Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2002 z dne 22. 3. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2002 z dne 22. 3. 2002

Kazalo

1134. Odlok o merilih, kriterijih in višini obveznega prispevka za nove priključke in povečanju kapacitete obstoječih priključkov na javno vodovodno omrežje, stran 2121.

Na podlagi 26. in 59. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) je Občinski svet občine Žalec na seji dne 21. 2. 2002 sprejel
O D L O K
o merilih, kriterijih in višini obveznega prispevka za nove priključke in povečanju kapacitete obstoječih priključkov na javno vodovodno omrežje
1. člen
Ta odlok določa merila in kriterije za določitev višine prispevka in višino prispevka, ki ga plača investitor – uporabnik za priključitev objekta na javno vodovodno omrežje (v nadaljnjem besedilu: merila in kriteriji) in za povečanje kapacitete obstoječega priključka na javno vodovodno omrežje.
2. člen
Merila in kriteriji veljajo za priključitev objektov na obstoječe ali novozgrajeno omrežje v lasti Občine Žalec in v upravljanju gospodarske javne službe – Javno komunalno podjetje Žalec d.o.o. (v nadaljevanju: upravljavec javnega vodovodnega omrežja).
3. člen
Za priključitev na javno vodovodno omrežje se investitorjem oziroma prosilcem zaračuna obvezni prispevek v višini:
                                                             SIT
1.  – za eno gospodinjstvo do 16 m3/mesec                 85.000
    – za vikend, klet, zidanico do 16 m3/mesec           125.000
    – za samostojne garaže do 3 m3/mesec
    kjer je nujen samostojni priključek                   85.000
2.  – za obrtne delavnice, podjetja, trgovine,
    gostinstvo do povprečne porabe 3 m3/mesec             85.000
    – za obrtne delavnice, podjetja, trgovine,
    gostinstvo do povprečne porabe 6 m3/mesec            125.000
    – za obrtne delavnice, podjetja, trgovine,
    gostinstvo do povprečne porabe
    9 m3/mesec                                           165.000
    – za obrtne delavnice, podjetja, trgovine,
    gostinstvo do povprečne porabe
    12 m3/mesec                                          205.000
    – za obrtne delavnice, podjetja, trgovine
    in gostinstvo s porabo nad 12 m3/mesec              205.000+
    za vsak m3 vode nad 12 m3/mesec                        7.000
3.  – za kmetijstvo do povprečne porabe
    12 m3/mesec                                          125.000
    – za kmetijstvo s porabo nad 12 m3/mesec            125.000+
    za vsak m3 vode nad 12 m3/mesec                        7.000
Izjema so investitorji in prosilci iz 2. točke 3. člena, ki prvič pričenjajo z dejavnostjo, oziroma povečujejo svojo dejavnost na območju Občine Žalec ter prosilci iz 3. točke 3. člena, ki investirajo v kmetijo odprtih vrat ali v stacionarni kmečki turizem. Le-tem se priključek izvede na podlagi odločbe o začasnem odlogu plačila, ki jo izda za gospodarstvo pristojen organ občinske uprave na pisno vlogo investitorja. Odlog plačila je eno leto od začetka poslovanja, vendar največ dve leti od pravnomočnosti gradbenega dovoljenja oziroma od pravnomočnosti odločbe o priglasitvi del. V primeru zamude pri plačilu odložene obveznosti po preteku odloženega roka in v primeru prenehanja poslovanja prosilca – investitorja, ima upravljavec omrežja pravico, da investitorju fizično prekine dobavo pitne vode.
4. člen
Prispevek je investitor – prosilec dolžan plačati glede na namembnost in kapaciteto priključka objekta. Če investitor – uporabnik povečuje objekt in s tem kapaciteto priključka ali spreminja namembnost objekta, plača le razliko prispevka med novo in staro kapaciteto priključka ter stroške izdaje novega soglasja.
5. člen
Obvezni prispevek odmerja strokovna služba upravljavca javnega vodovodnega omrežja na osnovi:
– teh meril in kriterijev,
– soglasja o lokaciji objekta, ki se priključuje na omrežje,
– podatkov uporabnika ali investitorja o potrebni kapaciteti priključka,
– tehničnega izračuna projektanta interne vodovodne instalacije,
– namena porabe vode.
6. člen
Priključek na javno vodovodno omrežje izvede upravljavec omrežja, ali od njega pooblaščena firma na osnovi plačanega prispevka in na stroške investitorja – uporabnika.
7. člen
Vsi uporabniki, ki sofinancirajo izgradnjo primarnega ali sekundarnega vodovodnega omrežja, so oproščeni plačila obveznega prispevka za nove priključke in povečanje kapacitete obstoječih priključkov na javno vodovodno omrežje, kolikor je njihov delež sofinanciranja enak ali večji od višine navedenega prispevka. Vlogi za oprostitev, ki se vloži na Občino Žalec je potrebno priložiti dokazilo o sofinanciranju. Kolikor je plačan delež sofinanciranja uporabnika manjši od višine prispevka za nove priključke in povečanje kapacitete obstoječih priključkov na javno vodovodno omrežje, mora uporabnik plačati tudi razliko med tem prispevkom in polno vrednostjo prispevka. Sofinancerski deleži se valorizirajo po srednjem tečaju EUR, Banka Slovenije, na dan plačila.
8. člen
V primeru, da bodoči uporabnik pitne vode iz javnega vodovodnega omrežja želi zaradi različnih vzrokov uveljavljati pravico do zmanjšanja prispevka oziroma oprostitve prispevka, mora za to predhodno pridobiti soglasje Občinskega sveta občine Žalec, kar pa ne velja za uporabnike navedene v 7. členu tega odloka.
9. člen
Investitor – uporabnik, ki se naknadno priključuje na javno vodovodno omrežje, ki so ga v določenem deležu sofinancirali občani, krajevna skupnost ali občina, mora od krajevne skupnosti ali občine predložiti ustrezno soglasje za priklop.
10. člen
Upravljavec javnega vodovodnega omrežja enkrat letno ugotovi dejansko povprečno mesečno porabo vode v enem letu. V primeru, da uporabnik prekoračuje s soglasjem določeno povprečno porabo vode na mesec v enem letu, si mora pridobiti novo soglasje za povečan odjem vode in doplačati prispevek v skladu s 3. členom, 2. in 3. točke tega odloka. Dopustna toleranca je 0,9 m3 na mesec povprečno za eno leto.
11. člen
V primeru, da uporabnik ne poravna svoje obveznosti iz 10. člena tega odloka v roku dveh mesecev, oziroma se z upravljavcem javnega vodovodnega omrežja v tem času ne dogovori o načinu poravnave, upravljavec javnega vodovodnega omrežja prekine dobavo pitne vode, če je prekoračenje večje od 50% s soglasjem dovoljene količine in sproži tožbo zoper uporabnika. V primeru, da je prekoračenje manjše od 50% od s soglasjem dovoljene količine ter da uporabnik in upravljavec v roku dveh mesecev ne dosežeta soglasje o poravnavi obveznosti iz 10. člena tega odloka, upravljavec sproži tožbo zoper uporabnika.
12. člen
V primeru odklopa vode na eni lokaciji, je plačan prispevek prenosljiv na drugo lokacijo v Občini Žalec glede na tehnične pogoje in presojo upravljavca javnega vodovodnega omrežja. Lastnik soglasja oziroma prispevka si mora od upravljavca javnega vodovodnega omrežja pridobiti za ta prenos novo soglasje.
13. člen
Lastnik soglasja oziroma prispevka lahko prenese prispevek na drugo fizično ali pravno osebo na isti lokaciji. Ta prenos mora biti izvršen pisno pri upravljavcu javnega vodovodnega omrežja. Če dosedanji lastnik soglasja prenese prispevek na dva ali več novih uporabnikov na isti lokaciji, se skladno s 3. členom tega odloka upošteva že poravnana obveznost prispevka glede na odobreno porabo. Vsi novi uporabniki si morajo pridobiti novo soglasje za odjem.
14. člen
Pri spremembi namembnosti objekta in s tem priključka, je višina obveznega prispevka enaka razliki v ceni obeh prispevkov. Negativna razlika se ne vrača.
15. člen
Pri gradnji poslovnih prostorov, katerih namembnost v fazi gradnje ni znana, mora investitor plačati obvezni osnovni prispevek za 12 m3 vode po poslovni enoti pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Uporabnik poslovnega prostora si mora pri upravljavcu javnega vodovodnega omrežja pred priključitvijo na javno vodovodno omrežje pridobiti ustrezno soglasje in po potrebi doplačati obvezni prispevek.
16. člen
Investitorji plačajo prispevek in stroške izdaje soglasja za priključitev na javno vodovodno omrežje pred izdajo gradbenega dovoljenja. Obvezni prispevek za priključitev na javno vodovodno omrežje plača investitor na žiro račun upravljavca javnega vodovodnega omrežja.
17. člen
Zbrana sredstva obveznih prispevkov za priključitev na javno vodovodno omrežje so prihodek proračuna Občine Žalec in se izključno uporabljajo za pridobitev novih vodnih virov, za novogradnje, rekonstrukcije in posodobitve ter razširitve vodovodov s pripadajočimi objekti na območju Občine Žalec. Upravljavec javnega vodovodnega omrežja je dolžan sredstva plačanih obveznih prispevkov za priključitev na javno vodovodno omrežje odvesti v proračun Občine Žalec.
18. člen
Višino prispevka iz 3. člena tega odloka uskladi enkrat letno občinski svet na osnovi podatkov o rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu, ki jih objavlja Statistični urad RS v Uradnem listu RS. Nove višine prispevka se objavijo v Uradnem listu RS.
19. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o merilih, kriterijih in višini obveznega prispevka za nove priključke in povečanju kapacitete obstoječih priključkov na javno vodovodno omrežje (Uradni list RS, št. 41/97).
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35201/00001/2002 0002 09
Žalec, dne 21. februarja 2002.
Župan
Občine Žalec
Lojze Posedel, univ. dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti