Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2003 z dne 1. 9. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2003 z dne 1. 9. 2003

Kazalo

4044. Pravilnik o veterinarsko-sanitarnih pogojih za proizvodnjo in predelavo živil živalskega izvora kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, stran 12913.

Na podlagi prvega odstavka 72. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 ZDU-1 in 58/02 ZMR-1), drugega odstavka 28. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01 in 110/02 ZGO-1) ter petega odstavka 3. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o veterinarsko-sanitarnih pogojih za proizvodnjo in predelavo živil živalskega izvora kot dopolnilno dejavnost na kmetiji
1. člen
(vsebina)
(1) Ta pravilnik določa veterinarsko-sanitarne pogoje za proizvodnjo in predelavo živil živalskega izvora (v nadaljnjem besedilu: živila), ki se proizvajajo in predelujejo kot dopolnilna dejavnost na kmetiji in prodajajo na lastni kmetiji končnemu potrošniku.
(2) Za kmetijo, ki proizvaja in predeluje živila kot dopolnilno dejavnost na kmetiji ter jih prodaja drugje, kakor neposredno z lastne kmetije posameznikom za potrebe njihovih gospodinjstev, se uporabljajo določbe pravilnika o veterinarskih pogojih za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora (Uradni list RS, št. 100/02 in 30/03).
(3) Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za prodajo svežega mesa končnemu potrošniku na lastni kmetiji v okviru osnovne kmetijske dejavnosti.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
1. prodaja končnemu potrošniku je neposredna prodaja živil posameznikom z lastne kmetije za potrebe njihovih gospodinjstev;
2. obrat z manjšo kapaciteto je obrat, registriran pri Veterinarski upravi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS), v skladu s pravilnikom, ki ureja veterinarske pogoje za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora;
3. mleto meso je meso, ki je sesekljano, zrezano ali zmleto na majhne delce;
4. mesni izdelek je živilo, izdelano iz mesa ali z mesom, obdelano tako, da na prerezu meso nima več videza surovega mesa. Zamrznjeno, zrezano ali mleto meso se ne šteje za mesni izdelek;
5. polpripravljene mesne jedi so meso ali jedi iz mesa, ki so jim dodane le začimbe, aditivi ali živila rastlinskega izvora, in so bili obdelani tako, da se niti notranja celična struktura mesa, niti značilnosti svežega mesa niso spremenile, in so namenjeni za neposredno oddajo v promet;
6. parkljarji so goveda, bivoli, ovce, koze in prašiči;
7. kopitarji so konji, mezgi, osli in mule;
3. člen
(surovine za proizvodnjo živil)
(1) Kot dopolnilne dejavnosti se lahko izvajajo:
– razkosavanje in prodaja svežega mesa;
– izdelava in prodaja mesnih izdelkov;
– obdelava, predelava in prodaja mleka in mlečnih izdelkov;
– prodaja svežih sladkovodnih rib ter predelava in prodaja predelanih sladkovodnih rib.
(2) V okviru dopolnilne dejavnosti po tem pravilniku ni dovoljena prodaja mletega mesa in polpripravljenih mesnih jedi.
(3) Za proizvodnjo, predelavo in prodajo živil je dovoljeno uporabiti samo mleko in meso, pridobljeno od živali, ki so bile najmanj tri mesece ali od rojstva v reji na lastni kmetiji, pri čemer morajo biti parkljarji in kopitarji zaklani v registrirani klavnici. Ribe se lahko pripravljajo za prodajo samo iz lastne registrirane ribogojnice. Gojeno divjad je dovoljeno ustreliti v obori po predhodni odobritvi veterinarja, nadaljnja obdelava trupa pa mora potekati v skladu s 67. členom pravilnika o veterinarskih pogojih za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora.
(4) Pri proizvodnji mesnih izdelkov je dovoljeno uporabljati samo sol in začimbe. Uporaba nitratov in nitritov je dovoljena pod pogojem, da se uporabi samo tovarniško vnaprej pripravljene mešanice.
4. člen
(splošni veterinarsko-sanitarni pogoji za dopolnilne dejavnosti)
Za proizvodnjo in predelavo živil kot dopolnilno dejavnost mora imeti kmetija prostore in opremo, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– tla v proizvodnih prostorih morajo biti nedrsna iz vodoodpornega materiala, ki ga je mogoče enostavno čistiti in razkuževati. Izdelana morajo biti tako, da voda zlahka odteka. Odtekanje vode mora biti speljano tako, da pelje do pokritih odtokov, ki ščitijo pred neprijetnimi vonjavami;
– prostori morajo imeti gladke, trdne in nepropustne stene ali pa morajo biti te premazane s svetlim, pralnim premazom ali oblogo do višine najmanj 1,5 m;
– vrata v proizvodnih prostorih morajo biti iz materiala, ki je odporen na korozijo in gnitje, enostaven za mokro čiščenje in dezinfekcijo in ne smejo vpijati in oddajati vonjav;
– v prostorih mora biti zadostna naravna ali umetna osvetlitev, ki ne spreminja barv;
– v prostoru, kjer se predelujejo živila, mora biti najmanj en umivalnik za umivanje rok s tekočo vročo in hladno vodo, sredstva za umivanje in razkuževanje rok ter papirnate brisače;
– poskrbljeno mora biti za ustrezno zaščito pred škodljivci kot so insekti in glodalci;
– imeti mora priprave in delovno opremo kot so mize za razkosavanje, mize z rezalno površino, ki se jo lahko odstrani, posode in žage iz nerjavečega materiala, ki ne spreminja higienske kakovosti mesa in se zlahka čisti in razkužuje;
– imeti mora podstavke iz nerjavečega materiala za odlaganje posod s surovinami ali živili, tako da surovine, živila in posode ne pridejo v neposreden stik s tlemi ali stenami;
– imeti mora oskrbo s tekočo hladno in vročo pitno vodo, ki mora ustrezati predpisom o zdravstveni ustreznosti pitne vode;
– imeti mora sistem za higiensko odvajanje odplak in odstranjevanje trdnih odpadkov;
– imeti mora vir električne energije;
– imeti mora prostor ali omaro za mehanična in kemična čistilna sredstva.
5. člen
(osebna higiena)
(1) Osebe, ki delajo z živili, lahko uporabljajo kopalnice in stranišča v stanovanju kmetije. Stranišča in kopalnice morajo imeti stene obložene z materialom, ki je gladek in vodoodporen, bele ali druge svetle barve. Stranišče mora biti opremljeno s školjko na vodno izpiranje, umivalnikom s tekočo toplo vodo, tekočim milom in papirnatimi brisačami.
(2) Osebe, ki v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji prihajajo v stik z živili, morajo izpolnjevati pogoje določene v pravilniku o tečajih in izpitih za pridobitev osnovnega znanja o higieni živil in o osebni higieni za osebe, zaposlene v proizvodnji ali prometu z živili (Uradni list SRS, št. 17/85 in 8/89), pravilniku o higieni živil (Uradni list RS, št. 60/02) in pravilniku o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu v proizvodnji in prometu z živili prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 82/03).
6. člen
(odstranjevanje odpadkov)
Odpadke, ki nastajajo pri razkosavanju mesa ali obdelavi (npr. kosti, živalski in drugi odpadki), je treba zbirati v posebej za to določenih in označenih zaprtih posodah in jih po končani proizvodnji odstraniti iz proizvodnih prostorov ter zagotoviti neškodljivo odstranjevanje odpadkov v skladu s pravilnikom, ki ureja ravnanje z živalskimi odpadki in minimalne higiensko-tehnične pogoje, ki jih morajo pri tem izpolnjevati objekti in prevozna sredstva.
7. člen
(uporaba delovnih prostorov)
(1) Delovnih prostorov, ki so namenjeni proizvodnji živil, ni dovoljeno uporabljati v druge namene kot za obdelavo, predelavo in skladiščenje surovin in živil v okviru dopolnilne dejavnosti. V delovnih prostorih, ki so namenjeni proizvodnji živil, ne sme biti hkrati drugih živil, surovin ali krmil (npr. kmetijski pridelki in živila rastlinskega izvora).
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se občasno (sezonsko) delovne prostore lahko uporabi za proizvodnjo živil rastlinskega izvora, pri čemer jih je treba po uporabi v druge namene temeljito očistiti in razkužiti.
8. člen
(označevanje živil)
(1) Živila, ki se prodajajo na lastni kmetiji, morajo biti označena najmanj z naslednjimi podatki:
– naziv proizvoda;
– podatki o proizvajalcu (ime, prebivališče);
– datum proizvodnje;
– način shranjevanja;
– način priprave, kjer je to potrebno.
(2) Sveže meso govedi mora biti označeno v skladu s pravilnikom, ki ureja označevanje govejega mesa.
9. člen
(prodaja svežega mesa)
(1) Če nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji prodaja sveže meso in mesne izdelke mora imeti prostor za prodajo, ki je enostavno dostopen za stranke, in hladilnico ali hladilnik, hlajen na temperaturo v skladu z 32. členom pravilnika o veterinarskih pogojih za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora.
(2) Za prodajo mesa in mesnih izdelkov mora biti v za to namenjenem prostoru nameščena ustrezna prodajna miza, ki je lahko kombinirana s hladilnimi napravami. Namizna plošča mora biti gladka ter izdelana iz nerjaveče pločevine ali podobnega materiala, ki se lahko čisti. Pred kupcem mora biti zavarovana s steklom najmanj 0,40 m nad površino mize. Tnalo za sekanje mesa v prodajalni ali razsekovalnici mora biti iz trdnega in zdravega lesa ali plastike, brez razpok in na robovih zaobljeno. Vezano mora biti z obročem iz nerjavečega materiala.
10. člen
(prostori za proizvodnjo mesnih izdelkov)
Za proizvodnjo mesnih izdelkov so potrebni najmanj naslednji prostori oziroma oprema:
– mesto za pranje posode in pribora;
– prostor ali ustrezna omara za shranjevanje čistilnih sredstev in pripomočkov za vzdrževanje higiene prostora;
– hladilnica ali ustrezno velik hladilnik za shranjevanje svežega mesa;
– prostor za razkosavanje mesa in proizvodnjo mesnih izdelkov;
– prostor za toplotno obdelavo ali zorenje izdelkov (prekajevalnica ali zorilnica), če se izvaja na kmetiji;
– prostor ali hladilnik za gotove izdelke, če skladiščenje izdelkov zahteva hlajenje;
– omaro za shranjevanje začimb in dodatkov.
11. člen
(pogoji za zbiranje in predelavo mleka)
(1) Kmetija, ki opravlja proizvodnjo in prodajo surovega mleka in mlečnih izdelkov po tem pravilniku, mora imeti čredo uradno prosto bruceloze in tuberkuloze.
(2) Za zbiranje in predelavo mleka so potrebni naslednji prostori in oprema:
– hlev za molznice, ki mora biti redno vzdrževan in očiščen;
– urejeno in higiensko vzdrževano molzišče, zaščiteno pred vremenskimi vplivi in blatom, če se živali molze na pašniku;
– mesto za pranje posode in pribora;
– prostor ali ustrezna omara za shranjevanje čistilnih sredstev in pripomočkov za vzdrževanje higiene prostora;
– prostor za proizvodnjo mlečnih izdelkov, v katerem je lahko tudi oprema za toplotno obdelavo mleka, če se le-ta opravlja;
– prostor za zorenje mlečnih izdelkov, če je zorenje potrebno;
– hladilnica ali hladilnik za shranjevanje gotovih izdelkov, če je hlajenje potrebno glede na vrsto izdelka, ali prostor za shranjevanje končnih izdelkov.
12. člen
(prostori in oprema za obdelavo sladkovodnih rib)
Za sveže ribe in predelavo sladkovodnih rib so potrebni naslednji prostori in oprema:
– hladilnico ali hladilnik za shranjevanje svežih rib;
– prostor za klanje in čiščenje rib, če to dejavnost opravlja;
– mesto za pranje posode in pribora;
– prostor ali ustrezna omara za shranjevanje čistilnih sredstev in pripomočkov za vzdrževanje higiene prostora;
– prostor za toplotno obdelavo oziroma prekajevanje, če se izvaja na kmetiji;
– hladilnik za shranjevanje gotovih izdelkov (prekajenih rib).
13. člen
(notranja kontrola in vodenje evidenc)
(1) Nosilec dopolnilne dejavnosti mora zagotoviti:
– program čiščenja prostorov in opreme in nadzor uspešnosti čiščenja;
– enkrat letno preiskavo vzorca pitne vode, ki se uporablja v živilskem delu kmetije, če voda ni iz javnega vodovodnega omrežja;
– najmanj dvakrat letno, po potrebi pa tudi večkrat, postavitev vab za uničevanje glodalcev;
– najmanj enkrat letno mikrobiološko analizo vzorcev vsake posamezne vrste izdelkov.
(2) Določbe 9. do 13. člena pravilnika o veterinarskih pogojih za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora se smiselno uporabljajo tudi za kmetije, ki opravljajo dopolnilno dejavnost iz tega pravilnika.
14. člen
(pridobitev dovoljenja in preverjanje pogojev)
(1) Nosilec dopolnilne dejavnosti mora pred začetkom opravljanja dejavnosti iz tega pravilnika pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, in soglasje območnega urada VURS.
(2) Stroški pregleda glede preveritve izpolnjevanja pogojev iz tega pravilnika bremenijo nosilca dopolnilne dejavnosti.
(3) Nadzor nad delom nosilca dopolnilne dejavnosti opravlja območni urad VURS.
(4) Direktor območnega urada VURS določi pogostost uradnega nadzora kmetij, ki opravljajo dopolnilno dejavnost.
(5) Stroške pregleda iz drugega odstavka tega člena določi s sklepom minister, pristojen za veterinarstvo.
15. člen
(prehodna določba)
(1) Obstoječe kmetije, ki prodajajo živila drugje, kakor neposredno z lastne kmetije posameznikom za potrebe njihovih gospodinjstev, morajo izpolnjevati minimalne pogoje iz tega pravilnika in najpozneje do 1. septembra 2004 uskladiti izpolnjevanje pogojev z določbami pravilnika o veterinarskih pogojih za proizvodnjo in oddajo v promet živil živalskega izvora.
(2) Kmetije, ki opravljajo proizvodnjo in prodajo surovega mleka in mlečnih izdelkov, se morajo uskladiti z določbo prvega odstavka 11. člena tega pravilnika najpozneje do 1. maja 2004.
16. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o veterinarsko-sanitarnih pogojih za predelavo živil živalskega izvora kot dopolnilno dejavnost na kmetiji (Uradni list RS, št. 93/01).
17. člen
(uveljavitev pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-386/2003
Ljubljana, dne 25. avgusta 2003.
EVA 2003-2311-0241
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti