Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2001 z dne 7. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2001 z dne 7. 3. 2001

Kazalo

982. Odlok o komunalnem nadzoru v Občini Šmarje pri Jelšah, stran 1626.

Na podlagi 29. in 65.a člena ter v zvezi z 21. in 50.a členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, št. 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US, 9/96 – odl. US, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US, 74/98 in 70/00, 97. in 100. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 – odl. US, 1/96 in 84/99 – odl. US), 9. člena zakona o notranjih zadevah (Uradni list SRS, št. 28/80, 38/88, 8/90, Uradni list RS, št. 19/91-I, 4/92, 58/93, 87/97) ter 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 5/90, 10/91, 13/93, 66/93) in 16. člena statuta Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 41/99) je Občinski svet občine Šmarje pri Jelšah na 18. seji dne 15. 2. 2001 sprejel
O D L O K
o komunalnem nadzoru v Občini Šmarje pri Jelšah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa organiziranost, naloge in pristojnosti komunalnega inšpekcijskega nadzorstva nad izvajanjem občinskih predpisov in drugih aktov, s katerimi Občina Šmarje pri Jelšah ureja zadeve s svoje pristojnosti ter opravljanje komunalnega nadzorstva v zvezi z izvajanjem občinskih predpisov, ki se nanašajo na zunanji videz naselij v občini ter nadziranje mirujočega prometa.
2. člen
Pri izvajanju komunalnega inšpekcijskega nadzora se uporabljajo določila zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 80/99), določila zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94), ki se nanašajo na izvajanje inšpekcijskega nadzorstva.
Komunalni nadzor obsega inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določil odlokov, pravilnikov in drugih predpisov, sprejetih v Občini Šmarje pri Jelšah, ki urejajo naslednja področja:
1. obveznih gospodarskih javnih služb, ki so:
– oskrba s pitno vodo,
– odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda,
– odvajanje in čiščenje padavinskih voda,
– ravnanje s komunalnimi odpadki,
– odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
– javna snaga in čiščenje javnih površin,
– urejanje in vzdrževanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin,
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka;
2. neobveznih oziroma izbirnih gospodarskih javnih služb, kot so:
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje komunalnih naprav,
– obvezno odlaganje odpadnega gradbenega, odkopnega in drugega materiala,
– urejanje in vzdrževanje pokopališč in oddajanje prostorov za grobove v najem/pokopališki red,
– pogrebne storitve,
– urejanje in vzdrževanje ulic, trgov in cest,
– urejanje in vzdrževanje javnih tržnic in prostorov ter površin, ki se uporabljajo za trženje/tržni red,
– oskrba industrijskih porabnikov z vodo ter oskrba naselij s požarno vodo v javni rabi,
– urejanje javnih parkirišč,
– javna razsvetljava v naseljih,
– upravljanje, vzdrževanje in obnova vodovodnih kanalizacijskih in ostalih objektov in naprav,
– plakatiranje;
3. področje cestne infrastrukture v upravljanju občine;
4. druga področja, ki so urejena z občinskimi odloki in drugi predpisi, katerih izvajanje je v pristojnosti občine, kot so:
– javni red in mir,
– varstvo okolja,
– varovanje zraka,
– urejenost naselij,
– ravnanje s plodno zemljo,
– uporaba zastave in grba,
– promet v naseljih in parkiranje,
– ravnanje z opuščenimi motornimi vozili,
– potoki in jarki,
– označevanje cest, ulic, trgov, naselij in zgradb,
– oglaševanje, neprometni znaki, reklamni napisi in plakatiranje,
– zimska služba,
– komunalna taksa,
– turistična taksa,
– druga področja.
3. člen
Komunalni inšpekcijski nadzor izvajajo pooblaščene osebe: občinski inšpektor in komunalni redar, v obsegu in s pooblastili, kot je določeno s tem odlokom, z ostalimi odloki in drugimi splošnimi predpisi Občine Šmarje pri Jelšah ter z drugimi akti s področij iz 2. člena tega odloka.
II. ORGANIZACIJA
4. člen
Izvajanje komunalnega nadzora spada v pristojnost Občinske uprave občine Šmarje pri Jelšah. Z aktom o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest Občine Šmarje pri Jelšah, se določi delovno mesto in posebne pogoje, ki jih mora izpolnjevati delavec za izvajanje inšpekcije in komunalnega nadzora po zakonu o upravi.
Komunalni inšpektor mora izpolnjevati pogoje, predpisane z zakonom o upravi in ima enaka pooblastila, dolžnosti in obveznosti, kot jih imajo inšpektorji po zakonu o upravi.
5. člen
Posamezne naloge komunalnega nadzora lahko izvajajo tudi drugi delavci Občinske uprave občine Šmarje pri Jelšah, javnih podjetij in druge osebe v izvajanju javnih pooblastil, kolikor jih za to pooblasti župan.
Župan lahko pooblasti specializirano strokovno organizacijo za pridobitev posebnih strokovnih mnenj v primeru, kadar komunalni nadzor presega znanje in usposobljenost občinske uprave ali obstajajo za to drugi tehtni razlogi.
6. člen
Osebe, ki izvajajo inšpekcijo in komunalni nadzor, morajo imeti službeno izkaznico ali potrdilo, ki jih pooblašča za izvajanje nadzora, redarji pa poleg službene izkaznice nosijo službena oblačila in drugačne vidne oznake.
Obrazec službene izkaznice oziroma potrdila, oblačilo in opremo za osebe, ki izvajajo komunalni nadzor, predpiše župan s pravilnikom.
III. PRISTOJNOSTI
7. člen
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor, ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico in dolžnost:
– opozarjati na lažje kršitve predpisov,
– preventivno zabeležiti kršitelja,
– ugotavljati istovetnost kršiteljev in prič,
– na vozilo namestiti obvestilo o prekršku,
– mandatno kaznovati in predlagati izvršbo za izterjavo izrečenih mandatnih kazni pri pristojnem organu,
– izdati obvestilo o prekršku in plačilni nalog,
– dajati ustne in pisne naloge za odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti,
– predlagati uvedbo postopka o prekršku s področja kršenja občinskih predpisov,
– prijaviti kazniva dejanja, ki jih zazna pri opravljanju svojega dela,
– posredovati ustrezne podatke o kršiteljih pristojnim organom, kadar meni, da je potrebno sprejeti ukrepe, za katere sam ni pristojen,
– fotografirati, snemati in urejati dokazno dokumentacijsko gradivo,
– opravljati druga dejanja in strokovne naloge v okvirjih svojih pristojnosti.
8. člen
Pravne osebe, osebe civilnega prava ter fizične osebe so dolžni komunalnemu inšpektorju oziroma drugi pooblaščeni osebi:
– omogočiti nemoteno izvrševanje komunalnega nadzora,
– posredovati vse potrebne podatke in pojasnila v zvezi z opravljanjem nadzora in omogočiti vstop v objekte, prostore oziroma dostop do naprav, ki jih nadzira,
– nuditi potrebno pomoč, dajati podatke in obvestila v zvezi z opravljanjem komunalnega nadzora.
9. člen
V primeru, da kršitelj ne izvrši naloženega ukrepa ali ga ne izvrši popolnoma ali v določenem roku, lahko za komunalni nadzor pristojni organ odloči, da to opravi druga oseba ali organizacija na stroške zavezanca.
10. člen
Pooblaščena oseba, ki izvaja komunalni nadzor lahko zahteva pri svojem delu pomoč organov za notranje zadeve in drugih institucij, kadar je to potrebno zaradi opravljanja njegovega dela, oziroma zaradi lastne varnosti ali vzpostavitve reda.
V skladu s 47. členom zakona o notranjih zadevah nudi policija izvajalcu komunalnega nadzora pomoč, če jo zahteva.
11. člen
Zavezanci imajo v postopkih pravico do pritožbe. Pritožbeni postopek določa zakon o upravnem postopku in statut Občine Šmarje pri jelšah.
Osebe, ki opravljajo komunalni nadzor morajo obravnavati tudi druge pritožbe, prijave in vloge v zadevah iz svoje pristojnosti in vlagatelja obvestiti o svojih ukrepih.
12. člen
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor lahko zahteva od organov, ki vodijo evidence, podatke kot so: osebni podatki o vozilih in lastnikih vozil, podatki o lastnikih zemljišč, zgradb in podobne podatke, ki so potrebni za nemoteno opravljanje pooblastil, ki mu jih določajo zakon, odloki in drugi občinski akti.
Tako pridobljeni podatki se lahko uporabljajo le za izvrševanje tistih nalog za katere je odgovorna oseba pooblaščena na podlagi zakona, odlokov in drugih aktov Občine Šmarje pri Jelšah. Posredovati pa jih sme samo tistim osebam in organom, ki vodijo postopke oziroma pripravljajo ustrezne predloge za uvedbo postopkov v zvezi z ugotovljenimi kršitvami.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
13. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek:
– kdor se na zahtevo uradne osebe noče izkazati z dokumentom ali noče dati potrebnih podatkov in obvestil ter odklanja posredovanje drugih pojasnil in potrebnih dokazil za razjasnitev kršitev osebi, ki izvaja komunalni nadzor po uradni dolžnosti.
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik:
– ki ne izvrši zakonito odrejenega ukrepa osebe, ki izvaja komunalni nadzor.
Za kršitve iz prvega in drugega odstavka tega člena se z denarno kaznijo do 100.000 SIT kaznuje pravna oseba, z denarno kaznijo 25.000 SIT pa njena odgovorna oseba.
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor vloži predlog sodniku za prekrške zoper osebe, ki:
– se žaljivo in nedostojno vedejo do oseb, ki izvajajo komunalni nadzor ali oseb v postopku,
– preprečijo pooblaščeni osebi izvrševanje uradne naloge in jo pri tem ovirajo.
Za kršitev iz prejšnjega odstavka je zagrožena denarna kazen 60.000 SIT.
V. IZTERJAVA DENARNIH KAZNI
14. člen
Če gre za prekrške, za katere je predpisana samo denarna kazen v določenem znesku izda oseba, ki izvaja komunalni nadzor, plačilni nalog takoj na kraju prekrška samem tistim, ki jih zaloti pri prekršku.
Plačilni nalog se izda tudi tistim kršiteljem, ki se jih odkrije pri prekršku z ustreznimi tehničnimi sredstvi in napravami.
Mladoletniku, ki je storil prekršek, se denarna kazen ne izreče takoj na kraju prekrška, ampak se poda predlog za uvedbo postopka o prekršku.
Storilec prekrška je dolžan plačati denarno kazen, določeno po prvem odstavku tega člena, v roku osmih dni na račun Občine Šmarje pri Jelšah, ali v tem roku vložiti ugovor.
Storilcu, ki mu plačilnega naloga ni bilo mogoče vročiti takoj na kraju prekrška, se plačilni nalog pošlje po pošti. Kolikor okoliščine to dopuščajo, se mu na kraju prekrška pusti obvestilo o prekršku, ki vsebuje kraj in čas storitve ter pravne opredelitve prekrška. Tudi v tem primeru je dopusten ugovor kakor je navedeno v tretjem odstavku tega člena.
Ugovor se poda ustno ali pošlje pisno priporočeno po pošti Občini Šmarje pri Jelšah, ta pa pošlje ugovor skupaj s predlogom uvedbe postopka o prekršku pristojnemu organu za postopek o prekršku.
Storilec prekrška, ki bi se lahko z odhodom zaradi prebivanja v tujini izognil plačilu kazni, mora plačati izrečeno kazen na kraju prekrška. Če kazni ne plača se šteje da je podal ugovor, v tem primeru komunalni inšpektor oziroma občinski komunalni redar zaprosi za pomoč policijsko postajo, da uradna oseba organa za notranje zadeve s predlogom za uvedbo postopka o prekršku privede kršitelja k organu, pristojnemu za postopek o prekršku.
Za tak prekršek ne sme organ, ki je pristojen za prekrške izreči večje denarne kazni, kot se smejo izterjati na kraju samem.
V primeru, da storilec prekrška ne plača denarne kazni v roku osmih dni, niti ne vloži ugovora, pošlje oseba, ki opravlja komunalni nadzor nalog za izterjavo organu, pristojnemu za izterjavo, v skladu z določili zakona o davčni službi (Uradni list RS, št. 8/96 in 36/96).
Organ iz prejšnjega odstavka tega člena pred prisilno izterjavo ni dolžan poslati pisnega opomina.
Storilec, ki plača denarno kazen v predpisanem roku, plača le polovico denarne kazni izrečene na kraju prekrška.
VI. PREHODNE IN KONČNI DOLOČBI
15. člen
Z aktom o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v občinski upravi se določi delovno mesto občinskega inšpektorja in občinskega redarja ter drugi posebni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati delavci za opravljanje komunalnega nadzora in mirujočega prometa v 30 dneh od sprejema tega odloka.
16. člen
Akt s katerim se določi obrazec službene izkaznice in postopek za njeno izdajo in uporabo izda župan v 30 dneh od sprejema tega odloka.
17. člen
Naloge občinskega inšpektorja in komunalnega redarja lahko opravlja ena oseba.
18. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati odlok o komunalnem redarstvu v Občini Šmarje pri Jelšah objavljen v Uradnem listu RS, št. 15/99 dne 15. 5. 1999.
19. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-02/01
Šmarje pri Jelšah, dne 16. februarja 2001.
Župan
Občine Šmarje pri Jelšah
Jožef Čakš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti