Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2009 z dne 14. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2009 z dne 14. 12. 2009

Kazalo

4517. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o pogojih za izvajanje programov izobraževanja, usposabljanja, vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic ter izdaji dovoljenj za izvajanje programov, stran 13943.

Na podlagi 145. člena in šestega odstavka 189. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 56/08 – uradno prečiščeno besedilo, 57/08 – ZLDUVCP in 58/09) izdaja ministrica za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o pogojih za izvajanje programov izobraževanja, usposabljanja, vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic ter izdaji dovoljenj za izvajanje programov
1. člen
V Pravilniku o pogojih za izvajanje programov izobraževanja, usposabljanja, vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic ter izdaji dovoljenj za izvajanje programov (Uradni list RS, št. 70/07) se tretja alineja 5. člena spremeni tako, da se glasi:
»– vadbeno progo s stalno drsno površino dolžine najmanj 75 m in širine najmanj 8 m z varnostnim prostorom, širokim najmanj 8 m ob vsaki strani in v dolžini 30 m na koncu drsne površine, pri kateri naklon drsne površine ne presega 2% – za izvajanje vaj zaviranja v nevarnosti in umikanja nenadni oviri ter reševanja ob nenadnem zanašanju vozila z vozili B kategorije;«.
Četrta alineja se črta.
Dosedanje peta do deveta alineja postanejo četrta do osma alineja.
Nova četrta, peta in šesta alineja se spremenijo tako, da se glasijo:
»– vadbeno progo s stalno drsno površino na ovinku (krožnem cestišču) z zunanjim radijem najmanj 25 m pod kotom najmanj 180 stopinj v širini najmanj 6 m z varnostnim prostorom najmanj 10 m na zunanji in 9 m na notranji strani drsne površine – za izvajanje vaj vodenja vozila v zavojih in reševanja iz nevarnih situacij v zavoju z vozili B kategorije;
– vadbeno progo z asfaltirano površino dolžine najmanj 130 m in širine najmanj 30 m ali vadbeno progo z asfaltirano površino dolžine najmanj 130 m in širine najmanj 10 m v kombinaciji z vadbeno progo dolžine najmanj 40 m in širine najmanj 30 m – za izvajanje praktičnega dela vadbe varne vožnje z vozili A kategorije;
– radijsko zvezo za udeleženca in izvajalca programa z lastno frekvenco, v vsakem vozilu, s katerim se izvaja usposabljanje;«.
2. člen
Drugi in tretji odstavek 7. člena se spremenita tako, da se glasita:
»(2) Na vadbenih progah mora znašati koeficient drsnega trenja na asfaltiranih površinah od 0,7 do 0,8 in koeficient drsnega trenja na drsnih površinah od 0,2 do 0,3. Dokazilo o meritvi koeficienta drsnega trenja površine vadbenih prog ne sme biti starejše od enega leta.
(3) Vsaka vadbena proga mora biti opremljena z napravo za merjenje hitrosti in prikazovalno tablo, ki mora biti nameščena tako, da lahko izmerjeno vhodno in izhodno hitrost ter hitrost ob izvajanju vaje odčitata udeleženec in izvajalec programa.«.
Peti odstavek se črta.
Dosedanji šesti do dvanajsti odstavek postanejo peti do enajsti odstavek.
Novi šesti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(6) Na vadbeni progi za izvajanje praktičnega dela programa vadbe varne vožnje z motornimi kolesi se za simulacijo ovir smejo uporabiti samo takšne ovire, katerih vgradnja ali namestitev ne sme predstavljati povečane nevarnosti za udeležence vadbe.«.
Novi deseti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(10) Območje vadbenih prog mora biti urejeno tako, da onemogoča nekontroliran vstop osebam in vozilom, ki bi ovirali proces usposabljanja in predstavljali nevarnost.«.
3. člen
V 8. členu se beseda »imeti« nadomesti z besedo »zagotavljati«, besedi »zaposlene delavce« pa se nadomestita z besedo »izvajalce«.
4. člen
V 13. členu se tretja in četrta alineja spremenita tako, da se glasita:
»– vadbeno progo s stalno drsno površino dolžine najmanj 75 m in širine najmanj 8 m z varnostnim prostorom, širokim najmanj 8 m ob vsaki strani in v dolžini 30 m na koncu drsne površine, pri kateri naklon drsne površine ne presega 2%;
– radijsko zvezo za udeleženca in izvajalca programa z lastno frekvenco za vsako vozilo, s katerim se izvaja usposabljanje.«.
5. člen
Drugi in tretji odstavek 15. člena se spremenita tako, da se glasita:
»(2) Na vadbeni progi mora znašati koeficient drsnega trenja na asfaltirani površini od 0,7 do 0,8 in koeficient drsnega trenja na drsni površini od 0,2 do 0,3. Dokazilo o meritvi koeficienta drsnega trenja površine vadbene proge ne sme biti starejše od enega leta.
(3) Vadbena proga mora biti opremljena z napravo za merjenje hitrosti in prikazovalno tablo, ki mora biti nameščena tako, da lahko izmerjeno vhodno in izhodno hitrost ter hitrost ob izvajanju vaje odčitata udeleženec in izvajalec programa.«.
Peti odstavek se črta.
Dosedanji šesti in sedmi odstavek postaneta peti in šesti odstavek.
Za šestim odstavkom se doda nov sedmi odstavek, ki se glasi:
»(7) Vadbena proga, na kateri se izvaja vaja reševanja ob nenadnem zanašanju vozila, mora imeti na začetku drsne površine vgrajeno hidravlično tehnično napravo, ki povzroči zanašanje vozila. Ta naprava mora delovati popolnoma avtomatizirano in omogočati spreminjanje smeri gibanja kot tudi njegovo intenzivnost ter različne nastavitve glede na hitrost vožnje vozila. Ta naprava se ne sme sprožiti med vožnjo pri hitrosti pod 25 km/h oziroma ko pešci prečkajo hidravlično tehnično napravo.«.
Deveti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(9) Območje vadbenih prog mora biti urejeno tako, da onemogoča nekontroliran vstop osebam in vozilom, ki bi ovirali proces usposabljanja in predstavljali nevarnost.«.
6. člen
V 16. členu se beseda »imeti« nadomesti z besedo »zagotavljati«, besedi »zaposlene delavce« pa se nadomestita z besedo »izvajalce«.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
7. člen
(1) Ne glede na določbe nove tretje alineje 13. člena ter prvega, novega drugega, petega, sedmega in devetega odstavka 15. člena pravilnika lahko minister organizaciji, ki ima vadbeno progo s stalno drsno površino dolžine najmanj 40 m in širine najmanj 4 m, z varnostnim prostorom, širokim najmanj 10 m ob vsaki strani in v dolžini 30 m na koncu drsne površine, ima vadbeno progo na kateri mora znašati koeficient trenja na asfaltirani površini od 0,70 do 0,80 in koeficient drsnega trenja na drsni površini od 0,20 do 0,25 in na kateri mora biti zagotovljeno namakanje celotne drsne površine, ima vadbeno progo dodatno opremljeno s premičnimi ovirami za simulacijo nevarnosti (stožci, stiropor) ter ima vhod na vadbeno progo urejen tako, da onemogoča nekontroliran vstop osebam in vozilom, ki bi ovirali proces usposabljanja, izda začasno pooblastilo za izvajanje programa izobraževanja in usposabljanja za varno vožnjo za voznike, ki dosežejo ali presežejo 13 kazenskih točk, pa ne presežejo 17 kazenskih točk.
(2) Začasno pooblastilo iz prejšnjega odstavka se izda z veljavnostjo do 13. avgusta 2010.
(3) Ne glede na določbe nove tretje alineje 13. člena ter prvega, novega drugega, petega, sedmega in devetega odstavka 15. člena pravilnika začasna pooblastila, izdana organizacijam v skladu s 17. členom Pravilnika o pogojih za izvajanje programov izobraževanja, usposabljanja, vadbe varne vožnje in skupinskih delavnic ter izdaji dovoljenj za izvajanje programov (Uradni list RS, št. 70/07) ostanejo v veljavi do 13. avgusta 2010.
8. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-272/2009 (1331-07)
Ljubljana, dne 9. decembra 2009
EVA 2009-1711-0039
Katarina Kresal l.r.
Ministrica
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti