Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2015 z dne 9. 10. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2015 z dne 9. 10. 2015

Kazalo

3016. Uredba o načinu, predmetu in pogojih opravljanja obvezne državne gospodarske javne službe dolgoročnega nadzora in vzdrževanja odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine, ki nastane pri pridobivanju in izkoriščanju jedrskih mineralnih surovin, stran 8428.

  
Na podlagi 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40), drugega odstavka 148. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 66/06 – odl. US, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13 in 56/15), 96. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo, 70/08 – ZVO-1B in 60/11) in tretjega odstavka 12. člena Zakona o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude in preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 22/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načinu, predmetu in pogojih opravljanja obvezne državne gospodarske javne službe dolgoročnega nadzora in vzdrževanja odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine, ki nastane pri pridobivanju in izkoriščanju jedrskih mineralnih surovin
1. člen
(namen)
Ta uredba določa način in pogoje opravljanja obvezne državne gospodarske javne službe dolgoročnega nadzora in vzdrževanja zaprtih odlagališč rudarske in hidrometalurške jalovine (v nadaljnjem besedilu: javna služba), ki nastane pri pridobivanju in izkoriščanju jedrskih mineralnih surovin.
2. člen
(izrazi)
Izraza, uporabljena v tej uredbi, imata naslednji pomen:
1. dolgoročni nadzor odlagališča rudarske in hidrometalurške jalovine (v nadaljnjem besedilu: odlagališče) je izvajanje nadzora po zaprtju odlagališča, ki nastane pri pridobivanju in izkoriščanju jedrskih mineralnih surovin, zato da se zagotovi dolgoročna sevalna varnost prebivalstva in okolja, kot je predvidena v varnostnem poročilu odlagališča;
2. vzdrževanje odlagališča je izvajanje vseh vzdrževalnih ukrepov na območju zaprtega odlagališča, ki so potrebni za vzdrževanje v varnostnem poročilu odlagališča predvidenih dolgoročnih varnostnih funkcij.
3. člen
(izvajalec javne službe)
Izvajalec javne službe je Agencija za radioaktivne odpadke skladno s tretjo alinejo 5. člena Odloka o preoblikovanju javnega podjetja Agencija za radioaktivne odpadke p. o., Hajdrihova 2, Ljubljana, v javni gospodarski zavod (Uradni list RS, št. 45/96, 32/99, 38/01, 41/04 – ZVO-1 in 113/09).
4. člen
(začetek izvajanja javne službe)
(1) Pogoji za izvajanje javne službe so:
– da je celotno območje zaprtega odlagališča, ki ga sestavljajo zemljiške parcele odlagališča vključno s pripadajočimi objekti, v lasti Republike Slovenije,
– da ima območje zaprtega odlagališča status objekta državne infrastrukture, ki je na podlagi sklepa vlade določen z odločbo organa, pristojnega za jedrsko varnost,
– da je upravljavcu odlagališča izdano dovoljenje o zaprtju odlagališča in prenehanju statusa sevalnega objekta na podlagi zakona, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost,
– da je upravljavcu odlagališča izdana odločba o prenehanju pravic in obveznosti na zaprtem odlagališču na podlagi zakona, ki ureja rudarstvo,
– da je nosilec pravic in obveznosti iz dovoljenja za izkoriščanje uranove rude izbrisan iz rudarskega registra v delu, ki vključuje območje zaprtega odlagališča rudarske in hidrometalurške jalovine.
(2) Izvajanje javne službe se ob izpolnjevanju pogojev iz prejšnjega odstavka začne z dnem predaje zaprtega odlagališča rudarske in hidrometalurške jalovine, kot je določeno v dovoljenju o zaprtju odlagališča iz tretje alineje prejšnjega odstavka.
(3) Izvajalcu javne službe mora biti pri izvajanju javne službe na razpolago vsa potrebna infrastruktura (zemljišča, stavbe ipd.). Če posamezen del državne infrastrukture upravlja drugi upravljavec, ki ni izvajalec javne službe dolgoročnega nadzora in vzdrževanje zaprtega odlagališča rudarske in hidrometalurške jalovine, mora ta upravljavec izvajalcu javne službe omogočiti nemoten dostop do potrebne infrastrukture, da se omogoči izvajanje dolgoročnega nadzora in vzdrževanje zaprtega odlagališča z vidika zagotavljanja varstva pred ionizirajočimi sevanji.
5. člen
(obseg izvajanja javne službe)
(1) Izvajalec javne službe mora redno in nemoteno izvajati dolgoročni nadzor in vzdrževanje odlagališč na celotnem območju objekta državne infrastrukture skladno z načrtom dolgoročnega nadzora odlagališča, ki je lahko del varnostnega poročila objekta.
(2) Izvajanje javne službe skladno z načrtom dolgoročnega nadzora objekta vključuje:
1. nadzor odlagališča, ki vključuje:
– redni nadzor za ugotavljanje stanja odlagališča in izpolnjevanja določil iz varnostnega poročila objekta,
– izredni nadzor za ugotavljanje stanja po izrednem naravnem dogodku ali v primeru posega človeka v odlagališče,
– nadzor dostopa do odlagališča,
– nadzor območja, ki ima omejeno uporabo po globini zaradi nasutja rudarske jalovine;
2. monitoring odlagališča, ki vključuje:
– radiološki monitoring emisij,
– fizikalno-kemijski monitoring vode,
– hidrološki monitoring,
– geodetski monitoring in monitoring dolgoročne stabilnosti odlagališča in njegovih brežin;
3. monitoring zaprte rudniške jame, ki vključuje:
– radiološki monitoring izcednih vod iz jame,
– nadzor saniranih zunanjih jamskih objektov na površini;
4. ocenjevanje efektivnih doz, ki jih prejme prebivalstvo zaradi prisotnosti odlagališča;
5. vzdrževalna dela na odlagališču, potrebna za dolgoročno ohranjanje njegovih varnostnih funkcij;
6. vzdrževanje potrebne infrastrukture in objektov na območju odlagališča;
7. dopolnjevanje in vzdrževanje zbirke podatkov o stanju odlagališča ter arhiviranje dokumentacije;
8. vzdrževanje in posodabljanje načrta dolgoročnega nadzora odlagališča, vključno z načrtom saniranih zunanjih jamskih objektov in kanalizacije izcednih vod iz rudniške jame;
9. vzdrževanje in posodabljanje varnostnega poročila o objektu državne infrastrukture v skladu z zakonom, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek mora izvajalec javne službe izvajati tudi vzdrževalna dela, ki so določena v odločbi iz četrte alineje prvega odstavka prejšnjega člena, ter druga dela, potrebna za dolgoročni nadzor in vzdrževanje objekta državne infrastrukture.
(4) Radiološki monitoring iz 2. in 3. točke drugega odstavka tega člena se mora izvajati v skladu s predpisom, ki ureja monitoring radioaktivnosti.
(5) Ocenjevanje efektivne doze prebivalstva iz 4. točke drugega odstavka tega člena mora potekati v skladu s predpisom, ki ureja pogoje in metodologijo za ocenjevanje doz pri varstvu delavcev in prebivalstva pred ionizirajočimi sevanji.
(6) Načrt dolgoročnega nadzora objekta iz 8. točke drugega odstavka tega člena je treba revidirati vsakih 10 let ali pogosteje v primeru pomembnih sprememb na objektu. Revizijo načrta mora izvajalec javne službe izvesti ob smiselni uporabi določb postopka za odobritev sprememb v jedrskem ali sevalnem objektu, določenem v zakonu, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost.
6. člen
(vir financiranja javne službe)
Vir financiranja javne službe po tej uredbi so sredstva proračuna Republike Slovenije.
7. člen
(stroški javne službe)
(1) Strošek za izvajanje javne službe po tej uredbi se določi s programom dela in finančnim načrtom izvajalca javne službe.
(2) Stroški za izvajanje javne službe po tej uredbi so:
– stroški za izvedbo nalog iz 5. člena te uredbe,
– stroški zavarovalnih premij,
– stroški amortizacije opreme za vzdrževanje in nadzor odlagališča,
– stroški podizvajalcev za izvajanje javne službe,
– stroški varstva pred ionizirajočim sevanjem in varstva okolja,
– stroški nabave in vzdrževanja merilne opreme,
– stroški usposabljanja zaposlenih in zagotavljanja potrebnih dovoljenj,
– stroški dajatev, vezanih na zaprto odlagališče,
– drugi stroški, potrebni za izvajanje javne službe skladno s to uredbo.
8. člen
(omejena raba prostora okoli odlagališča)
Ne glede na določbe Uredbe o določitvi območja in višini nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju Rudnika urana Žirovski vrh (Uradni list RS, št. 22/08 in 50/09) preneha za odlagališče, za katero organ, pristojen za jedrsko varnost, izda odločbo o prenehanju statusa sevalnega objekta, omejitev omejene rabe prostora za parcele okoli tega odlagališča, ki so navedene v prilogi in niso predmet izvajanja javne službe. Z dnem dokončnosti odločbe o prenehanju statusa sevalnega objekta preneha tudi zaveza plačevanja nadomestila za omejeno rabo prostora za to odlagališče.
9. člen
(obveščanje v primeru izrednega dogodka)
Izvajalec javne službe mora v primeru izrednega dogodka na odlagališču rudarske in hidrometalurške jalovine o tem nemudoma obvestiti organ, pristojen za jedrsko varnost.
10. člen
(poročanje o izvajanju javne službe)
(1) Izvajalec javne službe mora organu, pristojnemu za jedrsko varnost, do konca marca tekočega leta poslati letno poročilo o izvajanju javne službe za preteklo leto.
(2) Letno poročilo iz prejšnjega odstavka zajema vsebinsko poročilo o izvedenih nalogah, iz katerega mora biti razviden vpliv objekta državne infrastrukture na okolje in prebivalstvo.
11. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravlja inšpekcija, pristojna za jedrsko varnost.
12. člen
(prehodna določba)
Ne glede na določbo 8. člena te uredbe prenehata omejitev omejene rabe prostora za parcele okoli zaprtega odlagališča rudarske jalovine Jazbec na območju Rudnika urana Žirovski vrh in zaveza plačevanja nadomestila za omejeno rabo prostora za to odlagališče z dnem uveljavitve te uredbe.
13. člen
(končna določba)
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00719-34/2015
Ljubljana, dne 8. oktobra 2015
EVA 2015-2550-0139
Vlada Republike Slovenije
dr. Miroslav Cerar l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti