Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2008 z dne 15. 12. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2008 z dne 15. 12. 2008

Kazalo

5204. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu za poslovni center Arclin, stran 15746.

Na podlagi 51. in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07 – ZPNačrt) ter na podlagi 27. člena Statuta Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 59/06 in 67/06) je Občinski svet Občine Vojnik na seji dne 4. 12. 2008 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu za poslovni center Arclin
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Občinski svet Občine Vojnik je na seji dne 4. 12. 2008 sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu za poslovni center Arclin katerega sestavni del je projekt, ki ga je pod številko 34/2007 izdela Vizura – Vitez d.o.o. in je v skladu s prostorskimi sestavinami Občinskega prostorskega plana Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 79/04), ki obravnavano ureditveno območje namenja za poslovno stanovanjske dejavnosti.
II. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
2. člen
Ureditveno območje Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za poslovni center Arclin zajema parceli 159/4 in 169/3 k.o. Arclin in se na SV delu navezuje na sprejeti Zazidalni načrt za poslovni center Arclin (Uradni list RS, št. 42/00, projekt Vizura d.o.o., št. 79/00-01) s katerim skupaj predstavlja po namembnosti, oblikovanju objektov ter komunalni in prometni infrastrukturi enovito in zaključeno celoto.
III. PROGRAMSKA IZHODIŠČA
3. člen
Pri izdelavi Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za poslovni center Arclin so bile upoštevane naslednje strokovne podlage:
– Strokovne podlage s stališča upravljanja z vodami za Občinski prostorski načrt Občine Vojnik (projekt Hidrosvet d.o.o., št. 22/07, julij 2007).
IV. OBSEG IN MEJE UREDITVENEGA OBMOČJA
4. člen
Ureditveno območje Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za poslovni center Arclin leži na SV strani glavne ceste R2–430/282 Višnja vas–Celje, zajema parceli 159/4 in 169/3 k.o. Arclin in se na SZ delu navezuje na obstoječ Zazidalni načrt za poslovni center Arclin (Uradni list RS, št. 42/00, projekt Vizura d.o.o., št. 79/00 – 01).
V. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
5. člen
(1) Pobudnik Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za poslovni center Arclin je Bojan Stepančič s.p. in je tudi lastnik obstoječega poslovno stanovanjskega objekta na parcelah 159/3, 159/4 in 159/5 k.o. Arclin, ki je bil zgrajen za potrebe salona za prodajo avtomobilov in rezervnih delov, servisne delavnice s skladiščem ter pisarnami in stanovanjem v nadstropju.
(2) Zaradi širitve prodajnega in servisnega programa ter povečanja obsega avto hiše Bojan Stepančič s.p., je nastala potreba po dodatnih servisnih in prodajnih površinah, ki jih namerava investitor realizirati z izgradnjo prizidka na SV delu obstoječega objekta, ki je predmet Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za poslovni center Arclin.
(3) Načrtovani prizidek bo skupaj z obstoječim poslovno-stanovanjskim objektom in pripadajočo zunanjo ureditvijo tvoril zaključena celoto.
VI. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONASKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN ZUNANJE UREDITVE
6. člen
(1) Na SZ strani obstoječega objekta, ki je realiziran v skladu z Zazidalnim načrtom za poslovni center Arclin, je predvidena kot prizidek gradnja dvoetažnega poslovnega objekta za namen prodajnega salona osebnih vozil ter servisa v pritličju in parkiranju osebnih vozil v pokriti I. etaži. Obe etaži sta funkcionalno povezani z osnovnim objektom in dejavnostjo v nje.
(2) Poslovni objekt za prodajo osebnih vozil in servis je predviden kot prizidek na SZ strani obstoječe avto hiše v tlorisnem gabaritu 13.50 – 17.50 m x 31.00 m; objekt je dvoetažen, kota tlaka v pritličju je prilagojena koti tlaka v obstoječem objektu in znaša 259.25 m, višina objekta od kote tlaka do zgornjega roba venca, oziroma strehe, je lahko maksimalno 8.60 m.
(3) Na SZ strani prizidka je predvideno dvigalo za dostop vozil na I. etažo, ki je namenjena parkiranju.
(4) Zunanja ureditev se navezuje na že urejene manipulacijske in parkirne površine obstoječega poslovno-stanovanjskega objekta Bojan Stepančič s.p.
(5) Načrtovano in obstoječe območje zazidalnega načrta je mogoče ograditi z žično ograjo do višine 2.00 m ter ozeleniti z zimzeleno živo mejo.
VII. POGOJI ZA KOMUNALNO, ENERGETSKO IN PROMETNO INFRASTRUKTURO
7. člen
Dovozi in dostopi ter parkiranje
Ureditveno območje Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za poslovni center Arclin se na SV strani navezuje na že realizirano prometno in komunalno infrastrukturo veljavnega Zazidalnega načrta za poslovni center Arclin.
Dovozni priključek je že izveden iz glavne ceste RII–430/0282 Višnja vas–Celje v km 2.400, parkirne in manipulacijske površine pa na dvorišču ob obstoječem objektu. Manipulacijske površine bodo tlakovane. Predlagani prizidek se bo funkcionalno navezoval na obstoječi objekt tako, da bo v končni fazi objekt deloval kot funkcionalna enota s skupnim dvoriščem. Parkiranje novih in rabljenih avtomobilov je predvideno na pokritem parkirišču v I. etaži.
Vodovod
Predlagani prizidek k obstoječemu poslovnemu objektu se bo za eventualno potrebo po oskrbi z vodo navezoval na obstoječi objekt, ki se z vodo oskrbuje iz Osrednjega vodovodnega sistema Celja.
Kanalizacija – odvod komunalnih in meteornih voda
(1) Obstoječa fekalna kanalizacija:
Na območju sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje – fekalni kanal Arclin, na katerega se priključuje obstoječi objekt, katerega greznica na izpraznjevanje je opuščena zaradi priključitve na javno kanalizacijsko omrežje.
(2) Predvidene komunalne odpadne vode:
Predvidoma odpadnih komunalnih vod v načrtovanem prizidku ne bo; v primeru le-teh pa jih je potrebno preko lovilca olj in maščob speljati v obstoječo fekalno kanalizacijo, ki se navezuje na obstoječ fekalni kanal Arclin in dalje v čistilno napravo Škofja vas.
Sanitarne odpadne vode se priključujejo na javno kanalizacijo v revizijskih jaških. V javno sanitarno kanalizacijo se odvajajo vode, ki ustrezajo Uredbi o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, objektov za vzdrževanje in popravila vozil ter pralnic za motorna vozila (Uradni list RS, št. 10/99, 40/04) in Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod in vode v javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05 in 45/07).
(3) Meteorna kanalizacija:
Meteorne vode s strehe predvidenega objekta se bodo odvajale v opuščeno greznico na izpraznjevanje, ki bo služila kot zadrževalnik, od tu dalje preko dušilke v obstoječi meteorni jarek.
Meteorne vode z utrjenih voznih in pohodnih površin se bodo preko lovilca olj in zadrževalnika priključile na obstoječo meteorno kanalizacijo, ki ima iztok v obstoječ meteorni jarek.
Električno omrežje
V skladu s smernicami Elektro Celje d.d. št. PP C/EC07025550/07-DF je potrebno obstoječi nizkonapetostni priključek, ki poteka preko predlaganega prizidka, prestaviti oziroma preurediti.
Predlagani prizidek se bo navezoval na električno napeljavo že zgrajenega objekta, obstoječi objekt je priključen na NN omrežje Lož mlin, ki se napaja iz TP Arclin.
Telefonsko omrežje, kabelski razdelilni sistem
Na obravnavanem območju potekajo obstoječi TK vodi, ki jih je potrebno zaščititi in prestaviti. Za TK vode na povoznih površinah je potrebno predvideti ustrezno zaščito (obbetoniranje), vzporedno se položijo rezervne cevi.
Plinovodno omrežje
Na obravnavanem območju je zgrajeno nizkotlačno (p = 0,1 bar) plinovodno omrežje in priključek za obstoječi objekt.
Odpadki
Zbirno mesto za zabojnik za mešane komunalne odpadke je obstoječe, prav tako tudi dostop za komunalna vozila. Posebni odpadki se zbirajo v ločenih posodah, katere odvaža organizacija, ki je pooblaščena za zbiranje posebnih odpadkov (olj, nafte, odpadnih maziv, akumulatorjev).
VIII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJANJA NARAVE TER TRAJNOSTNO RABO NARAVNIH DOBRIN
Varstvo pred hrupom
Območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta leži ob glavni cesti R II–430/082 Višnja vas–Celje in je v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) opredeljeno v IV. stopnjo varstva pred hrupom kar pomeni, da je takšno območje namenjeno hrupnejšim dejavnostim – poslovnim in poslovno-stanovanjskim, za katere veljajo mejne dnevne ravni hrupa 75 dBA in nočne ravni hrupa 65 dBA. Investitor mora zagotoviti, da pri njegovih dejavnostih ne bodo presežene zakonsko dovoljene ravni hrupa na sosednjih zemljiščih.
Varstvo zraka
Kot energetski vir ogrevanja se v obstoječem objektu uporablja zemeljski plin. Predlagani prizidek se bo navezoval na obstoječi vir ogrevanja.
Varstvo narave
Iz smernic Zavoda RS za varstvo narave (1-III-283/2-o-07/MP z dne 13. 8. 2007) izhaja, da obravnavano območje ne leži v območju naravnih vrednot ali zavarovanega območja in pridobitev naravovarstvenega soglasja ni potrebna.
Varstvo pred visokimi vodami ter odvajanje komunalnih in meteornih vod
(1) Obravnavano območje leži glede na ugotovitve iz Strokovnih podlag s stališča upravljanja z vodami za Občinski prostorski načrt (Hidrosvet št. 22/07) izven poplavnega območja Hudinje. Načrtovani protipoplavni ukrepi nad območjem Škofje vasi v smeri proti Arclinu, so predvideni kot protipoplavni nasipi in zidovi in so načrtovani izven območja obravnavanega posega kar pomeni, da le-ta ne bo onemogočal kasnejše izvedbe protipoplavnih ukrepov.
Višinska kota zunanje ureditve je enaka koti zunanje ureditve obstoječega objekta in znaša 259.20 m.
(2) Obstoječa fekalna kanalizacija:
Na območju sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje – fekalni kanal Arclin, na katerega se priključuje obstoječi objekt. Obstoječa greznica je opuščena.
Predvidene komunalne odpadne vode:
Predvidoma odpadnih komunalnih vod v načrtovanem prizidku ne bo. V primeru le-teh pa jih je potrebno preko lovilca olj in maščob speljati v obstoječo fekalno kanalizacijo, ki se navezuje na obstoječ fekalni kanal Arclin in dalje v čistilno napravo Škofja vas.
(3) Sanitarne odpadne vode se priključujejo na javno kanalizacijo v revizijskih jaških. V javno sanitarno kanalizacijo se odvajajo vode, ki ustrezajo Uredbi o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, objektov za vzdrževanje in popravila vozil ter pralnic za motorna vozila (Uradni list RS, št. 10/99, 40/04) in Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod in vode v javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05 in 45/07).
Meteorna kanalizacija:
Meteorne vode s strehe predvidenega objekta se bodo odvajale v opuščeno greznico, ki bo služila kot zadrževalnik in dalje preko dušilnega elementa v obstoječo kanalizacijo in obstoječi meteorni jarek. Meteorne vode z utrjenih voznih in pohodnih površin se bodo preko lovilca olj in zadrževalnika priključile na obstoječo meteorno kanalizacijo, ki ima iztok v obstoječ meteorni jarek.
Požarna varnost
Iz Strokovnih podlag s stališča upravljanja z vodami (Hidrosvet d.o.o., štev 22/07) izhaja, da leži načrtovani poseg izven poplavnega območja Hudinje in ne bo onemogočal kasnejše izvedbe protipoplavnih ukrepov.
Na podlagi ugotovitev Geotehničnega poročila Geoing št. 10 – IV/99 je bilo izvedeno nadvišanje terena za cca 2.0–2.50 m. Temeljenje predlaganega objekta mora biti izvedeno v raščena tla, ki so glinasto meljna. Ponikanje meteornih voda ni mogoče.
Ureditveno območje obravnavane spremembe ZN se nahaja na območju, ki je na osnovi Ocene potresne ogroženosti Republike Slovenije, marec 2006 (Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje) uvrščeno v VII. stopnjo MCS, kar mora biti upoštevano v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Naselje Arclin leži cca 1.00 km južno od naselja Vojnik in predstavlja primestno naselje mešanega značaja (poslovno stanovanjski objekti in objekti kmetijskih dejavnosti) z manj kot 1000 prebivalci. V skladu s 64. členom Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 51/06) mora biti I. plošča objekta dimenzionirana tako, da vzdrži porušitev objekta v primeru potresa.
Na območju zunanje ureditve obstoječega poslovno-stanovanjskega objekta Bojan Stepančič s.p. je lociran nadzemni hidrant, ki bo zagotavljal požarno varnost tudi za predvideni objekt.
Odmiki med objekti so takšni, da zagotavljajo požarno varnost, omogočajo dovoz gasilnim avtomobilom in delovne površine za intervencijska vozila in izpolnjujejo pogoje za varen umik ljudi in premoženja.
Kot sestavni del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za posamezne objekte je potrebo izdelati zasnovo požarne varnosti. Pred izdajo gradbenega dovoljenja, je potrebno k projektni rešitvam pridobiti požarno soglasje od Uprave RS za zaščito in reševanje.
Osenčenje
Osenčenje objekta na severni strani je minimalno.
IX. KONČNE DOLOČBE
8. člen
Posege, ki so predvideni v spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta, je mogoče izvajati postopno v takšnem obsegu, da je zagotovljena funkcija posameznih delov in naprav in da se s tem ne poslabšujejo razmere na celotnem območju.
9. člen
Pri gabaritih predlaganega prizidka so mogoča le minimalna odstopanja, in sicer za ± 0,50 m. Dopustna odstopanja pri izvedbi tras komunalnih in prometnih ureditev so mogoča zaradi boljših tehničnih in strokovnih rešitev ob pogoju, da so le te usklajene z upravljavci tangirane infrastrukture in da so predlagane rešitve usklajene z osnovnim konceptom zazidalnega načrta.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0007/2008-5
Vojnik, dne 4. decembra 2008
Župan
Občine Vojnik
Benedikt Podergajs l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti