Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/2006 z dne 10. 3. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/2006 z dne 10. 3. 2006

Kazalo

1079. Odlok o pokopališkem in pogrebnem redu ter o urejanju in vzdrževanju pokopališča v Občini Benedikt, stran 2788.

Na podlagi 25. člena Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84 ter RS, št. 26/90 in 2/04), 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 55/05 – uradno prečiščeno besedilo), 29. in 61. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo), 4. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Benedikt (Uradni list RS, št. 99/99) in 15. člena Statuta Občine Benedikt (Uradni list RS, št. 19/99) je Občinski svet Občine Benedikt na 24. seji dne 1. 3. 2006 sprejel
O D L O K
o pokopališkem in pogrebnem redu
ter o urejanju in vzdrževanju pokopališča
v Občini Benedikt
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se opredeljuje pokopališki in pogrebni red ter določa način opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti ter urejanje in vzdrževanje pokopališča na območju Občine Benedikt.
Ta odlok podrobneje določa pravice in obveznosti upravljavca in drugih oseb pri urejanju in vzdrževanju pokopališča ter pri pogrebnih storitvah. S tem odlokom je okvirno določena tudi pogrebna svečanost.
Dejavnost po tem odloku se opravlja kot gospodarska javna služba.
2. člen
Na območju Občine Benedikt je eno pokopališče.
Območje pokopališča obsega prostor za grobove, mrliško vežico, parkirišča in druge površine in objekte, ki sodijo k pokopališču.
Pokopališče je objekt komunalne infrastrukture v javni rabi.
3. člen
Na pokopališču se lahko pokopavajo pokojni ne glede na veroizpoved, državljanstvo, narodnost in raso, in sicer:
1. če so imeli stalno prebivališče v Občini Benedikt in
2. če niso imeli stalnega prebivališča v Občini Benedikt, vendar imajo na pokopališču grob in tako želijo svojci s stalnim prebivališčem v Občini Benedikt ali je tako želel pokojnik.
II. UPRAVLJANJE, UREJANJE IN VZDRŽEVANJE POKOPALIŠČA
4. člen
Upravljavec pokopališča je občina, ki pa lahko s posebnim odlokom izvajanje gospodarske javne službe urejanja in vzdrževanja pokopališča in opravljanja pogrebnih storitev prenese na drugega izvajalca v skladu z zakonom.
5. člen
Upravljavec je dolžan urejati pokopališče v skladu s prostorskimi izvedbenimi akti.
Pokopališče mora imeti izdelan pokopališki kataster in načrt pokopališča z razdelitvijo na pokopališčne oddelke in grobove, evidenco grobov ter oznako groba.
Upravljavec mora voditi evidenco umrlih, ki so pokopani na pokopališču, evidenco najemnikov grobov ter kataster komunalnih naprav na pokopališču.
6. člen
Grobna polja uredi upravljavec pred pričetkom pokopavanja. Urejanje grobnih polj zajema izravnavo površine, zasaditev dreves, grmovnic ter sejanje trave ali položitev travne ruše.
7. člen
Vrstni red pokopov v posamezne grobove določa upravljavec pokopališča v skladu z načrtom razdelitve pokopališča.
8. člen
Upravljavec mora na pokopališču zagotoviti:
– dovolj urejenih prostorov za odlaganje odpadkov;
– reden odvoz odpadkov;
– shrambo za orodje;
– oskrbo z vodo;
– zavarovanje pokopališča z ustrezno ograjo ali živo mejo;
– ozvočenje pri pogrebni poslovitvi pred mrliško vežico in na pokopališču;
– opremo za opravljanje pokopališke dejavnosti.
Upravljavec je dolžan pokopališče z vsemi pripadajočimi napravami in objekti urejati in vzdrževati kot dober gospodar.
Upravljavec je dolžan zagotoviti redno vzdrževanje mrliške vežice in drugih naprav, ki služijo izvajanju pokopaliških storitev, prostorov za odpadke, poti in zelenih površin, vključno z živimi mejami in ograjami na pokopališču, tako da je omogočena njihova nemotena uporaba in zagotovljen primeren izgled v skladu s standardi in normativi za opravljanje gospodarske javne službe ter letnim planom. Stroški navedenega se poračunajo iz naslova najemnin grobov in uporabe mrliške vežice.
Če komunalni inšpektor ugotovi, da upravljavec ne izvaja obveznosti, določenih v tretjem odstavku tega člena, odredi komunalni inšpektor z odločbo upravljavcu njihovo izvedbo.
III. VRSTE GROBOV
9. člen
Na pokopališču so lahko naslednje vrste grobov, ki imajo praviloma naslednje osnovne mere grobnega prostora:
+-----------+-------+------+-------------+
|Vrsta groba|Dolžina|Širina|   Globina   |
|           |       |      |             |
+-----------+-------+------+-------------+
|Enojni     | 2,0 m | 1,1 m|Najmanj 1,8 m|
|           |       |      |             |
+-----------+-------+------+-------------+
|Družinski  | 2,0 m | 1,9 m|Najmanj 1,8 m|
|           |       |      |             |
+-----------+-------+------+-------------+
|Žarni      | 1,2 m |  1 m |Najmanj 0,6 m|
|           |       |      |             |
+-----------+-------+------+-------------+
Te dimenzije predstavljajo zunanji vidni obod in veljajo za na novo pridobljena grobna polja in preurejanje obstoječih grobnih polj.
V en žarni grob je lahko shranjenih več žar v skladu z načrtom pokopališča.
Gradnja novih grobnic ni dovoljena, lahko pa se obstoječa grobnica obnovi na starih temeljih. Novi pokopi se opravijo v že obstoječe grobnice.
Z načrtom razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove se lahko določijo posebni prostori za anonimne pokope, raztrositev pepela in žarni zid.
Na pokopališču ali zunaj njega mora biti zagotovljen prostor za pokope ob morebitnih naravnih in drugih nesrečah, v vojni in v izrednih razmerah.
10. člen
Globina prvega pokopa v grob je najmanj 1,80 m.
Enojne in družinske grobove je dovoljeno poglobiti, da je v isti grob možno, pred potekom mirovalne dobe, izvršiti še en pokop. V takem primeru mora biti debelina plasti zemlje nad spodnjo krsto najmanj 0,1 m, debelino plasti nad zgornjo krsto določi upravljavec z upoštevanjem značilnosti zemljišča.
Odmiki med grobovi smejo biti široki največ 0,5 m in najmanj 0,3 m. Poti med grobovi morajo biti široke najmanj 0,5 m, kar pa ne velja za že obstoječi del pokopališča.
11. člen
Grobišča so prostori za skupni pokop in so določena z načrtom pokopališča. V skupna grobišča se prenesejo posmrtni ostanki iz klasičnih in žarnih grobov, za katere ni podaljšana najemna pogodba.
Spreminjanje enojnih grobov v družinske in obratno je možno samo s pisnim sporazumom med upravljavcem in najemnikom groba, če je to v skladu z načrtom razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove za pokopališče.
IV. UREDITEV GROBA
12. člen
Pred pogrebom v obstoječi grob mora najemnik grobnega polja odstraniti nagrobno opremo (pokrivne plošče, vaze, svetilke …). V dogovoru z najemnikom lahko to stori izvajalec.
Upravljavec pokopališča po pogrebu zasuje jamo ter na grob položi vence in sveče. Pri tem mora ravnati tako, da ne poškoduje sosednjih grobov.
13. člen
Za dokončno ureditev groba je odgovoren najemnik.
Pred ureditvijo groba s postavitvijo nagrobnega spomenika mora najemnik groba pridobiti pisno soglasje upravljavca pokopališča. Izvedbo nadzira upravljavec.
14. člen
Najemnik groba plača izdajo pisnega soglasja upravljavcu. V stroških pisnega soglasja so zajeti administrativni stroški, stroški nadzora in stroški za odvoz odpadnega materiala iz pokopališča na odlagališče izven pokopališča.
15. člen
Najemnik lahko do končne ureditve groba na grob postavi začasno obeležje.
16. člen
Po volji umrlega se lahko opravi tudi anonimni pokop.
Anonimni pokop se opravi s pokopom krste ali žare oziroma z raztrositvijo pepela na posebej določenem prostoru brez označbe imena umrlega.
V. NAGROBNI SPOMENIKI
17. člen
Nagrobni spomeniki morajo biti pokončni, le na žarnih grobovih so lahko tudi ležeči.
Novi nagrobni spomeniki smejo biti visoki največ 1,2 m vključno s podstavkom in širino skladno z vrsto groba iz 9. člena.
18. člen
Na nagrobnih spomenikih so lahko označena imena in priimki ter drugi osebni podatki pokopanih oseb in drugi znaki, napisi, slike in simboli, ki so po zakonu dovoljeni, in ki ne žalijo moralnega čuta in dostojanstva ljudi.
VI. ODDAJANJE PROSTOROV ZA GROBOVE V NAJEM IN NJIHOVO VZDRŽEVANJE
19. člen
Prostor za grob se daje v najem z najemno pogodbo, ki ureja medsebojna razmerja med najemodajalcem in najemnikom.
Pogodba določa predvsem:
– vrsto groba;
– trajanje najemnega razmerja;
– podaljšanje najemnega razmerja;
– ceno najema;
– način in rok plačila;
– pravice in obveznosti obeh pogodbenih strank;
– odpovedne razloge;
– reševanje sporov.
Ob najemu novega grobnega mesta se preveri morebitno lastništvo starega grobnega mesta in stanje oziroma urejenost le-tega.
20. člen
Pravico do najema groba ima tisti, ki je poravnal stroške pogreba. To pravico je mogoče prenesti na drugega samo pismeno. Najemnik je dolžan upravljavcu pisno sporočiti vsako spremembo glede najemne pogodbe v roku petnajst dni po nastali spremembi.
21. člen
Najemna pogodba za grob se sklene za 10 let in se lahko vsakokrat podaljša za nadaljnjih 10 let do opustitve pokopališča. Najmanj 60 dni pred potekom najemne pogodbe mora upravljavec pisno opozoriti na možnost podaljšanja pogodbe oziroma posledice, če ta ne bo podaljšana.
Če pogodbenika najemne pogodbe ne podaljšata, je najemnik dolžan odstraniti z groba nagrobnik in druge predmete ter jih odstraniti z območja pokopališča v 90-ih dneh. Če najemnik nagrobne opreme ne odstrani, to stori upravljavec pokopališča na stroške najemnika, grob oziroma prostor za grob pa lahko odda drugemu najemniku.
22. člen
Če se pravni nasledniki najemnika groba oziroma prostora za grob odpovedo, ali če pravnih naslednikov ni, lahko najemno razmerje s pogodbo podaljšajo tudi drugi.
Upravljavec izroči grobni prostor najemniku takoj po sklenitvi najemne pogodbe.
23. člen
Najemnik je dolžan grob redno in primerno vzdrževati in ga ohranjati v takšnem stanju, da ne ogroža varnosti ljudi in sosednjih grobov ter ne sme kvariti videza sosednjih grobov ter pokopališča kot celote. Pri tem je dolžan upoštevati določila tega odloka in najemno pogodbo.
Najemodajalec ima pravico odpovedati pogodbo o najemu grobnega prostora v primeru, če ugotovi:
– da najemnik v roku 1 leta po sklenitvi pogodbe ni uredil grobnega prostora;
– da grobni prostor ni talno vzdrževan več kot 1 leto;
– da spomenik ali okvir kvari izgled pokopališča ali celo ogroža varnost obiskovalcev;
– da najemnik za grobni prostor ni poravnal najemnine za 2 leti.
VII. MIROVALNA DOBA
24. člen
Na pokopališču je določena mirovalna doba v trajanju 10 let od dneva zadnjega pokopa na isto mesto v istem grobu, razen v primeru iz 10. člena odloka. Mirovalna doba ne velja za žarne grobove.
Pokopališče se opusti na podlagi predloga Občinske uprave Občine Benedikt. Datum opustitve pokopališča določi občinski svet in hkrati opredeli način kritja stroškov vzdrževanja opuščenega pokopališča do končne opustitve.
Pred sprejetjem odločitve o opustitvi pokopališča morata dati svoje mnenje pristojni organ sanitarne inšpekcije in pristojni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.
VIII. VZDRŽEVANJE REDA, ČISTOČE IN MIRU NA POKOPALIŠČU
25. člen
Obisk pokopališča je dovoljen v času, ki ga določi in javno objavi upravljavec pokopališča.
Obiskovalec pokopališča in mrliške vežice je ob vstopu dolžan opustiti vse, kar bi bilo zoper pieteto umrlih in se obnašati na pokopališču in njegovi neposredni bližini tako, da izkaže ustrezno spoštovanje do umrlih, drugih obiskovalcev in samega kraja.
Na pokopališču in v mrliški vežici ni dovoljeno:
– nedostojno vedenje (vpitje, glasno smejanje, razgrajanje, hoja po grobovih oziroma prostorih za grobove…);
– odlaganje odpadkov izven mest, ki so za to določena;
– odlaganje odstranjenih nagrobnih spomenikov in druge opreme ter odlaganje odpadkov, ki ne izvirajo iz pokopališča;
– vodenje živali na pokopališki prostor in v objekte na območju pokopališča;
– odtujevanje predmetov s tujih grobov, iz pokopaliških prostorov in objektov na območju pokopališča in mrliške vežice;
– opravljanje prevozov, kamnoseških, vrtnarskih, ključavničarskih in drugih del na območju pokopališča v času napovedane pogrebne svečanosti;
– vstopanje na pokopališče z vsemi prevoznimi sredstvi, razen otroških, invalidskih in ročnih vozičkov ter službenih vozil upravljavca;
– opravljanje prevozov, zidarskih, kamnoseških, ključavničarskih in podobnih obrtnih del brez dovoljenja upravljavca;
– odstranjevanje in sajenje drevja in grmičevja brez dovoljenja upravljavca;
– poškodovanje grobov, mrliške vežice, ograje, nasadov in drugih naprav;
– lepljenje plakatov, reklamnih obvestil in podobnega.
26. člen
Upravljavec pokopališča je dolžan redno odstranjevati odpadke s pokopališča in redno čistiti ter vzdrževati mrliško vežico, ograjo, poti, zelene površine in druge objekte na pokopališču.
27. člen
Dela, kot so postavitev spomenikov in podobno, se lahko opravljajo samo v delovnih dneh med 7. in 15. uro, in sicer s soglasjem upravljavca.
V času pogrebov je prepovedano vsako delo na grobovih.
IX. POKOPAVANJE UMRLIH
28. člen
Na pokopališču je dovoljeno pokopavanje v nove in obstoječe grobove v skladu z določili tega odloka.
Novi grobovi se odpirajo v vrstnem redu in po postopku v skladu z načrtom razdelitve na pokopališke oddelke in grobove.
Na pokopališču je dovoljen izkop in prenos umrlega na drugo pokopališče ali na isto pokopališče v skladu s predpisi.
Na pokopališču je pokop v obstoječe grobnice dovoljen le z žaro ali v krsti iz trdega lesa s kovinskim vložkom.
29. člen
Pokopi umrlih so lahko vsak dan, tudi v nedeljo in ob državnih praznikih.
V letnem času, ki šteje od 1. aprila do 15. oktobra, se pogrebi vršijo od 11. do 18. ure. V zimskem času, ki šteje od 16. oktobra do 31. marca se pogrebi vršijo od 11. do 16. ure. Ne glede na letni čas se pogrebi ob nedeljah in praznikih vršijo od 10. do 13. ure.
Stroški socialnih pogrebov in stroški socialnih pokopov se krijejo iz občinskega proračuna občine, v kateri je imel umrli stalno prebivališče. Kadar ni mogoče ugotoviti občine stalnega prebivališča, poravna stroške pokopa občina, v kateri je oseba umrla, oziroma občina, v kateri je bila oseba najdena.
30. člen
Pokop umrlega je treba prijaviti upravljavcu, potem ko je bila smrt ugotovljena in pismeno potrjena s strani pristojnega zdravstvenega organa v skladu s predpisi.
Ob pokopu v že obstoječi grob se predloži najemna pogodba in dokazila o plačilu grobnine za tekoče leto. Če plačnik pogreba ni najemnik groba, mora predložiti pisno dovoljenje najemnika, da dovoljuje pogreb umrlega v ta grob, razen, če je umrli bil najemnik groba.
31. člen
Pred pogrebom je izvajalec pogreba dolžan ustrezno zavarovati sosednje grobove in nagrobne spomenike ter paziti, da jih pri izkopu in zasutju ne poškoduje.
X. POGREBNA SVEČANOST
32. člen
Umrle se čuva v mrliški vežici.
33. člen
Vsakemu umrlemu mora biti zagotovljen dostojen pogreb v skladu z njegovo voljo ali željo svojcev ali plačnikom pogreba. Pogrebna svečanost se opravi v skladu z določili tega odloka in z upoštevanjem krajevnih običajev ter dogovora med svojci in izvajalcem pogreba. Izvajalec pogreba je dolžan zagotoviti nemoten potek pogrebne svečanosti.
34. člen
Čas pokopa v soglasju s plačnikom pogreba določi upravljavec pokopališča.
35. člen
Pogrebna svečanost je praviloma javna. Po volji umrlega ali na zahtevo plačnika pogreba je lahko umrli pokopan v ožjem družinskem krogu.
36. člen
Izvajalec pogrebne svečanosti mora o javnem pogrebu na krajevno običajen način objaviti čas in kraj pogreba. Če je pokop v ožjem družinskem krogu, izvajalec pogreba ne sme dajati v javnost nobenih informacij brez soglasja plačnika pogreba.
37. člen
Pogrebni sprevod se odvija od mrliške vežice na krajevno običajen način.
Na čelu pogrebnega sprevoda je zastavonoša državne zastave z žalnim trakom ter nosilci verskega obeležja, sledijo zastavonoše drugih zastav, praporov in drugih simbolov ter ostali udeleženci svečanosti, ki se razvrstijo na krajevno običajen način. Predstavnik verske skupnosti gre v sprevodu pred krsto oziroma žaro. Za krsto ali žaro pa gredo sorodniki in udeleženci javne pogrebne svečanosti.
38. člen
Po prihodu pogrebnega sprevoda do mesta pokopa se udeleženci javne pogrebne svečanosti razporedijo ob grobu, nakar se opravi zaključna pogrebna slovesnost na krajevno običajen način.
39. člen
Za vojaške enote, organe za notranje zadeve, društva in verske skupnosti, ki sodelujejo pri pogrebnih svečanostih, kakor za organizacijo in potek le-teh pogrebov, prav tako pa tudi v primeru civilnega pogreba, veljajo njihova pravila, vendar v skladu s poprejšnjo voljo plačnika pogreba ter izvajalca pogrebne svečanosti.
40. člen
Če pri pogrebni slovesnosti sodeluje tudi častna straža z vojaškim ali lovskim strelnim orožjem, da bi izstrelila častno salvo kot zadnji pozdrav umrlemu, mora biti pri tem zagotovljena popolna varnost občanov, za kar je odgovoren vodja častne straže.
XI. DOLŽNOSTI UPRAVLJAVCA
41. člen
Upravljavec pokopališča je dolžan:
1. skrbeti za red in čistočo v mrliški vežici in na pokopališču ter za redno investicijsko vzdrževanje objektov in naprav, ki služijo izvajanju pokopališke in pogrebne dejavnosti, poti in zelenic, tako da je omogočena njihova nemotena uporaba;
2. zagotoviti primerno opremo in opravo delavcev, ki vodijo ali sodelujejo pri pogrebni svečanosti;
3. za pokopališče posebej sprotno voditi:
– evidenco umrlih, ki so pokopani na pokopališču,
– evidenco najemnikov grobov,
– evidenco prihodkov in izdatkov oziroma finančno poslovanje,
– kataster o pokopaliških oddelkih in grobovih ter
– kataster komunalnih naprav in seznam opreme na pokopališču;
4. v soglasju s pristojnim organom občine določiti cene za najemnino za grobove in druge pokopališke storitve;
5. oddajati prostore za grobove in sklepati najemne pogodbe za grobove;
6. sporazumno z naročnikom pogreba določiti mesto, dan in uro pokopa;
7. dati soglasje k načrtom za ureditev grobov ter k postavitvam in odstranitvam nagrobnih spomenikov, zasaditvam oziroma odstranitvam dreves in grmov ob grobovih;
8. opravljati pokope in prekope sam ali preko pogodbenega izvajalca;
9. uporabnikom pokopaliških storitev omogočiti vpogled v ureditveni načrt pokopališča in načrt razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove;
10. opozarjati najemnike grobov o morebitni zapuščenosti grobov in temu primerno ukrepati;
11. skrbeti za izvajanje pogrebne svečanosti v skladu z dogovorom s plačnikom pogreba in v skladu s tem odlokom;
12. opravljati in zagotoviti izvedbo drugih nalog in opravil v skladu z državnimi in občinskimi predpisi s tega področja in določili tega odloka.
XII. PRAVICE IN DOLŽNOSTI UPORABNIKOV
42. člen
Uporabniki storitev imajo pravico in obveznost do uporabe storitev pod pogoji, določenimi v tem odloku in drugih odlokih s tega področja, pravico do pritožbe na pristojne organe, če so kršene njihove pravice in obveznost spoštovanja navodil upravljavca in predpisov, ki urejajo področje varnosti, reda in miru, zdravstvenega in sanitarnega varstva in ostalih predpisov, ki urejajo pokop.
XIII. NADZORSTVO
43. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem določil tega odloka opravlja občinska uprava in inšpekcijske službe.
XIV. KAZENSKE DOLOČBE
44. člen
Z globo 50.000,00 SIT se kaznuje za prekršek oseba, ki:
– opravlja prevoze, kamnoseška, zidarska in podobna dela brez dovoljenja upravljavca;
– postavi začasno obeležje v nasprotju z določili tega odloka;
– poškoduje grobove, grobnice, mrliško vežico, ograjo, nasade ali druge naprave na pokopališču;
– vstopa na pokopališče s kolesom, kolesom s pomožnim motorjem, kolesom z motorjem, motornim kolesom ali motornim vozilom, se na pokopališču vozi, ustavlja in parkira, razen za potrebe vzdrževanja in ureditve grobov;
– odloži odstranjen nagrobni spomenik in drugo opremo groba na pokopališču ali ob pokopališču.
Z globo 30.000,00 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, če:
– odlaga odpadke izven mesta, ki je za to določeno;
– odtuji predmete iz vežice ali pokopaliških prostorov in s tujih grobov;
– odlaga smeti, ki po svojem izvoru niso s pokopališča.
Z globo 20.000,00 SIT se kaznuje za prekršek:
– oseba, ki se nedostojno vede, vpije, glasno smeji, razgraja, hodi po grobovih ali prostorih za grobove, ipd.;
– najemnik groba, če le-tega ne vzdržuje redno, in če s tem ogroža varnost drugih obiskovalcev pokopališča;
– oseba, ki vodi živali na pokopališče.
XV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
45. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35409-001/2006-5
Benedikt, dne 2. marca 2006
Župan
Občine Benedikt
Milan Gumzar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti