Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2006 z dne 10. 1. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2006 z dne 10. 1. 2006

Kazalo

92. Program priprave občinskega lokacijskega načrta TPC Žalec, stran 301.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/2002, 8/03 – popr. in 58/03-ZZK-1; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) in 16., 24. ter 36. člena Statuta Občine Žalec (Uradni list RS, št. 37/99, 43/00, 37/01, 25/02, 5/03, 29/03, 134/04 in 16/05) je župan Občine Žalec dne 28. decembra 2005 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
občinskega lokacijskega načrta TPC Žalec
I. Vsebina programa priprave
S tem programom se podrobneje določijo:
– ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo občinskega lokacijskega načrta TPC Žalec (v nadaljevanju: LN),
– predmet in programska izhodišča LN ter okvirno ureditveno območje,
– nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi LN,
– način pridobitve strokovnih rešitev,
– seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve,
– roki za pripravo LN,
– obveznosti financiranja priprave LN;
 
II. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo LN
Ocena stanja:
Na vzhodnem delu naselja Žalec se južno od trgovskega območja ERA d.d., Velenje nahajajo funkcionalno zapuščeni objekti in zemljišča polnilnice COCA COLA nekdanjega lastnika Coca-Cola Beverages SLO, d.d. Žalec. Novi lastnik nepremičnin PLUTON Gradnje d.o.o., Rimska cesta 98a, Šempeter, želi območje s sanacijo, rekonstrukcijo in dozidavo funkcionalno preurediti v trgovski, poslovni in distribucijski center.
Poleg spremembe namembnosti obstoječih objektov želi lastnik izvesti tudi spremembo prostorske ureditve območja in arhitekturnega oblikovanja obstoječih objektov. Trenutna prometna navezava območja na južno žalsko obvoznico (preko nadvoza) in lokalno cesto skozi mesto Žalec (Celjska cesta) je nepregledna in neurejena in jo je na zahtevo Občine Žalec potrebno ustrezno preurediti. Območje je opremljeno z vso potrebno komunalno in energetsko infrastrukturo ter omrežjem zvez.
Obstoječa prostorska ureditev je bila izvedena na osnovi zazidalnega načrta industrijskega območja Slovin »IBP« Ljubljana, Slovin, TOZD Žalec iz leta 1987. Zazidalni načrt ni bil v celoti realiziran.
Razlogi za pripravo LN:
– sanacija zapuščenih objektov in zemljišč v skladu s potrebami novega lastnika,
– spremembe prostorske ureditve območja in pogojev za izvedbo spremenjene prostorske ureditve,
– nova ureditev dovoza z lokalne ceste skozi naselje preko krožišča (preureditev križišč s Celjsko cesto, trgovskim območjem ERE in južno obvoznico Žalca) na širšem vplivnim območjem LN;
Pravna podlaga:
Veljavne prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine Žalec (Uradni list RS, št. 21/90, 34/92, 69/93, 7/94, 11/94, 20/94, 76/94, 77/94, 13/96, 35/96, 43/96, 72/97, 7/98, 17/99, 28/99, 37/99, 98/00 in 94/02) opredeljujejo ureditveno območje LN kot obstoječe stavbno zemljišče (poselitveno območje po ZUreP-1) v okviru ureditvenega območja za proizvodne dejavnosti z oznako 23, za katerega je bil v letu 1987 z odlokom sprejet zazidalni načrt (Uradni list RS, št. 1/88).
Razvojne potrebe investitorja po funkciji bistveno spreminjajo sprejeti zazidalni načrt, pogojujejo drugačno prostorsko ureditev in arhitektonsko oblikovanje objektov, zato je potrebno za ureditveno območje zapuščenih objektov polnilnice pripraviti nov lokacijski načrt.
Razširitev ureditvenega območja proti severu (za potrebe prometne preureditve dovozne ceste in njenih križišč s Celjsko cesto, južno obvoznico in območjem ERE) posega v območje ureditvenega načrta za prenovo starega mestnega jedra v Žalcu z ožjim ureditvenim območjem (Uradni list RS, št. 45/96, 78/96 in 117/04). Postopek priprave sprememb in dopolnitev omenjenega ureditvenega načrta se prične s svojim programom priprave in poteka istočasno s postopkom priprave in sprejema tega lokacijskega načrta.
Skladno s 3. točko drugega odstavka 72. člena ZUreP-1 se občinski lokacijski načrt pripravi za prostorske ureditve, za katere so znani financerji in za ureditve območij, ki so predvidena za sanacijo in prenovo ter za širitev naselij v skladu z urbanistično in krajinsko zasnovo.
 
III. Predmet in programska izhodišča LN ter okvirno ureditveno območje
Predmet LN:
Predmet izdelave LN je celotno ureditveno območje nekdanje polnilnice Coca-Cole, ki je razširjeno še v smeri proti jugozahodu.
Programska izhodišča LN:
Na skoraj v celoti pozidanem območju je predvidena prostorska ureditev za razvojni program investitorja in sicer predvsem za dejavnost trgovskega, poslovnega in distribucijskega centra. Najpomembnejša programska izhodišča so:
– sanacija zapuščenih objektov in zemljišč v skladu s potrebami novega lastnika,
– sprememba namembnosti obstoječih objektov (iz proizvodne dejavnosti v trgovsko, poslovno in skladiščno – distribucijsko dejavnost),
– sanacija, rekonstrukcija in dozidava obstoječih objektov (tudi rušitve in spremembe arhitekturnega preoblikovanja obstoječih objektov) in eventualna gradnja novih objektov,
– preureditev zunanjih površin v smislu navezave na novo funkcijo objektov (organizacija prometa dostavnih vozil, ureditev centralnega parkirišča za stranke ipd),
– rekonstrukcija in dograditev obstoječe infrastrukture,
– nova ureditev dovoza z lokalne ceste skozi naselje Žalec preko krožišča (preureditev križišč s Celjsko cesto, trgovskim območjem ERE in južno obvoznico Žalca) na širšem vplivnem območju LN;
Pri pripravi občinskega LN je upoštevati tudi eventualna druga programska izhodišča, ki se kot posledica le-teh pojavijo v samem postopku izdelave dokumenta.
Okvirno ureditveno območje:
Okvirno ureditveno območje LN zajema območje, ki na severu meji na trgovsko območje ERE, na vzhodu na spodnji rob nasipa južne obvoznice mesta Žalec, na jugu na območje Hmezada Export-Import Žalec in na zahodu na skladiščne prostore trgovine ERE in pot k objektom Hmezada. Ureditveno območje meri ca 1,50 ha.
Širše vplivno območje LN meji na severu na južni rob funkcionalnih površin pokopališča (parkirne površine, zelenica), na vzhodu na kmetijske površine najboljših kmetijskih zemljišč, na jugu na severno mejo ureditvenega območja LN TPC Žalec in na zahodu na zunanje površine trgovskega območja ERE. Vplivno območje meri ca 0,84 ha.
Prostorska konferenca:
Občina Žalec, Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora je dne 20. decembra 2005 v skladu z 28. členom ZUreP-1 sklicala prvo prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave LN oziroma predvidene prostorske ureditve. Datum, kraj in čas zbora konference je pripravljavec objavil v dveh sredstvih javnega obveščanja. S to objavo so bili o prostorski konferenci obveščeni predstavniki gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti, z vabili pa so bili še posebej povabljeni nosilci urejanja prostora, ki so predvideni v IV. točki tega programa priprave ter lastniki nepremičnin, ki mejijo na ureditveno območje LN.
Na prostorski konferenci sta priporočila podali predstavnici Hmezad-a Export-Import d.d. Žalec in Nove vizije d.o.o. Žalec.
Na podlagi priporočil se v postopku priprave LN:
– celovito prouči predlog Hmezad-a Export-Import d.o.o.Žalec glede povezave njihovega parkirišča z načrtovanim parkiriščem TPC Žalec (način eventualne povezave obeh parkirišč),
– ustrezno reši lastništvo dovozne ceste do območja LN TPC Žalec.
 
IV. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi LN
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave LN podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu LN pa mnenje, so:
1. RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje,
2. RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana,
3. RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje,
4. Občina Žalec, Oddelek za negospodarske in gospodarske dejavnosti (za področje kmetijstva in za področje gospodarskih dejavnosti),
5. VOC Celje, Vzdrževanje in obnova cest, d.d.,
6. Slovenske železnice d.d. Ljubljana,
7. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja Savinje,
8. Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d., Celje,
9. Geoplin plinovodi d.o.o., Ljubljana
10. Telekom Slovenije, PE Celje,
11. Javno komunalno podjetje Žalec, d.o.o.,
12. Mestni plinovodi, Distribucija plina d.o.o.,
13. Kabel TV d.o.o. Petrovče,
14. Javne naprave, Javno podjetje d.o.o., Celje,
15. Mestna skupnost Žalec,
16. drugi nosilci urejanja, če to pogojujejo utemeljene potrebe, ugotovljene v postopku priprave LN.
Če nosilci urejanja prostora v roku 30 dni od prejema ustreznega gradiva ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo.
Pri pripravi LN sodelujejo naslednji udeleženci:
– Pobudnik priprave: PLUTON GRADNJE d.o.o., Rimska c. 98a, Šempeter
– Naročnik vseh strokovnih podlag in LN: isti kot v prejšnji alinei oziroma nosilec urejanja prostora
– Pripravljavec: Občina Žalec, Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora (v nadaljevanju: OŽ OVOUP)
– Načrtovalec oziroma izdelovalec: CONSTRUCTA d.o.o., Hajdrihova 28, Ljubljana
Izdelovalec mora izpolnjevati pogoje, določene v 156. do 160. členu ZUreP-1 (imeti pridobljen status pooblaščenega prostorskega načrtovalca in izpolnjevati pogoje iz zakona, ki ureja graditev objektov)
– Investitor načrtovanih prostorskih ureditev: PLUTON GRADNJE d.o.o. Rimska c. 98a, Šempeter; ERA d.d. Velenje, Prešernova cesta 10, Velenje, HMEZAD Export-Import d.d., Vrečarjeva ulica 14, Žalec in Občina Žalec, Ulica Savinjske čete 5, Žalec;
 
V. Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne podlage se izdelajo na osnovi analize prostora, pridobljenih smernic in analize le-teh, priporočil s prve prostorske konference, ter ob upoštevanju programskih izhodišč, določenih v III. poglavju tega programa priprave.
Iz odločbe Ministrstva za okolje in prostor št. 35409-108/2005 z dne 5. 12. 2005 izhaja, da v postopku priprave LN ni potrebno izvesti celovite presoje vplivov na okolje.
Zaradi omejitev ustvarjenih danostih prostora (prostorska utesnjenost območja, ohranitev pretežnega dela obstoječih objektov, fiksen potek dovozne ceste ob vzhodnem robu območja) izdelava več variantnih rešitev ni možna. Izdelovalec LN izdela eno strokovno rešitev, razen v primeru, da se potreba po izdelavi variantnih rešitev pokaže kasneje v postopku priprave LN, če takšna potreba izhaja iz izdelanih strokovnih podlag in analiz.
LN se po vsebini, obliki in načinu pripravi skladno z določili veljavne prostorske zakonodaje in sicer predvsem z:
– Zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03-popr. in 58/03-ZZK-1),
– Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04) ter
– Zakonom o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 41/04);
 
VI. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve
Pri izdelavi strokovnih podlag in LN je treba upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja in ohranjanja narave:
– Odlok o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (Uradni list RS, št. 76/04),
– Uredbo o prostorskem redu Slovenije (Uradni list RS, št. 122/04)
– prostorske sestavine dolgoročnega plana za obdobje 1986-2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Žalec (Uradni list RS, št. 21/90, 34/92, 69/93, 7/94, 11/94, 20/94, 76/94, 77/94, 13/96, 35/96, 43/96, 72/97, 7/98, 17/99, 28/99, 37/99, 98/00 in 94/02),
– Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za del območja občine Žalec z oznako PUP2 (Uradni list RS, št. 35/96),
– Odlok o ureditvenem načrtu za prenovo starega mestnega jedra v Žalcu z ožjim ureditvenim območjem (Uradni list RS,. št. 45/96, 78/96 in 117/04).
– Idejno zasnovo prostorske ureditve območja TPC Žalec (CONSTRUCTA d.o.o., Ljubljana, julij 2005),
– Geodetski načrt območja v merilu 1:500 (izdelovalec: SPECTER GEAM d.o.o. Trbovlje) in
– ostala gradiva, relevantna za izdelavo naloge;
Pred izdelavo predloga LN mora nosilec urejanja prostora, investitor oziroma pristojni naročnik zagotoviti naslednje strokovne podlage:
– idejne zasnove vseh tistih rešitev, ureditev in ukrepov, ki so v odvisnosti od načrtovane prostorske ureditve,
– podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic na obravnavanem območju,
– poročilo o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje v skladu s predpisom, ki ureja metodologijo za izdelavo poročil na okolje,
– morebitne druge strokovne podlage, ki bodo izhajale iz smernic nosilcev urejanja prostora;
 
VII. Roki za pripravo LN
Sprejem programa priprave:
– Pripravljavec pripravi »Obvestilo o nameri izdelave občinskega lokacijskega načrta TPC Žalec« za MOP konec oktobra 2005.
– Pripravljavec skliče prvo prostorsko konferenco najmanj osem dni pred sprejemom programa priprave.
– Župan Občine Žalec s podpisom potrdi program priprave najmanj osem dni po izvedeni prostorski konferenci in najmanj pet dni po prejetju odločbe v zvezi z izvedbo celovite presoje vplivov na okolje.
Pridobitev smernic za načrtovanje:
– Izdelovalec LN po potrebi dopolni gradivo »Idejna zasnova prostorske ureditve TPC Žalec« (CONSTRUCTA d.o.o., Ljubljana, julij 2005),
– Po sprejemu in objavi programa priprave v uradnem glasilu in po pridobitvi gradiva iz prve alinee izdelovalec LN zaprosi za smernice za načrtovanje nosilce urejanja prostora iz IV. točke tega programa priprave.
– Nosilci urejanja prostora podajo smernice najkasneje v 30 dneh po prejemu vloge.
– Po pridobitvi smernic izdelovalec LN izdela analizo smernic ter ob upoštevanju le-te in analize prostora izdela usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve (v 14 dneh po prejemu smernic).
– OŽ OVOUP in investitor načrtovane prostorske ureditve potrdita usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve.
Izdelava strokovne rešitve prostorske ureditve:
– Po končani izdelavi usmeritev za načrtovanje prostorske ureditve izdelovalec LN izdela strokovno rešitev prostorske ureditve in sicer v 20 dneh po potrditvi usmeritev.
– Pripravljavec organizira predstavitev strokovne rešitve zainteresirani javnosti v okviru druge prostorske konference, katere namen je, da se na predlagano rešitev pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi (mnenja) lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti.
Izdelava strokovnih podlag in predloga LN:
– Nosilec urejanja prostora, investitor načrtovanih prostorskih ureditev oziroma pristojni naročnik zagotovi izdelavo vseh strokovnih podlag, določenih v VI. točki tega programa priprave.
– Izdelovalec izdela predlog LN v 20 dneh po opravljeni drugi prostorski konferenci in po prevzemu vseh strokovnih podlag.
Javna razgrnitev in javna obravnava:
– Odbor za okolje in prostor ter komunalne zadeve obravnava predlog v roku 14 dni po oddaji gradiva OŽ OVOUP, župan občine Žalec sprejme sklep o javni razgrnitvi predloga naslednji dan po seji odbora.
– OŽ OVOUP istočasno obvesti javnost o kraju in času javne razgrnitve in javne obravnave z objavo v Uradnem listu Republike Slovenije ter na krajevno običajen način in sicer najmanj en teden pred javno razgrnitvijo prostorskega akta.
– Javna razgrnitev traja najmanj 30 dni.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Žalec in na sedežu Mestne skupnosti Žalec za najmanj 30 dni od dneva uveljavitve sklepa o javni razgrnitvi.
– OŽ OVOUP v sodelovanju z mestno skupnostjo organizira javno obravnavo v prostorih Občine Žalec.
– OŽ OVOUP v sodelovanju z Mestno skupnostjo Žalec evidentira vse pisne in ustne pripombe in predloge organov, organizacij in posameznikov.
– Izdelovalec v sodelovanju z Občino Žalec prouči pripombe in predloge in pripravi predlog stališč glede njihovega upoštevanja v roku 14 dni po prejemu vseh pripomb.
– Župan zavzame stališče do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja izdelovalca, občinske strokovne službe ter sklepov odbora za okolje in prostor ter komunalne zadeve, ki predhodno obravnava pripombe in predloge, v roku 30 dni po preteku javne razgrnitve (navedeni rok zajema čas za pripravo odgovorov pri izdelovalcu in čas za posredovanje ter obravnavo gradiva in je odvisen od števila in zahtevnosti pripomb),
– Pripravljavec pisno seznani lastnike nepremičnin na območju LN s stališči do morebitnih njihovih pripomb in predlogov v roku 15 dni po sprejetju stališča do pripomb.
Izdelava dopolnjenega predloga LN:
– Nosilec urejanja prostora, investitor načrtovanih prostorskih ureditev oziroma pristojni naročnik zagotovi izdelavo morebitnih dopolnitev strokovnih podlag.
– Izdelovalec izdela dopolnjen predlog LN po prejemu stališča do pripomb in predlogov in po prevzemu vseh morebiti dopolnjenih strokovnih podlag.
– Izdelovalec LN pozove nosilce urejanja prostora iz IV. točke tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu LN.
– Nosilci urejanja prostora podajo mnenje najkasneje v 30 dneh po prejemu vloge.
– Izdelovalec izdela in preda usklajen dopolnjen predlog LN OŽ OVOUP v 30 dneh po prejemu gradiv iz druge alinee tega sklopa oziroma v 10 dneh po prejemu zadnjega mnenja.
Sprejem LN:
– Župan Občine Žalec posreduje, po predhodni obravnavi na Odboru za okolje in prostor ter komunalne zadeve, usklajeni predlog LN Občinskemu svetu v sprejem. Sestavni del gradiva so priporočila prostorskih konferenc in stališča do pripomb in predlogov z javne razgrnitve.
– Občinski svet občine Žalec sprejme LN z odlokom in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
 
VIII. Obveznosti financiranja priprave LN
Investitor načrtovanih prostorskih ureditev, nosilec urejanja prostora, oziroma pristojni naročnik zagotovi vsa sredstva za izdelavo strokovnih podlag, investitor načrtovanih prostorskih ureditev pa tudi za izdelavo LN.
 
IX. Objava programa priprave
Ta program se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 35005/0011/2004 2/3
Žalec, dne 28. decembra 2005
Župan
Občine Žalec
Lojze Posedel l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti