Uradni list

Številka 33
Uradni list RS, št. 33/2010 z dne 23. 4. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 33/2010 z dne 23. 4. 2010

Kazalo

1571. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, stran 4570.

Na podlagi 11., 61. in 97. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B in 108/09) in na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS) (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 76/08 in 79/09) ter 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – UPB) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na seji dne 8. 4. 2010 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota
1. člen
Za 1. členom Odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota (Uradni list RS, št. 32/06) se doda nov 1.a člen, ki se glasi:
»1.a člen
(predmet odloka)
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, ki jih je pod št. OPPN-4/09 v avgustu 2009 izdelala ZEU – Družba za načrtovanje in inženiring d.o.o. iz Murske Sobote, na podlagi idejnega projekta Studia Kalamar d.o.o. iz Ljubljane. Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta so izdelane v digitalni in analogni obliki. Digitalna oblika je shranjena v podatkovnem formatu AutoCAD in zaščitena pred nedovoljeno uporabo, spreminjanjem ali uničenjem s strani nepooblaščenih oseb.«.
2. člen
Za 2. členom se doda novi 2.a člen, ki se glasi:
»2.a člen
(vsebina sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta)
A) Tekstualni del
– Odlok
B) Grafični del
– Izsek iz lokacijskega načrta za ožje mestno  M 1:1000
središče mesta Murska Sobota
– Katastrski načrt                             M 1:1000
– Geodetski načrt                              M 1:500
– Ureditvena situacija                         M 1:500
– Komunalna in energetska ureditev             M 1:500
– Prometna ureditev                            M 1:500
– Vplivi in povezave s sosednjimi območji      M 1:500
– Obramba ter varstvo pred naravnimi in        M 1:500
drugimi nesrečami
– Načrt parcelacije                            M 1:500
C) Priloge
– Obrazložitev in utemeljitev
– Strokovne podlage (na vpogled pri pripravljavcu)
– Smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora
D) Izjava odgovornega prostorskega načrtovalca«.
3. člen
Za 3. členom se doda novi 3.a člen, ki se glasi:
»3.a člen
(območje sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta)
Območje sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta obsega zemljišče s parcelnimi številkami 1348, 1350, 1354, 1355, 1358, 1359 in 1377/2, vse k.o. Murska Sobota. Za potrebe izvedbe posameznih infrastrukturnih vodov in drugih zunanjih ureditev se lahko v območje sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta vključijo tudi druge parcelne številke, potrebne za infrastrukturno opremljenost območja in širšega prostora. Gradbena parcela je trikotne oblike in je omejena z Zvezno ulico na severu, s Slomškovo na jugu in z asfaltno ploščadjo avtobusne postaje na vzhodu.«.
4. člen
V šesti alinei 4. člena se črta besedilo »(obstoječe ob Slovenski ulici)«.
5. člen
V deveti alinei 9. člena se besedilo »poslovno trgovskega objekta« nadomesti z besedilom »poslovno-storitveno-trgovsko-gostinsko-stanovanjskega objekta«.
6. člen
Osma alinea 14. člena se spremeni tako, da se glasi:
»– poslovno-storitveno-trgovsko-gostinsko-stanovanjski objekt na vogalu Slomškove in Kocljeve – poslovni del na zahodni strani z etažnostjo (K+P+6), stanovanjski del na vzhodni strani z etažnostjo (K+P+4) in trgovski del v sredi z etažnostjo (K+P), od tega je kletna etaža namenjena parkiranju in drugim pomožnim prostorom«.
7. člen
V 16. členu se za prvim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»V grafičnih prilogah so prikazi ureditve tlakovanih in zelenih površin le shematski in se jih lahko oblikuje drugače s posebnimi projekti.«.
8. člen
Drugi odstavek 17. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Urbanistično-arhitektonske ureditve na Slovenski ulici se bodo izvajale po posebnem projektu z možnostjo postavitve gostinskih objektov z letnimi vrtovi ali objektov, ki zasledujejo javni ali splošno koristni namen.«.
9. člen
Besedilo 18. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Postavitev objektov, naštetih v 15. členu tega odloka je možna v skladu z Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08 in 99/08).«.
10. člen
Besedilo 20. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Širine predvidenih komunikacij za javni, mirujoči in peš promet so podane v grafičnih prilogah lokacijskega načrta in so obvezne.
V skladu z že izdelano prometno študijo in projektno dokumentacijo je predvidena sprememba prometnega režima na območju obdelave. Zvezna ulica se nameni izključno pešcem in kolesarjem, dopustne so intervencijske poti, ter možnost dostave (lokacijski načrt – grafične priloge).
Pri posegih, vezanih na promet, je treba upoštevati smernice in mnenja pristojnih služb, ki so del tega lokacijskega načrta.
Predvideno dvopasovno krožišče se lahko po predhodni strokovni preverbi izvede kot enopasovno po posebnem projektu ureditve prometne infrastrukture. Enako velja za ostale prometne ureditve na obodnih ulicah.
Vsak objekt z javno funkcijo ali dejavnostjo, ki je vezana na stranke ter stanovanjski bloki in drugi stanovanjski objekti morajo imeti pripadajoča parkirišča. Le-ta se določijo ob vsaki novogradnji, spremembi namembnosti ali spremembi rabe objekta ali naprave z upoštevanjem veljavnih normativov.
Investitorji novogradenj, sprememb namembnosti ali sprememb rabe objekta morajo zagotoviti ustrezno število parkirnih mest v skladu z normativi iz prejšnjega odstavka tega člena. Kolikor tega normativa ne dosežejo na pripadajočem zemljišču ob ali v objektu, jih morajo investitorji trajno zagotoviti na drugem mestu, in sicer v garažnih hišah, kolikor le-teh ni, pa na drugih javnih površinah, kar se uredi s sklenitvijo pogodbe med mestno občino in investitorjem.«.
11. člen
V 24. členu se za drugim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»Poslovno-storitveno-trgovsko-gostinsko-stanovanjski objekt na vogalu Slomškove in Kocljeve se priključi na elektro omrežje preko predvidene transformatorske postaje. Točen potek tras električnih vodov in lokacija nove transformatorske postaje se določi na podlagi posebne projektne dokumentacije.«.
12. člen
Besedilo 26. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Okoljsko sprejemljivi viri energije za ogrevanje so:
– obnovljivi viri energije (sončna energije, biomasa, bioplin, geotermalna energija …),
– toplota iz sistema oskrbe s toploto (daljinsko ogrevanje),
– zemeljski plin,
– utekočinjeni naftni plin,
– ekstra lahko kurilno olje,
– električna energija.
Za vsako rabo vodnega vira (podtalnica), ki presega meje splošne rabe (ogrevanje, sanitarna voda, zalivanje ...) je treba pridobiti vodno pravico na podlagi vodnega dovoljenja ali koncesije v skladu z določbami Zakona o vodah (ZV-1).«.
13. člen
31. člen se spremeni tako, da se glasi:
»31. člen
(rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom)
Nevarnosti poplav, visoke podtalnice in erozivnosti ter plazovitosti terena ni.
Pri načrtovanju objektov je treba upoštevati VII. stopnjo potresne ogroženosti MCS, zelo majhno požarno ogroženost naravnega okolja oziroma 1. stopnja požarne ogroženosti in možnost razlitja nevarnih snovi. Zagotoviti je treba odmike od mej in med objekti ali potrebne protipožarne ločitve in ojačitev prve plošče ali gradnjo zaklonišč.
Za zagotavljanje požarne varnosti in varnosti pred drugimi nesrečami je treba upoštevati določila Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB1), Pravilnika o požarni varnosti v stavbah (Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05 in 14/07), Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 51/06 – UPB1), Uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/96) in Pravilnika o študiji požarne varnosti (Uradni list RS, št. 28/05, 66/06 – odl. US in 132/06).
Intervencijske površine (dovozne poti za gasilska vozila, dostopne poti za gasilce, postavitvene površine, delovne površine za gasilska vozila) je treba izvesti skladno z zahtevami standarda SIST DIN 14090:2050.
Viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje so zagotovljeni z obstoječim zunanjim hidrantnim omrežjem.
Z izbranimi materiali in odmiki je treba preprečiti možnost širjenja požara z objektov na sosednja zemljišča ali objekte. Odmiki morajo biti utemeljeni v projektni dokumentaciji v skladu s požarnimi predpisi.
V projektni dokumentaciji se predvidi način varne evakuacije iz stavb na proste površine ob njih. Dalje je evakuacija mogoča po sistemu poti ter internih in javnih cest.
Investitorji objektov, za katere je pri pripravi projektne dokumentacije PGD obvezna izdelava študije požarne varnosti, so dolžni pred vložitvijo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti požarno soglasje k projektnim rešitvam od Uprave RS za zaščito in reševanje.«.
14. člen
V naslovu XI. poglavja se črta besedilo »LOKACIJSKEGA NAČRTA«.
Besedilo 32. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Izvajanje prostorskih in gradbenih posegov bo potekalo fazno in postopoma, v skladu z zmožnostmi in interesi investitorjev.
Pri izvedbi predvidenih objektov je potrebno istočasno urediti tudi vse pripadajoče zunanje površine, kot so dovozi, dostopi, zelenice in parkirišča (razen na območju objektov, ki so predvideni za rušenje).
Prav tako je potrebno do funkcionalnega dokončanja predvidenih objektov izvesti vse predvidene spremljevalne objekte in infrastrukturo (v skladu s pridobljenimi smernicami in mnenji pristojnih organov in organizacij).
V I. fazi izvajanja lokacijskega načrta bo ostala avtobusna postaja v centru. Na obstoječem mestu se vrši javni avtobusni promet. Parkirišča za avtobuse, ki niso v funkciji ter turistične avtobuse se predvidi na drugi lokaciji. V končni fazi predvideva lokacijski načrt preselitev avtobusne postaje iz območja centra. Na tem mestu se predvidi zgraditev večjega kompleksa, katerega vsebina ni natančno določena. Predvideva se dopolnitev javnih funkcij (poslovno-trgovsko-turistična vsebina, stanovanja, možna je organizacija dejavnosti, ki bi se navezovale na obstoječo vrtino termalne vode, ki je v samem centru mesta). V kleti tega objekta se predvidi zgraditev parkirišča. Za novo prostorsko ureditev na tem območju se izdela novi prostorski načrt.«.
KONČNE DOLOČBE
15. člen
Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota so stalno na vpogled na upravi Mestne občine Murska Sobota.
16. člen
Spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta za ožje mestno središče mesta Murska Sobota se po ZPNačrt štejejo za občinski podrobni prostorski načrt.
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0002/2009-22(182)
Murska Sobota, dne 8. aprila 2010
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti