Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1994 z dne 18. 3. 1994
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1994 z dne 18. 3. 1994

Kazalo

588. Odredba o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na območju občine Šmarje pri Jelšah, stran 870.

Na podlagi 40. člena Zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85), 2. člena Odredbe o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in preprečevanja kužnih bolezni v letu 1994 (Uradni list RS, št. 72/93) in 35. člena statuta občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 63/93) izdaja Izvršni svet Skupščine občine Šmarje pri Jelšah
ODREDBO
o izvajanju preventivnih ukrepov zaradi odkrivanja in
preprečevanja živalskih kužnih bolezni v letu 1994 na
območju občine Šmarje pri Jelšah
1. člen
Da se odkrijejo in preprečijo v tej odredbi navedene živalske kužne bolezni, morajo pooblaščene veterinarske organizacije v letu 1994 izvajati ukrepe zaradi odkrivanja, preprečevanja in zatiranja kužnih bolezni. Imetniki živali so dolžni izvajati ukrepe iz te odredbe.
2. člen
Preventivne ukrepe iz te. odredbe izvaja Veterinarski zavod Šmarje pri Jelšah (v nadaljnjem besedilu: veterinarski zavod) in Perutnina Ptuj, PE brojlerji – obratna veterinarska ambulanta (v nadaljnjem besedilu: obratna ambulanta).
Veterinarski zavod in obratna ambulanta sta dolžna pred vsakim začetkom izvajanja ukrepov iz te odredbe obvestiti občinski upravni organ, pristojen za veterinarsko inšpekcijo.
3. člen
Preventivna cepljenja se morajo opraviti tolikokrat kot je potrebno, da so živali stalno zaščitene.
4. člen
Veterinarski zavod in obratna ambulanta, ki opravljata preventivna cepljenja ali diagnostične preiskave, morata voditi evidenco o datumu cepljenja oziroma preiskave, imenu in bivališču imetnika živali, opisu živali, o vrsti cepiva, proizvajalcu, serijski in kontrolni številki.
O opravljenem delu morata poročati na predpisanih obrazcih občinskemu upravnemu organu, pristojnemu za veterinarsko inšpekcijo.
5. člen
Veterinarski zavod in obratna ambulanta morata spremljati zdravstveno stanje po uporabi biološkega preparata in obveščati občinski upravni organ, pristojen za, veterinarsko inšpekcijo o vseh nezaželenih pojavih in morebitni nezanesljivi imunosti.
6. člen
Proti šumečemu prisadu se morajo preventivno cepiti goveda pred odgonom na pašo v krajih: Jerčin, Pristava, Korpule in Gaj.
Cepljenje mora biti opravljeno najmanj 20 dni pred odgonom na pašo.
7. člen
Splošno cepljenje psov proti steklini mora biti opravljeno do 15: 4. 1994. Mladi psi morajo biti vakcinirani proti steklini takoj, ko dopolnijo 4. mesec starosti.
Vakcinacijo psov opravi Veterinarski zavod z inaktivirano (mrtvo) vakcino.
8. člen
Preventivno cepljenje kokoši, piščancev, puranov in brojlerjev proti atipični kokošji kugi se mora opraviti:
– v perutninskih obratih organizacij in podjetij,
– v naseljih, kjer so perutninski obrati organizacij in podjetij ter večje reje zasebnih neorganiziranih rejcev,
– v obratih zasebnih neorganiziranih rejcev, kjer je reja perutnine pomembnejša gospodarska dejavnost.
Cepljenje iz prejšnjega odstavka se opravi z živo ali mrtvo vakcino po programu imunoprofilakse, ki ga je določila Republiška veterinarska uprava oziroma po programu imunoprofilakse, prilagojenim epizootiološki situaciji v letu 1994.
Cepljenje opravita Veterinarski zavod in Obratna ambulanta na način, ki ga za posamezno vakcino predpisuje proizvajalec.
9. člen
Proti prašičji kugi je treba preventivno cepiti prašiče v gospodarskih, ki imajo 10 ali več plemenskih svinj oziroma 50 ali več pitancev.
Cepljenje opravi Veterinarski, zavod s sevom K lapiniziranega virusa,
10. člen
V letu 1994 mora Veterinarski zavod na območju občine tuberkulinizirati 25% vseh krav in brejih telic (X. tuberkulinizacija) in vse plemenske merjasce.
Turbekulinizirati je treba tudi vse kokoši v gospodarstvih, kjer se ugotovi kokošja tuberkuloza in na dvoriščih, ki neposredno mejijo na okuženo dvorišče.
11. člen
Na brucelozo je treba preiskati enkrat letno 10% rej krav in brejih telic v hlevih individualnih proizvajalcev z 10 ali več krav in/ali brejih telic, s serološkim pregledom krvi po programu, ki ga določi občinska veterinarska inšpekcija. Vzorce mleka za Elisa test in krvi za serološke preiskave odvzame Veterinarski zavod, preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
12. člen
Goveje plemenjake v prirodnem pripustu je treba. enkrat letno preiskati na:
– mehurčasti izpuščaj pri govedu (IBR/IPV),
– na vibriozti,
– ha kampilobakteriozo
– na leptospirozo,
– na trihomoniazo,
– na levkozo,
– opravi se bakteriološki pregled semena glede na onesnaženost z ubikvitarnimi bakterijami.
Vzorce vzame Veterinarski zavod, preiskave opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
13. člen
Na kužno malokrvnost kopitarjev in theilerozo je treba preiskati vse plemenske žrebce v občini.
Vzorce krvi odvzame Veterinarski zavod, serološko preiskavo vzorcev krvi opravi Veterinarska fakulteta v Ljubljani.
14. člen
Stroški cepljenj in diagnostičnih preiskav po tej odredbi se plačajo iz posebnega računa za zdravstveno varstvo živali občine Šmarje pri Jelšah, razen stroškov cepljenja psov in pašne govedi proti steklini, ki jih plačajo imetniki živali sami.
15. člen
Kršitev ali neizpolnjevanje določb odredbe se kaznuje v skladu s kazenskimi določbami Zakona o zdravstvenem varstvu živali.
16. člen
Odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-06/94-2
Šmarje pri Jelšah, dne 3. marca 1994.
Podpredsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine
Šmarje pri Jelšah
Marjan Drofenik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti