Uradni list

Številka 110
Uradni list RS, št. 110/2009 z dne 29. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 110/2009 z dne 29. 12. 2009

Kazalo

5021. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska–sever v Murski Soboti (za območje bivšega kompleksa Mesne industrije Pomurka), stran 15025.

Na podlagi 11., 61. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt), (Uradni list RS, št. 33/07), 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi – ZLS (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08 in 79/09) ter 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – uradno prečiščeno besedilo) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na seji dne 17. decembra 2009 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska–sever v Murski Soboti (za območje bivšega kompleksa Mesne industrije Pomurka)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska–sever v Murski Soboti (za območje bivšega kompleksa Mesne industrije Pomurka), ki ga je izdelal Projektivni biro Lazar d.o.o., Murska Sobota, v juliju 2008 pod št. U01-08.
2. člen
Spremembe zazidalnega načrta iz 1. člena vsebujejo tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter na lego, potek, zmogljivost, velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
Tekstualni del obsega:
1. Splošni del,
2. Opis in obrazložitev prostorskih pogojev za realizacijo po posameznih področjih,
3. Smernice in mnenja.
Grafični del obsega:
1. Prikaz območja v širšem prostoru,
2. Delitev površin,
3. Prikaz ureditvenega in vplivnega območja,
4. Geodetski posnetek,
5. Ureditvena situacija,
6. Zakoličbena situacija,
7. Komunalna ureditev,
8. Požarna varnost,
9. Prometna ureditev.
II. OBSEG, NAMENSKA OPREDELITEV OBMOČJA
3. člen
Območje obdelave, za katerega se sprejema sprememba zazidalnega načrta, je razvidno iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka.
Območje spremembe zazidalnega načrta obsega parcele št. 189, 190, 193, 194, 215, 216, 218, 236/1, 242, 244/2, 3157/4, 3157/5. Vse parcele so v k.o. Murska Sobota.
Za potrebe infrastrukturnih ureditev se lahko posega tudi v območja, ki ležijo izven navedenih parcel (ceste, komunalni vodi itd.).
4. člen
Z odlokom se na predvidenem območju predvideva gradnja stanovanjskih objektov.
Dovoljena je tudi postavitev drugih nezahtevnih in enostavnih objektov za lastne potrebe v skladu z veljavnimi predpisi.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO –
OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
5. člen
Na območju zazidalnega načrta je dovoljena gradnja večstanovanjskih objektov pod pogoji:
– tlorisne dimenzije predvidenih objektov ne smejo presegati maksimalnih gabaritov, razvidnih iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka;
– gradbene linije predvidenih objektov so razvidne iz grafičnih prilog in jih je možno spremeniti pod navedenimi pogoji v 16. členu tega odloka;
– strešne konstrukcije so dovoljene v obliki ravnih streh ali streh z minimalnimi nakloni;
– maksimalni vertikalni gabarit predvidenih objektov obsega največ šest nadstropij nad pritličjem (K+P+6).
IV. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
Infrastrukturna ureditev se izvede na podlagi smernic in mnenj pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki je prikazana v grafični prilogi »Komunalne naprave«. Infrastrukturni vodi predmetnega območja se navežejo na bližnjo, že urejeno komunalno infrastrukturo.
Novi komunalni vodi se vodijo v zemlji ter večidel v cestnem telesu. Obenem se uredijo tudi priključki. Vsa komunalna infrastruktura se mora urediti pred dokončno ureditvijo cestišč. Odmiki med vodi različnih omrežij morajo ustrezati predpisom, če to ni mogoče, se mora izvesti predpisana zaščita.
Promet
Znotraj območja je predvidena izvedba osrednje dovozne ceste, ki se bo v prvi fazi prometno navezala na Lendavsko ulico. Cesta je zasnovana tako, da poteka preko celotnega območja in bo hkrati omogočala izvedbo prometne povezave z zahodnim delom mesta. S tem bodo mogoče bodoče prometne povezave s Kopališko ulico, kakor tudi navezave na Slovensko ulico in tudi predvideni sistem obvoznic mesta Murska Sobota. V postopku izdelave projektnih dokumentacij za predvidene prometnice bo potrebno upoštevati vse pogoje iz Smernic k predmetnemu OPPN, ki jih je podala Direkcija RS za ceste in si pred izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti pozitivno soglasje DRSC na projektno dokumentacijo.
Kanalizacija
Predvidena je izgradnja ločenega kanalizacijskega sistema, in sicer:
– komunalna odpadna voda,
komunalna odpadna voda iz objektov iz celega kompleksa se priključi na obstoječe kanalizacijsko omrežje v Lendavski ulici, ki se v nadaljevanju priključi na mestno čistilno napravo. Kanalizacijski priključki se izvedejo pod pogoji upravljavca.
– padavinska odpadna voda,
znotraj območja se uredi ločena kanalizacija za zbiranje padavinskih odpadnih voda s streh predvidenih objektov in prometnih površin.
Padavinska odpadna voda se priključi na obstoječi vodotok v potok Mali Dobel, ki poteka po zahodni meji območja.
Da bi se zmanjšala količina meteornih vod, ki se odvajajo z območja neposredno v potok, se, v skladu z zahtevami iz smernic MOP ARSO k predmetni spremembi zazidalnega načrta, predvideva izvedba zadrževalnikov meteornih vod, preko katerih bo del meteornih vod ponikal v teren.
Pri izdelavi projektov PGD, PZI za vse predvidene objekte in zunanje ureditve je potrebno upoštevati vse zahteve iz smernic MOP ARSO k predmetni spremembi zazidalnega načrta.
Vodovod in hidrantno omrežje
Predvidena je izvedba sistema vodovodnega omrežja z nadzemnimi hidranti za potrebe požarnega varstva in sanitarne vode. Vodovodno omrežje se priključi na obstoječi mestni vodovod v skladu z določili upravljavca.
Elektrika
Predvidena je gradnja nove transformatorske postaje. Kablovodi za vključitev v 20 kV omrežje in nizkonapetostni razvodi se izvedejo zemeljsko.
Na celotnem območju obdelave se ob objektih in vzdolž dovoznih cest uredi javna razsvetljava.
Vsi priključki in druge predvidene ureditve (križanja vodov, zaščite) se morajo izvesti pod pogoji upravljavca – »Elektro Maribor«.
Informacijsko omrežje
Vodi informacijskega sistema (telefonski vodi, vodi kabelske televizije in drugi informacijski vodi) se navežejo na obstoječe informacijsko omrežje. Vodi informacijskega sistema se vodijo skupno v posebnih ceveh. Predvideno novo omrežje, vse priključke, kakor tudi vse potrebne prestavitve in zaščite obstoječih komunikacijskih vodov je možno izvesti samo na podlagi posebnih projektov. Potrebne projekte naročijo investitorji posameznih objektov v fazi izdelovanja projektov PGD, PZI, pri upravljavcih posameznih sistemov.
Javna higiena
Zbiranje odpadkov se uredi za vsak objekt posamezno ali za več objektov skupaj, znotraj predvidene gradbene parcele. Način odvoza in odlaganja se določi v skladu z odlokom o ravnanju z odpadki v Mestni občini Murska Sobota.
Plinovodno omrežje
Znotraj območja se izvede plinovodno omrežje, kot je prikazano v grafičnem delu spremembe zazidalnega načrta. Izvedba distribucijskega plinovoda in priključkov se izvede v skladu s pogoji iz smernic, ki jih je podal distributer, k predmetnemu prostorskemu aktu.
Ogrevanje
Kot primarni vir ogrevanja objektov se predvideva priključitev na obstoječi toplovod. Predvideno toplovodno omrežje se izvede pod pogoji iz smernic k predmetnemu OPPN, ki jih je podal upravljavec (Komunala javno podjetje d.o.o., Murska Sobota).
Za posamezne stavbe ali povezane skupine stavb je možno tudi graditi kotlovnice, ki kot kurilni medij uporabljajo praviloma plin iz mestnega plinovoda. Kot vir ogrevanja je možno uporabljati katerega izmed alternativnih virov ogrevanja (toplotne črpalke, sončni kolektorji …).
V. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGOV V PROSTOR
7. člen
Znotraj območja se izvaja II. stopnja varstva pred hrupom. Predvidene dejavnosti ne smejo povzročati hrupa, ki bi presegal mejne dnevne (55 dbA) in nočne (45 dbA) ravni hrupa.
8. člen
Znotraj območja je predvidena ureditev otroškega in športnega igrišča. Igrišča se izvedejo na podlagi posebej izdelanih projektov.
9. člen
Pri gradnji večstanovanjskih objektov se morajo urediti dostopi za invalidne osebe. Pri gradnji pločnikov, pri prehodih, pri parkiriščih in vstopih v objekte ter v samih objektih je potrebno omogočiti invalidnim osebam na vozičkih normalno uporabo le-teh.
10. člen
Požarna varnost
Za zagotovitev požarne varnosti so predvideni naslednji ukrepi:
– obstoječe hidrantno omrežje se razširi in dopolni z novimi nadtalnimi hidranti (v skladu z določili Pravilnika o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91) in Pravilnika o požarni varnosti v stavbah (Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05 in 14/07);
– dostopne poti in površine za gasilce ob zgradbah morajo biti izvedene v skladu s standardi SIST DIN 14090, tako, da bo omogočena evakuacija in intervencija do objektov;
– odmiki med potencialno ogroženimi objekti in posameznimi območji morajo biti dovolj veliki, da preprečijo razširitev požara (3. člen Pravilnika o požarni varnosti v stavbah; Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05 in 14/07);
– upoštevani morajo biti predpisani odmiki med komunalnimi in energetskimi vodi.
– Projektne dokumentacije za posamezne objekte morajo biti izdelane v skladu z Zakonom o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07 – 23. člen).
Sestavni del projektnih dokumentacij za posamezne objekte mora biti tudi Študija požarne varnosti v skladu s pravilnikom (Uradni list RS, št. 28/05 in 132/06). Pred vložitvijo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja je potrebno pridobiti požarno soglasje Uprave RS za zaščito in reševanje k projektnim rešitvam za posamezne objekte.
11. člen
Potresna varnost
Ureditveno območje leži v VI. coni potresne varnosti po MCS lestvici. Pri projektiranju posameznih objektov je treba upoštevati zakonodajo s področja potresne varnosti in po potrebi predvideti dodatne ukrepe.
Gradnja zaklonišč ali zaklonilnikov ni predvidena. V skladu z Zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami je predvidena ojačitev prve plošče predvidenih objektov.
12. člen
Varstvo kulturne dediščine
Na obravnavanem območju ni enot registrirane nepremične kulturne dediščine. Po uveljavitvi prostorskega akta se na območju urejanja po potrebi opravijo predhodne arheološke raziskave v skladu z načrtom zavoda. Stroški predhodnih arheoloških raziskav se v tem primeru krijejo iz državnega proračuna v okviru javne službe. Predhodne arheološke raziskave je potrebno izvesti zato, da se pridobijo informacije, potrebne za vrednotenje dediščine, natančneje določijo ukrepi varstva ali dediščina pred posegi nadzorovano odstrani.
Zaradi varstva arheoloških ostalin je potrebno Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. Lastnik zemljišča/investitor/odgovorni vodja mora o dinamiki gradbenih del pisno obvestiti ZVKDS OE Maribor vsaj 10 dni pred pričetkom zemeljskih del. Ob vseh posegih v zemeljske plasti je obvezujoč splošni arheološki varstveni režim, ki najditelja/lastnika zemljišča/investitorja/odgovornega vodjo del ob odkritju dediščine zavezuje, da najdbo zavaruje nepoškodovano na mestu odkritja in o najdbi takoj obvesti pristojno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki situacijo dokumentira v skladu z določili arheološke stroke.
13. člen
Za območje teh sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta se s posebnim odlokom sprejme Program opremljanja stavbnih zemljišč za gradnjo in merila za odmero komunalnega prispevka, ki je pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja.
VI. ETAPNOST IZVAJANJA ZAZIDALNEGA NAČRTA
14. člen
Izvajanje ureditev bo potekalo postopoma, v skladu z interesi investitorja.
V prvi fazi izgradnje, to je do izgradnje dodatnega cestnega priključka, ki ne bo vezan na Lendavsko ulico, je predvidena gradnja le dveh stanovanjskih blokov. Pred gradnjo posameznega objekta mora biti urejena zanj potrebna komunalna oprema (cestni priključek, dovozna cesta, skupni komunalni vodi). Hkrati z objektom morajo biti urejene tudi vse predvidene zunanje ureditve ob objektu (dovozi, dostopi, zelenice, parkirišča).
Pred gradnjo objektov, ki so predvideni v drugi fazi je potrebno izvesti cestno povezavo iz območja obdelave na Kopališko ulico. V tretji fazi se izvede cestna povezava med cesto, ki vodi iz območja obdelave do Kopališke ulice na Slovensko ulico. V bodočnosti pa se območje naveže še na severni obvozni sistem mesta.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
15. člen
Poleg zahtev iz drugih določb tega odloka morajo investitorji gradenj objektov in izvajalci zazidalnega načrta:
– odpraviti v najkrajšem možnem času vse morebitne škodljive posledice zaradi gradenj objektov,
– plodno zemljo je potrebno uporabiti za ureditev zelenic,
– promet v času gradnje organizirati tako, da ne bo prihajalo do zastojev,
– evidentirati stanje obstoječe infrastrukture pred začetkom gradenj,
– zagotoviti zavarovanje gradbišč,
– med gradnjo, v času uporabe in pri vzdrževanju vseh objektov zagotoviti vse potrebne ukrepe, da ne pride do onesnaževanja površinskih in podtalnih voda ali okolja nasploh.
VIII. ODSTOPANJA
16. člen
Odstopanja od predvidenih maksimalnih tlorisnih gabaritov so dovoljena za ± 2,00 m v smeri, ki ni omejena z gradbeno linijo.
Možna je izvedba povezav dveh ali več predvidenih objektov v smislu gradnje skupnih podzemnih garaž.
Odstopanja od gradbenih linij in druga večja odstopanja od grafičnih prilog so možna pod pogojem, da ni ogrožena požarna, zdravstvena in ekološka varnost objektov in ljudi. V takih primerih je potrebno ponovno preveriti pogoje tega odloka z novo ustrezno strokovno podlago, ter si je pred izdajo dovoljenja za gradnjo pridobiti projektne pogoje in soglasja k projektom. Določbe tega člena se nanašajo tudi za posege, ki niso predvideni in prikazani v grafičnih prilogah.
lX. PREDKUPNA PRAVICA MESTNE OBČINE MURSKA SOBOTA
17. člen
Na območju ureditve spremembe zazidalnega načrta obstoji predkupna pravica Mestne občine Murska Sobota v skladu z določili Odloka o predkupni pravici Mestne občine Murska Sobota na nepremičninah (Uradni list RS, št. 45/03).
X. NADZOR
18. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
Xl. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta so stalno na vpogled na upravi Mestne občine Murska Sobota.
20. člen
Ob uveljavitvi tega odloka bodo določila sedaj veljavnega Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje »Lendavska–sever« v Murski Soboti (Uradne objave pomurskih občin, št. 9/1990 in Odloka o spremembah odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska–sever v Murski Soboti, Uradni list RS, št. 45/1997) preklicana za območja, ki so na novo definirana s tem odlokom.
21. člen
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje Lendavska–sever v Murski Soboti (za območje bivšega kompleksa Mesne industrije Pomurka), se po ZPNačrt šteje za Občinski podrobni prostorski načrt.
22. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0004/2008-182
Murska Sobota, dne 17. decembra 2009
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti