Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2006 z dne 28. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2006 z dne 28. 3. 2006

Kazalo

1326. Odlok o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo v Murski Soboti, stran 3444.

Na podlagi 12. člena v povezavi s 17. do 34. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, popravek št. 8/03), 22. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (UPB1 – Uradni list RS, št. 100/05) ter 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na seji dne 15. marca 2006 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu za Ekonomsko šolo
v Murski Soboti
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme lokacijski načrt za Ekonomsko šolo v Murski Soboti, ki ga je pod št. LN 1/05 v februar 2006 izdelal Rating – Atelje za projektiranje in inženiring, Ratnik Oto dipl. inž. gradb., s.p. iz Murske Sobote.
Urbanistično arhitektonsko zasnovo za Ekonomsko šolo v Murski Soboti so izdelali avtorji Rok Benda, univ. dipl. inž. arh., Primož Hočevar, univ. dipl. inž. arh. in Mitja Zorc, univ. dipl. inž. arh., v okviru javnega natečaja. Za potrebe tega lokacijskega načrta je izdano dovoljenje z dne 8. 9. 2004 za uporabo Urbanistično arhitektonske zasnove s strani podjetja IZTR Inženiring in projektiranje d.o.o., Slovenska cesta 19, Ljubljana.
Urbanistično arhitektonska zasnova za Ekonomsko šolo v Murski Soboti je avtorsko zaščitena in registrirana pri AAS v Ljubljani pod št. R106/4.
2. člen
    Lokacijski načrt iz 1. člena vsebuje tekstualne opise in grafične
prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter na lego, potek, zmogljivost,
velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
    Tekstualni del obsega:
    1. splošni del,
    2. povzetek strokovnih podlag,
    3. opis in utemeljitev prostorskih pogojev za realizacijo po posameznih
področjih,
    4. smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora.
    Grafični del vsebuje:
    1. izrez iz prostorskih sestavin planskih aktov
    2. Kopija katastrskega načrta        M 1: 2.000
    3. Obstoječe stanje s komunalno
    infrastrukturo                       M 1: 1.000
    4. Arhitektonska situacija           M 1: 1.000
    5. Zakoličbena situacija             M 1: 1.000
    6A. Situacija komunalnih naprav      M 1: 1.000
    6B. Situacija komunalnih
    naprav-izsek                         M 1:   500
    7. Varstvo pred naravnimi in
    drugimi nesrečami                    M 1: 1.000
    8A. Prometna situacija               M 1: 1.000
    8B. Prometna situacija-izsek         M 1:   500
    9. Parcelacijski načrt               M 1: 1.000
    10. Gradbene parcele                 M 1: 1.000
    11. Gabarit                          M 1: 200 ter
    Program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo.
II. OBSEG, NAMENSKA OPREDELITEV OBMOČJA
3. člen
Območje obdelave, za katerega se sprejema lokacijski načrt, je razvidno iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka in zajema večinoma nepozidana zemljišča na obeh straneh Noršinske ulice zahodno od predvidene vzhodne obvoznice.
Območje zajema parcele z naslednjimi številkami: 3553, 3554, 3555, 3556, 3560, 3561, 3562, 3563, 3566, 3567, 3568, 3569, 3570 in 3571, 3572, 3573 vse k.o. Murska Sobota, lastnik parcel je Mestna občina Murska Sobota. Naštete parcele ležijo severno od Noršinske ulice, manjše območje, južno od Noršinske ulice pa okvirno zajema naslednje parcelne številke: 3789, 3790/1, 3790/2, 3790/3, 3790/4, 3790/5, 3790/6, 3796/1, 3796/2, 3797/1, 3797/2, 3797/3, 3802/1, 3802/2, 3803, 5351/1 vse k.o. Murska Sobota in so v zasebni lasti številnih lastnikov. Za izvedbo priključevanja infrastrukturnih objektov je delno možna uporaba sosednjih parcel.
4. člen
Namenska raba površin dopušča naslednje dejavnosti na območju lokacijskega načrta:
– izobraževanje,
– mirna obrt,
– storitvene dejavnosti,
– gostinske dejavnosti,
– trgovine,
– objekti za rekreacijo,
– parcelacije.
5. člen
Gradnja industrijske dejavnosti in gradnja stanovanjskih objektov na predmetnih parcelah ni dovoljena.
III. FUNKCIJE OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO – OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
6. člen
Na območju lokacijskega načrta je dovoljen razvoj dejavnosti navedenih v 4. členu tega odloka pod naslednjimi pogoji:
– tlorisne dimenzije predvidenih objektov ne smejo presegati maksimalnih gabaritov, razvidnih iz grafičnih prilog navedenih v 2. členu tega odloka. Predvideni maksimalni gabariti so prikazani v grafičnih prilogah. Dovoljeno je zmanjšanje objektov le v smereh, ki niso omejene z gradbeno linijo;
– gradbene linije predvidenih objektov so razvidne iz grafičnih prilog in jih je možno spremeniti pod navedenimi pogoji v 15. členu tega odloka. Objekti bodo enotno oblikovani. Gradbene linije so poenotene, kakor tudi strešni nakloni in višine vencev. Uskladiti je potrebno tudi barve fasad in kritine;
– strešne konstrukcije na obrtno poslovnih objektih so dovoljene v obliki dvokapnic s kritino v temnejši barvi in s smerjo slemena, ki je določena v grafičnih prilogah 2. člena odloka; na objektu ekonomske šole je dovoljena ravna streha s svetlobnimi trakovi izven nivoja strehe;
– maksimalni vertikalni gabarit predvidenih objektov obsega dve poslovni etaži nad terenom ter strešno konstrukcijo s primernim naklonom (1 do 20°). Objekti so načrtovani na osnovi oblike parcel na katerih stojijo in dejavnosti in so samostojni ter pravokotne oblike;
– za obrtno-poslovni objekt št. 5 in 6, kot je označeno v grafičnih podlagah, je predvidena gradnja maksimalno dveh poslovnih etaž (P+1). Višina vrha venca strehe je maksimalno 9 m;
– za obrtno-poslovne objekte št. 2, 3 in 4, kot je označeno v grafičnih podlagah, je predvidena gradnja maksimalno ene poslovne etaže (P). Višina vrha venca strehe je maksimalno 6 m;
– objekt ekonomske šole obsega etaže P+1 z možnostjo kasnejše nadzidave za eno etažo;
– za dostavo tovornih vozil oziroma nakladalne rampe je dovoljena lokalna poglobitev dovoznih cest;
– na strehah objektov je dovoljeno postaviti manjše tehnične prostore oziroma objekte (strojnice, klimatske naprave, komunikacije), ki presegajo maksimalno dovoljeno višino objekta;
– ob obstoječih in predvidenih objektih je možno postaviti mikrourbano opremo ter enostavne objekte v skladu s tovrstnim predpisom.
IV. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
7. člen
Infrastrukturna ureditev se izvede na podlagi smernic in mnenj nosilcev urejanja prostora, kot je prikazana v grafični prilogi »Situacija komunalnih naprav«. Infrastrukturni vodi predmetnega območja se navežejo na bližnjo, že urejeno komunalno infrastrukturo. Novi komunalni vodi se vodijo v zemlji ter večji del v cestnem telesu. Obenem se uredijo tudi priključki. Vsa komunalna infrastruktura se mora urediti pred dokončno ureditvijo cestišča. Odmiki med vodi različnih omrežij morajo ustrezati predpisom, če to ni mogoče, se mora izvesti predpisane zaščite.
Promet
Predviden je porast avtobusnega prometa, zato je predvideno avtobusno postajališče ob Noršinski ulici v smeri proti Murski Soboti ter obračališče med Noršinsko ulico in ekonomsko šolo. Ob zahodnem robu šolske parcele je predviden intervencijski koridor za gasilska in reševalna vozila.
Med dovozom na kompleks in ekonomsko šolo se uredi »X« križišče z levimi zavijalnimi pasovi. Na obračališče avtobusov pred šolo je prav tako predviden levi zavijalni pas. Ostali uvozi so individualni in so speljani na Noršinsko ulico.
Prometna ureditev se uredi pod pogoji smernic in mnenja nosilca urejanja prostora.
Vsak objekt z javno funkcijo ali dejavnostjo, ki so vezane na stranke morajo imeti pripadajoča parkirišča. Le-te se določijo pri vsaki novogradnji, spremembi namembnosti ali spremembi rabe objekta. Pri tem je potrebno upoštevati naslednje kriterije:
dejavnost                    število parkirnih mest
                             (PM) na enoto
Poslovni prostori (pisarne)  1PM na 30 m2 neto površine
Prodajni prostori            1PM na 30 m2 koristne površine
Nakupovalni center           1PM na 15 m2koristne površine
Gostinski objekti            1PM na 10 sedežev
Prireditveni prostori        1PM na 5 sedežev
Obrtne delavnice, servisi    1PM na 50 m2 neto površine in  
1PM na 2 zaposlena
Šole, vrtci                  1PM na 2 zaposlena
Invalidi                     najmanj 5% vseh parkirnih mest pri
                             posameznem javnem objektu.
Parkirne in prometne površine morajo biti urejene protiprašno (asfaltirane, tlakovane), Pravilnik o higieni živil (Uradni list RS, št. 60/02, 104/03, 11/04).
 
Kanalizacija
Predvidena je izgradnja ločenega kanalizacijskega sistema, in sicer:
 
Industrijska odpadna voda:
– Industrijske odpadne vode se morajo voditi v javno kanalizacijo.
– Odvod industrijskih odpadnih voda v javno kanalizacijo je možen le pod pogojem, da so odpadne vode predhodno in ustrezno očiščene v lastni čistilni napravi. Centralna čistilna naprava očisti le komunalne odplake.
– Kanalizacija mora biti izvedena vodotesno.
 
Komunalna odpadna voda:
– Ob Noršinski cesti poteka kanalizacija komunalne odpadne vode, ki se v nadaljevanju priključi na mestno čistilno napravo.
– Komunalne odpadne vode iz objektov se bodo zbirale individualno ter priključile na obstoječi zbirni kanal ob Noršinski cesti.
– Interno kanalizacijo izvesti s PVC cevmi in tipskimi PE jaški z LTŽ pokrovi Ø 600 težke izvedbe.
– Kanalizacija mora biti izvedena vodotesno.
 
Padavinska odpadna voda:
Padavinske odpadne vode se bodo zbirale in vodile individualno po objektih po predvideni kanalizacij, in sicer:
– Padavinske odpadne vode s strešin se morajo voditi preko peskolovov v ponikovalnico.
– Padavinske odpadne vode s parkirišč se morajo voditi preko lovilca olj ali čistilne naprave padavinskih odpadnih vod v ustrezno dimenzionirano ponikovalnico. Za večje površine je treba predvideti ukrepe za zmanjšanje hitrosti odtoka (objekti za zadrževanje) Vsak objekt ima svoj ločen sistem odvodnje.
– Lovilec olj se izvede v skladu s standardom EN 858-2 z avtomatsko zaporo dotoka ob max. nivoju olja in kontrolo – odvzemnim mestom.
– Interno kanalizacijo izvesti s PVC cevmi in tipskimi PE jaški z LTŽ pokrovi Ø 600 težke izvedbe.
– Kanalizacija mora biti izvedena vodotesno.
 
Vodovod in hidrantno omrežje
Na predmetnem območju je predvidena zgraditev sistema krožnega vodovoda min. Ø110 s hidrantnim omrežjem s priključitvijo na obstoječi mestni vodovod ob Noršinski ulici. Upravljavec zagotovi minimalni obratovalni tlak za potrebe požarne varnosti 2,5 bara.
 
Vodnogospodarske ureditve
Lokacijski načrt ne predvideva posebnih vodnogospodarskih ureditev na tem območju pač pa ukrepe, ki bi varovali okolje zlasti podtalnico in površinske vode v skladu s:
– Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
– Pravilnikom o odvajanju in čiščenju komunalnih odplak in padavinskih vod (Uradni list RS, št. 105/02, 50/04).
– Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05),
– Uredbe o emisiji snovi pri odvajanju padavinskih vod z javnih cest (Uradni list RS, št. 47/05).
– Zakonom o varstvu okolja, ZVO-1 (Uradni list RS, št. 41/04).
– Zakonom o vodah (Uradni list RS, št. 67/02).
– Zakonom o ohranjanju narave – uradno prečiščeno besedilo – ZON-UPB2 (Uradni list RS, št. 96/04).
– Strokovnim navodilom o tem, kakšna dokumentacija je potrebna za pridobitev vodnogospodarskega dovoljenja in kaj morajo vsebovati vodnogospodarska soglasja in vodnogospodarska dovoljenja (Uradni list RS, št. 27/84, 3/87).
– Industrijske odplake, ki presegajo dovoljene mejne obremenitve za komunalno odpadno vodo se predhodno pred izpustom v kanalizacijski sistem ustrezno očistijo s pomočjo internih čistilnih naprav.
– Pretočni profili kanalizacije padavinske odpadne vode in komunalne odpadne vode se dimenzionirajo na osnovi hidravličnega izračuna.
– Kanalizacija se projektira v vodotesni izvedbi.
– Vse površine, na katerih lahko pride do razlitja okolju škodljivih snovi, morajo biti iz armiranega betona in izvedene vodotesno. Padavinske odpadne vode, ki odtekajo s tovrstnih površin, je treba zajeti in obdelati v čistilni napravi padavinske odpadne vode pred izpustom v javno kanalizacijo.
– Padavinska odpadna voda, ki odteka iz površin, na katerih so parkirana ali skladiščena motorna vozila zaradi izvajanja dejavnosti trgovine rabljenih motornih vozil, vzdrževanja in popravil motornih vozil ali razgradnje motornih vozil, ter padavinska odpadna voda, ki odteka z drugih utrjenih površin in je tako onesnažena, da se v skladu z Uredbo o emisiji snovi pri odvajanju padavinske vode z javnih cest (Uradni list RS, št. 47/05), ne sme odvajati v vode, se mora zajeti v zadrževalniku padavinske odpadne vode, obdelati v lovilcu olj ali očistiti v čistilni napravi padavinske odpadne vode.
– Pri ureditvi večjih utrjenih (asfaltnih, tlakovanih) površin in strešin je treba predvideti ukrepe za zmanjšanje hitrosti odtoka meteornih odpadnih vod (objekti za zadrževanje, zatravitve, travne plošče).
– Kvaliteta odpadnih voda pred izlivom v obstoječe omrežje ne sme presegati mejnih dopustnih vrednosti, določenih z Uredbami vlade RS, za izpust v kanalizacijsko omrežje.
– Pri projektiranju in gradnji vseh objektov se morajo upoštevati dejanski hidrogeološki pogoji in temu primerno izbrane tehnične rešitve za izvedbo.
– Odpadna olja se odstranijo v skladu s Pravilnikom o ravnanju z odpadnimi olji (Uradni list SRS, št. 85/98).
– Na vodnem in priobalnem zemljišču ni dovoljeno postavljati kakršne koli objekte, ki ovirajo normalen pretok vode in plavja ali onemogočajo prost prehod ob vodotoku.
– V vseh fazah projektiranja, izgradnje in uporabe objektov morajo biti vselej zagotovljeni ustrezni ukrepi za preprečitev onesnaževanja površinskih in podzemnih voda ter okolja nasploh.
 
Elektrika
Pri izdelavi projektne dokumentacije za predvidene objekte in pri gradnji objektov je treba upoštevati Uredbo o splošnih pogojih za dobavo in odjem električne energije (Uradni list RS, št. 117/02 in 21/03).
Pred pričetkom gradbenih del se mora izvajalec seznaniti z natančno lokacijo obstoječih elektroenergetskih vodov in naročiti zakoličbo kablov pri OE Elektro Murska Sobota. Na mestih križanj in približevanj k elektroenergetskim vodom in napravam bo gradbena dela treba prilagoditi pogojem iz področne zakonodaje.
V bližini obravnavanega območja obstaja visokonapetostno omrežje ter TP. Zaradi predvidoma nezadostne električne moči je potrebno za predmetno območje izgraditi novo TP ter VN priključek. Predvidena je tudi izgradnja nizkonapetostnega razdelilnega kabelskega omrežja. Vsa dela se bodo izvajala pod pogoji nosilca urejanja prostora.
Za vso elektroenergetsko infrastrukturo je treba pridobiti ustrezno upravno in tehnično dokumentacijo ter overjene služnostne pogodbe z lastniki zemljišč, po katerih bodo potekali novi ali prestavljeni vodi ali naprave.
Za priključitev na posamezne objekte si morajo investitorji pred izdajo soglasij k projektnim rešitvam in izdajo gradbenih dovoljenj pridobiti soglasja za priključitev.
 
Javna razsvetljava
Na celotnem območju se uredi javna razsvetljava še posebej na parkiriščih in na križišču.
 
Informacijsko omrežje
Vodi informacijskega sistema (telefonski vodi, vodi kabelske televizije in drugi informacijski vodi) se navežejo na obstoječe informacijsko omrežje. Vodi informacijskega sistema se vodijo skupno v posebnih ceveh.
Pri vseh predvidenih posegih je treba upoštevati trase obstoječega TK omrežja. V primeru prestavitve je treba obvestiti upravljavca ter omogočiti strokovni nadzor.
Pred izdelavo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja je v primeru prestavitve obstoječega TK omrežja ali izvedbe TK priključka treba pridobiti projektne pogoje, k projektnim rešitvam pa soglasje upravljavca tk omrežja.
 
Javna higiena
Zbiranje odpadkov se uredi znotraj predvidenih gradbenih parcel. Način odvoza in odlaganja se določi v skladu z odlokom o ravnanju z odpadki v Mestni občini Murska Sobota.
 
Plinovodno omrežje
Znotraj območja se izvede plinovodno omrežje, kot je prikazano v grafičnem delu lokacijskega načrta. Objekti se morajo priključiti na plinovodno omrežje.
 
Ogrevanje
Za ogrevanje objekta se uredi kotlovnica, ki kot kurilni medij uporabljajo praviloma plin iz mestnega plinovoda.
V. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO POSEGA V PROSTOR
8. člen
Znotraj območja šole – ležeče severno od Noršinske ulice, se izvaja lll. stopnja varstva pred hrupom. Predvidene dejavnosti ne smejo povzročati hrupa, ki bi presegle mejne vrednosti ravni hrupa 50 (dBA) za nočno raven in 60 (dBA) za dnevno raven; kritične nočne in dnevne ravni znašajo 59 oziroma 69 dBA (Uradni list RS, št. 105/05).
Znotraj območja mirne obrti, storitvene in gostinske dejavnosti, trgovine in objekta za rekreacijo – ležeče južno od Noršinske ulice, se izvaja lV. stopnja varstva pred hrupom. Predvidene dejavnosti ne smejo povzročati hrupa, ki bi presegle mejne vrednosti ravni hrupa 65 (dBA) za nočno raven in 75 (dBA) za dnevno raven; kritične nočne in dnevne ravni znašajo 80 dBA (Uradni list RS, št. 105/05).
9. člen
Kot primarni energetski vir znotraj območja je predviden plin.
10. člen
Pri gradnji se morajo glede odmikov in načina gradnje upoštevati predpisi s področja požarnega varstva in področja zaklonišč in zaklonilnikov. Pri gradnji se morajo uporabljati ognjevarni materiali.
Dovozi in dostopi morajo omogočati dovoz interventnih vozil ter omogočati pogoje za varen umik. Oskrba vode je omogočena preko hidrantnega omrežja z nadzemnimi hidranti.
11. člen
Pri gradnji javnih objektov se mora urediti dostop za invalidne osebe. Pri gradnji pločnikov, pri prehodih, pri parkiriščih in vstopih v objekt ter v samem objektu je potrebno omogočiti invalidnim osebam na vozičkih normalno uporabo le-teh.
12. člen
Objekti s svojimi dejavnostmi ne smejo onesnaževati okolja s prekomernimi emisijami.
VI. IZVAJANJE LOKACIJSKEGA NAČRTA
13. člen
Ekonomska šola s pripadajočimi parkirišči ter potrebno razširitvijo Noršinske ceste s pločnikom ter prestavitvijo tangiranih in ogroženih komunalnih vodov se mora izvesti v eni fazi.
Ostali objekti so ločeni in samostojni glede infrastrukture, zato se izvajajo medsebojno časovno neodvisno.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV
14. člen
Poleg zahtev iz drugih določb tega odloka morajo investitorji gradenj in izvajalci lokacijskega načrta:
– odpraviti v najkrajšem možnem času vse morebitne škodljive posledice zaradi gradnje objekta,
– plodno zemljo je uporabiti za ureditev zelenic,
– promet v času gradnje organizirati tako, da ne bo prihajalo do zastojev,
– evidentirati stanje obstoječe infrastrukture pred začetkom gradnje,
– zagotoviti zavarovanje gradbišča,
– med gradnjo, v času uporabe in pri vzdrževanju objekta zagotoviti vse potrebne ukrepe, da ne pride do onesnaževanja površinskih in podtalnih voda ali okolja nasploh.
VIII. ODSTOPANJA
15. člen
Odstopanja od predvidenih tlorisov so možna le v smereh, ki niso omejena z gradbeno linijo. Ker so objekti obrtno-poslovne vsebine zasnovani v maksimalnih tlorisnih gabaritih, so odstopanja predvidena le v manjšanju objektov. Za šolski objekt so odstopanja predvidena v povečevanju in v manjšanju objekta.
Odstopanja od grafičnih prilog so možna pod pogojem, da ni ogrožena požarna, zdravstvena in ekološka varnost objektov in ljudi. V takih primerih je potrebno ponovno preveriti pogoje tega odloka z novo ustrezno strokovno podlago, ter si je pred izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti projektne pogoje nosilcev urejanja prostora. Določbe tega člena se nanašajo tudi za posege, ki niso predvideni in prikazani v grafičnih prilogah.
lX. PREDKUPNA PRAVICA MO MURSKA SOBOTA
16. člen
Na območju ureditve z lokacijskim načrtom obstoji predkupna pravica Mestne občine Murska Sobota v skladu z določili odloka o predkupni pravici Mestne občine Murska Sobota na nepremičninah (Uradni list RS, št. 45/03).
X. NADZOR
17. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
Xl. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Lokacijski načrt je stalno na vpogled na upravi Mestne občine Murska Sobota.
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35004-53/2003
Murska Sobota, dne 15. marca 2006
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti