Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2006 z dne 28. 7. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2006 z dne 28. 7. 2006

Kazalo

3508. Pravilnik o obsegu in vsebini poročila o rezultatih namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov v okolje, stran 8605.

Na podlagi četrtega odstavka 36. člena Zakona o ravnanju z gensko spremenjenimi organizmi (Uradni list RS, št. 23/05 – prečiščeno besedilo) izdaja minister za okolje in prostor v soglasju z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o obsegu in vsebini poročila o rezultatih namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov v okolje
1. člen
Ta pravilnik v skladu z Direktivo 2001/18/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 12. marca 2001 o namernem sproščanju gensko spremenjenih organizmov v okolje in razveljavitvi Direktive Sveta 90/220/EGS (UL L št. 106 z dne 17. 4. 2001, str. 1, z vsemi spremembami) določa obseg in vsebino poročila o rezultatih namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov (v nadaljnjem besedilu: GSO) v okolje.
2. člen
Izrazi ''višje rastline'' v tem pravilniku pomeni rastline, ki se uvrščajo v taksonomsko skupino semenk (Spermatophytae) (golosemenke – Gymnospermae in kritosemenke – Angiospermae).
Drugi, v tem pravilniku uporabljeni izrazi, imajo enak pomen kot v Zakonu o ravnanju z gensko spremenjenimi organizmi (Uradni list RS, št. 23/05 – prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: zakon).
3. člen
Če gre za poročilo o rezultatih namernega sproščanja gensko spremenjenih višjih rastlin, mora biti poročilo iz 36. člena zakona posredovano v skladu z Odločbo Komisije 2003/701/ES z dne 29. septembra 2003 o uvedbi v skladu z Direktivo 2001/18/ES Evropskega parlamenta in Sveta formularjev za predstavitev rezultatov namernega sproščanja gensko spremenjenih višjih rastlin v okolje za druge namene, kakor je dajanje na trg (UL L št. 254 z dne 8. 10. 2003, str. 21; v nadaljnjem besedilu: Odločba 2003/701/ES).
Prijavitelj mora poročilo iz prejšnjega odstavka predložiti v slovenskem in angleškem jeziku na formularju, določenem v Prilogi Odločbe 2003/701/ES, in sicer v pisni in elektronski obliki, ki je dostopna na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko prijavitelj poročilo predloži samo v elektronski obliki, če odgovorna oseba prijavitelja podpiše poročilo z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom v skladu z zakonom, ki ureja elektronsko poslovanje in elektronski podpis.
4. člen
Če gre za poročilo o rezultatih namernega sproščanja drugih GSO, razen gensko spremenjenih višjih rastlin, mora poročilo iz 36. člena zakona obsegati podatke o:
– prijavitelju, številki prijave v Registru GSO in dovoljenju za namerno sproščanje v okolje, na katero se poročilo nanaša,
– vrsti poročila,
– GSO ter vrsti in značilnostih namernega sproščanja v okolje,
– izvajanju ukrepov za preprečitev ali zmanjšanje tveganja za okolje in zdravje ljudi,
– metodi spremljanja namernega sproščanja v okolje in načinu ugotavljanja njegovih rezultatov,
– rezultatih opažanj namernega sproščanja v okolje v zvezi s pričakovanimi in nepričakovanimi učinki, zlasti glede kakršnega koli tveganja za okolje ali zdravje ljudi in
– zaključkih na osnovi ugotovljenih rezultatov namernega sproščanja.
Pri pripravi poročila iz prejšnjega odstavka se upošteva, ali gre za vmesno ali končno poročilo, in smiselno uporabljajo določbe Priloge Odločbe 2003/701/ES, ki se nanašajo na vsebino posameznih zahtevanih podatkov.
Prijavitelj mora poročilo iz prvega odstavka tega člena predložiti v slovenskem in angleškem jeziku, in sicer v pisni in elektronski obliki.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko prijavitelj poročilo predloži samo v elektronski obliki, če odgovorna oseba prijavitelja podpiše poročilo z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom v skladu z zakonom, ki ureja elektronsko poslovanje in elektronski podpis.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0071-56/2006
Ljubljana, dne 23. maja 2006
EVA 2006-2511-0125
Janez Podobnik l.r.
Minister
za okolje in prostor
 
Soglašam!
Marija Lukačič l.r.
Ministrica
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti