Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/1993 z dne 10. 7. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/1993 z dne 10. 7. 1993

Kazalo

1595. Odlok o dobavah in odjemu pitne vode ter ravnanju z vodnjaki na območju občine Šmarje pri Jelšah, stran 1971.

Skupščina občine Šmarje pri Jelšah je na podlagi 41. člena Zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list RS, št. 8/82) ter v skladu s 4. členom Odloka o pristojnosti in delu SO Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 1/90 in 45/90, 5/91 na skupni seji zbor združenega dela, zbor krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 30. 6. 1993 sprejela
ODLOK
o dobavah in odjemu pitne vode ter ravnanju z vodnjaki na območju občine Šmarje pri Jelšah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa pogoje in način oskrbe z vodo iz javnih vodovodov, s katerimi upravlja Obrtno komunalno podjetje OKP Rogaška Slatina ali krajevne skupnosti ter ravnanje z vodnjaki, na območju občine Šmarje pri Jelšah.
2. člen
Uporabniki vode iz javnega vodovoda so fizične in pravne osebe, ki uporabljajo vodo iz javnega vodovoda.
3. člen
Krajevne skupnosti morajo ustanoviti za upravljanje z javnimi vodovodi vodovodni odbor. Odgovorna oseba je predsednik odbora.
4. člen
Javni vodovod je vodovodno omrežje s pripadajočimi objekti in napravami, ki oskrbujejo najmanj pet priključkov različnih uporabnikov. Za novo zgrajeni javni vodovod mora biti izdano uporabno dovoljenje pristojnega upravnega organa.
Vodnjak je obstoječi vodni vir na družbenem ali zasebnem zemljišču.
II. OBJEKTI IN NAPRAVE UPORABNIKOV IN UPRAVLJALCEV
5. člen
Naprave, za katere je odgovoren uporabnik, so vse notranje instalacije za glavnim vodomerom, vključno z jaškom ali nišo za vodomer.
Te naprave so last uporabnika oziroma upravljalca zgradbe, ki z njimi upravlja in razpolaga.
Objekti in naprave upravljalca so:
a) Vodni viri in objekti:
– naprave za zbiranje, transport in čiščenje vode, tranzitni vodovodi od črpališč in zajetij, vodna črpališča, zajetja in naprave za bogatenje podtalnic;
– vodnjaki;
– naprave za predelavo in prečiščenje vode.
b) Primarno omrežje:
– cevovod od črpališč in zajetij do sekundarnih cevovodov.
c) Sekundarno omrežje:
– omrežje za oskrbovanje sosesk ali manjših naselij,
– omrežje za preprečevanje požarov (hidranti),
– omrežje za vzdrževanje javnih površin,
– naprave za kondicioniranje vode.
III. RAVNANJE Z VODNJAKI
6. člen
Na območju občine Šmarje pri Jelšah morajo vsi lastniki zemljišč, na katerih se nahajajo vodnjaki (studenci), poskrbeti za redno uporabo le-teh tako, da je vodo v njih mogoče vedno uporabljati za pomožne namene.
Pomožni nameni rabe so: gašenje požarov, zalivanje vrtov, parkov in obdelovalnih površin, napajanje živine, industrijske rabe ter drugo.
7. člen
Sekretariat za obrambo SO Šmarje pri Jelšah mora v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi v roku 1 leta po sprejemu tega odloka izdelati seznam vseh vodnjakov, ki jih je mogoče uporabljati za namene iz 6. člena tega odloka.
Lastniki zemljišč, na katerih se nahaja vodnjak, so dolžni posredovati upravnemu organu iz 7. člena tega odloka ali krajevni skupnosti vse pomembne podatke, ki se nanašajo na vodnjak.
IS SO izda na predlog sekretariata za obrambo podrobnejše navodilo o vsebini pomembnih podatkov, ki se uporabljajo za izdelavo seznama vodnjakov. Sestavni del seznama vodnjakov je karta vseh vodnjakov v merilu 1: 5000.
8. člen
Občina zagotavlja v okviru letnega proračuna subvencijo za usposobitev vodnjakov v višini 30% vrednosti sanacije.
Subvencijo za enkratno usposobitev vodnjaka dodeli lastniku zemljišča ali drugemu zainteresiranemu izvajalcu sanacije IS-SO na osnovi sklenjene pogodbe o rabi vode ter vzdrževanju vodnjaka.
V ta namen pripravi IS-SO vsako leto javni razpis za sanacijo vodnjakov na območju občine najkasneje do 30. 5. v letu. Z javnim razpisom določi tudi vse druge pogoje in merila za dodelitev subvencije.
IV. PRIKLJUČITEV NA VODOVODNO OMREŽJE
9. člen
Vsak uporabnik ima pravico in dolžnost pridobiti na področju oskrbovalnega sistema priključek na omrežje na podlagi vloge in predpisane investicijsko-tehnične dokumentacije.
10. člen
Upravljalec je dolžan izdati soglasje za vodovodni priključek v roku 30 dni od prejema vloge, pod pogojem, da je investitor predložil dokumentacijo, ki je predpisana s tem odlokom ter da razmere območja, na katerega se investitor priključuje, dovoljujejo novo predvideno potrošnjo. V primeru, da razmere ne dovoljujejo novih priključkov, je upravljalec dolžan investitorja seznaniti o razmerah ter pogojih, pod katerimi bi bila priključitev možna.
11. člen
V soglasju za priključek objekta uporabnika na vodovodno omrežje mora upravljalec upoštevati:
– minimalne odmike vseh novogradenj od vodovodnega omrežja;
– konkretne pogoje in navodila za zaščito vodovodnega omrežja, pred vplivom novogradenj;
– določitev profila vodomera;
– določitev trase, globine in profila priključne cevi;
– določitev lokacije, oblike in velikosti vodovodnega jaška;
– posebne zaščitne ukrepe za objekte, ki so locirani v ožjem, širšem ali vplivnem področju podtalnice ali vodnih virov;
– križanja podzemnih komunalnih vodovodov in ostalih objektov z vodovodnim omrežjem;
– pogoje zunanje ureditve objektov na mestih, kjer se predvideva trasa priključnega cevovoda.
12. člen
Uporabnik si mora pridobiti soglasje upravljalca za vse gradnje, rekonstrukcije ali adaptacije, ki bi imele za posledico povečan odjem ali karšnenkoli drug vpliv na dobavo vode.
13. člen
Uporabnik predloži k vlogi za pridobitev soglasja po prejšnjem členu tega odloka ali pred priključitvijo objekta naslednjo dokumentacijo:
a) Za mnenje za pridobitev lokacijskega dovoljenja:
– lokacijsko dokumentacijo,
– situacijo z vrisanim objektom v merilu 1: 1000 ali 1: 5000,
– opis specifičnosti gradnje s predvideno potrošnjo vode.
b) Za soglasje za pridobitev gradbenega dovoljenja:
– pravnomočno lokacijsko dovoljenje,
– situacijo z vrisanim objektom v merilu 1: 1000 ali 1: 500,
– projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja,
– soglasja lastnikov oziroma uporabnikov parcel, po katerih bo potekal priključek, oziroma sodno odločitev, ki nadomesti soglasje.
c) Pred priključitvijo:
– pravnomočno gradbeno dovoljenje,
– atest o izvedeni vodovodni instalaciji (tlačni preizkus), dezinfekcija za izpiranje instalacije,
– soglasje za prečkanja obstoječih komunalnih vodov in naprav (Elektro, PTT, plin, ceste, kanalizacija),
– soglasje za prekop cestišča.
Pridobitev soglasja za obstoječe zgradbe se uporablja točka "C" tega člena.
14. člen
Upravljalec je dolžan izvesti priključek, če je uporabnik izpolnil vse pogoje, določene v soglasju, če poravna vse obveznosti in predloži vso potrebno dokumentacijo.
Vodovodni priključek je spojna cev od sekundarnega vodovodnega omrežja do vključno vodomera, z vsemi vgrajenimi elementi.
15. člen
Vodovodni priključek se izvede praviloma za vsak objekt posebej, z upoštevanjem velikosti in namembnosti objekta, na stroške investitorja.
16. člen
Vodovodni priključek je lahko stalni ali začasni, le izjemoma je lahko provizoričen ali kombiniran.
Začasni ali provizoričen priključek na javno vodovodno omrežje (gradbišče, za prireditev) mora uporabnik odstraniti v skladu z izdanim soglasjem upravljalca.
17. člen
Vsa dela na javnih vodovodnih ali hišnih priključkih, vključno na vodomerih, izvaja in nadzira upravljalec oziroma oseba, ki jo je pooblastil izvajalec.
V. PREVZEM VODOVODNIH OBJEKTOV IN NAPRAV V UPRAVLJANJE
18. člen
Za prenos javnega vodovoda v upravljanje komunalnemu podjetju morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
1. vodovod, ki se predaja, mora imeti vso potrebno dokumentacijo (kataster, evidenco priključkov in hidrantov) ter evidenco osnovnih sredstev s finančnim ovrednotenjem;
2. vsi grajeni obračunski vodomeri morajo biti pregledani in žigosani skladno z določili zakona;
3. izračunani morajo biti stroški obratovanja vodovoda, ki se predaja, in stroški, povezani s prevzemom;
4. določeni morajo biti pogoji in roki izpolnitve zahtev prevzemnika glede tehnične izvedbe in stanja vodovodnega omrežja.
VI. MERITVE PORABE IN OBRAČUN PORABLJENE VODE
19. člen
Količina porabljene vode se meri z obračunskimi vodomeri.
Vsakemu porabniku namesti upravljalec vodovoda obračunski vodomer. Tip, velikost in mesto namestitve določi upravljalec samostojno oziroma skladno s projektom.
Uporabnik ne sme prestavljati, zamenjati ali popravljati obračunskega vodomera.
Vsak obračunski vodomer mora biti pregledan in žigosan od upravnega organa, pristojnega za kontrolo meril in plemenitih kovin. Upravljalec vzdržuje obračunske vodomere in skrbi za njihove redne preglede.
20. člen
Uporabnik je dolžan zgraditi in vzdrževati prostor za vodomer, ki mora biti redno dostopen delavcem ali pooblaščenim osebam upravljalca za vzdrževanje in redne preglede.
21. člen
Stroški prve nabave in namestitve obračunskega vodomera gredo v breme uporabnika. Stroške kontrole, popravila in zamenjave plača uporabnik z mesečno vzdrževalnino vodomera.
Uporabniki, ki ne plačujejo mesečne vzdrževalnine vodomera, plačajo zamenjavo in redno vzdrževanje vodomera na osnovi dejanskih stroškov.
Vse okvare, ki so nastale na vodomeru ali pri priključku po krivdi uporabnika, bremenijo le-tega.
22. člen
Vsako okvaro na priključku ali vodomeru mora uporabnik prijaviti upravljalcu. Uporabnik ima poleg rednih pregledov iz 19. člena pravico zahtevati izredno kontrolo natančnosti. Če se ugotovi, da je natančnost obračunskega vodomera zunaj dopustnih toleranc, nosi stroške preizkusa upravljalec, v nasprotnem primeru pa uporabnik.
23. člen
Upravljalec je dolžan voditi evidenco vgrajenih vodomerov.
24. člen
Uporabniku se zaračuna količina porabljene vode iz omrežja vodovoda v m3 po stanju odčitka vodomera vodovodnega priključka – zajemoma pa po pavšalni določitvi (m3).
Odčitanje opravijo delavci upravljalca najmanj enkrat letno oziroma po potrebi. Cena m3 vode se določa v skladu z določili zakona o komunalnih dejavnostih in na podlagi predpisov o oblikovanju cen.
25. člen
Uporabniki plačujejo porabo vode na podlagi računa upravljalca. Obračun porabljene vode se mora opraviti najmanj enkrat letno.
26. člen
Za uporabnika v smislu prejšnjega člena se štejejo fizične in pravne osebe, ki so lastniki oziroma upravljalci objekta, priključenega na vodovodno omrežje.
V primeru, da je v objektu več uporabnikov dobavljene vode, le-ti določijo z medsebojnim sporazumom pravno ali fizično osebo, ki sprejema in plačuje prejete račune za porabljeno vodo v objektu. Interna delitev in zaračunavanje vode posameznim uporabnikom je obveznost uporabnika – upravljalca takega objekta.
27. člen
V primeru, da upravljalec ali uporabnik ugotovi, da je vodomer v okvari in ni mogoče odčitati dejanske porabe vode, se obračuna pavšalna poraba vode na osnovi povprečne porabe v preteklem obračunskem obdobju.
28. člen
Porabljeno vodo plačuje uporabnik v 15 dneh po izstavitvi računa upravljalca oziroma takoj ob odčitanju vodomera. Če uporabnik porabljene vode ne plača niti v 15 dneh po prejetju opomina, v katerem mora biti navedena posledica neplačanega računa, lahko upravljalec brez poprejšnjega opozorila prekine dobavo vode.
Ugovor zoper račun za porabljeno vodo je treba poslati upravljalcu najkasneje v 15 dneh po prejemu računa. Ugovor ne zadrži plačila računa.
Upravljalec je dolžan na pripombe ali ugovor uporabnika pisno odgovoriti v 15 dneh in v tem roku ne sme prekiniti dobave vode.
VII. PREKINITEV DOBAVE VODE
29. člen
Upravljalec lahko na stroške uporabnika brez odpovedi, vendar ob obvestilu, prekine dobavo vode v naslednjih primerih:
1. če stanje interne napeljave ali vodomernega jaška ogroža zdravje drugih uporabnikov oziroma kvaliteto vode v javnem vodu;
2. če je priključek na vodovod izveden brez soglasja upravljalca;
3. če interna instalacija in druge naprave uporabnika ovirajo redno dobavo vode drugim uporabnikom in uporabnik ne izboljša stanja;
4. če uporabnik brez soglasja upravljalca dovoli priključitev drugega uporabnika na svojo interno instalacijo ali če razširi svojo napeljavo;
5. če uporabnik onemogoča delavcu upravljalca odčitanje ali zamenjavo vodomera ali pregled priključka in notranjih instalacij skladno z določili tega odloka;
6. če uporabnik brez privolitve upravljalca odstrani plombo na vodomeru, hidrantu ali kako drugače spremeni izvedbo priključka;
7. če uporabnik krši objavljene omejitve pri varčevanju z vodo;
8. če uporabnik ne ravna skladno z določbami 28. člena tega odloka v 15 dneh po izstavitvi pisnega opomina;
9. če z odvodom odpadne vode povzroča nevarnost za neoporečnost vode;
10. če ne dovoli vgraditi vodomera.
Dobava vode se prekine za čas, dokler ni odpravljen vzrok prekinitve. Uporabnik mora plačati stroške prekinitve in ponovne priključitve.
Upravljalec lahko prekine dobavo vode na stroške uporabnika, če uporabnik ali njegov pooblaščeni predstavnik pisno odpove priključek ali zahteva zaporo vode.
30. člen
Upravljalec ima pravico prekiniti dobavo vode za krajši čas zaradi planiranih vzdrževanih del na objektih in napravah javnega vodovoda ali nepredvidljivih okvar, vendar mora o času trajanja zapore pravočasno obvestiti uporabnike preko sredstev javnega obveščanja ali neposredno.
VIII. VARČEVANJE Z VODO
31. člen
Vodo iz vodovodnega omrežja so dolžni vsi uporabniki varčno trositi. Upravljalec vodovoda nadzira potrošnjo vode in sme omejevati čezmerno uporabo.
V primeru pomanjkanja vode izda dobavitelj navodila za racionalno uporabo vode.
32. člen
V primerih višje sile, kot so potres, požar, suša, onesnaževanje vodnih virov, izpad energije, velike okvare na objektih in napravah ter podobno, ima upravljalec pravico brez povračila škode prekiniti ali zmanjšati dobavo vode, mora pa o tem obvestiti uporabnike. Upravljalec v primeru večjega pomanjkanja vode dobavlja vodo za osebno potrošnjo uporabnikov po vrstnem redu, ki ga na njegov predlog določi izvršni svet skupščine občine.
IX. OBVEZNOSTI UPRAVLJALCEV IN UPORABNIKOV
33. člen
Upravljalec ima pri preskrbi z vodo naslednje obveznosti:
1. skrbi za normalno obratovanje vodovoda v okviru razpoložljivih kapacitet;
2. redno vzdržuje vse objekte in naprave javnega vodovoda;
3. redno vzdržuje obračunske vodomere in skrbi za njihove redne preglede skladno z zakonom o merilih ali na zahtevo uporabnika, kot to določa 22. člen tega odloka;
4. redno kontrolira kakovost vode skladno s pravilnikom o higienski neoporečnosti vode za javno preskrbovanje prebivalstva z vodo in drugih predpisih;
5. obvešča uporabnike o času trajanja in ukrepih ob prekinitvah dobave vode preko sredstev javnega obveščanja ali neposredno;
6. vodi kataster vodovoda, evidenci vodomerov, hidrantov;
7. redno odčituje vodomere in skrbi za obračun porabljene vode;
8. oblikuje ceno vode na podlagi zakona o komunalnih dejavnostih in drugih predpisov o oblikovanju cen;
9. izdaja soglasje in omogoča priključitev na javni vodovod, kot to določa ta odlok;
10. organizira preskrbo z vodo, v primerih višje sile poda predlog vrstnega reda dobave vode uporabnikom, izvršnemu svetu;
11. redno vzdržuje hidrantno omrežje;
12. kontrolira ustreznost interne instalacije pred priklopom na javni vodovod;
13. vsakemu odjemalcu na njegove stroške vgradi vodomer;
14. uporabnike seznanja z rezultati analiz vode.
34. člen
Uporabniki imajo naslednje obveznosti:
1. na javni vodovod se priključijo le s soglasjem upravljalca;
2. redno vzdržujejo interno instalacijo, vodomerni jašek ali nišo in interne hidrante, jih ščitijo pred zamrzovanjem in čistijo dostope;
3. omogočajo dostop do obračunskega vodomera, interne instalacije in hidrantov;
4. takoj javljajo upravljalcu vse okvare na javnem vodovodu, vodomerih in odjemu vode iz hidrantov;
5. redno plačujejo vodo in vzdrževalnino vodomerov na podlagi izdanih računov v plačilnem roku;
6. urejajo medsebojno delitev stroškov, kadar imajo obračun preko enega obračunskega vodomera;
7. upoštevajo varčevalne in druge ukrepe v primerih višje sile ali ob prekinitvi dobave vode;
8. na svoje stroške dopustijo vgradnjo vodomera;
9. uporabljajo hidrante le v primeru požara.
35. člen
Izvajalci del morajo pri graditvi, vzdrževanju in rekonstrukciji cest, ulic in trgov vzpostaviti vodovodno omrežje in naprave v prvotno stanje, upravljala drugih objektov in naprav (kanalizacijskega, elektro, PTT, toplovodnega, plinovodnega omrežja itd.) morajo pri opravljanju del na svojih objektih in napravah zagotoviti, da ostanejo vodovodne naprave nepoškodovane.
36. člen
Uporabniki ne smejo prekiniti dobave vode drugemu uporabniku ali z nestrokovnim delom onesnažiti vodo v napeljavi.
X. ODJEM VODE IZ HIDRANTOV
37. člen
Hidranti v omrežju javnega vodovoda rabijo požarni varnosti in morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju. Iz njih se sme odvzemati vodo brez soglasja upravljalca le za gašenje požarov.
Zaradi registracije nekontroliranega odvzema vode je potrebno najkasneje v 24 urah obvestiti upravljalca o odvzemu vode iz hidrantov.
Odvzem vode iz hidrantov za čiščenje cest in ulic, zalivanje zelenic, izpiranje kanalov, utrjevanje cestišč, za javne prireditve in za polnjenje cistern za prevoz vode je dovoljen le s soglasjem upravljalca. Za tak odvzem vode se sklene pogodba za poravnavo stroškov porabljene vode.
38. člen
Za uporabo hidrantov v internem omrežju, ki se napaja direktno iz omrežja brez vodomera, veljajo določbe prejšnjega člena tega odloka.
39. člen
Uporabnik mora pustiti hidrant v brezhibnem stanju, v nasprotnem primeru nosi sam vse stroške popravil za okvare, ki jih je povzročil.
XI. KAZENSKE DOLOČBE
40. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje upravljalec javnega vodovoda, če ne izvaja obveznosti iz 33. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje za prekršek iz 1. odstavka tega člena tudi odgovorna oseba upravljalca.
41. člen
Z denarno kaznijo najmanj 3.000 SIT se kaznuje za prekršek uporabnik – fizična oseba:
1. če ravna v nasprotju z določili 6. člena, 2. odstavka 7. člena in 34. člena tega odloka;
2. če odvzema vodo v nasprotju z določili 37. člena, 38. člena in 39. člena.
Za prekršek iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena se kaznuje uporabnik – pravna oseba z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT.
42. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki krši določilo 35. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje za prekršek iz 1. odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe.
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
43. člen
Krajevne skupnosti, ki gospodarijo z javnimi vodovodi, morajo ustanoviti vodovodni odbor v roku 6 mesecev od uveljavitve tega odloka ali ob začetku obratovanja novozgrajenega vodovoda.
44. člen
Upravljalci morajo vgraditi vodomere uporabnikom, ki so že priključeni na javni vodovod, pa vodomerov še nimajo vgrajenih, v roku enega leta od uveljavitve tega odloka.
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravljajo inšpekcijske službe SO Šmarje pri Jelšah.
46. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 355-8/93
Šmarje pri Jelšah, dne 30. junija 1993.
Predsednik
Skupščine občine
Šmarje pri Jelšah
Jože Čakš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti