Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2003 z dne 10. 1. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2003 z dne 10. 1. 2003

Kazalo

15. Pravilnik o spremembah pravilnika o kakovosti sadnih sokov in podobnih sadnih izdelkov, stran 37.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena ter za izvajanje drugega odstavka 61. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02-ZDU-1 in 58/02-ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o spremembah pravilnika o kakovosti sadnih sokov in podobnih sadnih izdelkov
1. člen
V pravilniku o kakovosti sadnih sokov in podobnih sadnih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/01) se v 28. členu besedilo sedme alinee spremeni tako, da se glasi:
“sadni sok oziroma sadni nektar iz najmanj dveh vrst sadja mora imeti v imenu izdelka navedbo uporabljenega sadja po padajočem vrstnem redu glede na maso sadnega deleža v končnem izdelku; v primeru izdelkov iz treh in več vrst sadja se navedba uporabljenih vrst sadja lahko zamenja z besedami “iz več vrst sadja” ali podobnimi besedami oziroma z navedbo števila vrst uporabljenega sadja;”.
2. člen
Priloga 3 se nadomesti z novo prilogo 3, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.
3. člen
Besedilo 30. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Za preverjanje skladnosti izdelkov z zahtevami tega pravilnika za namene uradnega nadzora ter za spremljanje njihove kakovosti se uporabljajo metode iz priloge 4, ki je sestavni del tega pravilnika. Lahko se uporabljajo tudi druge validirane metode, v primeru spora pa so odločilni rezultati analiz, ki so dobljeni z metodami iz tega pravilnika.”
4. člen
31. člen se črta.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-5/00/8
Ljubljana, dne 16. decembra 2002.
mag. Franc But l. r.
Minister za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister za zdravje
              PRILOGA 3: ZAHTEVE ZA SADNE NEKTARJE

-----------------------------------------------------------------
vrsta sadja              najmanjša titrabilna  najmanjša vsebnost
                           kislina kot vinska      sadnega deleža
                                kislina (g/l)           (masni %)
-----------------------------------------------------------------
1. Sadeži s kislim sokom, neprijetnim za uživanje v naravnem
stanju
pasijonka (passiflora edulis)               8                  25
pomaranče quito (solanum quitoense)         5                  25
črni ribez                                  8                  25
beli ribez                                  8                  25
rdeči ribez                                 8                  25
kosmulja                                    9                  30
rakitovec (hippophae)                       9                  25
trnulja                                     8                  30
slive                                       6                  30
češplje                                     6                  30
jerebika                                    8                  30
šipek (sadeži rose sp.)                     8                  40
višnje                                      8                  35
češnje                                     6*                  40
borovnice                                   4                  40
bezgove jagode                              7                  40
maline                                      7                  40
marelice                                   3*                  40
jagode                                     5*                  40
robide                                      6                  40
brusnice                                    9                  30
kutine                                      -                  50
limone in limete                            -                  25
drugi sadeži te kategorije                  -                  25

2. Sadeži z nizko kislino, kašasti (veliko pulpe) ali zelo
aromatični sadeži s sokom, neprijetnim za uživanje v naravnem
stanju

mango                                       -                  35
banana                                      -                  25
guava                                       -                  25
papaja                                      -                  25
liči (litchi chinensis)                     -                  25
acerola                                     -                  25
bodeča anona (annona muricata)              -                  25
mrežasta anona (annona reticulata)          -                  25
čirimoja                                    -                  25
granatno jabolko                            -                  25
akažu                                       -                  25
rdeče slive mombin (spondias purpurea)      -                  25
umbu (sondias tuberosa aroda)               -                  30
drugi sadeži iz te kategorije               -                  25

3. Sadeži s sokom, prijetnim za uživanje v naravnem stanju

jabolko                                    3*                  50
hruška                                     3*                  50
breskev                                    3*                  45
citrusi, razen limon in limet               5                  50
ananas                                      4                  50
drugi sadeži te kategorije                                     50
-----------------------------------------------------------------

* Pri sadnem nektarju, ki je proizveden iz sadne kaše ali
zgoščene sadne kaše, te mejne vrednosti ni mogoče uporabiti.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti