Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998

Kazalo

273. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka v Krajevni skupnosti Šmarje pri Jelšah, stran 328.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/87) in v skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94 in 57/96) ter zakonom o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93 in 14/95) ter na podlagi petega odstavka 17. člena statuta Krajevne skupnosti Šmarje pri Jelšah je svet KS na seji dne 15. 1. 1998 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka v Krajevni skupnosti Šmarje pri Jelšah
1. člen
Razpiše se referendum za uvedbo samoprispevka v denarju za območje KS Šmarje pri Jelšah.
Rok za referendumska opravila začne teči 19. 1. 1998.
2. člen
Referendum bo 22. 2. 1998 na običajnih glasovalnih mestih oziroma na glasovalnih mestih, ki jih bo določila volilna komisija v Krajevni skupnosti Šmarje pri Jelšah.
3. člen
Sredstva zbrana s samoprispevkom se bodo uporabljala za financiranje programa celostne ureditve pokopališča, in sicer:
– izgradnja nove mrliške vežice,
– ureditev starega pokopališča,
– izgradnja novega pokopališča,
– izgradnja parkirišča,
– izgradnja dovozne ceste in pešpoti,
– hortikulturna ureditev,
– ureditev nadstreškov za deponije odpadkov.
4. člen
Program iz 3. člena tega sklepa je po ocenah iz meseca novembra 1997 ocenjen na 125,000.000 SIT.
S samoprispevkom bo v petih letih zbrano (ocena) 75,000.000 SIT ali 60% vrednosti celotnega programa.
Za izvedbo programa bo potrebno zagotoviti še sredstva proračuna Občine Šmarje pri Jelšah ter druga sredstva.
5. člen
Z referendumom se bodo krajani izrekli o uvedbi samoprispevka za obdobje petih let, in sicer od 1. 5. 1998 do 30. 4. 2003.
6. člen
Pravico glasovanja na referendumu imajo krajani, ki so vpisani v splošni volilni imenik za KS in v zaposleni krajani, ki še nimajo splošne volilne pravice in niso vpisani v splošni volilni imenik.
7. člen
Krajevni samoprispevek bodo plačevali krajani, ki imajo stalno bivališče na območju Krajevne skupnosti Šmarje pri Jelšah v naslednji višini:
– vsi zaposleni krajani po stopnji 1,5% od bruto osebnih dohodkov, nadomestil ter plačil po pogodbah o delu, zmanjšanih za davke in prispevke iz naslova teh prejemkov;
– upokojenci po stopnji 1% od vseh pokojnin, ki so osnova za davek od osebnih prejemkov, zmanjšanih za davke in prispevke;
– zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost po stopnji 1,5% bruto osnove za obračun prispevkov za socialno varnost;
– zavezanci, katerim se davek odmerja od popoldanske obrti po stopnji 1,5% od davčne osnove - dobička, zmanjšane za odmerjene davke;
– zavezanci, ki dosegajo dohodke za priložnostno opravljanje storitev po stopnji 1,5% od davčne osnove, zmanjšane za odmerjene davke;
– lastniki zemljišč po stopnji 5% od katastrskega dohodka gozdnih in negozdnih površin.
Krajani, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov navedenih v prejšnjem odstavku, plačujejo samoprispevek iz vsakega dohodka posebej.
8. člen
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialnovarstvene pomoči, od priznavalnin, od invalidnin in od drugih prejemkov po predpisih o vojaških invalidih in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine, priznane po starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom. Znesek obračunanega osebnega dohodka delavcev in drugih delovnih ljudi ne sme biti večji od razlike med priznano pokojnino in pokojnino, ki ne presega najnižja pokojnine za polno pokojninsko dobo, oziroma med akontacijo osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca določenega z zakonom.
9. člen
Na referendumu se glasuje neposredno in tajno z glasovnico, na kateri je naslednje besedilo:
KRAJEVNA SKUPNOST ŠMARJE PRI JELŠAH
Na referendumu dne 22. 2. 1998 za uvedbo samoprispevka v denarju za obdobje od 1. 5. 1998 do 30. 4. 2003 za sofinanciranje programa celostne ureditve pokopališča v Šmarju pri Jelšah.
GLASUJEM
                                    “ZA”           (Žig)              “PROTI”
Glasuje se tako, da se obkroži beseda ZA, če se glasovalec z uvedbo samoprispevka strinja, oziroma obkroži besedo PROTI, če se z uvedbo samoprispevka ne strinja.
10. člen
Sklep o uvedbi samoprispevka sprejme svet KS, če se bo večina glasovalcev, ki bodo glasovali, izjavila zanj na referendumu.
11. člen
Izid referenduma in sklep o uvedbi samoprispevka se objavita v Uradnem listu RS.
12. člen
Za zbiranje sredstev in izvajanje programa samoprispevka je odgovoren svet KS, ki bo o zbranih in porabljenih sredstvih poročal zboru občanov.
13. člen
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira Agencija za plačilni promet.
14. člen
Ta sklep se objavi v Uradnem listu RS.
Predsednik
Sveta KS Šmarje pri Jelšah
Jože Cerovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti