Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/1995 z dne 11. 8. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/1995 z dne 11. 8. 1995

Kazalo

2270. Odlok o ustanovitvi Javnega zavoda otroški vrtec Šmarje pri Jelšah, stran 3675.

Na podlagi 3. in 8. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in na podlagi 18. člena statuta Občine Šmarje pri Jelšah je Občinski svet občine Šmarje pri Jelšah na seji dne 23. 6. 1995 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi Javnega zavoda otroški vrtec Šmarje pri Jelšah
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Na podlagi odloka o razdelitvi Javnega vzgojnovarstvenega zavoda Rogaška Slatina bo javni vzgojnovarstveni zavod, ki je bil ustanovljen z odlokom o razdelitvi VIZ Šmarje pri Jelšah na javne zavode in ustanovitvi javnih zavodov v občini Šmarje pri Jelšah dne 17. 12. 1991, z dnem ko bodo ustanovanjeni novi zavodi oziroma enote pri VIZ zavodih, nehal delovati.
Občina Šmarje pri Jelšah tako ustanavlja Javni zavod otroški vrtec Šmarje pri Jelšah, Slomškova ulica 12.
2. člen
Dejavnost zavoda je:
– Dejavnost vrtcev (M 80.101):
dnevno varstvo otrok od prvega leta starosti do vstopa v osnovno šolo, predšolska vzgoja za otroke od prvega leta do vstopa v šolo vključno s pripravo otrok na osnovno šolo, usposabljanje predšolskih otrok z motnjami v razvoju v skladu z zakonom, predšolska vzgoja za otroke s posebnimi interesi; ekonomske, finančne, računovodske, knjigovodske, organizacijske, tehnološke, administrativne storitve za vzgojnovarstveni zavod.
II. ORGANI ZAVODA
3. člen
Zavod upravlja svet zavoda.
Svet šteje 9 članov in ga sestavljajo: 3 predstavniki ustanoviteljev, 3 predstavniki pedagoških in drugih strokovnih delavcev zavoda, 3 predstavniki staršev.
Predstavnike ustanovitelja imenuje občinski svet občine ustanoviteljice, predstavnike pedagoških in drugih strokovnih delavcev zavoda volijo delavci zavoda neposredno, predstavnike staršev volijo starši na roditeljskih sestankih.
Sestavo sveta, postopek izvolitve predstavnikov posameznih skupin, pristojnosti in način dela se določijo s statutom zavoda.
4. člen
Poslovodni organ zavoda je ravnatelj.
Ravnatelj organizira in vodi delo in poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod in je odgovoren za zakonito delo zavoda.
Ravnatelj vodi strokovno delo zavoda in je odgovoren za strokovnost dela zavoda.
Za ravnatelja zavoda je lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje pogoje, določene z zakonom in statutom zavoda.
5. člen
Strokovni organ v zavodu je vzgojiteljski zbor.
Zavod ima lahko tudi druge strokovne organe.
Sestava, način oblikovanja in naloge strokovnih organov se določijo s statutom zavoda.
6. člen
Za organizirano uresničevanje interesov staršev se v zavodu oblikuje svet staršev ali drugi ustrezni organ.
Število članov sveta staršev, način imenovanja oziroma izvolitev ter pristojnosti določa statut zavoda.
7. člen
V zavodu lahko delujejo še drugi organi in strokovni organi, katerih sestavo, naloge in način dela določa statut v skladu z zakonom.
III. FINANCIRANJE, GOSPODARJENJE IN ODGOVORNOST
8. člen
Sredstva za ustanovitev in začetek dela vzgojnovarstvenega zavoda zagotavlja ustanovitelj s sredstvi, ki so po delitvi zavoda pripadle delu, ki ga ustanavlja Občina Šmarje pri Jelšah.
Ustanovitelj daje zavodu ta sredstva v upravljanje in sicer za potrebe opravljanja dejavnosti, za katero je zavod ustanovljen.
Za gospodarjenje z nepremičninami iz tega naslova se lahko v občini oblikujejo skladi, ki poslujejo v skladu z zakonom.
9. člen
Zavod lahko ob osnovni dejavnosti izvaja tudi naloge v zvezi z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladine, za katere je ustanovljen ter pridobiva sredstva s prodajo proizvodov oziroma storitev, ustvarjenih z opravljanjem javne službe.
Presežek prihodkov nad odhodki uporablja zavod za opravljanje in razvoj dejavnosti po predhodnem soglasju ustanovitelja.
O načinu kritja primanjkljaja sredstev za delo zavoda odloča svet zavoda v soglasju z ustanoviteljem.
10. člen
Zavod je odgovoren za svoje obveznosti z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
Ustanovitelj je odgovoren za obveznosti zavoda za izvajanje dejavnosti, določene s tem odlokom, neomejeno subsidiarno.
11. člen
Ustanovitelj ima pravico po pristojnem upravnem organu opravljati kontrolo nad namensko uporabo sredstev v zavodih.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Zavod prevzame delavce, ki so do sedaj delali v notranjih organizacijskih enotah prejšnjega zavoda, ki ležijo na območju Občine Šmarje pri Jelšah in sorazmerni del pedagoških in drugih delavcev, ki so opravljali naloge za bivši Vzgojnovarstveni zavod Rogaška Slatina kot celoto.
13. člen
Do sprejema statuta zavoda uporablja zavod statut Vzgojnovarstvenega zavoda Rogaška Slatina ter druge splošne akte, razen določil, ki so v nasprotju s tem odlokom ali zakonom.
14. člen
Posle ravnatelja zavoda opravlja v. d. ravnatelja, ki je pooblaščen za vsa opravila in naloge v zvezi s konstituiranjem in začetkom dela zavoda ter njegovim vpisom v sodni register, kakor tudi za predstavljanje in zastopanje zavoda do izvedbe imenovanja v skladu s tem odlokom oziroma statutom zavoda. V. d. ravnatelja imenuje ustanovitelj.
15. člen
Javni zavod otroški vrtec Šmarje pri Jelšah deluje kot zavod v ustanavljanju do konstituiranja in registracije zavoda na registerskem sodišču. Ta čas poteka finančno poslovanje zavoda preko žiro računa dosedanjega Vzgojnovarstvenega zavoda Rogaška Slatina, vodi pa se ločeno.
16. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 061-1/95
Šmarje pri Jelšah, dne 23. junija 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Šmarje pri Jelšah
Vincencij Habjan, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti