Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2008 z dne 3. 10. 2008

Kazalo

3978. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija, stran 12813.

Na podlagi 3., 4. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP), 149. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – ZV1-UPB1, 28/06, 49/06 – ZMetD, 66/06, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08), 8. in 82. člena Zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 33/06 – ZJC-UPB1, 45/08, 57/08 – ZLDUVCP, 69/08 – ZCestV), 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 76/08), 15. in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 01/01, 33/01, 135/04, 52/06) ter skladno z Zakonom o javno-zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/06) je Občinski svet Občine Idrija na seji dne 25. 9. 2008 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa obvezne in izbirne gospodarske javne službe v Občini Idrija in odloča o javnem interesu za njihovo izvajanje v oblikah javno zasebnega partnerstva.
Javne gospodarske službe se morajo izvajati neprekinjeno, nemoteno in enakopravno do vseh uporabnikov ter na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov.
2. člen
Podrobnejše pogoje za izvajanje gospodarskih javnih služb, območje izvajanja gospodarskih javnih služb, uporabo javnih dobrin in pogoje dostopnosti do dobrin javnih gospodarskih služb, pravice in obveznosti uporabnikov, nadzor, financiranje gospodarskih javnih služb, oblike in postopke javno zasebnega partnerstva in drugo določajo akti o ureditvi posameznih gospodarskih javnih služb, ki jih sprejme Občinski svet Občine Idrija.
Uporaba javnih dobrin gospodarskih javnih služb je pod enakimi pogoji dostopna vsem uporabnikom na območju Občine Idrija.
II. VRSTE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
3. člen
Obvezne gospodarske javne službe so:
– oskrba s pitno vodo,
– odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode,
– zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov,
– odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov,
– urejanje in čiščenje javnih površin,
– vzdrževanje občinskih javnih cest,
– urejanje javne razsvetljave, semaforjev in druge svetlobne prometne signalizacije v naselju,
– pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč,
ter druge gospodarske javne službe, če je tako določeno z zakonom.
4. člen
Izbirne gospodarske javne službe so:
– upravljanje in urejanje javnih parkirišč, na katerih se skladno z občinskimi predpisi plačuje parkirnina, vključno z najemom parkirnih mest,
– oskrba naselij s toplotno energijo in plinom iz lokalnih omrežij,
– upravljanje z objekti in napravami za oglaševanje,
– urejanje javnih sanitarij,
– urejanje in čiščenje javnih tržnic.
Kot izbirne javne službe se lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, katere z odlokom določi Občinski svet Občine Idrija.
III. OBLIKE ZAGOTAVLJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
5. člen
Občina Idrija zagotavlja izvajanje gospodarskih javnih služb v naslednjih oblikah:
– v javnem podjetju,
– v režijskem obratu,
– v javnem gospodarskem zavodu,
– ter s sklenitvijo javno-zasebnega partnerstva v obliki javno-naročniškega razmerja ali s koncesijskim razmerjem.
6. člen
V primeru, da je sprejeta odločitev, da se gospodarske javne službe izvaja s koncesijskim razmerjem, Občina Idrija (koncendent) izbere koncesionarja po postopku sklepanja koncesijskega razmerja skladno z določili tega odloka, koncesijskega akta, Zakona o gospodarskih javnih službah in Zakona o javno-zasebnem partnerstvu.
Koncesijski akt je obvezen in ga sprejme Občinski svet Občine Idrija.
Koncesija se lahko podeli za vse obvezne in izbirne gospodarske javne službe skupaj, za posamično gospodarsko javno službo ali pa v določenih smiselnih skupinah. Odločitev o tem je vsebovana v koncesijskem aktu.
V koncesijskem aktu se odloči tudi o izključni ali posebni pravici izvajanja gospodarske javne službe.
Izvajalec javno-zasebnega partnerstva (koncesionar) mora biti izbran na pregleden način in po predpisanem postopku.
Upoštevajoč naravo gospodarskih javnih služb mora izvajalec javno-zasebnega partnerstva v koncesijskem razmerju nositi vsaj del poslovnega tveganja (tržnih tveganj v zvezi z obsegom povpraševanja, ponudbe oziroma tveganjem razpoložljivosti).
Javnonaročniško razmerje je odplačno razmerje med naročnikom in dobaviteljem blaga, izvajalcem gradenj ali izvajalcem storitev, katerega predmet je naročilo blaga, izvedba gradnje ali storitve v skladu s predpisi o javnih naročilih in javno-zasebnem partnerstvu.
IV. STROKOVNO-TEHNIČNE IN RAZVOJNE NALOGE
7. člen
Strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb opravlja služba za gospodarske javne službe v organizaciji občinske uprave.
Naloge iz prvega dostavka se nanašajo na:
– razvoj, načrtovanje in pospeševanje gospodarskih javnih služb,
– investicijsko načrtovanje in gospodarjenje z objekti in napravami, potrebnimi za izvajanje gospodarskih javnih služb,
– svetovanje in sodelovanje v postopkih po predpisih o javnih naročilih in javno-zasebnem partnerstvu,
– strokovni nadzor nad izvajalci gospodarskih javnih služb,
– financiranje gospodarskih javnih služb,
– določanje pogojev in dajanje soglasij k dovoljenjem za posege v prostor in okolje, če ti zadevajo infrastrukturne objekte in naprave gospodarskih javnih služb, v kolikor ni kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce gospodarskih javnih služb,
– dajanje predpisanih dovoljenj za priključitev na infrastrukturne objekte, omrežja in naprave gospodarskih javnih služb, v kolikor ni kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce gospodarskih javnih služb,
– ter druge naloge določene z zakonom, predpisi in programi občine.
Posamezna dela in naloge se iz razloga ekonomičnosti in racionalnosti dela lahko prenesejo na ustrezno usposobljeno in registrirano izvajalsko organizacijo ali samostojnega izvajalca.
V. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
8. člen
Gospodarske javne službe se financirajo s ceno javnih dobrin v obliki proizvoda ali storitve, iz proračunskih sredstev in iz drugih virov, določenih z zakonom, podzakonskimi akti ali občinskim odlokom.
Občina lahko za financiranje javnih služb predpiše davek v skladu s predpisi, ki urejajo financiranje javne porabe in nalog lokalnih skupnosti.
VI. VARSTVO UPORABNIKOV
9. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin gospodarskih javnih služb Občinski svet Občine Idrija ustanovi svet uporabnikov, ki ga sestavlja 5 članov.
Sestavo, delovno področje ter podrobnejše pristojnosti in pravice sveta uporabnikov se določi z aktom o ustanovitvi.
VII. LASTNIŠTVO INFRASTRUKTURE
10. člen
Infrastrukturni objekti in naprave za izvajanje gospodarskih javnih služb se opredelijo v odloku o načinu izvajanja posamezne gospodarske javne službe.
Infrastrukturni objekti in naprave iz prejšnjega odstavka so v lasti ali v upravljanju Občine Idrija.
Izvajalci gospodarskih javnih služb so dolžni uporabljati in upravljati infrastrukturo kot dobri gospodarji.
VIII. NAČELO SUBSIDIARNE ODGOVORNOSTI
11. člen
Občina Idrija kot javni partner subsidiarno odgovarja za škodo, ki jo pri izvajanju gospodarskih javnih služb povzroči njihov izvajalec, uporabnikom storitev ali drugim osebam (oškodovanci).
Oškodovanec lahko zahteva povračilo škode od Občine Idrija zatem, ko je zoper izvajalca gospodarske javne službe vložil pisni odškodninski zahtevek in mu postaviti razumen rok za povračilo škode, pa izvajalec na zahtevo ni odgovoril ali je povzročeno škodo v celoti ali delno zavrnil.
Občina Idrija ima v razmerju do izvajalca pravico do povračila škode in vseh stroškov, ki so s tem nastali.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Na podlagi tega odloka se v roku šestih mesecev od njegove uveljavitve uskladijo ali na novo sprejmejo ustrezni akti iz prvega odstavka 2. člena tega odloka.
Koncesijske in druge veljavne pogodbe, ki so sklenjene v skladu s prejšnjimi predpisi in so v skladu z Zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, veljajo do njihovega izteka.
Občina Idrija mora objaviti javni razpis za izbiro koncesionarja v tistih primerih, ko je bila koncesija za izvajanje gospodarske javne službe v preteklosti podeljena brez javnega razpisa, pa za tako neposredno podelitev ni bilo podlage, ali če niso izpolnjeni pogoji za podelitev koncesije brez javnega razpisa v skladu z drugim odstavkom 142. člena Zakona o javno-zasebnem partnerstvu (neobstoj vložkov oseb zasebnega partnerstva).
13. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija (Uradni list RS, št. 30/95) in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija (Uradni list RS, št. 71/96).
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0004/2008
Idrija, dne 25. septembra 2008
Župan
Občine Idrija
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti