Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2007 z dne 6. 2. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2007 z dne 6. 2. 2007

Kazalo

456. Pravilnik o programu, postopku in načinu opravljanja preizkusa znanja za pridobitev spričevala o strokovni usposobljenosti odgovorne osebe za opravljanje prevozov v cestnem prometu, stran 1280.

Na podlagi tretjega odstavka 23. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06) izdaja minister za promet
P R A V I L N I K
o programu, postopku in načinu opravljanja preizkusa znanja za pridobitev spričevala o strokovni usposobljenosti odgovorne osebe za opravljanje prevozov v cestnem prometu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se v skladu z Direktivo Sveta 96/26/ES z dne 29. aprila 1996 o dovoljenju za opravljanje dejavnosti cestnega prevoznika v tovornem in potniškem prometu ter o medsebojnem priznavanju diplom, spričeval in drugih dokazil o formalnih kvalifikacijah za olajšanje uresničevanja pravic teh prevoznikov do ustanavljanja prevoznih podjetij v domačem in mednarodnem prometu (UL L št. 124 z dne 23. 5. 1996, str. 1), kot je bila nazadnje spremenjena z Direktivo Sveta 2004/66/ES z dne 26. aprila 2004 o prilagoditvi Direktiv 1999/45/ES, 2002/83/ES, 2003/37/ES in 2003/59/ES Evropskega parlamenta in Sveta ter Direktiv 77/388/EGS, 91/414/EGS, 96/26/ES, 2003/48/ES in 2003/49/ES Sveta na področjih prostega pretoka blaga, svobode opravljanja storitev, kmetijstva, prometne politike in obdavčitve zaradi pristopa Češke, Estonije, Cipra, Latvije, Litve, Madžarske, Malte, Poljske, Slovenije in Slovaške (UL L št. 168 z dne 1. 5. 2004, str. 35) (v nadaljnjem besedilu: Direktiva 96/26/ES), določajo program, postopek in način opravljanja preizkusa znanja za pridobitev spričevala o strokovni usposobljenosti odgovorne osebe za opravljanje prevozov v cestnem prometu (v nadaljnjem besedilu: preizkus znanja).
2. člen
(1) Preizkus znanja mora opraviti oseba, odgovorna za prevoze pri pravni osebi ali samostojnem podjetniku posamezniku, oziroma fizična oseba, ki opravlja dejavnost prevozov kot samostojni podjetnik posameznik (v nadaljnjem besedilu: kandidat).
(2) Preizkus znanja lahko opravlja tudi druga fizična oseba.
3. člen
Preizkus znanja se v skladu z 19. členom Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06) ločeno opravlja za naslednje vrste prevozov:
– avtotaksi prevozi,
– prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu,
– mednarodni prevoz potnikov v cestnem prometu,
– prevoz blaga v notranjem cestnem prometu,
– mednarodni prevoz blaga v cestnem prometu.
II. PROGRAM, POSTOPEK IN NAČIN OPRAVLJANJA PREIZKUSA ZNANJA
4. člen
(1) Program preizkusa znanja je oblikovan modularno in je različen glede na to, za katere vrste prevozov v cestnem prometu bo oseba iz 2. člena tega pravilnika odgovorna.
(2) Program preizkusa znanja vsebuje naslednjih pet modulov:
– modul 1 za avtotaksi prevoze,
– modul 2 za prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu,
– modul 3 za mednarodni prevoz potnikov v cestnem prometu,
– modul 4 za prevoz blaga v notranjem cestnem prometu ter
– modul 5 za mednarodni prevoz blaga v cestnem prometu.
(3) Predmeti oziroma znanje, ki ga zajema modularno oblikovan preizkus znanja, so navedeni v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Preizkus znanja se opravlja v pisni obliki in je sestavljen iz dveh delov, in sicer:
– iz vprašanj izbirnega tipa, ki vključujejo štiri možne odgovore, in iz vprašanj, ki zahtevajo neposredni odgovor, ter obsegajo vse predmete, navedene v Prilogi 1 tega pravilnika, ter
– iz študij primerov, pri čemer predstavlja prvi del 60% od skupnega števila točk ter drugi del 40% od skupnega števila točk celotnega preizkusa znanja.
(5) Vsak posamezen del preizkusa znanja traja najmanj dve uri.
(6) Kandidat mora doseči povprečno najmanj 60% skupnega števila točk, da se celoten preizkus znanja šteje za opravljenega, pri čemer mora kandidat pri posameznem delu preizkusa znanja doseči najmanj 50% skupnega možnega števila točk.
(7) V primeru nejasno zapisanih odgovorov se lahko od kandidata zahtevajo dodatna pojasnila.
5. člen
(1) Osebe, določene v 23. členu Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06), so oproščene opravljanja preizkusa znanja iz tistih predmetov, ki so jih opravile v okviru svojega izobraževanja.
(2) Glede priznavanja dokazil o strokovni usposobljenosti, ki jih je izdala druga država članica Evropske unije, se uporablja določba 26. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 131/06) in določba 5. člena Direktive 96/26/ES.
6. člen
Ministrstvo, pristojno za promet, pripravi izpitne pole in nabor vprašanj za opravljanje preizkusa znanja.
7. člen
(1) Minister, pristojen za promet, imenuje komisijo za opravljanje preizkusa znanja (v nadaljnjem besedilu: komisija).
(2) Z odločbo se imenuje predsednika, dva namestnika predsednika in sedem članov komisije. Predsednik, namestnika predsednika in člani komisije preverjajo znanje za posamezna tematska področja preizkusa znanja. V odločbi se določi, s katerih področij preverjajo znanje posamezni člani.
(3) Minister, pristojen za promet, lahko imenuje tudi komisijo z manjšim številom namestnikov predsednika in članov komisije, če to zahtevajo spremenjene pravne ali dejanske razmere na področju pridobivanja licenc za opravljanje prevozov v cestnem prometu.
8. člen
Komisija iz prejšnjega člena tega pravilnika pripravi in vodi seznam literature in predpisov, ki se nanašajo na preizkus znanja.
9. člen
(1) Vsa organizacijska, strokovna in tehnična opravila za komisijo opravi izvajalec, ki ga izbere Ministrstvo za promet na podlagi javnega razpisa.
(2) Merila za izbiro na javnem razpisu so:
– ustrezen prostor, ki omogoča hkraten preizkus znanja za najmanj 20 kandidatov,
– ustrezna programska in računalniška oprema, ki omogoča elektronsko prijavo na preizkus znanja, beleženje podatkov o kandidatih in opravljenih preizkusih znanja, izdajanje ustreznih spričeval in naključno izbiranje izpitnih vprašanj,
– ponudbena cena,
– ustrezno usposobljeni kadri za svetovanje kandidatom in izvedbo preizkusa znanja.
10. člen
Za vsak termin preizkusa znanja se določi tričlanska komisija, ki jo vodi predsednik komisije ali eden od namestnikov predsednika komisije.
11. člen
Predsednik, namestnika predsednika in člani komisije za preizkus znanja morajo imeti najmanj visoko strokovno izobrazbo.
12. člen
Delo komisije za preizkus znanja poteka po poslovniku o načinu dela, ki ga sprejme komisija v roku 15 dni po njenem imenovanju.
13. člen
(1) Kandidat, ki želi opravljati preizkus znanja, vloži prijavo za opravljanje preizkusa znanja v pisni ali elektronski obliki pri izbranem izvajalcu iz 9. člena tega pravilnika.
(2) Prijava vsebuje podatke o kandidatu (priimek in ime, naslov, telefon, naslov elektronske pošte) in vrsti prevozov, za katero bo kandidat opravljal preizkus znanja.
14. člen
(1) Izvajalec iz 9. člena tega pravilnika, kandidata, ki je podal prijavo za preizkus znanja, s pisnim obvestilom ali po elektronski pošti obvesti, da je njegova prijava sprejeta. Kandidata hkrati pozove, da plača stroške postopka za pridobitev strokovne usposobljenosti.
(2) Ko kandidat izvajalcu dostavi potrdilo o plačilu, ki je pogoj za pristop k opravljanju preizkusa znanja, ga izvajalec pisno obvesti o kraju in času preizkusa znanja.
(3) Višino stroškov postopka za pridobitev strokovne usposobljenosti določi minister, pristojen za promet.
15. člen
O poteku preizkusa znanja komisija vodi zapisnik.
16. člen
(1) Po končanem opravljanju preizkusa znanja komisija oceni uspeh kandidata.
(2) Ocena uspeha kandidata je "je opravil" ali "ni opravil".
17. člen
(1) Kandidat, ki je opravil preizkus znanja, prejme spričevalo na obrazcu, ki je kot Priloga 2 sestavni del tega pravilnika.
(2) Kandidatu izda potrdilo predsednik izpitne komisije.
18. člen
(1) Kandidatu, ki je uspešno opravil preizkus znanja iz enega modula in želi opraviti preizkus znanja iz drugega modula, skladno s 4. členom tega pravilnika, se priznajo znanja oziroma predmeti, ki so že bili opravljeni.
(2) Kandidatu, ki je uspešno opravil preizkus znanja za mednarodni prevoz blaga v cestnem prometu, se izda spričevalo, kjer je navedeno, da je kandidat hkrati usposobljen za mednarodni prevoz blaga in prevoz blaga v notranjem cestnem prometu.
(3) Kandidatu, ki je uspešno opravil preizkus znanja za mednarodni prevoz potnikov v cestnem prometu, se izda spričevalo, kjer je navedeno, da je kandidat hkrati usposobljen za mednarodni prevoz potnikov in prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, ne pa tudi za avtotaksi prevoze.
19. člen
Kandidat, ki ni uspešno opravil preizkusa znanja, ga lahko ponavlja po treh tednih.
20. člen
(1) Kandidat, ki ni uspešno opravil preizkusa znanja, lahko vloži pritožbo, naslovljeno na predsednika komisije iz 7. člena tega pravilnika, v roku osmih dni po prejemu obvestila komisije o neuspešno opravljenem preizkusu znanja.
(2) Predsednik komisije iz 7. člena tega pravilnika mora najkasneje v osmih dneh od prejema pritožbe odločiti, ali se pritožbi ugodi ali se zavrne.
(3) Če se pritožbi ugodi, določi predsednik komisije drugo sestavo izpitne komisije, pred katero kandidat ponovno opravlja preizkus znanja.
(4) Odločitev komisije iz prejšnjega odstavka je dokončna.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
Do imenovanja komisije iz 7. člena tega pravilnika opravlja njene naloge komisija, imenovana na podlagi 9. člena Pravilnika o programu preizkusa strokovne usposobljenosti ter o postopku in načinu opravljanja preizkusa za pridobitev licence za prevoze v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 33/96, 61/97, 15/98 in 29/99).
22. člen
Do izbora izvajalca iz 9. člena tega pravilnika opravlja njegove naloge izvajalec, ki je bil izbran na podlagi javnega razpisa iz 8. člena Pravilnika o programu preizkusa strokovne usposobljenosti ter o postopku in načinu opravljanja preizkusa za pridobitev licence za prevoze v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 33/96, 61/97, 15/98 in 29/99).
23. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o programu preizkusa strokovne usposobljenosti ter o postopku in načinu opravljanja preizkusa za pridobitev licence za prevoze v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 33/96, 61/97, 15/98 in 29/99).
24. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2007/9-0082700
Ljubljana, dne 1. februarja 2007
EVA 2007-2411-0017
mag. Janez Božič l.r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti