Uradni list

Številka 48
Uradni list RS, št. 48/2013 z dne 4. 6. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 48/2013 z dne 4. 6. 2013

Kazalo

1862. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Ivančna Gorica, stran 5664.

Na podlagi 21. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07, spremembe in dopolnitve 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12), 6. in 19. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/10, 57/12), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11, 43/11 in 21/13), 2., 95. in 100. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12), ter 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 59/11) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 26. seji dne 21. 5. 2013 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Ivančna Gorica
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se določa postopek in način odstranjevanja ter hramba in predaja zapuščenih vozil, ki se nahajajo na parkiriščih in drugih javnih površinah, če onesnažujejo okolje ali kvarijo izgled okolice in uničenje neprevzetih zapuščenih vozil.
2. člen
(1) Izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
– zapuščeno vozilo je vozilo, parkirano na javni cesti ali na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet ali na drugi javni površini, ki ni namenjena prometu vozil, ki je poškodovano, dotrajano, nepopolno ali je kako drugače očitno, da zanj nihče ne skrbi ter je zaradi tega postalo odpadek po merilih iz predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki. To je lahko osebno vozilo, tovorno vozilo, vlečno vozilo, traktor in avtobus, ki mu je potekla registracija za več kot 30 dni, oziroma so brez evidenčnih tablic ter bivalna prikolica, bivalno vozilo-avtodomi, delovni stroj, delovna vozila, lahki priklopnik, ostala priklopna vozila vlečnih vozil in druga vozila, in ni rabno ali je zavrženo motorno vozilo, ki mu je življenjska doba potekla zaradi poškodb, starosti ali drugih razlogov in je zaradi tega postalo odpadek po merilih iz predpisa, ki ureja ravnanje z odpadki,
– lastnik zapuščenega vozila je pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot zadnji lastnik vozila oziroma oseba, ki je na podlagi notarsko overovljene pogodbe pridobila lastninsko pravico na vozilu in je taka pogodba izkazana,
– lastnik vozila je neznan, če iz podatkov na vozilu samem ali na z zakonom predpisan način ni mogoče dobiti uradnih podatkov o lastniku vozila ali na pristojnem uradu ni mogoče dobiti uradnih podatkov,
– pooblaščena uradna oseba za vodenje postopka za zapuščeno vozilo je občinski inšpektor in občinski redar (razen na državnih cestah izven naselja),
– cesta je vsaka tako zgrajena ali utrjena površina, da jo kot prometno površino lahko uporabljajo vsi ali določeni udeleženci v prometu pod pogoji, določenimi z zakonom in drugimi predpisi,
– javna cesta je tista prometna površina, ki jo je pristojni organ v skladu z merili za kategorizacijo javnih cest razglasil za javno cesto določene kategorije in jo lahko vsak prosto uporablja na način in ob pogojih, določenimi z zakonom in drugimi predpisi,
– nekategorizirana cesta je vsaka prometna površina, ki ni kategorizirana kot javna cesta in na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec te prometne površine (gozdne ceste, dovozne ceste in pristopi do objektov in zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih, avtobusne postaje, ceste v zasebni lasti in podobne),
– izvajalci odstranjevanja zapuščenih vozil so pravne in fizične osebe, s katerimi Občina Ivančna Gorica sklene pogodbe o odstranjevanju in uničenju zapuščenih vozil.
(2) Ostali izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot ga določata zakon, ki ureja pravila v cestnem prometu in zakon, ki ureja ceste.
II. POGOJI IN NAČIN ODVOZA VOZILA
3. člen
(1) Pooblaščena uradna oseba, ki vodi postopek za zapuščeno vozilo (v nadaljevanju: pooblaščena uradna oseba), na zapuščeno vozilo namesti pisno odredbo, s katero naloži lastniku zapuščenega vozila, da ga odstrani v roku treh dni od dneva izdaje odredbe, sicer bo odstranjeno in odpeljano na ustrezno deponijo na njegove stroške.
(2) En izvod odredbe iz prejšnjega odstavka tega člena se vroči pristojnemu izvajalcu rednega vzdrževanja cest (v nadaljevanju: izvajalec), ki mora zapuščeno vozilo odstraniti najpozneje v roku treh dni po preteku roka, določenega lastniku zapuščenega vozila z odredbo, če ga lastnik v predpisanem roku ne odstrani sam.
(3) Za izvršitev odredbe uradne osebe, lahko občina sklene pogodbo tudi z drugo pravno osebo, ki izpolnjuje pogoje odvoza in hrambe vozil.
4. člen
(1) Pred izdajo odredbe mora pooblaščena uradna oseba fotografirati zapuščeno vozilo in kraj, kjer se vozilo nahaja.
(2) Odredba mora vsebovati:
– znamko zapuščenega vozila;
– tip in barvo zapuščenega vozila;
– lokacijo zapuščenega vozila;
– rok odstranitve zapuščenega vozila;
– datum izdaje odredbe za odstranitev zapuščenega vozila, ter
– podpis uradne osebe.
(3) Uradna oseba na zapuščeno vozilo namesti »Obvestilo o odvozu vozila«, s čimer se šteje, da je lastnik vozila obveščen o nameravanem odvozu vozila. V obvestilu mora biti navedeno, da je vozilo v postopku odvoza in da ga je lastnik dolžan odstraniti v roku 3 dni od namestitve obvestila o odvozu z javne površine, v nasprotnem primeru zapuščeno vozilo odstrani na stroške lastnika Občina Ivančna Gorica.
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka se lahko odredi takojšnji odvoz zapuščenega vozila:
– ki se nahaja na brežinah, oziroma strugi vodotoka ali drugih površinah, če bi predstavljalo nevarnost za onesnaževanje okolja ali ogrožalo varnost ljudi in premoženja,
– ki se nahaja na področju javnih prireditev.
5. člen
(1) Vozilo, s katerim izvajalec izvaja odvoz in način odvoza morata biti takšna, da se pri odvozu zapuščeno vozilo ne poškoduje.
(2) Pred odvozom zapuščenega vozila mora izvajalec na kraju samem zapisniško ugotoviti, v kakšnem stanju je vozilo.
(3) Izvajalec odstranjevanja zapuščenih vozil na podlagi odredbe pooblaščene osebe odstrani zapuščeno vozilo in izdela zapisnik o prevzemu vozila. Izvajalec odgovarja za škodo, nastalo v času odstranjevanja vozila.
6. člen
O odvozu zapuščenega vozila mora izvajalec obvestiti pooblaščeno uradno osebo v roku treh dni od dneva odvoza.
7. člen
Če se na kraju samem ugotovi, da je vozilo očitno zavrženo in ne predstavlja vrednosti, oziroma gre le še za ostanke vozila in ni mogoče ugotoviti lastnika, se ne glede na določbe tega odloka odredi odvoz in uničenje tega vozila kot kosovnega odpadka.
8. člen
Stroške, povezane z odvozom in uničenjem zapuščenega vozila, se izterja od lastnika zapuščenega vozila. V primeru, ko lastnika ni mogoče ugotoviti, krije stroške Občina Ivančna Gorica.
III. POGOJI TER NAČIN HRAMBE IN PREDAJE VOZIL
9. člen
Izvajalec mora zagotoviti celodnevno (24-urno) hrambo in varovanje prevzetih vozil pred poškodbami in tatvinami, ter škodno zavarovanje za čas hrambe.
10. člen
(1) Izvajalec mora voditi evidenco prevzetih zapuščenih vozil.
(2) Evidenca iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
– podatke o stanju zapuščenega vozila (zapisnik iz drugega odstavka 5. člena tega odloka),
– podatke o datumu in uri odvoza zapuščenega vozila,
– podatke o lastniku zapuščenega vozila, če je lastnik znan,
– potrdilo o plačilu stroškov odvoza in hrambe zapuščenega iz tretjega odstavka 11. člena tega odloka ter,
– podatke o datumu in uri predaje zapuščenega vozila lastniku (zapisnik iz drugega odstavka 11. člena tega odloka).
11. člen
(1) Izvajalec preda zapuščeno vozilo lastniku na podlagi listine, s katero dokaže, da je lastnik vozila.
(2) Izvajalec o predaji zapuščenega vozila sestavi zapisnik o predaji, ki mora vsebovati:
– podatke o lastniku vozila (ime in priimek, naslov stalnega ali začasnega prebivališča in EMŠO),
– podatke o stanju vozila pri predaji,
– podpis s strani osebe, ki preda vozilo, in
– podpis lastnika vozila oziroma zakonitega uporabnika.
(3) Lastnik zapuščenega vozila mora pred prevzemom vozila plačati stroške odvoza in hrambe ter podpisati prevzemni zapisnik.
(4) Višino stroškov za odstranitev in hrambo zapuščenega vozila določi župan s pravilnikom.
(5) Lastnik oziroma imetnik pravice uporabe zapuščenega vozila mora pred prevzemom vozila poravnati še vse stroške zavarovanja, ter morebitnega odvoza s kraja zapuščenega vozila, razen če dokaže, da mu je bilo vozilo neupravičeno odvzeto.
(6) O predaji vozila in podatkih o lastniku vozila mora izvajalec obvestiti pooblaščeno uradno osebo, ki vodi postopek v roku treh dni od dneva predaje vozila lastniku.
IV. UNIČENJE ZAPUŠČENIH VOZIL
12. člen
Če lastnik zapuščenega vozila le-tega ne prevzame v treh mesecih od dneva izdaje odredbe iz prvega odstavka 3. člena tega odloka, se vozilo lahko uniči ali proda, sredstva od prodaje pa se nakažejo na občinski proračun.
13. člen
(1) Po preteku trimesečnega roka mora izvajalec v primeru uničenja ali prodaje zapuščenega vozila s komisijo, ki jo sestavljajo predstavnik izvajalca uničenja ali posredniškega prodajalca pooblaščena uradna oseba – občinski inšpektor in predstavnik Občine Ivančna Gorica, najkasneje v treh dneh po preteku trimesečnega roka iz 12. člena tega odloka zapisniško ugotoviti identifikacijske oznake vozila (številko šasije).
(2) V primeru, da ni identifikacijske oznake vozila in je lastnik neznan, to zapisniško ugotovi komisija iz prejšnjega odstavka tega člena.
(3) Stroški odvoza in hrambe zapuščenega vozila so v primeru iz prejšnjega odstavka tega člena breme občinskega proračuna.
V. NADZOR
14. člen
Za izvajanje določb tega odloka in nadzor sta pristojna občinski inšpektor in občinski redar.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
15. člen
(1) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami drugega. odstavka 3. člena ali 9. člena ali 10. člena ali prvega odstavka 13. člena tega odloka.
(2) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami drugega odstavka 5. ali 6. člena ali drugega in šestega odstavka 11. člena tega odloka.
(4) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka odgovorna oseba pravne osebe.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Pravilnik iz četrtega odstavka 11. člena tega odloka sprejme župan v 30 dneh po uveljavitvi odloka.
27. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0004/2013
Ivančna Gorica, dne 21. maja 2013
Župan
Občine Ivančna Gorica
Dušan Strnad l.r.

AAA Zlata odličnost