Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2009 z dne 9. 6. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2009 z dne 9. 6. 2009

Kazalo

2124. Pravilnik o poteku priprav in izvedbi inšpekcije Organizacije za prepoved kemičnega orožja ter nalogah in obveznostih zavezancev in pristojnega organa, stran 6078.

Na podlagi 27. člena Zakona o nadzoru strateškega blaga posebnega pomena za varnost in zdravje (Uradni list RS, št. 29/06) izdaja minister za zdravje
P R A V I L N I K
o poteku priprav in izvedbi inšpekcije Organizacije za prepoved kemičnega orožja ter nalogah in obveznostih zavezancev in pristojnega organa
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa podrobnejši potek priprav in izvedbo inšpekcije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (v nadaljnjem besedilu: inšpekcija), naloge in obveznosti zavezancev ter organa, pristojnega za kemikalije (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ) v skladu z zahtevami Konvencije o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju (Uradni list RS – MP, št. 9/97; v nadaljnjem besedilu: konvencija) in Zakona o nadzoru strateškega blaga posebnega pomena za varnost in zdravje (Uradni list RS, št. 29/06; v nadaljnjem besedilu: zakon).
2. člen
(opredelitev pojmov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen kot izrazi, uporabljeni v zakonu oziroma v konvenciji, poleg njih pa v tem pravilniku
– »PSF kemikalija« pomeni organsko kemikalijo, ki ni vključena v sezname strateškega blaga na podlagi Uredbe o določitvi seznama strateškega blaga in pripadajočih nadzornih režimih (Uradni list RS, št. 48/07) in vsebuje elemente fosfor, žveplo ali fluor, z izjemo razstreliv in ogljikovodikov;
– »posamezna organska kemikalija« pomeni katero koli ogljikovo spojino, ki jo je mogoče opredeliti s kemijskim imenom, strukturno formulo, če je znana, in z registrsko številko CAS, če ji je dodeljena, razen oksidov, sulfidov, kovinskih karbonatov, razstreliv in ogljikovodikov;
– »inšpekcijska skupina« pomeni skupino, ki jo sestavljajo inšpektorji in inšpekcijski asistenti, ki jih za izvedbo inšpekcije imenuje Organizacija za prepoved kemičnega orožja;
– »zavezanec« pomeni vsako pravno osebo, vključno z znanstvenimi, izobraževalnimi in drugimi javnimi ustanovami in državnimi organi, ali samostojnega podjetnika posameznika, ki opravlja strateško dejavnost, povezano s strateškim blagom posebnega pomena za varnost in zdravje ali proizvaja več kot 30 ton PSF kemikalije ali 200 ton posamezne organske kemikalije v skladu s konvencijo.
3. člen
(namen in vrste inšpekcij)
(1) Inšpekcija je lahko rutinska ali preveritvena.
(2) Namen rutinske inšpekcije je pregled skladnosti dejavnosti zavezancev z zahtevami konvencije.
(3) Namen preveritvene inšpekcije je, da se na zahtevo države pogodbenice konvencije preveri sum neskladnosti s konvencijo na ozemlju druge države pogodbenice konvencije.
II. PREDPRIPRAVE NA INŠPEKCIJO
4. člen
(imenovanje koordinacijske skupine)
(1) Za spremljanje inšpekcije minister, pristojen za zdravje določi koordinacijsko skupino, ki izvaja naloge, povezane z inšpekcijo.
(2) Koordinacijsko skupino sestavljajo delavci pristojnega organa, ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, ministrstva pristojnega za gospodarstvo in ministrstva, pristojnega za obrambo. Vodja koordinacijske skupine je predstavnik pristojnega organa.
(3) Vodja koordinacijske skupine, oziroma delavec, ki ga vodja določi, hrani in enkrat letno preveri spisek telefonskih številk, elektronskih naslovov in številk telefaksov članov koordinacijske skupine.
5. člen
(prejem obvestila o prihodu inšpekcije)
(1) Pristojni organ prevzeme obvestilo Organizacije za prepoved kemičnega orožja o prihodu inšpekcije (v nadaljnjem besedilu: obvestilo). Vzorec obvestila je v Prilogi I, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Pristojni organ ob prejemu obvestila preveri navedene podatke v obvestilu, izpolni in po telefaksu odpošlje potrdilo o prejemu obvestila, ki je v Prilogi II, ki je sestavni del tega pravilnika, na sedež Organizacije za prepoved kemičnega orožja. Čas od prejema obvestila o prihodu inšpekcije do potrditve prejema ne sme biti daljši od ene ure. Potrdilo podpiše direktor pristojnega organa, v primeru njegove odsotnosti pa njegov namestnik.
(3) V primeru inšpekcije v vojaških objektih pristojni organ odpošlje obvestilo po telefaksu na 91. operativni center slovenske vojske (OCSV), v primeru inšpekcije za staro kemično orožje pa na Center za obveščanje Republike Slovenije (CORS).
6. člen
(imenovanje spremljevalne skupine)
(1) Za vsako napovedano inšpekcijo posebej vodja koordinacijske skupine imenuje spremljevalno skupino. Spremljevalno skupino sestavljajo vodja spremljevalne skupine, namestnik vodje spremljevalne skupine in člani. Skupno število članov spremljevalne skupine naj ne presega števila članov inšpekcijske skupine.
(2) Vodja in namestnik spremljevalne skupine sta praviloma predstavnika pristojnega organa, v primeru inšpekcije v vojaških objektih in v primeru inšpekcije starega kemičnega orožja je vodja predstavnik ministrstva, pristojnega za obrambo.
(3) Delodajalec omogoči imenovanim članom spremljevalne skupine v času priprav na inšpekcijo in v času same izvedbe inšpekcije prilagoditev delovnih obveznosti tako, da lahko nemoteno delujejo v spremljevalni skupini.
(4) Člani spremljevalne skupine izvajajo naloge po navodilu vodje spremljevalne skupine ali namestnika vodje spremljevalne skupine.
(5) V primeru rutinskih inšpekcij se spremljevalna skupina skliče v delovnih urah istega oziroma prvih delovnih urah naslednjega delovnega dne, za preveritvene inšpekcije pa se spremljevalna skupina skliče takoj.
III. PRIPRAVE NA INŠPEKCIJO
7. člen
(naloge spremljevalne skupine pred prihodom inšpekcije)
Spremljevalna skupina mora čimprej izvesti naslednje naloge, ki so bistvene za sprejem inšpekcije in ustrezno pripravo na inšpekcijo:
– o napovedani inšpekciji nemudoma obvesti zavezanca, ki pripravi prostore in dokumentacijo, pri čemer upošteva 14. člen tega pravilnika;
– zagotovi, da bo postaja letališke policije Brnik omogočila inšpekcijski skupini prehod meje pri prihodu v Republiko Slovenijo in pri njenem odhodu iz Republike Slovenije;
– na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana uredi ustrezen prostor za sprejem inšpekcijske skupine, prostor za pregled inšpekcijske opreme in prostor, kjer se shrani morebitna zavrnjena oprema;
– zagotovi, da tehnično osebje Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana opravi razkladanje, nakladanje in prevoz inšpekcijske opreme na območju Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana ob prihodu inšpekcijske skupine v Republiko Slovenijo in pri njenem odhodu iz Republike Slovenije;
– pripravi načrt aktivnosti in seznam telefonskih številk, na katerih bodo med samo inšpekcijo dosegljivi posamezni člani spremljevalne skupine, predstavniki zavezanca, kot tudi seznam drugih relevantnih telefonskih številk (hotel, prevajalci, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, in drugo);
– poskrbi za prevajalce za prevajanje iz slovenskega jezika v angleški jezik in obratno;
– uredi potrebne rezervacije hotelov;
– zagotovi ustrezno prehrano inšpekcijske skupine in spremljevalne skupine;
– pripravi ustrezno gradivo za inšpekcijsko skupino: prevod sklepa o imenovanju spremljevalne skupine, podatke o telefonskih številkah spremljevalne skupine, podatke o zavezancu, priponke z imeni in drugo;
– pripravi ustrezno gradivo za spremljevalno skupino: kopije konvencije, kopije deklaracij, deklaracijski priročnik, prenosni računalnik, fotografski aparat oziroma kamero, naročilnice, potreben pisarniški material in drugo.
8. člen
(logistika)
(1) Pristojni organ zagotovi ustrezno število mobilnih telefonov za komunikacijo med člani spremljevalne skupine v času inšpekcije.
(2) Pristojni organ najame ustrezno število prevoznih sredstev za prevoz inšpekcijske skupine, inšpekcijske opreme in spremljevalne skupine, vključno z vozniki. Prevoz mora biti na razpolago ves čas inšpekcije.
(3) Ministrstvo, pristojno za obrambo, zagotovi v primeru inšpekcije v vojaških objektih in v primeru inšpekcije starega kemičnega orožja ustrezno število prevoznih sredstev za prevoz inšpekcijske skupine, inšpekcijske opreme in spremljevalne skupine, vključno z gorivom in vozniki. Prevoz mora biti na razpolago ves čas inšpekcije. Vozniki ministrstva, pristojnega za obrambo, ves čas inšpekcije upoštevajo navodila vodje spremljevalne skupine.
9. člen
(varnost inšpekcijske skupine)
(1) Policija v okviru svojih pristojnosti in v skladu z varnostno oceno poskrbi za varnost inšpekcijske skupine in inšpekcijske opreme.
(2) V primeru inšpekcije v vojaških objektih in v primeru inšpekcije starega kemičnega orožja ustrezno varnost inšpekcijske skupine in inšpekcijske opreme zagotovi ministrstvo, pristojno za obrambo.
IV. POSTOPKI NA MEJNEM PREHODU IN POSTOPEK PRED IZVEDBO INŠPEKCIJE
10. člen
(podpis mandata)
(1) Spremljevalna skupina pričaka inšpekcijsko skupino v tranzitnem območju (med policijskim in carinskim nadzorom) Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, nato jo odpelje v prostor namenjen za sprejem.
(2) Vodja inšpekcijske skupine preda vodji spremljevalne skupine mandat, ki vsebuje časovni potek inšpekcije in natančno vsebino inšpekcije. Po natančnem pregledu ga podpišeta vodja inšpekcijske skupine in vodja spremljevalne skupine.
11. člen
(pregled inšpekcijske opreme)
(1) Pri pregledu inšpekcijske opreme sodelujeta en član spremljevalne skupine, ki ga določi vodja spremljevalne skupine in en član inšpekcijske skupine.
(2) Pri pregledu opreme se za vsak del opreme najprej preveri istovetnost pečatov, nato pa se oprema odpre in po priloženem spremnem listu preveri njena vsebina in številke pečatov. Na zahtevo vodje spremljevalne skupine se preveri ali je oprema na seznamu odobrene opreme organizacije.
(3) Oprema, ki jo zavrne spremljevalna skupina, se shrani v za to namenjenem prostoru, ki se ga zaklene in zapečati.
12. člen
(prevoz na mesto nadzora in poročanje pred izvedbo inšpekcije)
(1) Najkasneje v 12 urah po prihodu inšpekcijske skupine na vstopni mejni prehod se opravi prevoz inšpekcijske skupine in inšpekcijske opreme do zavezanca, kjer se inšpekcijska oprema po potrebi zapečati v posebnem prostoru, ki ga je za to pripravil zavezanec.
(2) Predstavniki zavezanca opravijo poročanje pred izvedbo inšpekcije, ki ne sme biti daljše od treh ur in vključuje tudi informativni ogled objekta.
(3) Inšpekcijska skupina pripravi inšpekcijski načrt in upošteva predloge in pripombe spremljevalne skupine in predstavnikov objekta.
V. IZVEDBA INŠPEKCIJE
13. člen
(inšpekcijski pregled)
Spremljevalna skupina se organizira tako, da lahko ves čas spremlja delo inšpekcijske skupine, pri čemer predvsem:
– skrbi za varovanje podatkov, predvsem dokumentov, ki jih želi preverjati inšpekcijska skupina,
– zagotavlja, da zaradi inšpekcije ne prihaja do nepotrebnega oviranja delovanja objekta,
– skrbi za izvajanje določbe konvencije, ki določa, da inšpekcijska skupina ne sme sama voditi obratovanja nobenega objekta,
– svetuje predstavnikom zavezanca v zvezi z njihovimi pravicami in dolžnostmi.
14. člen
(splošne dolžnosti in pravice odgovornih oseb zavezancev)
(1) Odgovorne osebe zavezanca so na mestu inšpekcije dolžne:
a) po navodilih pristojnega organa pripraviti podatke za poročanje pred izvedbo inšpekcije,
b) aktivno sodelovati pri poročanju pred izvedbo inšpekcije,
c) omogočiti izvedbo inšpekcije,
d) sodelovati s spremljevalno skupino in ji pomagati pri pripravah na inšpekcijo,
e) posredovati podatke, informacije in dokumente, potrebne za inšpekcijo,
f) seznaniti inšpekcijsko skupino in spremljevalno skupino o varnostnih zahtevah na mestu inšpekcije,
g) omogočiti odvzem vzorcev, kadar je to potrebno,
h) dopustiti pregled relevantnih zapisov in dokumentacije,
i) dopustiti fotografiranje za namen inšpekcije,
j) inšpekcijski skupini in spremljevalni skupini zagotoviti stik z osebjem, pooblaščenim za posredovanje relevantnih informacij,
k) zagotoviti varnost inšpekcijske skupine in spremljevalne skupine.
(2) Odgovorne osebe zavezanca imajo na mestu inšpekcije pravico:
a) prisostvovati inšpekciji,
b) zahtevati od inšpekcijske skupine in spremljevalne skupine, da upoštevata varnostne zahteve na mestu inšpekcije,
c) zahtevati od spremljevalne skupine, da zagotovi postopke za varovanje tajnosti podatkov,
d) pri vzorčenju obdržati enak vzorec ali del odvzetega vzorca,
e) prisostvovati analiziranju vzorcev,
f) biti seznanjene z vsebino poročila o prvih ugotovitvah inšpekcije in končnega poročila.
15. člen
(inšpekcijsko poročilo)
(1) Inšpekcijska skupina pripravi v svojem prostoru predhodno poročilo, ki lahko vsebuje le podatke, ki so neposredno povezani z inšpekcijo.
(2) Spremljevalna skupina in predstavniki zavezanca pregledajo predhodno poročilo in nanj podajo pripombe.
(3) Spremljevalna skupina pripravi seznam nastalih stroškov za storitve, povezane s prevozi in prevajalci in morebitne druge stroške, katerih povrnitev se priznava s strani Organizacije za prepoved kemičnega orožja in ga s podpisom potrdi vodja inšpekcijske skupine.
(4) Vodja inšpekcijske skupine in vodja spremljevalne skupine podpišeta predhodno poročilo.
(5) Inšpekcijska skupina ob prisotnosti spremljevalne skupine zbriše vse podatke iz svojih prenosnih računalnikov in beležnic ter pregleda in zapečati inšpekcijsko opremo.
(6) Inšpekcijska skupina na sedežu Organizacije za prepoved kemičnega orožja izdela končno poročilo, ki se ne sme bistveno razlikovati od predhodnega poročila in ga v desetih dneh pošlje pristojnemu organu, ki ima 20 dni časa za potrditev in podpis poročila.
16. člen
(odhod inšpekcijske skupine)
Varnostni pregled prtljage ob odhodu iz Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana se lahko opravi le ob prisotnosti predstavnika spremljevalne skupine in če ta tako zahteva, tudi ob prisotnosti predstavnika inšpekcijske skupine.
VI. AKTIVNOSTI PO OPRAVLJENI INŠPEKCIJI
17. člen
(stroški inšpekcije)
(1) Pristojni organ krije naslednje stroške:
– stroške zdravljenja v primeru nesreč, poškodb ali izrednih zdravstvenih ukrepov za člane inšpekcijske skupine, spremljevalne skupine in za voznike,
– stroške najema prostorov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana,
– stroške nočitev in prehrane za spremljevalno skupino,
– najem ustreznega števila prevoznih sredstev (vključno z vozniki) za prevoz inšpekcijske skupine, inšpekcijske opreme in spremljevalne skupine (za potrebe izvedbe inšpekcije), razen v primeru inšpekcije v vojaških objektih in v primeru inšpekcije starega kemičnega orožja.
(2) Ministrstvo, pristojno za obrambo krije celotne stroške prevozov inšpekcijske skupine, inšpekcijske opreme in spremljevalne skupine v primeru inšpekcije v vojaških objektih in v primeru inšpekcije starega kemičnega orožja.
(3) Dnevnice članom spremljevalne skupine in voznikom izplača organ, v katerem je posameznik zaposlen.
(4) Pristojni organi in službe, udeležene pri inšpekciji, morajo v 15 dneh po opravljeni inšpekciji izdati račune za storitve, povezane s prevozi in prevajalci ter morebitne druge račune stroškov, katerih povrnitev priznava Organizacija za prepoved kemičnega orožja. Pristojni organ zbrane račune skupaj z zahtevo za povrnitev stroškov posreduje Organizaciji za prepoved kemičnega orožja v 30 dneh po prejemu vseh računov.
VII. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
18. člen
(prenehanje veljavnosti in uporabe)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehata veljati in se uporabljati Pravilnik o izvajanju inšpekcije na podlagi zakona o kemičnem orožju (Uradni list RS, št. 76/00) in Navodilo o organizaciji in izvedbi posameznih vrst mednarodnih inšpekcij Organizacije za prepoved kemičnega orožja (Uradni list RS, št. 60/01).
19. člen
(uveljavitev)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-8/2008
Ljubljana, dne 20. maja 2009
EVA 2008-2711-0122
Borut Miklavčič l.r.
Minister
za zdravje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti