Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2006 z dne 23. 6. 2006

Kazalo

2818. Program priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta za del območja Taborje II (Uradni list RS, 20/91), stran 6975.

Na podlagi 27. in 72. člena ZUreP (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03) in 36. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 8/00, 88/02) župan Občine Laško sprejema
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
za del območja Taborje II (Uradni list RS, 20/91)
1. člen
S tem programom priprave se določa vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv ter postopkov, ki je potrebno opraviti v postopku priprave sprememb in dopolnitev ZN za del območja Taborje II.
2. člen
Na obravnavanem območju ima investitor cca 3200 m2 nepozidano stavbo zemljišče, kjer je po veljavnem izvedbenem načrtu možna gradnja dveh stanovanjskih objektov. Glede na velikost nepozidanega stavbnega zemljišča investitor želi racionalno izkoristiti navedeno površino, ter umestiti na novo tri stanovanjske objekte.
 
Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta:
– pobuda občanov,
– racionalni izkoristek nepozidanega stavbnega zemljišča.
 
Pravna podloga:
Priprava lokacijskega načrta za del območja Tabor II poteka po predpisanem postopku, skladno z določili:
– Zakona o urejanju prostora ZUreP-I (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.),
– Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04),
– Zakonom o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04).
3. člen
Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta:
Predmet lokacijskega načrta je ureditveno območje, ki meji:
– na jugovzhodu z dovozno cesto
– na severozahodu s travnikom in gozdom.
 
Programska izhodišča:
Na obravnavanem območju je predvidena gradnja stanovanjskih objektov s pripadajočo prometno in komunalno infrastrukturo.
Pri pripravi lokacijskega načrta je upoštevati tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se kot posledica le-teh pojavijo v samem postopku izdelava izvedbenega prostorskega načrta.
 
Prostorska konferenca:
Občina Laško, Oddelek za gospodarske javne službe okolje in prostor, je dne 31. 5. 2006 v skladu z 28. členom ZureP-I sklical prvo prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave lokacijskega načrta oziroma predvidene prostorske ureditve. Datum, kraj in čas zbora konference je pripravljavec objavil v dveh sredstvih javnega obveščanja. S to objavo so bili o prostorski konferenci obveščeni predstavniki gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti, z vabili pa so bili povabljeni nosilci urejanja prostora, ki so predvideni v 5. členu tega programa priprave.
Na prostorski konferenci so priporočila podali občani glede obstoječe širine ceste, katere gabariti ne ustrezajo srečevanju dveh osebnih vozil.
Na podlagi priporočil se v postopku priprave lokacijskega načrta:
– prouči možnost razširitve ceste na obravnavanem odseku.
4. člen
Lokacijski načrt se pripravi za območje, ki sega na del zemljišča parc. štev. 52, 51/2, 51/1, 49/1 k.o. Laško.
5. člen
Koordinator postopka priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je pristojni organ za urejanje prostora, to je Oddelek za gospodarske javne službe okolje in prostor občine Laško.
Pristojni nosilci urejanja prostora za pripravo sprememb in dopolnitev ZN za del območja Taborje II so:
1. RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje
2. RS Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje
3. RS Ministrstvo za obrambo, Uprava RS, za zaščito in reševanje
4. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja Savinje
5. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje
6. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje
7. Zavod za gozdove, OE Celje
8. Elektro Celje, javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d. Celje
9. Občina Laško
10. JP Komunala Laško
11. Telekom Slovenije d.d., PE Celje
12. Adriaplin d.o.o.
13. Elektro Turnšek, Mariborska 86, Celje.
Po sprejemu programa priprave pripravljavec pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-I štelo, da smernic nimajo.
V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec sprememb in dopolnitev odloka o ZN kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev ZN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v istem postopku.
 
Pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN načrta sodelujejo naslednji udeleženci:
– Pobudnik: PLUTON GRADNJE d.o.o., Rimska cesta 98a, 3311 Šempeter v Savinjski dolini,
– Pripravljavec: Občina Laško, Oddelek za gospodarske javne službe okolje in prosotr
– Izdelovalec lokacijskega načrta: mora izpolnjevati pogoje, določene v 156. do 160. členu ZureP-I
– Investitor lokacijskega načrta: PLUTON GRADNJE d.o.o., Rimska cesta 98a, 3311 Šempeter v Savinjski dolini.
6. člen
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev ZN je potrebno upoštevati vse predhodne izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave:
– Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Laško za obdobje od leta 1986–2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Laško za obdobje od leta 1986–1990 (Uradni list RS, št. 86/01, 98/02),
– geodetski posnetek za namen lokacijskega načrta,
– ostala gradiva, relevantna za izdelavo lokacijskega načrta.
Pred izdelavo predloga sprememb in dopolnitev ZN mora pobudnik zagotoviti naslednje gradivo:
– idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so v odvisnosti od načrtovane prostorske ureditve,
– podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic,
– poročilo o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje v skladu s predpisom, ki ureja metodologija za izdelavo poročil na okolje,
– ostala gradiva, ki jih bodo v postopku sprejemanja sprememb in dopolnitev ZN zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora.
7. člen
Strokovne rešitve se izdelajo na osnovi analize prostora, pridobljenih smernic in analize le-teh, priporočil s prve prostorske konference, ter ob upoštevanju programskih izhodišč, določenih v 3. členu tega programa priprave.
Zaradi omejitve ustvarjenih danosti prostora izdelava več variantnih rešitev ni možna.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev ZN izdela eno strokovno rešitev razen v primeru, da se potreba po izdelavi variantnih rešitev pokaže kasneje v postopku priprave sprememb in dopolnitev ZN, če takšna potreba izhaja iz izdelanih strokovnih podlag in analiz.
8. člen
Za območje prostorske ureditve pobudnik sprememb in dopolnitev ZN PLUTON GRADNJE d.o.o., Rimska cesta 98a, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, priskrbi geodetski posnetek za namen lokacijskega načrta in načrt parcele v digitalni obliki.
9. člen
S tem programom priprave, ki sledi prostorski konferenci, so določeni naslednji okvirni roki priprave in sprejemanja sprememb in dopolnitev ZN:
1. Prostorska konferenca in objava programa priprave v Uradnem listu Republike Slovenije – 23. 6. 2006 (pripravljavec Občina Laško).
2. Izdelava gradiva za pridobivanje smernic – 1. 7. 2006 (izdelovalec).
3. Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora iz 5. člena – 1. 8. 2006 (izdelovalec).
4. Izdelava idejnih zasnov z upoštevanjem smernic nosilcev urejanja prostora – 5. 8. 2006 – pobudnik
5. Izdelava strokovnega gradiva za drugo prostorsko konferenco – 21. 7. 2006 (izdelovalec).
6. Druga prostorska konferenca – 28. 7. 2006 (pripravljavec Občina Laško).
7. Sklep o javni razgrnitvi –14. 8. 2006 (pripravljavec Občina Laško).
8. Javna razgrnitev se izvede na sedežu občine Laško in na sedežu krajevne skupnosti Laško in traja najmanj 30 dni do 14. 9. 2006, javna obravnava pa se izvede na sedežu občine(pripravljavec Občina Laško in izdelovalec).
9. Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo svoje pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev ZN.
10. Župan zavzame stališče do pripomb in predlogov podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja izdelovalca, občinske strokovne službe ter sklepov odbora za okolje in prostor ter komunalne zadeve – 21. 9. 2006 (pripravljavec Občina Laško).
11. Po sprejetju stališč do pripomb se izdela dopolnjeni predlog sprememb in dopolnitev ZN oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe ter se ga posreduje v mnenja nosilcem urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 28. 9. 2006.
12. Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 28. 10. 2006.
13. Po uskladitvi z mnenji se izdela usklajeni predlog sprememb in dopolnitev ZN za obravnavo in sprejem na Občinskem svetu občine Laško – november 2006.
14. Župan posreduje usklajeni predlog v obravnavo in sprejem Občinskem svetu občine Laško (odlok, obrazložitve, grafičnih del)-januar 2007.
15. Občinski svet Občine Laško sprejme odlok o spremembah in dopolnitvah ZN na seji Občinskega sveta Občine Laško – januar 2007.
16. Objava v Uradnem listu Republike Slovenije – januar 2007.
17. Izdelava končnega dokumenta v šestih izvodih – februar 2007.
10. člen
Izdelavo lokacijskega načrta, geodetskega posnetka, idejnih zasnov in strokovnih gradiv, ki jih bodo zahtevali posamezni nosilci urejanja prostora bo financiral PLUTON GRADNJE d.o.o., Rimska cesta 98a, 3311 Šempeter v Savinjski dolini.
11. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 3505-00002/2006
Laško, dne 15. junija 2006
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti