Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2003 z dne 10. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2003 z dne 10. 10. 2003

Kazalo

4332. Pravilnik o postopku za pridobitev dovoljenja za opravljanje dejavnosti proizvodnje nevarnih kemikalij, prometa z nevarnimi kemikalijami ali uporabe nevarnih kemikalij, razvrščenih kot zelo strupene (T+) ali strupene (T), stran 13729.

Na podlagi 44. člena zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 36/99, 11/01-ZFfS, 65/03) izdaja minister za zdravje
P R A V I L N I K
o postopku za pridobitev dovoljenja
za opravljanje dejavnosti proizvodnje nevarnih kemikalij, prometa z nevarnimi kemikalijami
ali uporabe nevarnih kemikalij, razvrščenih
kot zelo strupene (T+) ali strupene (T)
1. člen
Ta pravilnik določa postopek in vsebino vloge za pridobitev dovoljenja za opravljanje dejavnosti proizvodnje nevarnih kemikalij, prometa z nevarnimi kemikalijami ali uporabe nevarnih kemikalij, razvrščenih kot zelo strupene (T+) ali strupene (T).
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen kot izrazi, uporabljeni v zakonu o kemikalijah (v nadaljnjem besedilu: zakon).
Ne glede na prejšnji odstavek za izvajanje tega pravilnika izraz “zavezanec” pomeni vsako pravno ali fizično osebo, ki proizvaja nevarne kemikalije, opravlja promet z nevarnimi kemikalijami, ali uporablja nevarne kemikalije, razvrščene kot zelo strupene (T+) ali strupene (T).
3. člen
Dovoljenja za opravljanje dejavnosti proizvodnje nevarnih kemikalij, prometa z nevarnimi kemikalijami ali uporabe nevarnih kemikalij, razvrščenih kot zelo strupene (T+) ali strupene (T), izdaja Urad Republike Slovenije za kemikalije (v nadaljnjem besedilu: urad) na podlagi vloge ter predloženih dokazil o izpolnjevanju pogojev, določenih z zakonom.
Dovoljenja so lahko stalna ali enkratna.
4. člen
Vloga za izdajo stalnega dovoljenja za proizvodnjo nevarnih kemikalij oziroma za promet z nevarnimi kemikalijami mora vsebovati izpolnjen obrazec, ki je v prilogi 1 tega pravilnika in naslednja dokazila:
– dokazilo, da ima zavezanec sedež v Republiki Sloveniji ali v kateri od držav Evropske unije,
– dokazilo o svetovalcu za kemikalije.
Dokazilo iz prve alinee prejšnjega odstavka je izpisek iz sodnega registra, ki ne sme biti starejši od dveh mesecev, iz katerega je razvidno, da ima zavezanec sedež v Republiki Sloveniji in dejavnosti, za opravljanje katerih je registriran, ali drugo dokazilo, iz katerega je razvidno, da ima zavezanec sedež v Republiki Sloveniji in da je registriran za opravljanje dejavnosti, oziroma ustrezno dokazilo pristojnega organa, iz katerega je razvidno, da ima zavezanec sedež v kateri od držav Evropske unije.
Dokazilo iz druge alinee prvega odstavka tega člena je izjava zavezanca, iz katere je razvidno, da je določil svetovalca za kemikalije, ki izpolnjuje predpisane pogoje v zvezi s stopnjo in smerjo izobrazbe, ter ima uspešno opravljen preizkus znanja iz predpisov, ki urejajo proizvodnjo in promet s kemikalijami.
Vloga za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti uporabe nevarnih kemikalij, razvrščenih kot zelo strupene (T+) ali strupene (T), mora poleg obrazca iz priloge 1 vsebovati samo dokazilo iz prve alinee prvega odstavka tega člena.
Zavezanec mora uradu sporočiti vsako spremembo podatkov iz 1. in 2. točke priloge 1 tega pravilnika, pa tudi vsako drugo spremembo, ki bi lahko vplivala na izpolnjevanje pogojev za pridobitev dovoljenja iz 1. člena tega pravilnika.
5. člen
Enkratno dovoljenje za opravljanje dejavnosti proizvodnje ali prometa z nevarnimi kemikalijami se lahko izda za enkratno proizvodnjo ali promet omejene količine nevarne kemikalije, namenjene omejenemu številu poklicnih končnih uporabnikov za točno določen namen uporabe, če je količina take kemikalije obrazložena in skladna z namenom predvidene uporabe.
Enkratnega dovoljenja ni mogoče pridobiti za kemikalije, namenjene za splošno uporabo.
Vloga za izdajo enkratnega dovoljenja mora vsebovati:
– izpolnjen obrazec, ki je v prilogi 2 tega pravilnika,
– dokazilo iz prve alinee prvega odstavka prejšnjega člena,
– v celoti izpolnjeno sporočilo o kemikaliji na podlagi predpisa, ki ureja sporočanje podatkov o kemikalijah.
6. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati navodilo o vpisu v seznam pravnih in fizičnih oseb, ki opravljajo proizvodnjo oziroma promet z nevarnimi kemikalijami, ki ga vodi Urad Republike Slovenije za kemikalije (Uradni list RS, št. 58/01).
Zavezancu, ki mu je bila na podlagi navodila iz prejšnjega odstavka izdana odločba o izpolnjevanju pogojev za opravljanje proizvodnje oziroma prometa z nevarnimi kemikalijami ter o vpisu v seznam pravnih in fizičnih oseb, ki opravljajo proizvodnjo oziroma promet z nevarnimi kemikalijami, se od dne uveljavitve tega pravilnika ta odločba prizna kot stalno dovoljenje za opravljanje dejavnosti proizvodnje nevarnih kemikalij, prometa z nevarnimi kemikalijami ali uporabe nevarnih kemikalij, razvrščenih kot zelo strupene (T+) ali strupene (T).
Vsi postopki vpisa v seznam, ki so se začeli po navodilu iz prvega odstavka tega člena, se nadaljujejo po določbah tega pravilnika, pri čemer se dokazilo o izobrazbi odgovorne osebe, dokazilo o zaposlitvi odgovorne osebe in potrdilo o opravljenem preskusu znanja odgovorne osebe upoštevajo kot dokazilo v skladu z drugo alineo prvega odstavka 4. člena tega pravilnika.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Določba prve alinee prvega odstavka 4. člena tega pravilnika v delu, ki se nanaša na zavezanca, ki ima sedež v kateri od držav članic Evropske unije, se začne uporabljati z dnem pristopa Republike Slovenije k Evropski uniji.
Št. 022-9/2003
Ljubljana, dne 18. septembra 2003.
EVA 2003-2711-0039
dr. Dušan Keber l. r.
Minister
za zdravje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti