Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2008 z dne 14. 1. 2008
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2008 z dne 14. 1. 2008

Kazalo

138. Pravilnik o postopku, po katerem inšpektorji Prometnega inšpektorata Republike Slovenije ustavljajo vozila v cestnem prometu, stran 274.

Na podlagi tretjega odstavka 118. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06 in 5/07 – popr.) izdaja minister za promet v soglasju z ministrom za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o postopku, po katerem inšpektorji Prometnega inšpektorata Republike Slovenije ustavljajo vozila v cestnem prometu
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa način in postopek, po katerem inšpektorji Prometnega inšpektorata Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: inšpektorji) ob sumu, da se z vozili izvajajo prevozi oseb in blaga v cestnem prometu v nasprotju z določbami predpisov s tega področja ter zaradi odkrivanja kršitev teh predpisov, ustavljajo vozila v cestnem prometu, na območju Republike Slovenije.
II. USTAVLJANJE VOZIL V CESTNEM PROMETU
2. člen
(1) Inšpektorji ustavljajo vozila v cestnem prometu:
– z loparjem za urejanje prometa brez lastnega vira svetlobe,
– z loparjem za urejanje prometa z lastnim virom svetlobe,
– z ročno svetilko in
– s svetlobno tablo v vozilu.
(2) Lopar za urejanje prometa brez lastnega vira svetlobe ima obliko kroga z rumeno osnovo in rdečim robom in je prevlečen z odsevno snovjo.
(3) Lopar z lastnim virom svetlobe ima na sredini kroga svetilko s filtrom rdeče barve, premera najmanj 10 cm.
(4) Ročna svetilka za ustavljanje vozil ponoči ima svetlobni filter rdeče barve.
(5) Svetlobna tabla v službenem vozilu je elektronski zaslon, na katerem se lahko izpiše statična ali premikajoča se odredba drugim udeležencem v cestnem prometu. Odredba je sestavljena iz črk in se daje iz vozečega ali ustavljenega službenega vozila. Svetlobna tabla je nameščena znotraj vozila, in sicer mora biti vgrajena tako, da takrat, ko ni v uporabi, vozniku ne zmanjšuje preglednosti iz vozila.
(6) Za ustavljanje vozil ponoči inšpektorji uporabljajo lopar z lastnim virom svetlobe ali ročno svetilko.
3. člen
(1) Poleg naprav iz prejšnjega člena inšpektorji pri ustavljanju vozil lahko uporabljajo tudi triopan znak.
(2) Triopan znak je prometni znak v obliki tristrane piramide. Osnovna barva stranskih ploskev je bele barve z napisom črne barve: »PROMETNA INŠPEKCIJA«. V nočnem času se na vrh triopana namesti rumeno utripajočo luč.
4. člen
(1) Kadar inšpektorji ustavljajo vozila, morajo nositi tudi brezrokavnik rumene barve z belimi odsevnimi trakovi in napisom »PROMETNA INŠPEKCIJA« na sprednji in hrbtni strani.
(2) Kolikor inšpektorji ustavljajo vozila, ki vozijo po cesti, morajo pred mestom, kjer ustavljajo, na vidno mesto na robu vozišča postaviti triopan znak, tako da ga vozniki pravočasno in zlahka opazijo. Pri tem morajo paziti, da se postavijo na mesto, kjer v čim manjši meri ovirajo promet in kjer je dovolj prostora, da voznik varno ustavi vozilo zunaj vozišča, ne da bi bil pri tem ogrožen preostali promet.
5. člen
(1) Inšpektorji pri ustavljanju vozil uporabljajo posebej označena službena vozila.
(2) Posebej označena vozila so vozila Prometnega inšpektorata Republike Slovenije, ki imajo na levi in desni zunanji bočni strani vozila viden napis: »PROMETNI INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE« in znak Prometnega inšpektorata.
6. člen
(1) Inšpektorji lahko vozila med vožnjo ustavljajo tudi s pomočjo svetlobne table, ki je nameščena znotraj službenega vozila. To storijo tako, da z vozilom zapeljejo pred vozilo, ki ga želijo ustaviti in na svetlobni tabli izmenično izpišejo odredbi »STOP – PROMETNA INŠPEKCIJA« ali »PROMETNA INŠPEKCIJA – SLEDITE MI«. Kadar ustavljajo vozilo s tujo registracijo inšpektorji na svetlobno tablo izpišejo odredbi »STOP – TRANSPORT INSPECTION« ali »TRANSPORT INSPECTION – FOLLOW ME«.
(2) Voznik vozila se mora ravnati po inšpektorjevi odredbi, izpisani na svetlobni tabli in ustaviti vozilo ali slediti službenemu vozilu na najbližje mesto, kjer je možno vozilo varno ustaviti zunaj vozišča.
7. člen
Če voznik ne upošteva odrejenega ukrepa in ne ustavi vozila, inšpektor sporoči podatke o vozilu policiji ali carinskemu organu na mejnem prehodu, ki ukrepata v okviru pristojnosti, določenih v 117. členu Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06 in 5/07 – popr.)
8. člen
Kolikor v tem pravilniku ni drugače določeno, inšpektorji pri ustavljanju vozil smiselno uporabljajo določbe Pravilnika o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo (Uradni list RS, št. 40/06 in 115/07).
III. KONČNE DOLOČBE
9. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o postopku, po katerem inšpektorji Prometnega inšpektorata Republike Slovenije ustavljajo vozila v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 40/03).
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-199/2007/9-0082757
Ljubljana, dne 21. decembra 2007
EVA 2007-2411-0015
mag. Radovan Žerjav l.r.
Minister
za promet
 
Soglašam!
 
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti