Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2007 z dne 17. 4. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2007 z dne 17. 4. 2007

Kazalo

1841. Uredba o emisiji snovi v zrak iz naprav za pripravo asfaltnih zmesi, stran 4890.

Na podlagi tretjega odstavka 17. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD in 66/06 – odl. US) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o emisiji snovi v zrak iz naprav za pripravo asfaltnih zmesi
1. člen
(namen)
(1) Ta uredba v skladu z Direktivo Sveta 84/360/EGS z dne 28. junija 1984 o boju proti onesnaževanju zraka iz industrijskih obratov (UL L št. 188 z dne 16. 7. 1984, str. 20), zadnjič spremenjeno z Direktivo Sveta z dne 23. decembra 1991 o standardiziranju in racionaliziranju poročil o izvajanju določenih direktiv, ki se nanašajo na okolje (UL L št. 377 z dne 31. 12. 1991, str. 48), določa za naprave za pripravo asfaltnih zmesi v zvezi z emisijo snovi v zrak:
– posebne mejne vrednosti emisije za nekatere snovi v odpadnih plinih,
– ukrepe v zvezi z zmanjševanjem emisije snovi v zrak in
– prilagoditev obstoječih naprav za pripravo asfaltnih zmesi določbam te uredbe.
(2) Za vprašanja o emisiji snovi v zrak iz naprav za pripravo asfaltnih zmesi, ki niso urejena s to uredbo, se uporablja predpis, ki ureja emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja. Za vprašanja obratovalnega monitoringa emisije snovi v zrak iz naprav za pripravo asfaltnih zmesi pa se uporablja predpis, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja.
2. člen
(uporaba)
(1) Določbe te uredbe se uporabljajo za naprave za pripravo asfaltnih zmesi, v katerih se izvaja eden ali več naslednjih tehnoloških procesov:
– prevoz vročih vhodnih mineralnih surovin,
– mešanje vhodnih mineralnih surovin z bitumnom vključno s prevozom vročih vhodnih mineralnih surovin na območju naprave za pripravo asfaltnih zmesi in
– doziranje ter nakladanje asfaltnih zmesi na prevozna sredstva.
(2) Če se na območju naprave za pripravo asfaltnih zmesi izvaja pranje vhodnih mineralnih surovin, drobljenje recikliranega asfalta ali sušenje vhodnih mineralnih surovin vključno s sušenjem asfaltnega granulata, se tudi te naprave štejejo za sestavni del naprave za pripravo asfaltnih zmesi.
(3) Naprave za pripravo asfaltnih zmesi se uvrščajo med naprave iz skupine naprav za proizvodnjo zmesi bitumna z mineralnimi surovinami vključno z napravami za proizvodnjo bituminoznih materialov in naprav za predelavo recikliranega asfalta, ki je v Uredbi o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 31/07) označena s številko 2.14.
3. člen
(mejne vrednosti emisije snovi)
(1) V odpadnih plinih iz naprave za pripravo asfaltnih zmesi je:
– mejna koncentracija celotnega prahu 20 mg/m3,
– mejna koncentracija ogljikovega monoksida pri uporabi plinastih in tekočih goriv 500 mg/m3 ter pri uporabi trdnih fosilnih gorivih 1.000 mg/m3 in
– mejna koncentracija vsote rakotvornih snovi III. nevarnostne skupine 5 mg/m3.
(2) Mejne koncentracije, določene za organske snovi I. in II. nevarnostne skupine v skladu s predpisom, ki ureja emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, se za naprave za pripravo asfaltnih zmesi ne uporabljajo.
(3) Koncentracije snovi v odpadnih plinih se določajo na skupnem odvodniku iz naprave za pripravo asfaltnih zmesi.
(4) Razpršene emisije snovi iz naprave za pripravo asfaltnih zmesi je treba preprečevati z zajemanjem odpadnih plinov na kraju njihovega nastajanja in odvajanjem zajetih odpadnih plinov skozi odvodnik naprave za pripravo asfaltnih zmesi.
(5) Izmerjene koncentracije snovi v odpadnih plinih naprave za pripravo asfaltnih zmesi se preračunajo na 17-odstotno vsebnost kisika v odpadnih plinih. Če se za segrevanje zmesi vhodnih mineralnih surovin z bitumnom uporablja termično olje, se izmerjene koncentracije snovi v dimnih plinih kurilne naprave za segrevanje termičnega olja preračunajo na 3-odstotno vsebnost kisika v odpadnih plinih.
4. člen
(ukrepi za zmanjševanje emisije snovi)
(1) Uporaba katrana za pripravo asfaltnih zmesi ni dovoljena. Če se kot vhodna surovina uporablja reciklirani asfalt, ki je bil proizveden kot zmes mineralnih surovin s katranom, masa takega recikliranega asfalta ne sme presegati 5 odstotkov mase vseh vhodnih mineralnih surovin, vključno s surovinami iz recikliranega asfalta.
(2) Upravljavec naprave za pripravo asfaltnih zmesi mora pri načrtovanju in obratovanju naprave zagotoviti naslednje ukrepe za zmanjševanje emisije prahu v okolje:
– odpadne pline, ki vsebujejo prah, je treba zajemati na sušilniku mineralnih surovin, sušilniku asfaltnega granulata, transportu vročih mineralnih surovin, pralniku vhodnih mineralnih surovin in mešalniku mineralnih surovin z bitumnom in jih odvajati v odpraševalno napravo;
– drobilnike recikliranega asfalta je treba zapreti in opremiti za učinkovito preprečevanje emisije prahu v zrak (npr. z vodnim pranjem odpadnih plinov);
– z najboljšimi razpoložljivimi tehnikami je treba zniževati temperaturo pripravljenih asfaltnih zmesi, kot je na primer uporaba aditivov ali izvajanje drugih ukrepov v procesu priprave asfaltnih zmesi.
(3) Upravljavec naprave za pripravo asfaltnih zmesi mora pri načrtovanju in obratovanju naprave zagotoviti naslednje ukrepe za zmanjševanje emisij organskih snovi v zrak:
– odpadne pline, ki vsebujejo organske snovi, je treba zajemati ob iztoku iz mešalnika mineralnih surovin z bitumnom, na krajih polnjenja bitumna v mešalnik in na krajih nakladanja asfaltnih zmesi v silose in jih odvajati v sistem čiščenja odpadnih plinov in
– emisijo organskih snovi, ki nastaja pri polnjenju rezervoarjev bitumna, je treba preprečiti s tehnikami, ki se uporabljajo za vračanje izpodrinjenih par iz rezervoarjev naprave za pripravo asfaltnih zmesi v rezervoarje vozil za prevoz hlapnih tekočin.
5. člen
(inšpekcijski nadzor)
Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravlja inšpekcija, pristojna za varstvo okolja.
6. člen
(prekrški)
(1) Z globo od 4.000 eurov do 40.000 eurov se za prekršek kaznuje upravljavec naprave za pripravo asfaltnih zmesi, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, če ravna v nasprotju s 4. ali 7. členom te uredbe.
(2) Z globo od 1.200 eurov do 4.100 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba upravljavca naprave za pripravo asfaltnih zmesi.
7. člen
(prilagoditev obstoječih naprav za pripravo asfaltnih zmesi)
(1) Upravljavec obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi mora prilagoditi obratovanje obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi mejnim vrednostim emisije snovi iz 3. člena te uredbe najpozneje 10 let po uveljavitvi te uredbe oziroma 36 mesecev po tem, ko je naprava za pripravo asfaltnih zmesi obratovala več kakor 15 let, če je to prej.
(2) Do prilagoditve obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi določbam te uredbe se za mejno koncentracijo celotnih organskih snovi, izražene kot celotni ogljik, iz obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi uporablja vrednost 100 mg/m3, koncentracija ogljikovega monoksida pa se ne ugotavlja.
(3) Do prilagoditve obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi določbam te uredbe je mejna koncentracija vsote rakotvornih snovi III. nevarnostne skupine 5 mg/m3.
(4) Do prilagoditve obstoječe naprave mora upravljavec obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi najpozneje do 31. decembra 2010 zagotoviti, da se:
– odpadni plini izpuščajo v zrak skozi skupni odvodnik in
– zmanjša emisija organskih snovi, ki nastaja pri polnjenju rezervoarjev bitumna, s tehnikami, ki se uporabljajo za vračanje izpodrinjenih par iz rezervoarja obstoječe naprave za pripravo asfaltnih zmesi v rezervoarje vozil za prevoz hlapnih tekočin.
8. člen
(začetek veljavnosti)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00719-11/2007/5
Ljubljana, dne 5. aprila 2007
EVA 2007-2511-0080
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti