Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2013 z dne 4. 6. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2013 z dne 4. 6. 2013

Kazalo

1863. Odlok o ravnanju z nepravilno parkiranimi vozili v Občini Ivančna Gorica, stran 5665.

Na podlagi 21. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, spremembe in dopolnitve 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12), 6. in 19. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/10, 57/12), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11, 43/11 in 21/13), 2., 95. in 100. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12), ter 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 59/11) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 26. seji dne 21. 5. 2013 sprejel
O D L O K
o ravnanju z nepravilno parkiranimi vozili v Občini Ivančna Gorica
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se določajo postopek in način odstranjevanja ter hramba in predaja nepravilno parkiranih vozil na javnih površinah, ki predstavljajo oviro v cestnem prometu ali so na teh površinah brez predhodnega pisnega soglasja lastnika zemljišča.
2. člen
(1) Izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
– nepravilno parkirano vozilo, za katerega teče postopek odstranitve, je vozilo v smislu 19. člena Zakona o pravilih cestnega prometa,
– pooblaščena uradna oseba za vodenje postopka za nepravilno parkirano vozilo je občinski redar (razen na državni cesti zunaj naselja),
– lastnik nepravilno parkiranega vozila je pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot lastnik vozila,
– cesta je vsaka tako zgrajena ali utrjena površina, da jo kot prometno površino lahko uporabljajo vsi ali določeni udeleženci v prometu pod pogoji, določenimi z zakonom in drugimi predpisi,
– javna cesta je tista prometna površina, ki jo je pristojni organ v skladu z merili za kategorizacijo javnih cest razglasil za javno cesto določene kategorije in jo lahko vsak prosto uporablja na način in ob pogojih, določenimi z zakonom in drugimi predpisi,
– nekategorizirana cesta je vsaka prometna površina, ki ni kategorizirana kot javna cesta in na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec te prometne površine (gozdne ceste, dovozne ceste in pristopi do objektov in zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih, avtobusne postaje, ceste v zasebni lasti in podobne),
– izvajalci odstranjevanja nepravilno parkiranega vozila so pravne in fizične osebe, s katerimi Občina Ivančna Gorica sklene pogodbe o odvozu nepravilno parkiranega vozila.
(2) Ostali izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot ga določata zakon, ki ureja pravila v cestnem prometu in zakon, ki ureja ceste.
II. POGOJI IN NAČIN ODVOZA VOZIL
3. člen
(1) Pooblaščena uradna oseba, ki vodi postopek za odstranitev nepravilno parkiranega vozila (v nadaljevanju: pooblaščena uradna oseba) na podlagi določb 19. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, odredi odstranitev nepravilno parkiranega vozila izvajalcu s pisno odredbo.
Za nepravilno parkirana vozila na zemljiščih večstanovanjskih objektov in drugih zemljiščih (kmetijskih in gozdnih) fizičnih in pravnih oseb se na zahtevo lastnika ali upravnika stavbe smiselno uporabljajo določbe tega odloka, ki urejajo postopek odstranitve nepravilno parkiranega vozila.
Če pride voznik k vozilu po tem, ko je odredba za odstranitev že napisana in se vozilo nalaga na pajka, vendar še ni odpeljano, mora voznik, lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila plačati vse predpisane stroške odvoza in kazen za storjen prekršek.
Izvajalec odvoza mora o vsaki opravljeni odstranitvi ali prestavitvi vozila obvestiti Občinsko redarstvo Občine Ivančna Gorica in policijo.
(2) Izvajalec je vozilo iz prejšnjega odstavka tega člena dolžan odstraniti nemudoma po prejemu odredbe.
4. člen
(1) Pred izdajo odredbe mora pooblaščena uradna oseba fotografirati nepravilno parkirano vozilo in kraj, kjer se vozilo nahaja.
(2) Odredba mora vsebovati:
– registrsko oznako nepravilno parkiranega vozila,
– znamko nepravilno parkiranega vozila,
– tip in barvo nepravilno parkiranega vozila,
– lokacijo nepravilno parkiranega vozila,
– rok odstranitve nepravilno parkiranega vozila,
– datum izdaje odredbe za odstranitev nepravilno parkiranega vozila,
– podpis uradne osebe.
(3) Pooblaščena oseba mora pisno odredbo iz prejšnjega odstavka namestiti na nepravilno parkirano vozilo, en izvod odredbe pa shraniti v svoj arhiv.
5. člen
(1) Vozilo, s katerim izvajalec izvaja odvoz in način odvoza morata biti takšna, da se pri odvozu nepravilno parkirano vozilo ne poškoduje.
(2) Pred odvozom nepravilno parkiranega vozila mora izvajalec na kraju samem zapisniško ugotoviti, v kakšnem stanju je vozilo.
(3) Izvajalec odstranjevanja nepravilno parkiranega vozila na podlagi odredbe pooblaščene osebe odstrani nepravilno parkirano vozilo in izdela zapisnik o prevzemu vozila. Izvajalec odgovarja za škodo, nastalo v času odstranjevanja vozila.
6. člen
(1) O odvozu nepravilno parkiranega vozila mora izvajalec obvestiti pooblaščeno uradno osebo takoj po opravljenem odvozu.
(2) Za izvršitev odredbe uradne osebe lahko občina sklene pogodbo tudi z drugo pravno osebo, ki izpolnjuje pogoje odvoza in hrambe vozil.
III. POGOJI TER NAČIN HRAMBE IN PREDAJE VOZIL
7. člen
Izvajalec mora zagotoviti celodnevno (24-urno) hrambo in varovanje prevzetih vozil pred poškodbami in tatvinami, ter škodno zavarovanje za čas hrambe.
8. člen
(1) Izvajalec mora voditi evidenco prevzetih vozil, ki so bila nepravilno parkirana.
(2) Evidenca iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
– podatke o stanju vozila (zapisnik iz drugega odstavka 5. člena tega odloka),
– podatke o datumu in uri odvoza nepravilno parkiranega vozila,
– podatke o lastniku nepravilno parkiranega vozila,
– potrdilo o plačilu stroškov odvoza in hrambe nepravilno parkiranega vozila iz tretjega odstavka 9. člena tega odloka,
– podatke o datumu in uri predaje nepravilno parkiranega vozila lastniku (zapisnik iz drugega odstavka 9. člena tega odloka).
9. člen
(1) Izvajalec preda odstranjeno nepravilno parkirano vozilo lastniku na podlagi listine, s katero dokaže, da je lastnik vozila ali zakoniti uporabnik vozila (leasing …).
(2) Izvajalec o predaji nepravilno parkiranega vozila sestavi zapisnik o predaji, ki mora vsebovati:
– podatke o lastniku, oziroma zakonitemu uporabniku vozila (ime in priimek, naslov stalnega ali začasnega prebivališča in EMŠO),
– podatke o stanju vozila pri predaji,
– podpis s strani osebe, ki preda vozilo,
– podpis lastnika oziroma zakonitega uporabnika vozila.
(3) Lastnik oziroma zakoniti uporabnik nepravilno parkiranega vozila mora pred prevzemom vozila plačati stroške odvoza in hrambe ter podpisati prevzemni zapisnik.
(4) Višino stroškov za odstranitev in hrambo nepravilno parkiranega vozila določi župan s pravilnikom.
(5) Lastnik oziroma zakoniti uporabnik nepravilno parkiranega vozila mora pred prevzemom vozila poravnati še vse stroške zavarovanja, ter morebitnega odvoza iz kraja nepravilno parkiranega vozila, razen če dokaže, da mu je bilo vozilo neupravičeno odvzeto.
(6) O predaji vozila in podatkih o lastniku vozila mora izvajalec obvestiti pooblaščeno uradno osebo, ki vodi postopek v roku treh dni od dneva predaje vozila lastniku.
IV. NADZOR
10. člen
Za izvajanje določb tega odloka in nadzor sta pristojna občinski inšpektor in občinski redar.
V. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
(1) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami drugega odstavka 4. člena ali 7. člena ali 8. člena tega odloka.
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami drugega odstavka 5. ali 6. člena ali drugega in šestega odstavka 9. člena tega odloka.
(4) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka odgovorna oseba pravne osebe.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Pravilnik iz četrtega odstavka 10. člena tega odloka sprejme župan v 30 dneh po uveljavitvi odloka.
20. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0003/2013
Ivančna Gorica, dne 21. maja 2013
Župan
Občine Ivančna Gorica
Dušan Strnad l.r.

AAA Zlata odličnost