Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2010 z dne 8. 10. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2010 z dne 8. 10. 2010

Kazalo

4272. Pravilnik o merilih za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov in pogojih, ki jih mora izpolnjevati preveritelj, stran 11899.

Na podlagi na podlagi devetega odstavka 133. člena, tretjega odstavka 134. člena, desetega odstavka 134.a člena, tretjega odstavka 134.d člena in sedmega odstavka 134.e člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 - uradno prečiščeno besedilo, 49/06 - ZMetD, 66/06 - odl. US, 33/07 - ZPNačrt, 57/08 - ZFO-1A, 70/08 in 108/09) izdaja minister za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o merilih za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov in pogojih, ki jih mora izpolnjevati preveritelj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) Ta pravilnik v skladu s prilogo V Direktive 2003/87/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. oktobra 2003 o vzpostavitvi sistema za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov v Skupnosti in o spremembi Direktive Sveta 96/61/ES (UL L št. 275 z dne 25. 10. 2003, str. 32), zadnjič spremenjene z Direktivo 2009/29/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. aprila 2009 o spremembi Direktive 2003/87/ES z namenom izboljšanja in razširitve sistema Skupnosti za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov (UL L št. 140 z dne 5. 6. 2009, str. 63), določa merila za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov (v nadaljnjem besedilu: TGP) in pogoje, ki jih mora izpolnjevati pravna ali fizična oseba, da pridobi pooblastilo za njegovo preverjanje.
(2) Poročilo o emisijah TGP (v nadaljnjem besedilu: poročilo) mora v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, in Odločbo Komisije o določitvi smernic za spremljanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov v skladu z Direktivo 2003/87/ES Evropskega parlamenta in Sveta (UL L št. 229 z dne 31. 8. 2007, str. 1), zadnjič spremenjeno s Sklepom Komisije z dne 8. junija 2010 o spremembi Odločbe 2007/589/ES glede vključitve smernic za spremljanje in poročanje o emisijah toplogrednih plinov iz zajemanja, transporta in geološkega shranjevanja ogljikovega dioksida (UL L št. 155 z dne 22. 6. 2010, str. 34), (v nadaljnjem besedilu: Odločba 2007/589/ES), pripraviti upravljavec naprave, za katero je treba pridobiti dovoljenje za izpuščanje TGP, in operator zrakoplova.
II. PODROBNEJŠA MERILA ZA PREVERJANJE POROČILA
2. člen
(1) Preveritelj mora poročilo preveriti v skladu z Odločbo 2007/589/ES in s tem pravilnikom.
(2) Preveritelj mora v okviru preverjanja preizkusiti in oceniti poročilo ter podatke in metode, uporabljene pri njegovem sestavljanju.
(3) Preveritelj v pisnem mnenju potrdi emisije iz poročila, če zanesljivi in verodostojni podatki ter informacije dopuščajo ugotovitev, da so emisije določene z visoko stopnjo gotovosti.
(4) Upravljavec naprave ali operator zrakoplova mora zaradi ugotavljanja visoke stopnje gotovosti emisij iz prejšnjega odstavka poročilo pripraviti v skladu z Odločbo 2007/589/ES, in sicer tako, da zagotoviti, da:
1. med podatki v poročilu ni medsebojnih neskladij,
2. so bili podatki zbrani v skladu z veljavnimi znanstvenimi standardi in
3. so evidence, ki jih mora voditi, popolne in skladne.
3. člen
(1) Preveritelj mora v okviru preverjanja preučiti način izvajanja monitoringa emisij TGP, določenega v odločbi, s katero je ministrstvo, pristojno za varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), odobrilo načrt monitoringa emisij TGP v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, in vsebino poročila.
(2) Preveritelj pri pripravi pisnega mnenja iz tretjega odstavka prejšnjega člena preverja, ali so načrt monitoringa emisij TGP in podatki ter informacije v poročilu resnični, pravilni in natančni.
(3) Preveritelj v okviru preverjanja preverja zlasti:
1. podatke o dejavnostih, navedenih v poročilu, in z njimi povezane meritve ter izračune emisij TGP,
2. izbiro in uporabo emisijskih faktorjev,
3. izračune, s katerimi je bila določena skupna emisija TGP, in
4. primernost izbire in uporabe metod merjenja, če so bile le-te uporabljene za izvedbo monitoringa emisij TGP.
(4) Preveritelj mora pri preverjanju preveriti, ali je upravljavec naprave ali operator zrakoplova, katerega poročilo je predmet preverjanja, vključen v sistem okoljevarstvenega vodenja organizacij v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja.
(5) Preverjanje lahko neposredno izvaja samo strokovnjak, ki ima potrdilo iz četrtega odstavka 11. člena tega pravilnika.
(6) Preveritelj mora dati ministrstvu na njegovo zahtevo vse podatke o preverjanju.
(7) Preveritelj lahko opravlja preverjanje poročila samo za tisto dejavnost, za katero so pri njem zaposleni ali najeti strokovnjaki pridobili ustrezno potrdilo, v skladu z določbami četrtega odstavka 11. člena tega pravilnika.
4. člen
(1) Preverjanje lahko opravlja več preveriteljev, pogodbo o preverjanju z upravljavcem naprave ali operatorjem zrakoplova pa mora skleniti le eden od njih, ki prevzame odgovornost za izvedbo preverjanja.
(2) Upravljavec naprave ali operator zrakoplova mora pred začetkom preverjanja dati preveritelju pisno izjavo, ki vsebuje zagotovilo upravljavca naprave ali operatorja zrakoplova, da bo preveritelj za preverjanje poročila lahko dobil vso dokumentacijo, ki jo potrebuje za preverjanje poročila, lahko pa tudi kadarkoli vstopil v poslovne prostore upravljavca naprave ali operatorja zrakoplova ali v napravo, pregledal njeno delovanje, odvzel vzorce in izvedel druga dejanja, ki so potrebna za preverjanje poročila.
(3) Preveritelj zavrne preverjanje poročila in izdelavo pisnega mnenja, če upravljavec naprave ali operator zrakoplova ne da pisne izjave iz prejšnjega odstavka.
III. POGOJI, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI PREVERITELJ
5. člen
Preverjanje lahko opravlja v okviru svoje dejavnosti fizična ali pravna oseba, ki pridobi pooblastilo ministrstva za preverjanje poročila (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo) in izpolnjuje pogoje, predpisane s tem pravilnikom.
6. člen
(1) Oseba, ki želi pridobiti pooblastilo, mora biti organizirana in delovati po standardu SIST EN 45011 v obsegu preverjanja.
(2) Oseba iz prejšnjega odstavka dokazuje izpolnjevanje pogoja iz prejšnjega odstavka z akreditacijsko listino po predpisih o akreditaciji.
(3) Akreditacijski organ mora v skladu s predpisi o akreditaciji dati ministrstvu na njegovo zahtevo podatke v zvezi s postopkom akreditacije in o akreditiranih preveriteljih.
(4) Ministrstvo mora zagotoviti varovanje podatkov iz prejšnjega odstavka, ki so poslovna tajnost, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe.
7. člen
Oseba iz prvega odstavka prejšnjega člena mora na ministrstvo vložiti vlogo za pridobitev pooblastila, ki vsebuje:
1. firmo in sedež osebe,
2. akreditacijsko listino iz drugega odstavka prejšnjega člena in
3. dokazilo o izpolnjevanju pogojev iz 2. točke tretjega odstavka 134.a člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 - uradno prečiščeno besedilo, 49/06 - ZMetD, 66/06 - odl. US, 33/07 - ZPNačrt, 57/08 - ZFO-1A, 70/08 in 108/09; v nadaljnjem besedilu: ZVO-1).
8. člen
(1) Za dokazilo o izpolnjevanju pogojev iz 1. in 2. točke prvega odstavka 134.d člena ZVO-1 se šteje diploma, certifikat, potrdilo, izpis ali druga listina, iz katere je razvidno izpolnjevanje navedenih pogojev.
(2) Strokovne izkušnje iz 3. točke prvega odstavka 134.d člena ZVO-1, potrebne za preverjanje poročila, obsegajo najmanj štiri leta delovnih izkušenj, pridobljenih pri:
1. načrtovanju, gradnji ali delovanju naprav, za katere morajo njihovi upravljavci pridobiti dovoljenje za izpuščanje TGP,
2. načrtovanju, vodenju ali optimiranju tehnologij in proizvodnih procesov v dejavnostih po predpisih, ki urejajo vrsto naprav, dejavnosti in TGP,
3. opravljanju del na področju revidiranja, davčnega svetovanja, računovodstva ali drugih del s področja analize podatkov o poslovnih procesih, ali
4. preverjanju organizacij za vključitev v sistem EMAS po predpisih, ki urejajo varstvo okolja.
(3) Za dokazilo iz 4. točke prvega odstavka 134.d člena ZVO-1 se šteje potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu strokovnega znanja iz četrtega odstavka 11. člena tega pravilnika.
9. člen
(1) Strokovna znanja iz tretjega odstavka prejšnjega člena, potrebna za preverjanje poročila, obsegajo:
1. poznavanje mednarodnih pravnih aktov, ki se nanašajo na emisije TGP,
2. poznavanje pravnih aktov, standardov in priporočil Evropske unije, ki se nanašajo na naprave, ki lahko povzročijo onesnaževanje večjega obsega, in na emisije TGP,
3. poznavanje predpisov Republike Slovenije, ki urejajo vprašanja iz 1. in 2. točke tega odstavka, in
4. obvladovanje načinov pridobivanja podatkov in informacij iz posameznega vira emisije v napravi, zlasti pa zbiranje, merjenje, izračunavanje in poročanje o emisijah.
(2) Ministrstvo objavi katalog strokovnih znanj iz prejšnjega odstavka na svoji spletni strani.
(3) Strokovna znanja iz prvega odstavka tega člena se preverijo s preizkusom strokovnega znanja.
10. člen
(1) Ministrstvo najmanj enkrat letno v dnevnem časopisu, ki pokriva območje cele države, in v svetovnem spletu objavi javni poziv, s katerim pozove zainteresirane strokovnjake k preizkusu strokovnega znanja.
(2) Javni poziv iz prejšnjega odstavka vsebuje kraj in datum preizkusa strokovnega znanja, ki ne sme biti prej kot v dveh mesecih od dneva objave javnega poziva.
(3) K preizkusu strokovnega znanja se lahko prijavi le oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 1., 2., 3. in 5. točke prvega odstavka 134.d člena ZVO-1, o čemer k pisni prijavi iz četrtega odstavka tega člena priloži ustrezna dokazila.
(4) Kandidat za preizkus strokovnega znanja se lahko pisno prijavi k preizkusu najpozneje štiri tedne pred datumom za preizkus strokovnega znanja, določenim v javnem pozivu. Kandidat za preizkus znanja se lahko pisno odjavi od preizkusa najpozneje en teden pred preizkusom, sicer se šteje, da preizkusa strokovnega znanja ni opravil.
(5) Oseba iz tretjega odstavka tega člena se lahko prijavi k preizkusu strokovnega znanja za eno ali več vrst naprav ali dejavnosti v skladu s predpisi, ki urejajo dejavnosti, TGP in naprave, za katere je treba pridobiti dovoljenje za izpuščanje TGP oziroma izvajati monitoring emisij TGP.
11. člen
(1) Preizkus strokovnega znanja je sestavljen iz pisnega in ustnega izpita.
(2) Pisni del izpita je sestavljen iz splošnega in posebnega dela. Splošni del obsega poznavanje zakonodaje, ki ureja področje trgovanja z emisijami TGP, posebni del pa poznavanje teoretičnih in praktičnih znanj izvajanja monitoringa TGP, priprave poročila in preverjanja emisij TGP.
(3) Kandidat lahko pristopi k ustnemu delu izpita, če je pri pisnem delu dosegel najmanj dve tretjini možnih točk posebej pri:
1. splošnem delu in
2. posebnem delu za vsako vrsto naprav ali dejavnosti, za katero se je kandidat prijavil.
(4) Komisija iz drugega odstavka 134.e člena ZVO-1 preizkusi posameznega kandidata v obsegu prijave iz petega odstavka prejšnjega člena in mu izda potrdilo o uspešno opravljenem preizkusu znanja, če z večino glasov ugotovi, da je kandidat uspešno opravil preizkus.
(5) Kandidat je uspešno opravil preizkus znanja, če je pri pisnem delu izpita dosegel predpisano številom točk iz tretjega odstavka tega člena in če je komisija na ustnem delu izpita ugotovila, da je kandidatovo znanje zadovoljivo.
(6) O poteku preizkusa strokovnega znanja zapisnikar vodi zapisnik in opravlja tudi druge administrativno-tehnične naloge za komisijo.
(7) V zapisnik se vpišejo sestava komisije iz drugega odstavka 134.e člena ZVO-1, kraj in datum opravljanja preizkusa strokovnega znanja, seznam kandidatov, ki so preizkus uspešno opravili in seznam kandidatov, ki preizkusa niso uspešno opravili. Zapisnik podpišejo člani komisije in zapisnikar.
(8) Če želi oseba, ki ima potrdilo iz četrtega odstavka tega člena za določeno vrsto naprav in dejavnosti, opravljati preizkus znanja tudi za drugo vrsto naprav in dejavnosti, mora pri pisnem delu izpita opraviti tudi splošni del.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
(1) Pooblastila, potrdila o usposobljenosti za izvajanje preverjanja in potrdila o preizkusu znanja, ki so bila izdana do uveljavitve tega pravilnika na podlagi Pravilnika o merilih za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov in pogojih, ki jih mora izpolnjevati preveritelj (Uradni list RS, št. 17/05 in 79/05), ostanejo v veljavi za čas in v obsegu, za katerega so bila izdana.
(2) Do začetka postopkov za pridobitev akreditacijske listine po določbah 6. člena tega pravilnika lahko pridobi pooblastilo tudi oseba, ki ne izpolnjuje pogojev iz 6. člena tega pravilnika.
(3) Akreditacijski organ obvesti ministrstvo, da je mogoče začeti postopek za pridobitev akreditacijske listine po določbah 6. člena tega pravilnika, ministrstvo pa to obvestilo objavi na svoji spletni strani.
(4) Ministrstvo o dejstvu iz prejšnjega odstavka obvesti osebo, ki je pridobila pooblastilo pred dnem objave iz prejšnjega odstavka.
(5) Oseba, ki je pridobila pooblastilo do dne objave iz tretjega odstavka tega člena, mora predložiti akreditacijsko listino iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika najpozneje v enem letu od dneva objave iz tretjega odstavka tega člena.
(6) Če oseba v roku iz prejšnjega odstavka ministrstvu ne predloži akreditacijske listine, ji ministrstvo pooblastilo z odločbo odvzame.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih za preverjanje poročila o emisijah toplogrednih plinov in pogojih, ki jih mora izpolnjevati preveritelj (Uradni list RS, št. 17/05 in 79/05).
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0071-70/2010
Ljubljana, dne 28. septembra 2010
EVA 2010-2511-0072
dr. Roko Žarnić l.r.
Minister
za okolje in prostor

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti