkovnike za hranjenje dokumentacije ter postopkovnike in listine za priznavanje centrov in opravljanje dodatne kontrole centrov ter izpolnjevanja pogojev za priznanje centrov;
– podroben stroškovnik certificiranja, ponovnega certificiranja in kontrolnega postopka, vključno s stroški, ki jih imajo naročniki in centri po tem pravilniku.
(3) Če pooblaščena organizacija izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka tega člena in predloži ustrezen priročnik in stroškovnik iz prejšnjega člena, ji minister z odločbo dodeli javno pooblastilo.
(4) Če pooblaščena organizacija ne izpolnjuje več predpisanih pogojev ali če ravna v nasprotju s tem pravilnikom, Uredbo 1234/07/ES, Uredbo 1850/06/ES in Uredbo 3076/78/EGS, minister z odločbo prekliče javno pooblastilo.
VIII. POGLAVJE
PREHODNE DOLOČBE IN KONČNA DOLOČBA
43. člen
(prehodne določbe)
(1) Ne glede na določbe tega pravilnika je do imenovanja pooblaščene organizacije s strani ministra pooblaščena organizacija IHPS.
(2) Ne glede na določbe prvega odstavka 43. člena tega pravilnika pooblaščena organizacija, ki želi opravljati dejavnost pooblaščene organizacije za letnik hmelja 2008 mora najkasneje 30 dni po objavi pravilnika vložiti vlogo na ministrstvo in dokazila o izpolnjevanju pogojev.
(3) Centri, ki so priznani v skladu s Pravilnikom o certificiranju pridelka hmelja in prometu s hmeljem (Uradni list RS, št. 90/04, 57/05, 78/05, 97/06 in 79/07), morajo pogoje iz 32. člena tega pravilnika izpolnjevati najpozneje v treh mesecih po uveljavitvi pravilnika.
(4) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o certificiranju pridelka hmelja in prometu s hmeljem (Uradni list RS, št. 90/04, 57/05, 78/05, 97/06 in 79/07).
44. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-237/2008
Ljubljana, dne 3. oktobra 2008
EVA 2008-2311-0132
Iztok Jarc l.r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti