Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2001 z dne 2. 11. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2001 z dne 2. 11. 2001

Kazalo

4428. Pravilnik o vsebini listin o skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil, stran 8635.

Na podlagi drugega odstavka 64. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o vsebini listin o skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa vsebino listin o skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: proizvodi).
2. člen
(pomen izrazov)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
- izjava o skladnosti je dokument pridelovalca oziroma predelovalca, ki potrjuje, da je proizvod oziroma njegova pridelava oziroma predelava v skladu s predpisanimi pogoji oziroma specifikacijo;
- certifikacijski organ je organizacija za ugotavljanje skladnosti, ki izvaja certificiranje proizvodov in jo za to določi minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu minister);
- certifikat je dokument, izdan v skladu s postopkom certificiranja, ki potrjuje, da je natančno določen proizvod oziroma njegova pridelava oziroma predelava v skladu s predpisanimi pogoji oziroma specifikacijo;
- certificiranje je postopek, v katerem certifikacijski organ izda certifikat;
- preskusni laboratorij je organizacija za ugotavljanje skladnosti, ki izvaja preskuse proizvodov in jo za to določi minister;
- preskusno poročilo je dokument, ki ga izda preskusni laboratorij in ki natančno, jasno in nedvoumno podaja rezultate preskusa in druge predpisane podatke, povezane s preskusom;
- preskus je tehnična operacija, ki zajema določitev ene ali več karakteristik določenega proizvoda po točno določenem postopku;
- preskusna metoda je tehnični postopek za določevanje fizikalno-kemičnih oziroma bioloških parametrov ter senzoričnih lastnosti proizvodov;
- vzorec je reprezentativna količina proizvoda, na katerem se ugotavlja skladnost ali odstopanje od skladnosti proizvoda s predpisi o kakovosti oziroma specifikacijo;
- laboratorijski vzorec je vzorec proizvoda, namenjen laboratorijskemu preskušanju;
- akreditacija je strokovni postopek, s katerim akreditacijska služba s podeljeno akreditacijsko listino formalno potrdi usposobljenost za izvajanje opredeljenih nalog na področju preskušanja oziroma certificiranja proizvodov;
- lot (serija) je določljiva količina istočasno izdelanega ali dobavljenega proizvoda, za katerega je uradno ugotovljeno, da ima skupne karakteristike (npr. izvor, vrsto, surovino, način pakiranja, proizvodnjo linijo, specifikacijo, ime in naslov tistega, ki proizvod pakira, dobavitelja, oznake).
3. člen
(izjava o skladnosti)
Izjava o skladnosti mora vsebovati:
1. številko;
2. ime in priimek oziroma firmo pridelovalca oziroma predelovalca;
3. naslov oziroma sedež pridelovalca oziroma predelovalca;
4. vrsto, tip, lot (serijo), izvor ter količino proizvoda;
5. številko, naslov in datum izdaje predpisa o kakovosti, standarda oziroma specifikacije, s katero je proizvod skladen;
6. kraj in datum izdaje;
7. ime in priimek, naziv in podpis odgovornih oseb.
4. člen
(preskusno poročilo)
Preskusno poročilo mora vsebovati zlasti:
1. naslov poročila glede na preskušani proizvod;
2. ime in priimek oziroma firmo in naslov oziroma sedež preskusnega laboratorija ter lokacijo preskušanja, v primeru, ko je bil preskus opravljen v drugem laboratoriju ali na drugi lokaciji;
3. serijsko številko poročila o preskusu z oštevilčenimi stranmi (posamezna stran/skupno število strani);
4. ime in priimek oziroma firmo in naslov oziroma sedež naročnika;
5. navedbo uporabljene preskusne metode;
6. opis laboratorijskega vzorca;
7. datum prejema laboratorijskega vzorca in datum izvajanja preskusa;
8. rezultate preskusa, izražene v ustreznih merskih enotah;
9. ime, naziv in podpis odgovornih oseb.
Poročilo o preskusu lahko vsebuje ugotovitev o skladnosti proizvodov z zahtevami iz predpisov oziroma specifikacij, ne sme pa vsebovati nobenih nasvetov ali priporočil, ki bi izhajali iz rezultatov preskusa.
Kvantitativni rezultati se podajo skupaj z izračunano ali ocenjeno merilno negotovostjo, kjer je to pomembno glede na predpisane oziroma v specifikacijah določene mejne vrednosti. Način podajanja merilne negotovosti mora biti v poročilu o preskusu jasno in nedvoumno razviden.
Poročilo o preskusu lahko vsebuje izjavo, da se rezultati preskusa nanašajo izključno na laboratorijski vzorec.
Na podlagi rezultatov preskusov, dobljenih na laboratorijskih vzorcih, ki so bili odvzeti iz večje partije, serije ali proizvodne količine, se lahko podajo sklepi o lastnosti partije, serije ali proizvodne količine, vendar pa mora biti vsakršna ekstrapolacija rezultatov preskusa na lastnosti partije, serije ali proizvodne količine podana v ločenem dokumentu.
5. člen
(certifikat)
Certifikat mora vsebovati zlasti:
1. naslov certifikata glede na proizvod, pridelavo oziroma predelavo, ki je predmet certificiranja;
2. ime in priimek oziroma firmo in naslov oziroma sedež certifikacijskega organa, ki je izdal certifikat;
3. serijsko številko certifikata z oštevilčenimi stranmi (posamezna stran/skupno število strani);
4. ime in priimek oziroma firmo in naslov oziroma sedež naročnika;
5. ime in priimek oziroma firmo in naslov oziroma sedež pridelovalca oziroma predelovalca;
6. vrsto in naziv proizvoda;
7. lot (serijo), bruto maso in neto maso;
8. število zavojev in enoto embalaže;
9. podatke o vzorčenju s časom in krajem vzorčenja ter navedbo odgovorne osebe za vzorčenje;
10. datum izdaje certifikata;
11. podatke o organizaciji, ki je opravila preskus, številko in datum poročila o preskusu, če je preskus pogoj za izdajo certifikata;
12. ime, naziv in podpis odgovornih oseb;
13. druge predpisane podatke, če so ti predpisani s predpisi o kakovosti.
6. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-66/01
Ljubljana, dne 15. oktobra 2001.
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti