Uradni list

Številka 122
Uradni list RS, št. 122/2008 z dne 24. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 122/2008 z dne 24. 12. 2008

Kazalo

5476. Pravilnik o določitvi plačil občinskim fukcionarjem, članom delovnih teles, članom drugih občinskih organov in članom svetov ožjih delov v Občini Beltinci, stran 16343.

Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS – UPB2 in 76/08) ter 16. člena Statuta Občine Beltinci (Uradni list RS, št. 46/00, 118/00, 67/01, 11/03, 46/06) je Občinski svet Občine Beltinci na 18. redni seji dne 18. 12. 2008 sprejel
P R A V I L N I K
o določitvi plačil občinskim fukcionarjem, članom delovnih teles, članom drugih občinskih organov in članom svetov ožjih delov v Občini Beltinci
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa merila – višino in način določanja plačil, do katerih so za opravljanje funkcije in dela upravičeni funkcionarji Občine Beltinci, člani organov občine, člani njihovih delovnih teles, člani drugih z zakonom določenih teles, ki niso občinski funkcionarji, člani svetov ožjih delov občine.
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se uporabljajo določbe Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2 in 76/08) in Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 95/07 – ZSPJS-UPB7 in 17/08).
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma pravico do plačila za opravljanje funkcije ali sejnine, če funkcijo opravlja jo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, članom Nadzornega odbora Občine Beltinci, občinske volilne komisije, drugim občinskim organom in članom svetov ožjih delov občine (krajevnih skupnosti) pripadajo sejnine oziroma plačilo za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz drugega odstavka tega člena.
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno ali nepoklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. Podžupan lahko poklicno opravlja funkcijo, če se v soglasju z županom tako odloči.
3. člen
Za poklicno opravljanje funkcije pripada županu plača, ki je določena glede na uvrstitev funkcije župana v plačni razred v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, ter zakonsko določeni dodatki in drugi prejemki iz delovnega razmerja.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije plačilo v višini 50% osnovne plače, ki bi jo imel, če bi funkcijo opravljal poklicno.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
4. člen
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije člana občinskega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačuje plačilo za opravljanje funkcije članom občinskega sveta ter sejnine članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta članom nadzornega odbora občine, drugim organom občine in drugim delovnim telesom, članom svetov ožjih delov občine.
5. člen
Za poklicno opravljanje funkcije pripada podžupanu plača glede na uvrstitev v plačni razred, ki je določena glede na uvrstitev funkcije podžupana v plačni razred v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju.
Plačni razred določi podžupanu župan glede na obseg podžupanovih pooblastil. Če podžupan opravlja funkcijo poklicno, mu poleg osnovne plače pripadajo zakonsko določeni dodatki in drugi prejemki iz delovnega razmerja v skladu z veljavnimi predpisi.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo največ v višini 50% plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Višino plačila določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu določi plačni razred občinski svet.
Podžupanu ne pripada dodatno plačilo za udeležbo na sejah mestnega sveta in udeležbo na sejah drugih organov in delovnih teles.
6. člen
Članom občinskega sveta pripada za nepoklicno opravljanje funkcije plačilo v obliki sejnine, in sicer za udeležbo na sejah občinskega sveta in na sejah delovnih teles.
Članom občinskega sveta pripadajo sejnine v višini določene na naslednji način:
– za vodenje seje občinskega sveta (po pooblastilu župana ali zaradi nadomeščanja po zakonu) v višini 1,26% osnovne plače župana;
– za udeležbo na redni ali izredni seji občinskega sveta v višini 4,41% osnovne plače župana;
– za vodenje seje delovnega telesa občinskega sveta v višini 1,89% osnovne plače župana;
– za udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je, v višini 1,26% osnovne plače župana.
Za žalne in slavnostne seje, ki jih opravi občinski svet, članom sveta ne pripada sejnina.
S sklepom, ki ga izda župan, se v skladu s tem pravilnikom določi procent za izračun plačila za opravljanje funkcije člana občinskega sveta. Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava. Podlaga za izplačilo je ugotovitveni sklep o potrditvi mandatov članom občinskega sveta.
7. člen
Odločbo o plači oziroma plačilu županu skladno z zakonodajo izda Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta. Odločbo o plači oziroma plačilu podžupanu izda župan.
Plača občinskega funkcionarja, ki funkcijo opravlja poklicno, je pravica, ki mu pripada na podlagi sklenjenega delovnega razmerja.
8. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju in ki uveljavlja pravico do povračila plačila za opravljanje funkcije za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo največ v višini 33% plače, ki mu jo izplačuje delodajalec za redni delovni čas.
III. SEJNINE IN PLAČILA
9. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji.
Sejnina za posamezno sejo znaša 1,26% osnovne plače župana.
10. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do plačila za udeležbo na seji nadzornega odbora, za vodenje seje nadzornega odbora, za udeležbo na seji občinskega sveta in delovnih teles.
Plačilo se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji:
– dodatek za vodenje seje nadzornega odbora v višini 1,47% osnovne plače župana,
– udeležba na seji nadzornega odbora v višini 2,94% osnovne plače župana,
– udeležba na seji občinskega sveta v višini 4,41% osnovne plače župana,
– udeležba na seji delovnega telesa v višini 1,26% osnovne plače župana.
Poleg sejnin iz drugega odstavka tega člena imajo predsednik in člani nadzornega odbora, ki so s sklepom nadzornega odbora pooblaščeni za izvedbo nadzora pravico do plačila v višini:
– izvedba zelo zahtevnega nadzora (nad poslovanjem občine, posrednega proračunskega porabnika v posameznem proračunskem letu, nadzor nad smotrnostjo porabe občine) v višini 0,41% /uro osnovne plače župana,
– izvedba zahtevnega nadzora (nadzor zaokroženega dela poslovanja občine, npr. investicijskih odhodkov, postopkov oddaje javnih naročil, prevzemanje obveznosti, plač uslužbencev in funkcionarjev, tekoči transferji) v višini 0,34% /uro osnovne plače župana,
– izvedba manj zahtevnega nadzora (nadzor osredotočen na posamezno proračunsko postavko ali podpostavko, npr. na odhodke za posamezno investicijo, tekoče transferje na posameznem področju (kmetijstvo, kultura, šport …), prihodki od prodaje premičnega in nepremičnega premoženja občine), v višini 0,27% /uro osnovne plače župana.
Plačila predsedniku in članom nadzornega odbora občine se izplačujejo v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
11. člen
Članom sveta ožjega dela občine (krajevne skupnosti) pripada za nepoklicno opravljanje funkcije plačilo v obliki sejnine, in sicer za udeležbo na sejah sveta ožjega dela občine.
Članom svetov ožjega dela občine pripadajo sejnine v višini določene na naslednji način:
– za vodenje seje sveta ožjega dela občine v višini 0,63% osnovne plače župana;
– za udeležbo na redni ali izredni seji sveta ožjega dela občine v višini 1,26% osnovne plače župana.
Predsedniku sveta ožjega dela občine pripada letno neto plačilo za vodenje in delo v svetu ožjega dela občine v višini 50% zadnje znane povprečne bruto plače zaposlenih v RS.
12. člen
Predsedniku, tajniku in članom občinske volilne komisije ter posebne občinske volilne komisije in njihovim namestnikom pripada za opravljanje dela v zvezi s splošnimi volitvami nadomestilo v skladu z Zakonom o lokalnih volitvah (ZLV-UPB3, Uradni list RS, št. 94/07).
Za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumom in drugih oblik glasovanja imajo predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije ter njihovi namestniki pravico do ustreznega nadomestila v višini 50% nadomestila, določenega za opravljanje dela v zvezi s splošnimi volitvami.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
13. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Beltinci. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
14. člen
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan oziroma podžupan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
15. člen
Sredstva za izplačevanje plač, plačila za opravljanje funkcije, sejnin in drugih prejemkov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
16. člen
Plačila, sejnine in drugi prejemki se usklajujejo skladno z višino županove plače, povračila stroškov pa v skladu s predpisi, ki urejajo to področje.
17. člen
Plačila, sejnine, in drugi prejemki, določeni v tem pravilniku, se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 13. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom občinskega štaba za civilno zaščito, uredniškega odbora glasila Mali rijtar in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada sejnina v višini, kot pripada članom občinskega sveta za vodenje sej delovnih teles.
Posameznim članom uredniškega odbora glasila Mali rijtar pripada plačilo za urejanje, lektoriranje v višini 0,27% uro osnovne plače župana.
19. člen
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, letni znesek sejnin zunanjim članom delovnih teles občinskega sveta, letni znesek sejnin članom organov občine in drugih delovnih teles, ki jih imenuje občinski svet oziroma župan in letni znesek sejnin članom svetov ožjih delov občine ne sme presegati 15% letne osnovne plače župana, določene za poklicno opravljanje funkcije. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
20. člen
Pravico do sejnine pridobi član, ki je prisoten na seji organa ali delovnega telesa najmanj tričetrt časa porabljenega za sejo.
21. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov in organov krajevnih skupnosti ter o povračilih stroškov v Občini Beltinci (Uradni list RS, št. 46/03, 87/03).
22. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-01/2008-18-299/IV
Beltinci, dne 18. decembra 2008
Župan
Občine Beltinci
Milan Kerman l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti