Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/1996 z dne 2. 8. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/1996 z dne 2. 8. 1996

Kazalo

2695. Pravilnik o javnih prometnih površinah in cestah Občine Vojnik, stran 3778.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93), 26. in 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 31/93), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83 in 41/85), 12. člena zakona o cestah (Uradni list SRS, št. 2/88), ter 9. in 10. člena statuta Občine Vojnik (Uradni list RS, št. 26/95) na seji Občinskega sveta občine Vojnik, dne 19. 6. 1996 sprejme
P R A V I L N I K
o javnih prometnih površinah in cestah Občine Vojnik
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje upravljanja, uporabe in vzdrževanja javnih prometnih površin, lokalnih cest, dovoznih in poljskih poti ter drugih javnih poti:
I. Splošne določbe
II. Upravljanje
III. Vzdrževanje
IV. Varstvo okolja
V. Prehodne in kazenske določbe
I. SPLOŠNE DOLOČBE
2. člen
Prometna površina postane javna prometna površina:
– če je zemljiškoknjižno vpisana kot javno dobro in se uporablja za potrebe prometa,
– če je dokazano priposestvovanje za javne potrebe,
– če je nova prometna površina pridobljena za javne potrebe z zamenjavo zemljišč.
3. člen
Za promet na vseh javnih prometnih površinah v Občini Vojnik veljajo določbe zakona o temeljih varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 50/88), zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list SRS, št. 5/82) ter določbe predpisov, izdanih na njuni podlagi in določbe tega pravilnika.
Izven ureditvenih območij Občine Vojnik velja uredba Vlade Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93) o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju.
4. člen
Uporaba prometnih površin po tem pravilniku je javna. Uporabo magistralnih in regionalnih cest urejajo republiški predpisi, za ostale javne prometne površine v Občini Vojnik pa veljajo poleg teh tudi določila tega pravilnika.
II. UPRAVLJANJE
5. člen
Upravljalec javnih prometnih površin v Občini Vojnik je občinska uprava, razen magistralnih in regionalnih cest.
6. člen
Upravljalec sam neposredno upravlja z javnimi površinami, lahko pa za to v celoti ali delno pooblasti tudi drugo pravno osebo.
7. člen
Občinski svet lahko prenese gospodarjenje z določenimi javnimi površinami na krajevno skupnost po tem pravilniku s svojim sklepom.
Prenos na druge pravne osebe pa je mogoč le z oddajo koncesije po javnem razpisu.
8. člen
Vsaka uporaba, koriščenje in promet na javnih površinah je omejena:
– z mejami parcele javne rabe, na kateri se prometna površina nahaja in z višino 4,2 m,
– z nosilnostjo obstoječe ceste, pločnika, parkirišča ali druge prometne poti,
– z dopustnim hrupom in izpuhi vozil v skladu s predpisi.
9. člen
Kolikor ni s prometnim znakom določena največja dopustna obremenitev, veljajo kot maksimalne osne obremenitve v Občini Vojnik:
– magistralne in regionalne ceste po predpisih RS,
– lokalne asfaltne ceste 6 ton,
– lokalne makadamske ceste 4 tone,
– krajevne asfaltne in makadamske ceste 4 tone,
– pločniki 2 toni.
10. člen
Za lokalno cesto se štejejo vse ceste, ki povezujejo kraje med krajevnimi skupnostmi.
Za krajevne ceste se štejejo vse ceste po seznamih krajevnih cest, ki so na vsaki krajevni skupnosti.
Za status krajevne ceste lahko kandidira cesta, na katero je vezanih najmanj pet stalnih gospodinjstev.
11. člen
Vsaka uporaba javne prometne površine nad dopustno po tem pravilniku se šteje za čezmerno uporabo v smislu 38. člena zakona o cestah in jo lahko dovoli upravljalec. Pisno dovoljenje se izda na prošnjo in proti plačilu ustrezne odškodnine za določene primere.
III . VZDRŽEVANJE
12. člen
Upravljalec zagotavlja denar za stroške vzdrževanja v okviru občinskega proračuna in drugih virov z namenom, da se ohrani ali izboljša obstoječe stanje javnih prometnih površin.
13. člen
Vsa gradbena in druga vzdrževalna dela na javnih površinah sme upravljati le pooblaščen izvajalec za gradbena dela ali skupnost občanov na odgovornost fizične osebe, ki ima ustrezno strokovno izobrazbo in pooblastila (strokovni izpit).
14. člen
Gradbena in druga vzdrževalna dela na javnih površinah na račun upravljalca se oddajo najugodnejšemu ponudniku.
15. člen
Za vzdrževanje javnih prometnih površin, ki se nahajajo na parcelah privatnih lastnikov, ki niso bile predmet zamenjave, si mora upravljalec pridobiti pisno soglasje lastnika zemljišča.
16. člen
Prevzemnik gradbenih in drugih del je neposredno odgovoren po zakonu o lastninsko pravnih odnosih (Uradni list SRS, št. 6/88 in 36/90), na kar ga je dolžan opozoriti naročnik gradbenih del.
Izvajalec gradbenih vzdrževalnih del sme uporabljati (vgrajevati) v javne površine le ustrezne materiale in uporabljati primerno mehanizacijo, ki jo obstoječa nosilnost ceste dopušča.
17. člen
Naročnik prevzame izvršena dela po pregledu, o čemer se izdela pisno poročilo, ki je podlaga za plačilo stroškov vzdrževalnih del.
IV. VARSTVO OKOLJA
18. člen
Vozilo na motorni pogon, ki se je ustavilo zaradi kakršnih koli razlogov, sme imeti motor med postankom v teku največ dve minuti. Če je postanek daljši, mora voznik ustaviti delovanje motorja.
19. člen
Ogrevanje strojev motornih vozil pred pričetkom vožnje ali zaradi segrevanja kabin je na območju Občine Vojnik prepovedano.
Pri uporabi vozil je lastnik vozila oziroma voznik dolžan preprečiti nepotreben ali prekomeren ropot in nedovoljene emisije izpušnih plinov.
20. člen
Prepovedano je iz vozil in kmetijskih strojev, z ali brez motorjev, izpuščati, metati ali odlagati na ali ob javne površine, kanalizacijo, dvorišča in druge površine goriva, maziva dele vozil in druge snovi ali predmete, ki lahko škodujejo ljudem, živalim, rastlinam, ali kakorkoli drugače onesnažujejo okolje.
Uporabnik javne prometne površine mora takoj očistiti nesnago, povzročeno na javni prometni površini.
Pranje tovornih vozil je dovoljeno le na prostorih, kjer je zagotovljeno lovljenje, skladiščenje in odvoz posebnih odpadkov v skladu z zakonom o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93).
V. PREHODNE IN KAZENSKE DOLOČBE
21. člen
Upravljalec javnih prometnih prometnih površin določi in izvede opisne in grafične evidence prometnih površin za svoje potrebe.
Prav tako upravljalec ugotovi lastništvo prometnih površin glede na drugi člen tega pravilnika in izvrši njihovo kategorizacijo glede na namen uporabe.
22. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 do 200.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki krši 8. in 9. člen ali kako drugače preobremenjuje javne prometne površine, ne da bi si predhodno pridobil dovoljenje za čezmerno uporabo prometnih površin.
23. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 do 100.000 SIT se kaznuje posameznik, z denarno kaznijo 20.000 pa sta kaznovana pravna oseba in samostojni podjetnik, ki ravnajo v nasprotju z 18., 19., in 20. členom.
24. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega pravilnika opravljajo organi policije in od občine pooblaščena oseba.
Ta pravilnik prične veljati takoj po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 587/7-96
Vojnik, dne 19. junija 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Vojnik
Peter Vrisk, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti