Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2004 z dne 25. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2004 z dne 25. 3. 2004

Kazalo

1215. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati pooblaščeni laboratoriji za kontrolo ustreznosti krme, dodatkov in premiksov, stran 3154.

Na podlagi 20. člena zakona o krmi (Uradni list RS, št. 13/02 in 110/02 – ZGO-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati pooblaščeni laboratoriji za kontrolo ustreznosti krme, dodatkov in premiksov
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati preskusni, uradni preskusni in referenčni laboratoriji (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeni laboratoriji) glede kadrovske, strokovne in tehnične usposobljenosti za izvajanje strokovnih nalog kontrole ustreznosti krme, dodatkov in premiksov.
2. člen
(pomen izrazov)
Posamezni izrazi v tem pravilniku imajo naslednji pomen:
– preskus je tehnična operacija, ki zajema določitev ene ali več karakteristik krme, dodatkov in premiksov, procesa ali storitve po točno določenem postopku;
– preskusna metoda je tehnični postopek za določevanje predpisanih fizikalnih, kemijskih in bioloških parametrov ter senzoričnih lastnosti krme, dodatkov in premiksov;
– medlaboratorijski primerjalni preskus je organiziranje, izvedba in vrednotenje preskusov na enakih primerkih ali materialih oziroma enakih parametrih v dveh ali več laboratorijih v skladu z mednarodno metodologijo in sprejetimi protokoli;
– akreditacija je strokovni postopek, s katerim akreditacijska služba s podeljeno akreditacijsko listino formalno potrdi usposobljenost za izvajanje opredeljenih nalog na področju preskušanja oziroma certificiranja proizvodov.
3. člen
(imenovanje laboratorija)
Minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano, imenuje laboratorij za pooblaščeni laboratorij za opravljanje preskusov, če ima le-ta ustrezno akreditacijo.
Za ustrezno akreditacijo se šteje, če laboratorij akreditacijo pridobi s strani slovenske akreditacijske službe (SA) ali druge akreditacijske službe držav članic EU, priznane s strani evropske organizacije za akreditacijo (EA).
4. člen
(izjema)
Ne glede na določbe prejšnjega člena je lahko laboratorij imenovan za pooblaščeni laboratorij za opravljanje določenih preskusov tudi, če zaradi tehničnih oziroma komercialnih razlogov (če je cena opreme za opravljanje določenih preskusov nesorazmerna glede na število določenih preskusov, če je preskus tehnično preveč zahteven) akreditacija metod ni bila mogoča in če izpolnjuje naslednje kriterije:
– da je registriran za opravljanje te dejavnosti;
– iz pisne dokumentacije laboratorija mora biti razvidno, da njegovo delo ni odvisno od komercialnih poslov, ki bi lahko ogrozili neodvisnost, nepristranskost in poštenost. Iz poslovnika kakovosti mora biti razvidno, da osebje, ki je odgovorno za preskušanje, ne opravlja drugih aktivnosti v laboratoriju;
– da je v pisni dokumentaciji razvidna hierarhija odgovornosti zaposlenih;
– da je tehnično usposobljen in ima ustrezno opremo glede na vrsto dejavnosti;
– da ima uvedene preskusne metode;
– da sodeluje v medlaboratorijskih primerjalnih preskusih;
– da ima osebje z ustrezno strokovno izobrazbo ter zaposleno najmanj eno osebo z visokošolsko izobrazbo ustrezne smeri glede na vrsto dejavnosti;
– da skrbi za stalno izpopolnjevanje zaposlenih;
– da uporablja mednarodno priznane (standardne, referenčne itd.) in ustrezno validirane preskusne metode (selektivnost, specifičnost, območje merjenja, linearnost, mejo zaznavnosti, mejo določevanja, merilno negotovost, ponovljivost, obnovljivost, točnost).
Ministrstvo, pristojno za kmetijstvo in prehrano presodi, kdaj se šteje, da akreditacija iz prejšnjega odstavka ni bila mogoča, pri presoji upošteva zlasti:
– če preskusa ne more opraviti zadevni laboratorij, ampak ga lahko opravi le specializirana znanstveno-raziskovalna organizacija;
– če bi nakup ustrezne tehnične opreme predstavljal nesorazmerno velike stroške.
5. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-40/2003
Ljubljana, dne 18. marca 2004.
EVA 2004-2311-0114.
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti