Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/2006 z dne 5. 9. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/2006 z dne 5. 9. 2006

Kazalo

4003. Pravilnik o dovoljenjih za učitelja vožnje, učitelja predpisov in strokovnega vodjo avtošole, stran 9814.

Na podlagi 170. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 25/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o dovoljenjih za učitelja vožnje, učitelja predpisov in strokovnega vodjo avtošole
1. člen
Ta pravilnik določa obrazce dovoljenj za učitelja vožnje, učitelja predpisov in strokovnega vodjo avtošole (v nadaljnjem besedilu: dovoljenja), postopek izdaje, podaljšanja veljavnosti in zamenjave dovoljenj ter način vodenja evidenc teh dovoljenj.
2. člen
Dovoljenje za učitelja vožnje se izda na obrazcu, ki je kot priloga 1 sestavni del tega pravilnika. Obrazec je rožnate barve, ima dva dela in meri razvit 148 x 105 mm. V obrazcu se v rubriki »datum izdaje« na strani 3 odtisne pečat upravne enote in vpiše datum pridobitve posamezne kategorije vozil, za katere sme učitelj vožnje usposabljati kandidate za voznike motornih vozil. Pri kategorijah, za katere imetnik dovoljenja nima pravice usposabljati kandidatov za voznike motornih vozil, se rubrika »datum izdaje« na strani 3 označi z znakom »*«. V rubriko »podaljšanje veljavnosti« na strani 4 se vpiše datum veljavnosti dovoljenja, ki ga s podpisom in pečatom potrdi uradna oseba.
3. člen
Dovoljenje za učitelja predpisov se izda na obrazcu, ki je kot priloga 2 sestavni del tega pravilnika. Obrazec je rožnate barve, ima dva dela in meri razvit 148 x 105 mm.
4. člen
Dovoljenje za strokovnega vodjo avtošole se izda na obrazcu, ki je kot priloga 3 sestavni del tega pravilnika. Obrazec je rožnate barve, ima dva dela in meri razvit 148 x 105 mm.
5. člen
Na območju, na katerem živijo pripadniki italijanske ali madžarske narodne skupnosti, se izdajajo dovoljenja v slovenskem in madžarskem oziroma v slovenskem in italijanskem jeziku.
6. člen
(1) Zahtevi za izdajo dovoljenja je treba priložiti:
– dokazilo o predpisani izobrazbi,
– dokazilo o uspešno zaključenem programu usposabljanja za učitelja vožnje, učitelja predpisov ali strokovnega vodjo avtošole.
(2) Poleg dokazil iz prejšnjega odstavka morajo upravičenci za izdajo dovoljenja za učitelja vožnje, učitelja predpisov in strokovnega vodjo avtošole priložiti še:
a) za učitelja vožnje:
– zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti,
– veljavno vozniško dovoljenje tiste kategorije, za katero zahteva izdajo dovoljenja za učitelja vožnje,
– dokazilo, da v zadnjih treh letih ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje ogrožanja javnega prometa;
b) za učitelja predpisov:
– veljavno vozniško dovoljenje B kategorije;
c) za strokovnega vodjo avtošole:
– veljavno dovoljenje za učitelja vožnje najmanj za vozila B kategorije.
(3) Podatke o dejstvih iz uradnih evidenc, ki jih vodijo upravni organi in drugi državni organi, organi lokalnih skupnosti ali nosilci javnih pooblastil in so potrebni za izdajo dovoljenja na podlagi 167. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 25/06 – uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: zakon), pridobi upravna enota, ki odloča o zahtevi upravičenca, po uradni dolžnosti.
(4) Zahtevi za izdajo dovoljenja mora oseba priložiti fotografijo, ki kaže njeno pravo podobo in ni retuširana. Fotografija mora biti izdelana na belem, tankem sijajnem fotografskem papirju, velikosti 35 x 45 mm, v črno-beli ali barvni tehniki. Fotografija ne sme biti izdelana z napravo za samopostrežno fotografiranje. Oseba mora biti fotografirana od spredaj, z odkritim čelom in obrazom, brez klobuka, čepice, rute ali drugih pokrival. Oseba je lahko fotografirana brez pripomočkov za korekcijo vida.
(5) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka smejo pripadniki verskih skupnosti ter druge osebe, ki po svoji ljudski navadi kot sestavni del svojega oblačila oziroma kot sestavni del oblačila verske skupnosti nosijo čepico, ruto ali drugo pokrivalo, priložiti fotografijo, na kateri so fotografirani s čepico, ruto ali drugim pokrivalom, če imajo odkrito čelo in obraz.
(6) Upravna enota pred izdajo dovoljenja preveri podatke v zahtevi in ugotovi istovetnost osebe.
7. člen
(1) Zahtevi za podaljšanje veljavnosti dovoljenja za učitelja vožnje in učitelja predpisov je treba priložiti:
– potrdilo o uspešno opravljenem posebnem programu iz prvega odstavka 168. člena zakona za obdobje zadnjih treh let,
– potrdilo izpitne komisije o uspešno opravljenem preizkusu znanja cestnoprometnih predpisov,
– zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti, če je veljavnost dovoljenja za učitelja vožnje omejena iz zdravstvenih razlogov.
(2) Veljavnost dovoljenja za učitelja vožnje in učitelja predpisov upravna enota na zahtevo upravičenca podaljša tako, da v rubriko »dovoljenje velja do« vpiše datum veljavnosti, ki ga s podpisom in pečatom potrdi uradna oseba.
8. člen
Na zahtevo upravičenca za vpis dodatne kategorije vozil, za katere sme izvajati usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, se izda novo dovoljenje za učitelja vožnje z veljavnostjo treh let ali za krajše obdobje, če je tako določeno v zdravniškem spričevalu. Tej zahtevi mora upravičenec priložiti:
– potrdilo o uspešno opravljenem posebnem programu iz prvega odstavka 168. člena zakona,
– dokazilo o uspešno zaključenem programu usposabljanja za učitelja vožnje za kategorijo, ki se dodatno vpisuje.
V dovoljenje se vpišejo tudi vse predhodno pridobljene kategorije.
9. člen
(1) Namesto pogrešanega, ukradenega, izgubljenega, obrabljenega ali uničenega dovoljenja izda upravna enota na zahtevo upravičenca novo dovoljenje z enako veljavnostjo.
(2) Zahtevi za izdajo novega dovoljenja namesto pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega mora upravičenec upravni enoti podati pisno izjavo. V pisni izjavi je treba navesti okoliščine, v katerih je bilo dovoljenje izgubljeno ali ukradeno.
(3) Zahtevi za zamenjavo dovoljenja je treba priložiti fotografijo, ki je v skladu s 6. členom tega pravilnika.
(4) V dovoljenju, ki je izdano namesto pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega, se na zadnji strani vpiše opomba »dvojnik«. V opombi se vpiše tudi serijska številka pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega obrazca.
(5) Če imetnik dovoljenja najde dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik, mora najdeno dovoljenje vrniti upravni enoti.
(6) Obrabljeno ali uničeno dovoljenje upravna enota ob nadomestitvi z novim dovoljenjem na ustrezen način uniči (s preluknjanjem, žigosanjem) in ga na željo vrne stranki, sicer pa ga hrani v kartoteki imetnika dovoljenja. Na enak način uniči najdeno dovoljenje, namesto katerega je izdan dvojnik.
10. člen
(1) Evidenca o izdanih dovoljenjih je sestavljena iz centralne računalniške evidence, ki jo vodi ministrstvo za notranje zadeve, in kartotek imetnikov dovoljenj, ki jih vodi upravna enota.
(2) Upravna enota vnese podatke o postopku, ki ga je opravila, v centralni računalniški evidenci izdanih dovoljenj.
(3) Centralna računalniška evidenca se vodi skupno za vsa dovoljenja. Ob vpisu v evidenco se določi zaporedna številka in vpišejo podatki iz četrtega odstavka 169. člena zakona.
(4) Kartoteko imetnika dovoljenja sestavljajo zahteva, na podlagi katere je bilo osebi izdano, podaljšano ali zamenjano dovoljenje in priložena dokazila. Vsa dokazila morajo biti priložena na vpogled v izvirniku, razen dokazil, ki so organu dostopna v elektronski obliki. V kartoteko imetnika dovoljenja se vložijo izvirniki ali kopije dokazil.
(5) Kartoteke imetnikov dovoljenj hrani upravna enota, ki je postopek opravila, do smrti imetnika dovoljenja, v skladu s predpisi, ki urejajo poslovanje organov javne uprave z dokumentarnim gradivom.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
Centralna računalniška evidenca iz 10. člena tega pravilnika se vzpostavi najkasneje v treh letih od uveljavitve tega pravilnika. Do takrat se evidenca izdanih dovoljenj vodi v skladu s 6. členom Pravilnika o dovoljenjih za voznika inštruktorja, učitelja predpisov in vodjo avtošole (Uradni list RS, št. 117/02).
12. člen
(1) Dovoljenja iz 2., 3. in 4. člena tega pravilnika se začnejo izdajati na obrazcih, predpisanimi s tem pravilnikom, najkasneje v dveh letih od njegove uveljavitve. Do takrat se upravičencem izdaja dovoljenja na obrazcih, predpisanih s Pravilnikom o dovoljenjih za voznika inštruktorja, učitelja predpisov in vodjo avtošole (Uradni list RS, št. 117/02).
(2) Dovoljenja, izdana na obrazcih, predpisanih s Pravilnikom o dovoljenjih za voznika inštruktorja, učitelja predpisov in vodjo avtošole (Uradni list RS, št. 117/02), veljajo do poteka njihove veljavnosti.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o dovoljenjih za voznika inštruktorja, učitelja predpisov in vodjo avtošole (Uradni list RS, št. 117/02), razen določb 6. člena, ki se uporabljajo do vzpostavitve centralne računalniške evidence iz 10. člena tega pravilnika, ter določb 8., 9. in 10. člena in njegovih prilog, ki se uporabljajo do začetka izdajanja dovoljenj na obrazcih, predpisanih s tem pravilnikom.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-206/2006
Ljubljana, dne 24. avgusta 2006
EVA 2006-1711-0012
Dragutin Mate l.r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti