Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2012 z dne 8. 10. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2012 z dne 8. 10. 2012

Kazalo

2976. Pravila za izvolitev predstavnikov Občine Ivančna Gorica v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 7608.

Na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu –ZDSve (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB1, 95/11 Odl.US: U-I-167/10-7) in 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list, št. 59/11) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 19. redni seji dne 26. 9. 2012 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov Občine Ivančna Gorica v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnikov Občine Ivančna Gorica v volilno telo 22. volilne enote za volitve člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
Na podlagi 40. in 41. člena Zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet Občine Ivančna Gorica (v nadaljevanju: občinski svet) v volilno telo za volitve člana državnega sveta 4 predstavnike (v nadaljevanju: elektorje) ter določi 1 kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje ter predlaganje oziroma izvolitev kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen
Kandidate za elektorje lahko predlagajo člani občinskega sveta in Komisija občinskega sveta za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in priznanja (v nadaljevanju: komisija) izmed volivcev, ki imajo stalno prebivališče na območju Občine Ivančna Gorica.
Predlagatelji iz prejšnjega odstavka tega člena predlagajo tudi enega kandidata za člana državnega sveta izmed volivcev, ki imajo stalno prebivališče v 22. volilni enoti.
Predlogom morajo predložiti soglasje kandidata, ki je nepreklicno.
5. člen
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorje oziroma člana državnega sveta z njihovimi soglasji posredujejo predlagatelji komisiji do vključno 5. 10. 2012.
Če predlagatelji iz 4. člena teh pravil ne posredujejo komisiji predlogov najmanj 4 kandidatov za elektorje in najmanj 1 kandidata za člana državnega sveta, komisija sama predlaga kandidate, tako, da skupaj z že predlaganimi kandidati dosežejo najmanj število 4 kandidatov za elektorje in 1 kandidata za člana državnega sveta.
Predlagatelji morajo komisiji predložiti tudi soglasja kandidatov.
Komisija sestavi seznam predlaganih kandidatov z žrebom, kjer lahko sodelujejo tudi predlagatelji kandidatov.
6. člen
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Glasuje se z glasovnicami.
Na glasovnici so kandidati napisani po vrstnem redu, ki ga je z žrebom določila komisija.
7. člen
Voli se 4 elektorje. Vsak član občinskega sveta lahko glasuje največ za 4 kandidate, tako, da obkroži zaporedno številko pred njihovimi imeni.
Izvoljeni so kandidati, ki so prejeli največ glasov.
8. člen
Kandidata za člana državnega sveta se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem. Glasuje se z glasovnicami.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred enim kandidatom.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ opredeljenih glasov navzočih članov občinskega sveta.
9. člen
Za tajno glasovanje volitev elektorjev in določitev kandidata za člana državnega sveta ter za vsa ostala opravila v postopku izvolitve elektorjev oziroma v postopku določitve kandidata za člana državnega sveta, ki niso določena s temi pravili, se smiselno uporabljajo določbe Poslovnika Občinskega sveta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 92/11).
10. člen
V primeru, da sta dva ali več kandidatov za elektorje oziroma za člana državnega sveta pri glasovanju prejela enako število glasov, odloči o izvolitvi oziroma o določitvi žreb, ki se opravi takoj, na seji občinskega sveta.
11. člen
Če se po sklicu seje občinskega sveta za volitve elektorjev in določitev za člana državnega sveta zaradi izgube pravice biti voljen (izguba pravne, poslovne sposobnosti, izgube stalnega prebivališča v Občini Ivančna Gorica oziroma v 22. volilni enoti itd.) zmanjša število kandidatov pod število, določeno v 2. členu teh pravil, imajo pravico ponovno predlagati kandidate na sami seji člani občinskega sveta in komisija.
Pred izvedbo volitev na seji občinskega sveta je potrebno pridobiti soglasje novo predlaganih kandidatov.
12. člen
Direktor občinske uprave mora najpozneje 30 dni pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenih elektorjev ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
Delo občinskega sveta in komisije mora biti terminsko prilagojeno tako, da omogoča pravočasno predložitev seznama in kandidature iz prejšnjega odstavka pristojni volilni komisiji.
13. člen
Ta pravila sprejme občinski svet z večino opredeljenih navzočih članov občinskega sveta.
14. člen
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem veljavnosti teh pravil prenehajo veljati Pravila za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, št. 041-0007/2007 z dne 28. 9. 2007.
Št. 041-0003/2012-1-413
Ivančna Gorica, dne 26. septembra 2012
Župan
Občine Ivančna Gorica
Dušan Strnad l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti