Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2013 z dne 17. 5. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2013 z dne 17. 5. 2013

Kazalo

1658. Odlok o oglaševanju v Občini Ivančna Gorica, stran 5055.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – Odl. US: Up-2925/07-15, 76/08, 79/09 ter 51/10 in 40/12-ZUJF), 8. in 9. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (Uradni list RS, št. 41/07, 103/07 – ZPolS-D, 105/08 – Odl. US: U-I-295/07-8, 11/11 in 28/11 – Odl.US: U-I-67/09-27, Up-316/09-19), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo in 43/11 – Odl. US: U-I-166/10-8) in 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 59/11) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica dne 24. 4. 2013 sprejel
O D L O K
o oglaševanju v Občini Ivančna Gorica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo merila in pogoji za oglaševanje na občinski ravni.
2. člen
Ta odlok določa oglaševanje za potrebe občine, oglaševanje za lastne potrebe in oglaševanje kot gospodarsko dejavnost.
3. člen
Pooblaščeni izvajalci oglaševanja za potrebe občine in oglaševanje kot gospodarske dejavnosti so občina in pravne ali fizične osebe, ki jih pooblasti občina.
Pooblaščeni izvajalec je tudi podjetje, ki je na podlagi javnega razpisa ali zbiranja ponudb, izbrano za nameščanje in odstranjevanje oglasnih sporočil, kot gospodarske dejavnosti.
4. člen
Umestitev, obliko in namen objektov za oglaševanje določajo prostorski akti občine.
5. člen
Dovoljenje za postavitev objektov za oglaševanje izda Občina Ivančna Gorica.
Postavitev objektov za oglaševanje mora biti skladna z merili in pogoji za postavitev objektov za oglaševanje, ki so določeni v prostorskih aktih občine.
6. člen
Lokacije za postavitev objektov za oglaševanje, kot gospodarske dejavnosti, se odda na podlagi javnega razpisa ali na podlagi zbiranja ponudb.
Občina Ivančna Gorica, na podlagi javnega razpisa ali na podlagi zbiranja ponudb, izbere pooblaščene izvajalce za opravljanje dejavnosti oglaševanja na območju Občine Ivančna Gorica.
Oglaševanje izven na ta način določenih lokacij ni dovoljeno. Postavitev mora biti časovno omejena.
7. člen
Nameščanje in odstranjevanje oglasnih sporočil lahko izvaja samo pooblaščeni izvajalec oglaševanja.
8. člen
Z oglasnimi mesti gospodari pooblaščeni izvajalec, ki je bil na podlagi javnega razpisa ali na podlagi zbiranja ponudb, izbran za postavljanje, nameščanje in odstranjevanje oglasnih sporočil.
Prepovedano je poškodovati ali nepooblaščeno odstranjevati oglasna sporočila na objektih za oglaševanje, ki so postavljeni skladno z dovoljenji Občine Ivančna Gorica.
9. člen
Pooblaščeni izvajalec mora skrbeti:
1. da so oglasna sporočila, ki jih namešča na objekte za oglaševanje, opremljena z žigom izvajalca in datumom, do katerega dneva sme oglasno sporočilo biti nameščeno,
2. da so oglasna sporočila na objekte za oglaševanje nameščena v formatu, za katere je predviden objekt za oglaševanje,
3. da poškodovana oglasna sporočila odstrani v najkrajšem času, najkasneje pa v roku dveh dni,
4. da odstranjuje oglasna sporočila, ki niso opremljena z žigom in datumom,
5. da so objekti za oglaševanje vzdrževani (nepoškodovana konstrukcija) in njihova okolica urejena (čiščenje smeti, pograbljena in pokošena okolica),
6. da prijavlja občini nepravilno nameščanje objektov za oglaševanje in oglasnih sporočil,
7. da po preteku datuma veljavnosti oglasnega sporočila le-to odstrani, najkasneje pa v roku petih dni in
8. da mora biti prazno plakatno mesto očiščeno ali belo prelepljeno.
II. OGLAŠEVANJE ZA POTREBE OBČINE
10. člen
Oglaševanje za potrebe občine je oglaševanje dogodkov in prireditev pomembnih za občino (kultura, humanitarne akcije, pomembne občinske prireditve), oglaševanje za potrebe krajevnih skupnosti in za oglaševanje turističnih točk.
Lokacije za oglaševanje prireditev pomembnih za občino določi občinska uprava, vsebinsko presojo pomembnosti prireditve pa izvaja župan.
Pri oglaševanju za potrebe krajevnih skupnosti, obliko objekta (table), enotno za vse krajevne skupnosti potrdi občinska uprava, oddelek pristojen za urejanje prostora.
Občina lahko določi lokacije za oglaševanje turističnih točk.
III. OGLAŠEVANJE ZA LASTNE POTREBE
11. člen
Oglaševanje za lastne potrebe je oglaševanje pravnih in fizičnih oseb na stavbah in na gradbenih parcelah (funkcionalnih zemljiščih stavb), kjer se izvaja dejavnost, katera se oglašuje.
Za oglaševanje za lastne potrebe je potrebo pripraviti projekt celostne ureditve oglaševanja za stavbo in njeno okolico.
Oglaševanje za lastne potrebe se lahko izvaja z nazivom podjetja, dejavnostjo, ki jo opravlja in predstavitvijo izdelkov, ki jih proizvajajo ali tržijo.
IV. OGLAŠEVANJE KOT GOSPODARSKA DEJAVNOST
12. člen
Oglaševanje kot gospodarska dejavnost je oglaševanje, ki se izvaja kot gospodarska dejavnost, za katero mora biti pravna ali fizična oseba registrirana.
Objekti za oglaševanje kot gospodarska dejavnost so: velike plakatne table (samostoječe ali stenske), male plakatne table, objekti oglaševanja v sklopu gradbiščnih ograj, velike samostoječe svetlobne vitrine, male samostoječe svetlobne vitrine, plakatni stebri, slikovno ali pisno obdelane stene zgradbe, obešanke na drogovih javne razsvetljave, prenosljivi ulični panoji, transparenti in zavese gradbenih odrov.
V. TAKSIRANJE
13. člen
Objekti za oglaševanje, ki so nameščeni za potrebe občine, so oproščeni plačila takse.
Oglaševanje za lastne potrebe, skupne površine oglasnega sporočila do 11 m2, je oproščeno plačila takse. Objekti za oglaševanje, ki so nameščeni za opravljanje gospodarske dejavnosti oglaševanja, plačujejo takso.
14. člen
Objekti za oglaševanje in oglasna sporočila morajo biti nameščeni v skladu z dovoljenji. Odgovornost za to nosijo pooblaščeni izvajalci za opravljanje dejavnosti oglaševanja in lastniki zemljišč.
15. člen
Višina ter način plačevanja takse za uporabo objekta za oglaševanje se ureja z odlokom, ki ureja in določa občinske takse.
VI. NADZOR
16. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja za inšpekcijski nadzor pristojen organ Občine Ivančna Gorica.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
17. člen
Z denarno kaznijo (globo) 1000 € se kaznuje pooblaščenega izvajalca, 500 € lastnika objekta za oglaševanje, 500 € lastnika zemljišča na katerem stoji objekt za oglaševanje z oglasnim sporočilom in 500 € naročnika oglasnega sporočila, ki niso postavljeni v skladu s prostorskimi akti in tem odlokom.
VIII. KONČNE DOLOČBE
18. člen
V času 60 dni pred volitvami se način plakatiranja za volilno kampanjo določi v skladu z zakonom in poslovnikom Občine Ivančna Gorica.
19. člen
Do spremembe pristojnosti občine na področju zakonodaje o prekrških, se glede izrekanja in izterjave kazni iz tega odloka uporablja veljavni Zakon o prekrških.
20. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o plakatiranju in reklamiranju v Občini Ivančna Gorica (Uradni vestnik Občine Ivančna Gorica, št. 5/97, in Uradni list RS, št. 95/04).
21. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0012/2012
Ivančna Gorica, dne 24. aprila 2013
Župan
Občine Ivančna Gorica
Dušan Strnad l.r.

AAA Zlata odličnost