Uradni list

Številka 117
Uradni list RS, št. 117/2008 z dne 12. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 117/2008 z dne 12. 12. 2008

Kazalo

5082. Pravilnik o geografski označbi Gorenjski tepkovec, stran 15475.

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena, drugega odstavka 78. člena in drugega odstavka 90. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o geografski označbi Gorenjski tepkovec
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa označbo geografskega porekla Gorenjski tepkovec ter pogoje za njeno uporabo za izvajanje Uredbe (ES) št. 110/2008 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. januarja 2008 o opredelitvi, opisu, predstavitvi, označevanju in zaščiti geografskih označb žganih pijač ter razveljavitvi Uredbe Sveta (EGS) št. 1576/89 (UL L št. 39 z dne 13. 2. 2008, str. 16; v nadaljnjem besedilu: Uredba 110/2008/ES).
2. člen
(označevanje)
Gorenjski tepkovec je lahko v prometu le kot predpakiran izdelek. Z geografsko označbo Gorenjski tepkovec se lahko označi le žganje iz sadja če ustreza vsem zahtevam iz Uredbe 110/2008/ES, Pravilnika o žganih pijačah (Uradni list RS, št. 75/08; v nadaljnjem besedilu: Pravilnik o žganih pijačah) in tega pravilnika.
3. člen
(definicija)
Gorenjski tepkovec je naravno žganje iz sadja, ki je proizvedeno z destilacijo fermentirane drozge iz hrušk sorte tepka (moštnica), pridelanih in predelanih po tehnološkem postopku iz 6. člena tega pravilnika na geografskem območju Gorenjske, določenem v 4. členu tega pravilnika. Gorenjskemu tepkovcu dajejo tepke specifično sladkast vonj in okus.
4. člen
(geografsko območje)
Geografsko območje Gorenjske obsega področje od podalpskih dolin na severu do ljubljanske kotline na jugu, od Tuhinjske doline na vzhodu do Trnovskega gozda na zahodu.
5. člen
(kakovost sadja)
Gorenjski tepkovec se izdeluje iz plodov tepk (moštnic), ki se ločijo na črne in bele tepke. Plodovi črne tepke so primerni za predelavo, ko spremenijo barvo lupine in potemnijo, meso plodov pa se omehča (zmedi). Plodovi bele tepke so primerni za predelavo, ko spremenijo teksturo mesa plodov, ostanejo pa svetlejše barve.
6. člen
(tehnološki postopek)
Primerno zrele tepke se zmeljejo ali zmečkajo v kašo, v katero se doda vrelni nastavek in drozga anaerobno fermentira tri do štiri tedne. Fermentirana drozga se destilira v bakrenih kotlih za žganjekuho. Dobljena nanga ali mehko žganje se ponovno destilira, odstrani se 1,5 do 2,0 odstotka prvenca ali cveta, srednji tok destilata pa se zbira do vsebnosti 45 vol% alkohola. Ostanek destilata se vrne v fermentirano drozgo za naslednjo destilacijo. Srednji tok destilacije se nato razredči z vodo do pitne jakosti.
7. člen
(kakovost žganja)
Gorenjski tepkovec mora ustrezati minimalni kakovosti za žganje iz sadja v skladu s Prilogo I in Prilogo II Uredbe 110/2008/ES in naslednjim parametrom:
– etanol: 37,5 do 48,0 vol%;
– acetaldehid: max. do 800 mg/l a.a.;
– etilacetat: max. do 2500 mg/l a.a.;
– mora biti brezbarven, bister, z izrazitim vonjem in okusom po tepkah.
8. člen
(pogoji za pridobitev uporabe označbe)
Pravico do uporabe geografske označbe Gorenjski tepkovec pridobi proizvajalec na podlagi poročila preizkusnega laboratorija za ugotavljanje skladnosti žganih pijač in drugih alkoholnih pijač (v nadaljnjem besedilu: organizacija za ugotavljanje skladnosti) določenega v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, da Gorenjski tepkovec ustreza vsem zahtevam iz 2. člena tega pravilnika.
9. člen
(ugotavljanje skladnosti)
Skladnost Gorenjskega tepkovca z geografsko označbo se ugotavlja po določbah iz Pravilnika o žganih pijačah.
10. člen
(označevanje)
Gorenjski tepkovec mora biti označen skladno z Uredbo 110/2008/ES in Pravilnikom o žganih pijačah.
11. člen
(obveščanje)
Organizacija za ugotavljanje skladnosti enkrat letno obvešča ministrstvo pristojno za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o izdanih poročilih o skladnosti za geografsko označbo Gorenjski tepkovec, najpozneje do 15. aprila za preteklo leto.
12. člen
(prehodno obdobje)
(1) Gorenjski tepkovec mora biti proizveden in označen v skladu z zahtevami iz tega pravilnika najpozneje do 31. marca 2009.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je Gorenjski tepkovec, proizveden in označen pred 31. marcem 2009, lahko v prometu do porabe zalog.
13. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o označbi geografskega porekla Gorenjski tepkovec (Uradni list RS, št. 69/03 in 45/08 – ZKme-1).
14. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-440/2007
Ljubljana, dne 28. novembra 2008
EVA 2008-2311-0089
prof. dr. Milan Pogačnik l.r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti