Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2009 z dne 23. 2. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2009 z dne 23. 2. 2009

Kazalo

534. Odlok o mladinskem delu v Občini Sežana, stran 2041.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 117/07) je Občinski svet Občine Sežana na seji dne 12. 2. 2009 sprejel
O D L O K
o mladinskem delu v Občini Sežana
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Namen in cilj tega odloka je celovito urediti položaj mladih v Občini Sežana (v nadaljevanju: občina) za zagotavljanje boljših sistemskih pogojev za mladinsko delo ter z zagotavljanjem pogojev za njihovo sodelovanje pri odločanju o za mlade pomembnih odločitvah, poimenovanju in sofinanciranju organizacij mladih, zagotavljanju javnega interesa pri dejavnostih za mlade ter izboljšanje sodelovanja med formalnimi in neformalnimi oblikami združevanja mladih.
2. člen
Definicije pojmov:
V tem odloku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
– mladina so vsi državljani Republike Slovenije, državljani držav članic Evropske unije ali tujci, ki živijo, delajo ali se izobražujejo v občini ter so stari med 15 in 29 let.
– organizacije mladih so vse organizacije, ki imajo sedež v občini in na njenem področju vzpodbujajo, izvajajo in sodelujejo v aktivnostih za mlade. Izjemoma se lahko prizna status organizacije mladih tudi organizaciji, ki ima sedež drugje, vendar pa deluje na področju mladih ter vzpodbuja, izvaja in sodeluje v aktivnostih za mlade na območju Občine Sežana.
– mladinsko delo poimenujemo (samo) organizirane aktivnosti mladih, ki predstavljajo njihov lastni prispevek za doseganje svoje avtonomije (osamosvojitve), svoje integracije v različne aspekte življenja posameznika in družbe ter na ta način tudi prispevajo k uresničevanju ciljev mladinske politike.
II. PODROČJA DELOVANJA MLADINE
3. člen
Področja delovanja mladine v občini vzpodbujajo vrednote avtonomnosti, strpnosti ter solidarnosti in so predvsem naslednja:
– zastopanje in uveljavljanje interesov mladih;
– participacija mladih v družbenih procesih;
– izobraževanja in usposabljanja za mlade, ki niso del formalnega izobraževanja;
– urbana mladinska kultura;
– šport za mlade;
– mladinsko-politične aktivnosti;
– informiranje in svetovanje za mlade;
– socialne in humanitarne aktivnosti za mlade;
– regionalno, nacionalno in mednarodno povezovanje ter mobilnost;
– ter druge aktivnosti, ki so v javnem interesu in so namenjene mladim.
Vsa področja delovanja mladine morajo biti dostopna vsem mladim, ne glede na njihov družbeni položaj, starost, narodnost, jezik, raso, državljanstvo, spol, spolno usmerjenost, vrsto šolanja, veroizpoved in politično prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
III. ORGANIZACIJE MLADIH
4. člen
Za področje dela z mladimi in za mlade je Občina Sežana ustanovila Mladinski center Podlaga (v nadaljevanju: MC), ki je samostojna organizacijska enota v okviru javnega zavoda Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana. Javna infrastruktura, ki jo upravlja zavod oziroma MC, je namenjena predvsem mladinskemu delu in projektom mladih, tako organiziranih kot neorganiziranih mladih, zato se kot prednostni določijo tisti projekti, ki izkazujejo programsko sodelovanje in sinergijske učinke med mladinskimi organizacijami in zavodom.
5. člen
Za področje dela z mladimi in otroki je Občina Sežana določila kot društvo posebnega lokalnega pomena Medobčinsko društvo prijateljev mladine Sežana v okviru sprejete Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu in celodnevno izvajajo programe na območju občin Divača, Hrpelje - Kozina, Komen in Sežana.
6. člen
Mladinska organizacija v občini (v nadaljevanju: mladinska organizacija) je organizacija mladih s sedežem v občini, ki izpolnjuje pogoje za članstvo v mladinskem svetu lokalne skupnosti opredeljene v zakonu, ki opredeljuje mladinske svete. Lahko je to tudi organizacija, ki ima sedež drugje, vendar pa deluje na področju mladih ter vzpodbuja, izvaja in sodeluje v aktivnostih za mlade na območju Občine Sežana.
IV. SODELOVANJE MLADIH PRI ODLOČANJU V OBČINI
7. člen
Za celovito obravnavo področja mladine se ustanovi Komisija za mladinska vprašanja (v nadaljevanju: komisija za mladinska vprašanja).
Komisijo za mladinska vprašanja s sklepom imenuje župan. Komisija je sestavljena iz 7 predstavnikov mladih (2 predstavnika) in organizacij mladih (5 predstavnikov), kateri izmed sebe izvolijo predsednika in namestnika predsednika.
Predlog za predstavnike mladih poda Svet Krajevnih skupnosti za enega predstavnika, drugega pa se izbere izmed predstavnikov civilne družbe.
Predloge za predstavnike organizacij mladih podajo: Medobčinsko društvo prijateljev mladine Sežana, Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana – Mladinski center Podlaga, Društvo tabornikov Rod kraških j'rt, Klub študentov Sežana in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, lokalna enota Sežana 1; in sicer poda vsaka izmed organizacij predloge za enega predstavnika od petih.
Mandat članov komisije traja dve leti z možnostjo ponovnega imenovanja.
8. člen
Komisija za mladinska vprašanja celovito obravnava področje mladine v občini in o tem sprejema mnenja in stališča. Komisija za mladinska vprašanja tako predvsem:
– vzpodbuja pogoje za razvoj mladinskih dejavnosti,
– sodeluje z Občino Sežana in organizacijami mladih,
– pripravlja in obravnava strateške in razvojne programe na področju dejavnosti mladih;
– spremlja izvajanje tega odloka in predlaga njegove morebitne popravke;
– daje občinskim organom predloge in pobude ter mnenja o zadevah, ki se nanašajo na področje mladih v občini ter
– obravnava druga vprašanja povezana z mladino.
Komisija za mladinska vprašanja pripravi in Občinskemu svetu Občine Sežana predlaga pravilnik, s katerim se uredi sofinanciranje mladinskih projektov in akcij.
Komisija za mladinska vprašanja vsako leto pripravi pregled odločitev občinskih organov, ki v posameznem letu vplivajo na mladino in jih posreduje javnosti.
9. člen
Komisija za mladinska vprašanja obravnava predloge odločitev občinskih organov, ki vplivajo na delo in življenje mladine v občini. Za predloge odločitev, ki vplivajo na življenje in delo mladine v občini se štejejo vsi predlogi neposrednih odločitev o mladini v obliki splošnih pravnih, drugih aktov ali sklepov, ki zajemajo predvsem mladino.
10. člen
O predlogih neposrednih odločitev o mladini mora biti komisija za mladinska vprašanja pravočasno obveščena pred sprejemom posamezne odločitve s strani ustreznega organa oziroma predlagatelja. Predloge neposrednih odločitev o mladini komisija za mladinska vprašanja obravnava na svoji seji, na kateri oblikuje tudi mnenje, ki ga posreduje občinskemu organu, pristojnemu za sprejem odločitve.
V. SOFINANCIRANJE MLADINSKIH PROJEKTOV IN AKCIJ
11. člen
Za mladinske projekte in akcije se štejejo vse dejavnosti, ki so prvenstveno namenjene mladim ter jih izvajajo mladi sami in se izvajajo kot projekti ali enkratne akcije. Sredstva za sofinanciranje mladinskih projektov in akcij s strani Občine Sežana se zagotavlja z vsakoletnim občinskim proračunom.
12. člen
Sofinanciranje mladinskih projektov in akcij se izvaja preko letnega javnega razpisa Občine Sežana. Podrobneje se postopek za vrednotenje in razdelitev sredstev, pogoji, merila za določitev višine sredstev in razpisna komisija določi v pravilniku iz 8. člena tega odloka.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
Komisija za mladinska vprašanja se imenuje in prične z delovanjem najkasneje v roku šest mesecev od uveljavitve tega odloka.
14. člen
Določila tega odloka, ki vplivajo na sestavo akta o proračunu Občine Sežana se pričnejo uporabljati v prvem novem aktu o proračunu Občine Sežana po uveljavitvi tega odloka.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-1/2009-4
Sežana, dne 12. februarja 2009
Župan
Občine Sežana
Davorin Terčon l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti