Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2004 z dne 20. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2004 z dne 20. 4. 2004

Kazalo

1674. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o obveščanju glede zadržanja pošiljk rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov ali izoliranih škodljivih organizmov iz uvoza, ki predstavljajo nevarnost za vnos in širjenje škodljivih organizmov, stran 4750.

Na podlagi 56. člena in v zvezi s 57. členom zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 45/01 in 45/01 – ZDU) ter v zvezi s konvencijo o varstvu rastlin (spremenjeno; Uradni list RS, št. 84/00 – Mednarodne pogodbe) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o obveščanju glede zadržanja pošiljk rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov ali izoliranih škodljivih organizmov iz uvoza, ki predstavljajo nevarnost za vnos in širjenje škodljivih organizmov
1. člen
V pravilniku o obveščanju glede zadržanja pošiljk rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov ali izoliranih škodljivih organizmov iz uvoza, ki predstavljajo nevarnost za vnos in širjenje škodljivih organizmov (Uradni list RS, št. 13/02) se v 1. členu besedilo »v Republiko Slovenijo« nadomesti z besedilom »v Evropsko skupnost«.
2. člen
V 2. členu se črta 2. točka.
3. točka se spremeni tako, da se glasi:
»2. zadržanje je vsak ukrep, ki se je ali se namerava izvesti v skladu z Direktivo Sveta 2000/29/ES (UL L 169, 10. 7. 2000) z vsemi spremembami, glede pošiljke rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov (v nadaljnjem besedilu: pošiljka) ali izoliranega škodljivega organizma, ki se uvaža iz tretje države in ne izpolnjuje predpisanih fitosanitarnih zahtev;«.
3. člen
Besedilo prvega odstavka 3. člena se spremeni tako, da se glasi:
»V primeru, da pošiljka ali izolirani škodljivi organizem, ki se uvaža, ne izpolnjuje predpisanih fitosanitarnih zahtev, fitosanitarni inšpektor zadrži pošiljko in odredi enega ali več ukrepov za celotno pošiljko ali le za del pošiljke v skladu s predpisi, ki urejajo postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov.«.
V tretjem odstavku se besedilo »Uprava za varstvo rastlin in semenarstvo« nadomesti z besedilom »Fitosanitarna uprava Republike Slovenije«.
4. člen
V prvem odstavku 6. člena se besedilo »Urad Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo« nadomesti z besedilom »Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano«.
V drugem odstavku se besedilo »Urad inšpektorata« nadomesti z besedo »Inšpektorat«.
V tretjem odstavku se črta besedilo »za namene mednarodnega obveščanja«.
5. člen
8. člen se spremeni tako, da se glasi:
»8. člen
(obveščanje EU in EPPO)
Uprava obvestilo o zadržanju iz 6. člena tega pravilnika posreduje:
– pristojnim organom za zdravstveno varstvo rastlin držav članic Evropske unije,
– Evropski komisiji (v nadaljnjem besedilu: komisija),
– Evropski in mediteranski organizaciji za varstvo rastlin (v nadaljnjem besedilu: EPPO).
Pri obveščanju držav članic Evropske unije in komisije se obvestilo o zadržanju posreduje v rokih iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika.«.
6. člen
V 10. členu se za prvim stavkom doda nov stavek, ki se glasi:
»Za obveščanje med državami članicami Evropske unije in komisijo se po možnosti uporablja omrežje, ki ga vzpostavi komisija.«.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Ne glede na določbe prve in tretje alinee prvega odstavka 8. člena tega pravilnika ter v okviru možnosti omrežja lahko uprava zaprosi komisijo za nadaljnje obveščanje ostalih držav članic Evropske unije ter EPPO. Če komisija obvešča EPPO, posreduje ustrezno izpolnjeno obvestilo o zadržanju, v katerem se ne izpolni 1., 2., 3., 15 c. do g. in 17. točke.«.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati 1. maja 2004.
Št. 327-01-139/2001/1
Ljubljana, dne 8. aprila 2004.
EVA 2004-2311-0220
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti