Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2010 z dne 3. 11. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2010 z dne 3. 11. 2010

Kazalo

4700. Sklep o začetku priprave Sprememb in dopolnitev Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za nekatera ureditvena območja in območje odprtega prostora Občine Vitanje, stran 13390.

Na podlagi 57., 61.a in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/07 – ZVO-1B in 108/09) in določil Statuta Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 113/06 in 21/07) je župan Občine Vitanje sprejel
S K L E P
o začetku priprave Sprememb in dopolnitev odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za nekatera ureditvena območja in območje odprtega prostora Občine Vitanje
1. člen
(Predmet sklepa)
S tem sklepom se začne priprava Sprememb in dopolnitev odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za nekatera ureditvena območja in območje odprtega prostora Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 80/03 in 45/06 – popr.) – v nadaljevanju spremembe PUP za prostor Občine Vitanje ali PUP.
2. člen
(Ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb PUP za prostor Občine Vitanje)
Občina Vitanje začenja postopek priprave in sprejema sprememb PUP za prostor Občine Vitanje z namenom, da se na zazidljivih območjih (stavbnih zemljiščih) omogoči postavitev oziroma gradnja fotovoltaičnih sistamov za proizvodnjo električne energije-sončne elektrarne.
Pravna podlaga za pripravo sprememb PUP za prostor Občine Vitanje je Zakon o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt; Uradni list RS, št. 33/07, 70/07 – ZVO-1B in 108/09).
Skladno z 61.a členom ZPNačrt-a bo priprava sprememb PUP za odprti prostor Vitanje potekala po skrajšanem postopku, ker se spremembe in dopolnitve PUP nanašajo na posege v prostor, ki ne vplivajo na celovitost načrtovanih prostorskih ureditev ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov.
3. člen
(Območje sprememb PUP in program)
Območje sprememb PUP predstavljajo zemljišča, ki se urejajo z Odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za nekatera ureditvena območja in območje odprtega prostora Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 80/03 in 45/06 – popr.) – v nadaljevanju Osnovni odlok o PUP.
Postavitev oziroma gradnja fotovoltaičnih sistemov za proizvodnjo električne energije-sončne elektrarne je skladna z usmeritvami za razvoj dejavnosti v Občini Vitanje, kot so določene v Odloku o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Slovenske Konjice za obdobje 1986–2000 – dopolnjen 1993 in 1994 in družbenega plana razvoja Občine Slovenske Konjice za srednjeročno obdobje 1986–1990 za območje Občine Vitanje – dopolnjen 1998 (Uradni list RS, št. 21/03) – v nadaljevanju: Odlok o PSPA Občine Vitanje v letu 1998.
Spremembe PUP se pripravijo v tekstualni obliki tako, da bodo pri tem upoštevane zahteve ZPNačrt-a in Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02 in 62/04), podzakonskih predpisov ter veljavnega Odloka o PSPA Občine Vitanje v letu 1998.
4. člen
(Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice za načrtovanje prostorske ureditve in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb PUP)
Nosilci urejanja prostora so:
– Zavod RS za varstvo narave, OE Celje;
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje.
V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave sprememb PUP ugotovi, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
Nosilci urejanja prostora morajo skladno z 58. in 61.a členom ZPNačrt-a v 15 dneh od prejema vloge in osnutka sprememb PUP za pridobitev smernic posredovati svoje smernice pisno, sicer se šteje, da smernic oziroma pogojev nimajo in zato njihovo sodelovanje in mnenje k predlogu sprememb PUP ni potrebno.
Nosilci urejanja prostora morajo skladno z 58. in 61.a členom ZPNačrt-a v 15 dneh od prejema vloge in predloga sprememb PUP za pridobitev mnenj posredovati svoje mnenje pisno, sicer se šteje, da se strinjajo s predlogom sprememb PUP.
5. člen
(Način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve prostorske ureditve sprememb PUP izdela izdelovalec, ki izpolnjuje zakonite pogoje za prostorsko načrtovanje. Izdelovalca sprememb PUP izbere Občina Vitanje kot pripravljalec skladno z Zakonom o javnih naročilih.
Kot strokovna podlaga za izdelavo sprememb PUP se uporabi Odlok o PSPA Občine Vitanje v letu 1998 ter Osnovni odlok o PUP. Morebitne dodatne strokovne podlage se lahko določijo tudi med postopkom priprave sprememb PUP.
6. člen
(Roki za pripravo)
Postopek priprave in sprejemanja sprememb PUP bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– izdelava osnutka sprememb PUP: september 2010;
– pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora: do 15. oktobra 2010;
– javna razgrnitev in javna razprava o osnutku sprememb PUP: do 15. novembra 2010;
– izdelava predloga sprememb PUP in pridobitev mnenj: do 15. decembra 2010;
– sprejem predloga sprememb PUP na Občinskem svetu: december 2010–januar 2011.
7. člen
(Obveznosti v zvezi s financiranjem)
Pripravo sprememb PUP financira pripravljalec sprememb PUP Občina Vitanje.
8. člen
(Objava in veljavnost sklepa)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati nasledni dan po objavi. Sklep se objavi tudi na spletnih straneh Občine Vitanje na http://www.vitanje.si/ in se pošlje Ministrstvu za okolje in prostor.
Št. 350-7/2010-01
Vitanje, dne 22. septembra 2010
Župan
Občine Vitanje
Slavko Vetrih l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti