Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2007 z dne 4. 5. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2007 z dne 4. 5. 2007

Kazalo

2148. Program priprave Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu S4 Rimske Toplice, stran 5498.

Na podlagi 34. člena ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek) in 36. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 64/06 – uradno prečiščeno besedilo) župan Občine Laško, Mestna ulica 2, Laško, sprejema
P R O G R A M P R I P R A V E
Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu S4 Rimske Toplice
1. člen
(Obrazložitev)
Občina Laško je v preteklem obdobju sprejela Odlok o zazidalnem načrtu S4 Rimske Toplice (Uradni list RS, št. 43/90, 25/00, 24/06). Gre za prostorski akt, ki predvideva pretežno stanovanjsko zazidavo v južnem območju prostorskega akta, v severnem delu pa predvideva tudi gasilski dom, ureditev nove trgovine in izgradnjo poslovno-stanovanjskega objekta – zdravstvenega doma. Za gasilski dom je bilo odkupljeno zemljišče s parc. št. 963/3 k.o. Rimske Toplice. Dostop do omenjenega objekta gasilskega doma naj bi bil po novi cesti, na parc. št. 965/2, 965/3 in 965/1, vse k.o. Rimske Toplice. Pojavili so se problemi pri pridobivanju lastništva za omenjene parcele.
S temi spremembami odloka S4 želimo po skrajšanem postopku zagotoviti prostorsko umestitev dovozne ceste do gasilskega doma, ki bo potekala po občinskem zemljišču s parc. št. 964/2, tudi k.o. Rimske Toplice.
S temi spremembami želimo tudi zagotoviti možnost parcelecije zemljišča s parc. št. 960/1. V obstoječem aktu je na tem zemljjišču predvidena nova trgovina in garaže. S tem ko bi bila dana možnost parcelacije, bi zainteresiranost za gradnjo bila večja.
Občina Laško se je odločila za postopek sprememb in dopolnitev tega zazidalnega načrta, v skladu z novo zakonodajo, ki omogoča skrajšan postopek. Menimo, da so omenjene spremembe manjše, saj ne povzročajo večjih sprememb.
2. člen
(Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo prostorskega akta)
Občina želi zagotoviti Rimskim Toplicam ustreznejše pogoje za delovanje gasilskega društva. Zato so pripravljeni že projekti, ki bodo v objektu poleg gasilske dejavnosti omogočili dejavnost knjižnice, v mansardnem delu pa večjo dvorano za potrebe kraja in trosobno stanovanje. Zaradi težav pri pridobivanju zemljišč, kjer je predvidena nova cesta v podaljšku Aškerčeve ceste, se je investitor odločil, da za nujno potrebni gaselski dom zagotovi dovozno cesto. Poleg omenjenih posegov za dovozno cesto do gasilskega doma po zemljišču s parc. številko 964/2 nameravamo zagotoviti tudi možnost parcelacije zemljišča s parc. št. 960/1, kjer je predvidena gradnja trgovine in garaž.
Pravna podlaga za to spremembo je ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 1101/02, 8/03), njen 34. člen, ki določa skrajšani postopek, če taka sprememba zazidalnega načrta ne vpliva na pogoje za dločitev vrste rabe oziroma ne pomeni spremembe v smislu vplivov na okolje. Ker gre v tem primeru le za določitev dovozne poti in možnost parcelacije, kjer je lastnik občina, je tak postopek utemeljen.
3. člen
(Predmet in programska izhodišča prostorskega akta)
Predmet teh sprememb odloka je predvsem pripraviti izhodišča za ustreznejšo dovozno cesto do gasilskega doma in podati možnost parcelacije, da bo lažje in hitreje prišlo do realizacije izgradnje trgovine in garaž, vse v severnem delu kompleksa S4.
4. člen
(Okvirno ureditveno območje prostorskega akta, če gre za pripravo regionalnih zasnov prostorskega razvoja, lokacijskega načrta ali dopolnitev občinskega prostorskega reda s podrobnejšimi pogoji iz 66. člena tega zakona)
Predmet priprave tega akta je severno območje zazidalnega načrta S4 Rimske Toplice, obravnavano celostno. Pri tem se spremenijo oblike gradbenih parcel, vendar pa ta sprememba ne vpliva na zazidalno situacijo samih objektov. Parc. št., ki so vključene v spremembe, so:
– parc. št. 964/2 k.o. Rimske Toplice (na novo se predvidi za dovoz do objekta gasilskega doma),
– parc. št. 960/1, k.o. Rimske Toplice (za omenjeno zemljišče se zagotovi možnost, da je možna parcelacija, s katero bo možno posebej voditi vse upravne postopke za garaže in za trgovino).
Gradbene parcele se spremenijo samo toliko, kolikor je to potrebno zaradi spremenjenega dovoza do gasilskega objekta in razmejitve posebej za trgovino posebej za garaže. Gabariti objektov se ne spreminjajo.
5. člen
(Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja, ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi prostorskega akta)
Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja, ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi prostorskega akta, so:
– JP Komunala Laško, Podšmihel 1/e, Laško,
– Pivovarna Laško d.d., Trubarjeva 28, Laško,
– Elektro Celje, Vrunčeva 2a, Celje,
– Telekom, PE Celje, Lava 1, Celje,
– Elstik, Novi log 7, Hrastnik,
– Občina Laško, Mestna ulica 2, Laško.
6. člen
(Seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve)
V tem postopku se uporabijo strokovne podlage iz že obstoječega odloka in projektne dokumentacije za gasilski dom. Pripravljene pa bodo dodatne strokovne podlage, in sicer po izboru izvajalca.
7. člen
(Način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne podlage bodo pridobljene s strani strokovne službe, ki bo izbrana po sistemu oddaje ponudb.
8. člen
(Navedba in način pridobitve geodetskih podlag)
Vse geodetske podlage, ki bodo uporabljane v postopku priprave omenjenega prostorskega akta, so bile pridobljene s strani GURS, Območna enota Celje, Izpostava Laško, Mestna ul. 2, Laško.
9. člen
(Rok za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz)
Roki za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz so:
– objava programa priprave v Uradnem listu RS – april 2007,
– pridobivanje smernic nosilcev prostora – 15 dni maj 2007,
– priprava strokovnih podlag in predloga odloka zazidalnega načrta S4 – 15 dni od pridobitve vseh smernic – predvidoma junij 2007,
– javna razgrnitev – skrajšani postopek – 15 dni – v tem času javna obravnava – predvidoma julij 2007,
– uskladitev predloga in pripomb iz javne razgrnitve in javne obravnave – 15 dni – predvidoma julij 2007,
– pridobitev mnenj nosilcev prostora – 15 dni – predvidoma do 15. avgusta 2007,
– sprejem predloga odloka zazidalnega načrta S4 na občinskem svetu in objava v Uradnem listu RS – september 2007.
10. člen
(Obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta)
Občina Laško bo v celoti financirala izdelavo prostorskega akta.
11. člen
Ta program priprave začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-1/2007
Laško, dne 13. aprila 2007
Župan
Občine Laško
Franci Zdolšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti