Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2006 z dne 25. 4. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2006 z dne 25. 4. 2006

Kazalo

1885. Pravilnik o enkratni denarni pomoči za študij v tujini, stran 4776.

Na podlagi 21., 127. in 132. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 8/00, 88/02) je Občinski svet Občine Laško na 24. redni seji z dne 12. 4. 2006, sprejel
P R A V I L N I K
o enkratni denarni pomoči za študij v tujini
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, merila in postopke za dodeljevanje enkratnih denarnih pomoči za študij v tujini, ki jih Občina Laško namenja študentom v okviru vsakoletnega občinskega proračuna.
2. člen
Občina Laško dodeljuje enkratno denarno pomoč za študij v tujini izjemno nadarjenim posameznikom v primeru, da ugled tuje šole ali mentorja zagotavlja visoko kvaliteto izobrazbe in da smer in program študija pomembno prispevata k dosedanjim študijskim dosežkom kandidata. Finančna pomoč se odobri samo enkrat v študijskem letu in sicer za dodiplomski in podiplomski študij v tujini.
Kandidati morajo izpolnjevati pogoje, ki veljajo za študij v Republiki Sloveniji in druge pogoje, ki jih določajo predpisi v državi šolanja.
3. člen
Enkratne denarne pomoči za študij v tujini dodeljuje Občina Laško na podlagi javnega razpisa, ki je objavljen v lokalnem mediju in na spletni strani Občine Laško. Javni razpis je odprt do porabe sredstev, ki so zagotovljena v proračunu Občine Laško za posamezno leto.
II. POGOJI IN MERILA ZA DODELJEVANJE POMOČI ZA ŠTUDIJ V TUJINI
4. člen
Vlogo za dodelitev enkratne denarne pomoči za študij v tujini lahko prijavi kandidat, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima državljanstvo Republike Slovenije,
– ima stalno prebivališče v Občini Laško,
– ima status študenta in ni starejši od 30 let,
– ima doseženo povprečje opravljenih izpitov od drugega letnika dodiplomskega študija dalje najmanj 8,
– ni v delovnem razmerju.
5. člen
Izbor kandidatov, ki izpolnjujejo osnovne pogoje za dodelitev enkratne denarne pomoči za študij v tujini, opravi pristojna strokovna služba občinske uprave.
6. člen
Strokovna služba ovrednoti študentovo prijavo na podlagi naslednjih meril:
a) Število doseženih točk za uspeh:
– za povprečno oceno od 8 do pod 8.5 – 10 točk,
– za povprečno oceno od 8,5 do pod 9 – 20 točk,
– za povprečno oceno 9 in več – 30 točk;
b) Delež mesečnega bruto dohodka na družinskega člana v primerjavi s povprečnim mesečnim bruto dohodkom v Republiki Sloveniji v preteklem letu:
– do pod 25% – 30 točk,
– od 25% do pod 45% – 20 točk,
– od 45% do pod 75% – 10 točk,
– 75% in več – 5 točk;
c) Dosedanje aktivno delovanje na področju, ki ga kandidat študira:
– dodatno – 10 točk;
d) Časovno obdobje študija v tujini:
– od 6 do12 mesecev in več – 30 točk,
– od 3 do pod 6 mesecev – 20 točk,
– do pod 3 mesece – 10 točk.
Vrednost točke se določi vsako leto v višini 1% povprečnega bruto osebnega dohodka v Republiki Sloveniji v preteklem letu.
7. člen
Vlogi je potrebno priložiti:
– življenjepis z referencami,
– potrdilo o državljanstvu in stalnem bivališču,
– dokazila o dosedanjem šolskem uspehu (potrdilo o opravljenih izpitih z ocenami) in dokazila o dosedanjem aktivnem delovanju na področju, ki ga kandidat študira,
– študijski program v tujini in potrdilo o sprejemu vanj,
– uradne podatke o trajanju šolanja in stroških šolnine,
– predstavitev in utemeljitev izbora šole,
– izpolnjen obrazec Podatki o socialnem statusu kandidata za dodelitev enkratne denarne pomoči za študij v tujini (kandidati lahko omenjeni obrazec dobijo na Oddelku za družbene dejavnosti Občine Laško, Mestna ulica 2 v Laškem in na spletnem naslovu www.lasko.si) ter potrebna dokazila o premoženjskem stanju kandidatove družine, kot to izhaja iz 6. člena in so določena v prilogi obrazca Podatki o socialnem statusu kandidata za dodelitev enkratne denarne pomoči za študij v tujini.
8. člen
Ob enakih pogojih imajo prednost kandidati z nižjim dohodkom na družinskega člana.
III. ODDAJA IN DOSTAVA VLOG
9. člen
Prosilci morajo vloge oddati po pošti kot priporočeno pošiljko oziroma osebno na naslov: Občina Laško, Mestna ulica 2, 3270 Laško, s pripisom »Vloga za dodelitev enkratne denarne pomoči za študij v tujini«. V primeru nepopolnih vlog bodo prosilci pozvani, da v roku 8 dni od dne prejetega obvestila, dopolnijo vlogo. Vloge, ki jih ni vložila opravičena oseba, in nepopolne vloge, ki jih prosilci ne bodo dopolnili v navedenem roku, se zavržejo.
10. člen
Prosilci bodo o izboru in višini sredstev obveščeni s sklepom župana v roku 30 dni po sprejeti odločitvi strokovne službe, ki vodi postopek.
Rok za pritožbo je 15 dni od sprejema sklepa. Župan v 15 dneh odloči o ugovoru.
11. člen
Z izbranimi kandidati župan Občine Laško sklene pogodbo, v kateri se kandidat zaveže opravičiti dodeljena finančna sredstva tako, da po zaključku študijskega leta pisno v poročilu predstavi svoje delo oziroma rezultate študija ter predloži ustrezna dokazila. Kandidata se lahko zaveže tudi k sodelovanju pri različnih projektih v občini, ki se navezujejo na področje njegovega študija.
IV. VRNITEV DENARNE POMOČI
12. člen
Če se ugotovi, da je prejemnik denarne pomoči posredoval neresnične podatke ali da je po svoji volji ali krivdi opustil izobraževanje, jo je dolžan skupaj z zakonskimi obrestmi vrniti v skladu z določbami, opredeljenimi v pogodbi.
V. KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-02/2006
Laško, dne 12. aprila 2006
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti