Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2002 z dne 19. 7. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2002 z dne 19. 7. 2002

Kazalo

3079. Odlok o zazidalnem načrtu za stanovanjsko gradnjo Zagrad, stran 6998.

Mestni svet mestne občine Celje je na podlagi 39. in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 52/93, 56/93, 71/93 in 44/97) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99) na 34. seji dne 30. 5. 2002 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu za stanovanjsko gradnjo Zagrad
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91, 54/94 in 25/98) in s srednjeročnim družbenim planom Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86, Uradni list RS, št. 48/90, 25/98 in 86/01) se sprejme zazidalni načrt za stanovanjsko gradnjo Zagrad, ki ga je pod št. proj. 526/01 izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o, Celje.
2. člen
Zazidalni načrt vsebuje: tekstualni del, soglasja in grafične priloge. Načrt je sestavni del odloka.
II. MEJA OBMOČJA OBRAVNAVE
3. člen
Območje obravnave obsega eno parcelo, zato meja poteka po vseh robovih parcele 528/6, k. o. Zagrad.
na severu:     južno od obstoječe stanovanjske hiše,
na vzhodu:     prečka travnik,
na jugu:       do dovozne ceste,
na zahodu:     po robu lokalne ceste.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
Območje obravnave je namenjeno gradnji enodružinskih stanovanjskih objektov.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTURNO ZASNOVO
5. člen
Urbanistična zasnova
Predvidena je gradnja 9 stanovanjskih objektov.
Predvidena je gradnja stanovanjskih hiš tlorisnih dimenzij 12 m x 10 m, etažnost P+IP. Garaže so predvidene ob stanovanjski hiši, maksimalnih tlorisnih dimenzij 6 m x 6 m, etažnost P. Garažo je možno izgraditi tudi v objektu.
Etažnost objektov je definirana s pritličjem in izzidanim podstrešjem. Objekti lahko imajo tudi klet, vendar tako, da je pritličje dvignjeno nad teren maks. 30 cm.
Za objekte so določeni gabariti in obvezne gradbene linije. Strehe so simetrične dvokapnice z naklonom večjim od 32°.
6. člen
Pogoji za arhitektonsko oblikovanje
Objekti bodo pravokotne tlorisne zasnove, vhodni del naj bo poudarjen s členitvijo fasade in frčado na strešnem delu, ki lahko poteka do tal kot nadstrešek nad vhodom.
Kritina bo opečna ali njej podobna kritina po barvi in teksturi.
7. člen
Zunanja ureditev
Ob cesti, med cesto in ograjo parcele je predviden 0,5 m širok pas za komunalno infrastrukturo.
Funkcionalna zemljišča so lahko ograjena z ograjo, ki bo členjena, med vertikalnimi stebrički bodo polnila, višina ograje do 1,50 m ali z živo mejo do višine 1,70 metra. Okolice objektov bodo zatravljene, zasajene z okrasnimi grmovnicami in nizkim drevjem.
Na območju funkcionalnih zemljišč je možna postavitev vrtnih ut, pergol in bazenov.
8. člen
Funkcionalna zemljišča
Velikosti funkcionalnih zemljišč so določena v tekstualnem delu elaborata.
V. CESTNA, VODNOGOSPODARSKA, KOMUNALNA, ENERGETSKA IN TELEPRENOSNA INFRASTRUKTURA
9. člen
VI. Cestno omrežje
Dostop do predvidenega območja pozidave je potrebno zagotoviti preko obstoječih prometnih površin, na katerih je potrebno zagotoviti ustrezno prometno signalizacijo.
Na obravnavanem območju je potrebno zgraditi cesto širine utrjene površine min. 5 m in svetlega profila 6 m v katerega ni dovoljeno postavljati vrtnih ograj oziroma ostalih ovir.
Potrebna je zgraditi ustrezno zasnovano in zadostno dimenzionirane naprave za odvodnjo površinskih vod.
Z ustrezno prometno signalizacijo je potrebno omejiti hitrost na 30 km/h.
10. člen
VII. Vodnogospodarski pogoji
Do izgradnje fekalnega kanalizacijskega omrežja je potrebno sanitarne odpadne vode iz predvidenih objektov odvajati v začasno malo čistilno napravo. Po izgradnji kanalizacije je potrebno odpadne vode odvajati v le-to po navodilih upravljalca.
Ustrezno je potrebno načrtovati odvajanje zalednih ter lastnih površinskih vod območja, ki ga obravnava zazidalni načrt. Zaledne vode in meteorne vode je potrebno odvajati v meteorno kanalizacijo z iztokom v površinski odvodnik. Meteorne vode s strešin objektov je potrebno odvajati v meteorno kanalizacijo preko peskolovov.
Kanalizacija in objekti v na njej morajo biti načrtovani v vodotesni izvedbi kot to določajo ustrezni standardi.
Skladišče nevarnih snovi (naftni derivati) morajo biti načrtovani v skladu s »pravilnikom o tem, kako morajo biti zgrajena in opremljena skladišča ter transportne naprave za nevarne in škodljive snovi« (Uradni list SRS, št. 3/79).
Investitor si mora pridobiti geološko poročilo, ki bo podalo pogoje v smislu zaščite kletnih delov objektov pred talnimi vodami.
Pri nadaljnjih fazah načrtovanja je potrebno izdelati PGD projekt odvajanja meteornih, zalednih in sanitarnih vod z obravnavanega območja.
K načrtom za izdajo gradbenega dovoljenja obravnavanih objektov in odvodnjavanja si je potrebno pridobiti vodnogospodarsko mnenje oziroma soglasje. Predmetni vodnogospodarski pogoji morajo biti v PGD dokumentaciji smiselno upoštevani in ustrezno prikazani.
11. člen
Komunalna, energetska in teleprenosna infrastruktura
Vsi priključki na omrežja so možni skladno s pogoji upravljalcev.
Oskrba s pitno vodo
Na obravnavanem območju je potrebno zgraditi zankasto zasnovan cevovod pitne vode minimalnega prereza fi 100 mm.
Protipožarno zaščito obravnavanega območja zagotavlja namestitev nadzemnih hidrantov.
Zaradi zagotavljanja ustrezne protipožarne zaščite z nadzemnimi hidranti, je potrebno del cevovoda PVC fi 80 mm, na odseku med cevovodom TRM 10 in predvidenim cevovodom na obravnavanem območju nadomestiti z cevovodom minimalnega prereza fi 100 mm.
Odcepe od povezovalnega cevovoda in priključke na stanovanjske objekte je potrebno izdelati skladno s pogoji upravljalca.
Odvod meteornih vod
Za potrebe odvodnje meteornih vod iz utrjenih povoznih površin in ostalih površin znotraj obravnavanega območja je potrebna izgradnja meteornega kanala.
Zajem padavinskih vod se izvede preko požiralnikov s peskolovi.
Za ustrezen odvod površinskih vod do površinskega odvodnika je potrebna izgradnja meteornega kanala na območju južno od obravnavanega območja predvidene pozidave dolžine ca. 80 m. Za predvideno meteorno kanalizacijo, ki poteka izven obravnavanega območja, je potrebno pridobiti služnostno pravico na parcelah preko katerih predviden kanal poteka, ter izdelati predpisano tehnično dokumentacijo.
Odvod fekalnih odplak
Odvod fekalnih vod je potrebno zgraditi fazno.
Prva faza je izgradnja omrežja z izgradnjo male čistilne naprave in iztokom v meteorni kanal preko katerega se ustrezno očiščene odvajajo v površinski odvodnik.
Mala čistilna naprava mora biti ustrezno dimenzionirana in mora zagotavljati stopnjo čiščenja fekalnih vod, ki jo predpisuje veljavna zakonodaja za mejno vrednost onesnaženja, ki jo je dopustno izpuščati v površinske odvodnike.
Drugo fazo pa predstavlja opustitev male čistilne naprave in priključitev na izgrajeni sistem fekalne kanalizacije po projektni dokumentaciji Savinja projekt, št. 55/96.
Oskrba z električno energijo
Na obravnavanem območju je potrebno obstoječo nadzemno vodo kablirati od transformatorske postaje do meje obravnavanega območja pozidave kjer je potrebno postaviti končni betonski drog.
Nizkonapetostno omrežje, ki zagotavlja oskrbo predvidene pozidave je potrebno izvesti z kablovodi min. presekov 25 mm 2,70 mm2 in 150 mm2.
Nizkonapetostni vodi potekajo paralelno s cestiščem v odmiku do 1 m.
Pri križanju komunalnih vodov, asfaltnih in voznih površin je kable potrebni položiti v obbetonirane zaščitne cevi.
TK omrežje
Potrebna je izgradnja TK omrežja na obravnavanem območju s priključitvijo na obstoječe omrežje.
Ogrevanje
Energetska oskrba predmetnega območja bo možna z navezavo ne predvideno plinsko omrežje.
Do izgradnje plinskega omrežja bo ogrevanje rešeno individualno, z upoštevanjem veljavne regulative.
VIII. VARSTVO OKOLJA
12. člen
Hrup
V skladu z uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) sodi območje zazidalnega načrta v II. območje varstva pred hrupom, za katerega veljajo mejne dnevne ravni hrupa 55dBA in mejne nočne ravni 45dBA.
Predvidena soseska ne bo obremenjevala okolja s hrupom, ki bi presegal zakonsko dovoljene ravni. V času gradnje objektov je potrebno upoštevati čas gradnje v roku delovnega časa.
Zrak
Za zagotovitev nižje stopnje onesnaženosti zraka, je kot energetski vir predviden zemeljski plin.
Vode
Odpadne in meteorne vode se bodo odvajale v javno kanalizacijsko omrežje in dalje v čistilno napravo.
Odpadki
Komunalni odpadki se bodo zbirali v zabojnikih in se odvažali na komunalno deponijo skladno z odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Celje.
Požarna varnost
Zazidalni načrt upošteva določila 22. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93).
IX. TOLERANCE
13. člen
Kot toleranca je dovoljeno:
– gabariti lahko odstopajo +0,60 m, in izzidki +1 m, pod pogojem da se ohrani podolgovata zasnova objektov v minimalnem razmerju 1,2:1, da to dopušča velikost funkcionalnega zemljišča in konfiguracija terena. Spremembe ne smejo ovirati realizacije zazidalnega načrta in morajo biti v skladu z zakoni, predpisi navodili in pravilniki, ki se nanašajo na varovanje okolja;
– gradnja objektov manjših dimenzij kot so določene dimenzije, ob obveznem upoštevanju podolgovate zasnove objektov v minimalnem razmerju 1,2:1,0.
– ureditev garaž znotraj stanovanjskih objektov,
– gradnja kletne etaže, če je to možno glede na pogoje geološko-geomehanskega poročila in pod pogojem, da je kota pritličja enaka koti pritličja, določeni v ZN;
– meje funkcionalnih zemljišč so določene okvirno, možne so manjše korekcije pri zakoličbi na terenu;
– sprememba zasnove, prometne, komunalne in energetske infratrukture na podlagi ustrezne projektno-tehnične dokumentacije, če to pogojujejo primernejši obratovalni parametri in ekonomičnejša investicijska vlaganja.
X. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO ZAZIDALNEGA NAČRTA
14. člen
Pred pričetkom gradnje je obvezno pridobiti geološko geomehansko mnenje in upoštevati določitve le-tega.
XI. KONČNI DOLOČBI
15. člen
Zazidalni načrt za stanovanjsko gradnjo Zagrad je stalno na vpogled pri Mestni občini Celje.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dni po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35005-22/2001
Celje, dne 30. maja 2002.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti